A legjobb NC klón szerintem a FAR. Ez full 32-bites, de konzolon fut, NT-n akármekkora konzol-képernyőn is megy, én pl. 100x50-es képernyőn használom, ablakos üzemmódban. Többek között kezeli az ftp-t, registry-t, clipboard-ot, processzlistát ad, fileokat hasonlít össze, Network Neighborhood-ot lehet nézegetni, stb, és egy csomó plugin van hozzá, amikkel a legváltozatosabb dolgokat lehet csinálni.
Az ablakok között lehet váltogatni, tehát ha F3-mal megnézel egy filet, akkor vissza lehet váltani a filelistára. Korlátlan darab ablakot tud igy kezelni, de legalábbis elég sokat.
Van egy érdekes szolgáltatása is, a Temporary Panel, ahova ki lehet gyűjteni fileokat bárhonnan, majd egyszerre végezni rajtuk műveleteket.
Hogy a topiccímhez is hozzászóljak, érdemes lenne megnézni mi lenne, ha a Windows megszűnne úgy ahogy van, egyik napról a másikra, mondjuk az MS felbontaná az összes licencszerződést, és senki nem használhatná másnap....
"A legjobb filekezelo amit eddig használtam az a dos-os Norton Commander volt :)"
Ja, igaz, enis nagy NC hivo voltam. De aztan kiprobaltam az Ojvejz Ultrat, ize nem, hanem a DN-t. Tokjo, hogy 10x annyit tud mint az 5.0-as NC, majdnem ugyanugy kell kezelni (Norton-papa rulez) viszont 2 mega helyet foglal el, szemben az NC5 20 megajaval...
Egyebkent tenyleg nagyon tudott Norton bacsi feluletet tervezni, nala mar csak a Borlandnak ment ez jobban. (Lasd: Turbo Vision) Az mas kerdes, hogy a Borland elegge rendesen felhasznalta Norton-apu otleteit, de szerintem ez nem nagy baj, ha az eredmenyet nezzuk.
Egyebkent fingom nincs miert zenel egy defragmenter. Egyebkent az otletnek eros _MARKETING_ szaga van... Bar talan nem veletlenul jatsza a Requiemet idonkent... :)))
Na igen az a Peter Norton tudott user intrface-et tervezni de nagyon ám... Mindenféle mutámnsok készültek a legkülönbözőbb oprencerekre (UNIX, WIN, MAC,VMS,VM/CMS). De mióta megvette a Symantec a cuccot az NC/NU is nagyfokú eljurvulás áldozatává eset... Mondja már meg nekem valaki, hogy im a fészkes fenéért kell a disk defragmenternek midi vagy wav file-okat jáccani a defragmentáció alat???
Én is azon kapom magam rengetegszer, hogy egyszerűen megoldható dolgokat a terminál-emulátorban intézek, mert egyszerűen nem azzal kell töltenem az időmet, hogy az ikonokat nézegessem, meg keresgéljek, meg a mouse-al erősítsem a kezem, hanem azzal, hogy dolgozzak. Szerintem egyszerűbb dolgokban (mount, könyvtárak létrehozása meg ilyenek...) sokkal gyorsabb terminálban és többet árt ilyenekben a grafikus felület mint használ... megsokszorozza azt az időt amit alapfeladatokra szánnál egyébként.
"Rengeteg felérés mutatta azt, hogy habár a betanulási idő 2-3x a produktivitásuk 5-6x a csingilingi grafikus csodákhoz képest...."
Egyetertek. Mar csak azt nem ertem, hogy miert von mindenki ilyen eles hatarvonalat a konzol es a grafikus alkalmazasok kozott. Szerintem remekul lehet felvaltva hasznalni. Szerintem pl. lehet egy filekezelo alkalmazas akarmilyen "hetzenes-kiveheto-ajtos" grafikus csoda, akkor sem versenyezhet hatekonysagban a DN-el, vagy a VC-vel. Ellenben nem szivesen rajzolgatnek egy konzolos rajzprogrammal, mert teny hogy ebben viszont a grafikus alkalmazasok hatekonyabbak. Raadasul tobb rendszerben (pl. OS/2 :) a grafikus es konzolos alkalmazasok meg kozos vagolapot is hasznalhatnak. Tenyleg Linux guruk, most kotozkodes nelkul, ilyent tud a Linux? Kivancsi lennek.
Pl. szerintem allati kenyelmes Necckeppel bongeszni, mikozben a wget-tel intezem a letoltest.
Szoval nem kell feltetlenul szembeallitani a ketfele alkalmazast, mert mivel mindkettonek mas az erossege, remekul kiegeszithetik egymast adott esetben.
Te sámán nemtom mibajod a parancssor és a konzol alapú alkalmazásokbkal? Rengeteg felérés mutatta azt, hogy habár a betanulási idő 2-3x a produktivitásuk 5-6x a csingilingi grafikus csodákhoz képest.... (egy kiképzett user ennyvel több melót képes rajt alatta elvégezni adott idő alatt)
Már bocsika, de nézz a Linuxra...
Ingyenes, stabil és megbízható...
Ha pedig felrakod rá a KDE-t grafikus héjnak, szebb és yobb, mint a Windows...
U.i.: és nincsenek benne direkt kiskapuk...
Nem halál, hanem minőségnek megfelelő piacrészesedés.... mindenre... ja, hogy ez a Windowsra tényleg halált jelentene? Ja kérem... programozni még Redmondban is tudni kéne :)
Miért ítéled el a windowst? Talán jobb lenne még mindig a jól bevált parancssoros operációs rendszereket használni? Ha mindenki ezt az elvet használná nem lennne fejlődés. Gondold át ezt mégegyszer mielőtt ilyen nyíltan elítélsz valamit.