Amikor a Nagyvilágban megjent az Ötös számú vágóhid (de rég is volt) belekezdtem, de borzasztóan idegesített a rengeteg "Igy megy ez." (Aki nem olvasta: 4-5 mondatonként be van szúrva, nincs semmni funkciója, egyszerű pozőrködés szerintem.)
Megpópáltam filctollal eltüntetni az összest, de akkor meg az zavart, hogy tudtam mi van alatta.
Most újra felfedeztem a neten és a modern technika segített. Szövegszerkesztőben "Igy megy ez."-telenítettem. Igy már kifejezetten tetszett, jelentős regénynek tartom.
A szeptember óta érvényes új szakiskolai kerettanterv alapján azonban már Petőfi-műveket sem olvasnak, a költőről csupán a nemzeti identitás kérdése kapcsán hallhatnak az órákon. Kivételek azért vannak: a blogokkal kapcsolatban Karinthy Tanár úr kérem, a humoros szövegeket pedig Örkény István és Kurt Vonnegut művein elemezhetik.
Kurt Vonnegut ugyan német felmenőkkel rendelkezett, de ő már Amerikában született és élt, így nevét is ennek megfelelően ejtette: keresztneve a hurt-tel rímel, családneve pedig /v/-vel kezdődik.
* Kurt Vonnegut /US ˈkɜːɹt ˈvɑnə̣gət lejátszás; GB ˈkɜːt ˈvɒnɪgət/
hmhm, nemrég végeztem a Mesterlövésszel... néhol nagyon ott volt, néhol meg kissé érdektelenné vált. Most nem tudom hova tenni, mi a francért mesélt Rudy ennyi mindent? Hogy bebizonyítsa, hogy még mindig a sötét középkorban élünk? Vagy hogy keletkezéstörténetet biztosítson egy nemlétező város nemlétező kísértetének? :O
van két égető hiány a valós és számítógépes könytáramban, amiket mindenképpen szeretnék pótolni: - macskabölcső (nyomtatásban) - halálnál is roszabb (ez jó lenne nyomtatásban és elektronikusan is)
"Örömmel tájékoztatjuk, hogy az idén is 3 Vonnegut-könyvet jelentetünk meg. Ebből kettő változatlan szövegű utánnyomás lesz, nevezetesen a Virágvasárnap (júliusi megjelenés) és Az ötös számú vágóhíd (októberi megjelenés) c. kötetek.
És az év nagy szenzációja: Vonnegut utolsó könyve, az Armageddon in Retrospect (magyarul: Ördögcsapda), amely a Mester eddig még meg nem jelent írásait tartalmazza. A kötet érdekessége lesz még, hogy a szerző saját grafikái és lánya gyerekkori rajzai illusztrálják a tartalmat. Mivel díszkiadásban jelentetjük meg, az ára is magasabb lesz, mint a szokásos: 3.200,-Ft-ba fog kerülni. Megjelenése kb március végére, április elejére várható."
a 9. kerület berzenczey utcában megnyílt a Vonnegut Antikvárium. szeretettel várunk mindenkit, és vannak vonnegut könyvek is :-) www.vonnegutantikvarium.com