Nahát, ez igazán kimerítő volt, köszi. Tegnap meg akartam nézni azt a perjefélékhez hasonló két másikat, de elfelejtettem, mindegy, legalább holnap is lesz téma.
Én úgy tanultam a neveket, hogy előbb a nagyobb rendszertani kategóriákat, utána a kisebbeket, mint egy gyökér(fa)-struktúrát. (Törzsek, Osztályok, Rendek, Nemzetségek, Családok, Fajok) És amikor az ember egyre lefelé ér akkor mondja előtte a feljebbvalóit. (Sajna komplett példa nem jut eszembe momentán...) Vagyis rendszereztem az ismeretanyagot... Könyebb... Ezenkívül én egy könyvet nem úgy tanultam(lok) hogy elolvasom/megtanulom (alaposan), hanem_több_menetben_dolgozom fel (mint egy fordító-program): először az a lényeg, hogy az ember felfogja miről van szó, legyen_rálátása_adolgokra, a második körben ennek a rálátásnak az alapján(!!!) tanulom az anyag zömét meg (75-90%), viszont ekkor már_mindent_meg kell érteni. A következő kör az apróságoké (kiegészítő anyag)... És az utolsó az ismétlésé.
Ez időben úgy néz ki, hogy rövid, tartalmas 1. kör, aprólékos, hosszú 2. kör, a 3. esetleg hiányozhat is, ha nem akkor az is rövid, és a 4. megint rövid (közvetlen vizsga előtt).
A tartalmas második kört célszerű alkörökre bontani: Egy élettanvizsgán pl. táplálkozási rendszer, kiválasztási, légzési, stb. (Tovább már nem kell aprózni a dolgokat). A lényeg itt is a rendszer...
Másrészről asszociálni kell: mondhatni, tudni kell(ene) mit jelent a latin szó magyarul pl. Lumbricus terrestris a földigiliszta :-) és Juniperus communis a (könséges) Boróka.
Amit pedig nem lehet másképp azt be kell magolni... De jobban jársz ha a "latin szótáradat" bővíted, ugyanis egy név "sokszor köszön vissza"...
hat, hogy termesztettek Mo-n hangyatojast vagy nem??? Ha igen, akkor eleg sokat kellett osszegyujteni, mivel a film alapjan az allatkertnek adtak el a tojasokat (a kicsi majomok, pedig megettek..biztos finom lehet). Mivel a film eleg regen keszult, szerintem azok az emberek mar nem is elnek, ezert nem kapok valaszt. (ez ertheto...)
Juci: sajnos a hugomnak nincsen netje. Most eppen a gyumolcstannal szenved. Allitolag nagyon nehez. Tenyleg, hogyan lehet ezt megtanulni? Milyen feladatot adtal Zsezsenek?? Melyik topic???
És a húgod nincs netközelben? Mi egyébként folyamatosan várjuk a hangyatojzi szakértőket, de addig is fenn kell ám tartani a topicot. Most Zsézsének új feladatot adtam egy másik topicban, de azért beszélgethetünk!
Mongyatok valami jó tanulási módszert! Zsézsé, te pl. hogy bírtad ezt a sok nevet megtanulni?
Szia Juci, Zs4zet!
off
Nagyon erdekes, amirol beszelgetettek! Nekem a hugom szokott segiteni a novenyekkel kapcsolatos kerdesekben, mivel most fog vegezni a kerteszeti kozepsuliban. Nagyon szereti a novenyeket es orakig tud roluk beszelni. A latin neveket is vagja.
on
viszont sajna a hangyatojasokrol nem tudtunk meg semmit. :(((
Vigasztaljon a tudat, az orvosin, vagy a jogin sokkal többet kell. Bár a 2 db. 800 oldalas rendszertankönyv se semmi...
A pálya: én egyformán szeretem mind a kettőt. Megérni valóban az utóbbit éri meg, de egyáltalán nem bánom azokat az éveket (sőt, örülök neki).
Ja a Quercetum nemzetségnek nem él minden faja magyarországon (de európában igen). Egy jó növényföldrajzi könyv is sokat segíthet. Nem ott kell keresni valamit ahol az nem él meg :-)))) hanem ott ahol uralkodó faj (így sokkal könyebb rátalálni) :-)))
Anyám borogass, mennyit kellett itt tanulni?? És ha ennyit tanultál, miért nem vagy a pályán? Hülye kérdés, gondolom, egzisztenciálisan nem kifizetődő.
Tanács megfogadva, tölgyek azonosítva lesznek. De azér ezek a fák is megérik a pénzüket...
A piilangósvirágúaknál pedig direkt célszerű kiráncigálni a dudvát a fölből (gyökérgumók).
Célszerűbb egy vastagabb könyvet használni határozáshoz. A növényeké nincs meg, és már elfelejtettem mi volt a cime (mellesleg soha nem is lehetett kapni) :-(((
Igen meg kellett tanulni latinul, meg a virágképletét, meg az egész törzsfejlődési hierarchiát, sőt a korábbi földtörténeti korokban kihalakat is (az ősharasztokból abból vizsgáztam növényrendszertanból).. Állatrendszertanból a közepes mindössza annak volt köszönhető, hogy a Közönséges fülbemászó (Forficula auricularia) és két társának a latin nevét nem tudtam. Pedig az alacsonyabb rendű rovarok úgy is jó nehéz tétel volt...
Az új faj felfedezése, elvben úgy történik, hogy a talált nem azonos egyetlen leírttal (meghatározottal) sem. De itt jönnek a problémák, hogy alfajról van-e szó, vagy önálló fajról (esetleg kipusztultnak hitt fajról), nameg néha arról hogy "miez az izé"... :-))) Ilyesmi elsősorban az ősmaradványoknál fordul elő (viszont ott mindíg...)
A határozásnál megvan, hogy mire kell figyelni, a látványon kívül sokszor az apróságok döntenek: hány izből is áll a cincér csápja, stb...
Ha érdekel a dolog, akkor ne a legnehezebben meghatározhatóbbakkal kezd (férgek, fekete bogarak, perjék), inkább külöböztesd meg egyik tölgyet a másiktól (abból is van vagy féltucat...)
Hihi, a szakirodalom azt írja, hogy a növények kímélése végett a könyvet vigyük a növényhez, és ne fordítva. Tehát amikor megyek kirándulni, mind a nyolc növényeskönyvemet magammal kell vinnem, merugye egyenként nem teljesértékűek. Eddig memorizálni próbáltam a levelet, virágot, ami bizonyos jellegzetes fajtáknál be is jött. De az olyan gyermekláncfű-féle virágoknál pl. kész csőd volt. Egy-egy felismerés viszont hatalmas sikerélményt bír okozni. Tavaly pl. a csúcs a pirosló hunyor volt. Egyébként nektek a latin nevelet is meg kellett tanulni??
És pl. ha valaki felfedez egy új virágot, azt honnan tudja, hogy előtte még soha, senki...?
A férgekkel még nem foglalkoztam behatóbban, de pl. a nagy, fekete, kitinpáncélos bogarakat még sohasem sikerült beazonosítanom...
Két perjefajt egymástól megkülönbözetetni elég macerás, de valami más fűfélét egy perjétől már könyebb :-))) De ha maradunk e kedves férgeknél, szerintem egy fiú földigilisztát se könnyű egy lánytól megkülönbözeteni :-)))
Ajánlott némi rendszertani ismeret (2x800 oldal :-)))) ), határozókönyv(ek), és a problémásabb esetekre mikroszkóp, és lehet így sem sikerül...
Én mindíg is a dolgok működésével foglalkozó részeket szerettem (életta, szervezettan, sejttan, szövettan, sejtbiológia, genetika, evolúció) és nem a rendszertani, ökológiai, etológia területeket.
A kudarc pedig ne keserítsen el, az sem mindegy mikor próbálsz meg határozni. Nem árt, ha teljes a növény (gyökér, szár, levél, virág, termés)...
Aha, ez sokmindent megmagyaráz. Szerinted (őszintén) meg lehet egymástól különböztetni a való életben a perjéket a....., hú, de ciki, nem jut eszembe a többi ugyanilyen kinézetű fű. Szóval ezektől? Én szenvedélyesen azonosítom be a szembejövő növényeket, de néha sokszor kudarcot vallok...
A kukac hernyó, pondró, nyű, báb, lárva stb átmeneti fejlődési állapot (vagyis lesz belőle valami modjuk egy aranyos döglégy, húslégy, szarlégy (herelégy) - bocs.). Más hasonló megjelenésű állatkák, egyes férgek (pl. bélgiliszta) az végleges stádium. pontosabban a Hegeresférgek törzsének, Orsóférgek (rendjének? -régvoltmár...) ... fajáról van szó. Ha érdekel nézz körül a három féregtörzsben (lapos, hengeres, gyűrűs) garantáltan tündibündi "kukacokat" találsz. És a zöme parazita... (a mételyektől a piócákig...) :-)))
Mi nem OFF errefele ? :-))))
Amugymeg ki kell menni az erdöben fel kell ásni a boly puha földjét és ki lehet szitálni a toljásokat... Bár kötve hiszem, hogy a hangyák nagyon örülnének az effajta tevékenységnek...
Meglepne, ha valaki odahaza elö tudná állitani a megfelelö klimát a hangyikáknak.
Tévedések elkerülésére a Fáraó-hangya (a kicsi sárga) sem a lakásban él csak feljár kajáért...
Zs4zet.
Hát, egy picit OFF, de talán vegetárijánus lennék...Vagy fehérjehiányban szenvednék. De 1 biztos: netezni nem valószínű, hogy tudnék!
Az még érdekes lehet, hogyan lehet a hangyatojást iparilag termeszteni, bocsánat, tenyészteni, illetve izé... Ki az az emberfija, aki összeszedi a termést? És mivel? És hova?
Kemény fába vágja a fejszéjét aki engem akar szelidítgetni :-)))))))
Amúgy pedig van sok egyéb kukac, hernyó, pondró, nyű és egyéb előlény is... :-)
Volt egy természet-film valahol ausztrália környékénről, az ottani lakosság fő fehérjeforrása egy, a fakéreg alatt élő arasznyi hosszú, ujjnyi vastag fehér hernyó... :-)))))))
Mit tennél, ha arrafelé élnél ? Hmmm ?
Határozottan fel vagyok lelkesülve, hogy a Zsézsé szelídítési folyamat lyól halad előre :-))
Szóval: a hangya NAGYON fontos, úgyanúgy, ahogy MINDEN élőlény fontos itten. De attól még futkos a hátamon a hideglelés, amikor őnagyságaik általvonulnak a kerten, aranyos pici tojásaikat dédelgetve hónuk alatt. Annyira rázott a hideg tőlük, hogy nem is bírtam levenni a szemem róluk... Pedig asszem a főhangyahercegnőkirálynő látványa még ennél is lyobb.
A kukacok is sokfélék, van pl. a karfijolkukac, ami ugye nem valami szép, de másnak azér még tecchet :-)
A hangyatojasoktol nem undorodom, sot meg regebben a hugaimmal nezegettuk is, viszont a kukacok szerintem is undoritoak..lehet, hogy szamukra meg en vagyok undorito :)))))))))
Én udvarias ember vagyok, szivesen magam elé engedlek :-)))
A kicsi Zak valóban nagyon aranyos, éa némiképp szebb is mint egy hangyatojás... Gartula a papának és a mamának...
Zs4zet.
Ui.:Ja, de mintha itten undorról vitáztunk volna nemde ?...
Hát pl. meg lehet nézni kicsiZak-ot (http://zak.ini.hu) aki most éppen 4,5 hónapos, de ha neked jólesik akkor öleld magadhoz és puszilgasd a hangyatojásokat... én határozottan némi különbseget vélek felfedezni (Uram bocsá') kicsiZak javára. Ha pedig úgy gondolod, hogy az ember nélkül jobban működne a természet, akkor szíveskedj jó példával elöljárni.
Bocs, az érzékeny lelkivilágotoknak (tényleg)...
De végülis miben különbözik a kis Zak és egy hangyatojás? Az egyikből hangya lesz, a másikból Zak. És a hangya alábbvaló ??? A természetben nincsenek felesleges lények!!! (Legfeljebb az ember, anélkül sokkal jobban meglenne a természet...)
És ha kimoderálnak, akkor kimoderálnak, nekem ez a vélaményem, és ha nem tetszik, akkor legfeljebb elmegyek...
De azért elgondolkodtató ki a fontosabb a természetben a hangya, vagy az ember ? A kérdés megválaszolásához támpontot nyújthat, hogy kinek hiányozna ha eltűnne (Persze nem ártana, némi ökológiai, és etológiai előismeret sem...)
Viszont elismerem, hogy az undor a pszichikum egyik jellegzetessége. Kinél így jelentkezik, kinél úgy...
Sorry...
Zs4zet.