Szerintem ez pár száz éven belül valóság lesz-elég baj. Én már a mai családtervezési eljárások némelyikét is túltervezésnek érzem, erről nem is beszélve. Egyrészt szörnyen antihumánus az egész-hiszen csak azt ültetik vissza, aki megfelel az elvárásoknak, másrészt az lesz az eredménye, hogy a gazdagok egészségesebbé, a szegények betegebbé fognak válni.
Ne felejtsd el, kedves KÁGÉ, hogy már elég jól áll a Human Genom Project, vagyis az ember teljes genomjanak a szekvenalasa. Valóban főként a betegségek génjeit ismerjük (ismerik?), de már egyáltalán nem csak azt. Ha meglesz a teljes bázissorrend, meglehetősen fel fog gyorsulni a géntérképezés is.
Mellesleg örülök, hogyy felhoztad a csimpánz-ember közötti genetikai távolságot, az utóbbi időben az egyik legfelháborítóbb dolog, amit olvastam, az Bogdán Emil parlamenti képviselő egy mondata volt, miszerint a majmok genetikailag közelebb állnak az emberhez, mint a pigmeusok. Ehhez mit szóltok? (A 168Órában volt.)
A kérdés érdekes, de semmi képpen nem reális. A tudomány annyira keveset tud a humán génkészletről, és általában a genetikáról, hogy nagyon messze van attól, hogy egy kromoszóma készlet alapján meg tudja mondani, hogy az illető mennyire lesz (lenne) intelligens, vagy hogy magas lesz-e a vérnyomása. Van néhány betegség, ahol a genetikai meghatározottság olyan egyszerű (egylókuszos betegségek), hogy valóban képesek vagyunk genetikai vizsgálattal eldönteni, hogy jelen van-e, de a különböző betegségek, rendellenességek elsöprő többségéről (pontos statisztika nélkül is nagy összegben hajlandó vagyok fogadni egy 99% feletti arányra) fogalmunk sincs, hogy egyáltalán öröklődik-e, és hogy milyen a szimptóma genetikai háttere.
Szóval nem kell mindent készpénznek venni, amit az RTLklub szenzációként tálal...
Üdv
KÁGÉ, egy genetikailag módosított mutáns
u.i.: Egy érdekesség: az emberiség génkészlete k.b.98,5%-ban azonos a csimpánzok génkészletével. Ebből talán látszik, hogy egy olyan "apró" különbség, mint 80-as IQ vagy 120-as IQ milyen kis mérvű genetikai különbséget takar.
Igen, a Gattaca is jó ebben a témában, meg ami nekem a témáról eszembe jutott, az egy Végtelen Határok rész volt, talán épp a TCrown által említett novellából készült, nem tudom.
A lényeg, hogy ha tényleg eljön az idő, amikor a tulajdonságokat tutira tervezni lehet, akkor biztosan őrült nagy igény lesz rá, elképesztő pénzek fognak rajta gazdát cserélni, és állati unalmas lesz az élet a sok tökéletes ember között, nőni fog az agresszió a pénzszerzési kényszer miatt, az emberek egyre rövidebb ideig tanulnak majd egyre több mindent, hogy hamarabb munkába állhassanak és elkezdhessék megkeresni a pénzt az első gyerek összeszedésére, stb. Az olyanok meg, mint mi, a "kis testi hibásak", akiket nem a tökéletes program rakott össze, majd takaríthatjuk a folyosókat, mint Ethan Hawke a Gattacában.
Ha az emberek beavatkoznak a "természet" dolgába, hosszú távon mindig katasztrófához vezet. A másik, hogy a genetikát nem az egészséges utódok érdekében fogják felhsználni , hanem pl. tökéletes katonák, tökéletes, fájdalomtűrő, jól irányítható bűnözők gyártására. Pusztán azért, mert ezt fogják megfizetni, és nem azt, hogy Kovács Rezsőnénél kiszűrjék az öröklött fehérvérűséget.
Egyébként már a születendő magzat nemének megválasztására irányuló cselekedet is a BTK-ba ütközik, nem véletlenül. Remélem, a jövőt nem génmanipulált és kergekóros tehenek és labda nagyságú paradicsomokkal fogjuk megérni, klónozott gyermekeink körében.
Csatlakozom. Sok összefüggést ismer már a tudomány, de ez csak részleges ismeret. Szerintem több kárt lehet vele okozni, ha beleavatkozunk a Természet törvényeibe (Isten akaratába), bár az örökletes betegségek elkerülése jó lenne, nem vitatom. De nem tudjuk, milyen áron. Elképzelhető, hogy bizonyos idő múlva rosszabb lenne a helyzet, mintha nem avatkoztak volna be.
Rahellnek igaza van, én azonban továbbmennék: annyiféle adottságból épül fel az ember, a léleknek annyi titka van, hiába próbálnának "tudósok" tökéletes embert "gyártani", a természetet (vagy Istent) nem tudnák lepipálni.
Én ha évekig "tervezem" a fiam, akkor sem tudtam volna olyan tökéleteset kitalálni,mint ő számomra.
Tehát én nyugodt vagyok: machináljanak csak az amik, a Természetes lesz úgyis a győztes....
A nagyon súlyos betegségeken kívül nem tudok elképzelni más indokot, ami szóba jöhet, de már ezeket is meg lehet állapítani a terhesség elején mindenféle génvizsgálat nélkül.
Nagyon érdekes és elgondolkodtató kérdés... A tudomány egy újabb csodája, amelynek
megvan a maga pozitívuma és negatívuma is. Nekem hirtelen olyan ambivalens érzéseim vannak a dologgal kapcsolatban. Azt, hogy e módszerrel előre megtudhatjuk születendő gyermekünk bizonyos betegségeit, hasznos dolognak tartom.(Bár elég morbidnak hangzik, hogy nekem kell döntenem egy leendő emberke egy darabjáról. Visszategyék? Ne tegyék? ) Ha lenne pénzem, igen, megcsináltatnám a vizsgálatot. De nagyon súlyosnak kéne lennie annak a betegségnek, ami miatt lemondanék a "sejtcsomag" további fejlődéséről.
A másik... azt viszont nem tervezném meg semmiféle képp, hogy milyen színű legyen a haja, szeme stb. ez már egy olyan durva beavatkozás a természetes folyamatokba, amit luxusnak tartok. Az előbbi beavatkozás, amikor egy betegség felfedezésével nagyon sok későbbi problémát megelőzhetünk, szerintem hasznos lehet, ez utóbbi viszont felesleges, öncélú....
Én személy szerint bizonyos mértékig - ha tudnék beavatkoznék az egészbe.
Mielőtt bárki lehülyéz megmitomén mit gondol rólam, inkább elmondanám a következőket:
az szerintem is túlzás lenne, hogy haj, szem, bőr szín, karcsú stb. dolgokat is szabályozni genetikával
inkább addig terjedne ez az egész - részemről - hogy megállapítani mennyire lenne rendellenes a jövendőbeli pl. homoszexualitás vagy double Y ilyenolyan fejlődési rendellenességek stb. amelyek miatt abszolút nem élhetne normális életet valaki. Ha valami ilyesmi biztosan fennáll, akkor nem vállalnám az egészet.
Szóval részemről ez a helyzet.
A genetika fejlődése egy új korszak eljövetelét ígéri. Olyan módszerek korszakáét, amikor előre megválogathatjuk születendő gyerekeink tulajdonságait.
Az egyik, már ma is létező módszer az, hogy az anya testéből kiszippantják az éppen osztódásnak indult, néhány napos kis „sejtcsomagot”, amely még embriónak sem nevezhető. Ebből a sejtcsomagból választanak le pár sejtet, s kielemzik génállományát. A sejtcsomagban az ilyen korán történő beavatkozás nem tesz kárt, ezt életben tartják az anya testén kívül. Aztán ha a génállomány vizsgálata a szülők számára elfogadható eredményt hoz, akkor a maradék sejtcsomagot az anyába visszaültetve az embrió kifejlődhet, vagyis a gyerek megszülethet. Ha a szülőknek az eredmény nem tetszik, egyszerűen nem ültetik vissza az embriókezdeményt, lehet újra próbálkozni. Még egyszer mondom, ez ma már bevett – bár költséges – gyakorlat, pl. az USA-ban.
Már ez is több érdekes kérdést vet fel:
Ti készíttetnétek ilyen vizsgálatot?
Ha igen, mi lenne a határ, ami alatt nem vállalnátok a gyereket? Mongolidiotizmus? Vakság? Vagy ha igaz, hogy genetikai alapja van, akkor homoszexualitás? Esetleg elég lenne egy túlzott agresszióról – lehetséges bűnözőről – árulkodó dupla Y kromoszóma?
A másik variáció egyelőre fiktív, de már nem sokáig. Eszerint megterveztethetjük születendő gyermekünk minden egyes gének által meghatározott tulajdonságát. Hajszín, bőrszín, szemszín, intelligencia – mind-mind csak pénz és fantázia dolga… Mi a kedves szülők kívánsága? Karcsú, tökéletes, szőke kékszemű lány? Kékesfekete bőrű, királyi afrikai arccal rendelkező fiú? Netán egy albínó? Homokszín bőrű-hajú, vörös szemű zseni? Kínai festményeket megszégyenítő szépségű porcelánbaba? Minden lehetséges.
Te megterveznéd így a születendő gyermekedet? S ha igen, milyen mértékig?
Aki olvasta a GALAKTIKA 95. számában Rena Youth:Minőség c. novelláját, tudja miről beszélek. Youth itt elég sötét képet fest az így kialakuló világról: egy minden eddigit felülmúló apartheidet, amely a „Tervezettek” és a „Normálisak” között folyik, természetesen a csúnya, buta „normálisak” rovására.
Végső kérdés: Szerinted mi várható, ha mindez valósággá, napi gyakorlattá válik?