Kedves Kersu!
Ezt most jol megkaptam, de ne felejtsuk el, nem en kezdtem a barom sznobozast. :)
Csak, hogy megnyugtassalak: nem alltam sorba a mozi elott, mivel 9-en, du. 4-kor egy lelek nem allt a penztarnal, hanem nagy kenyelmesen megvettem a jegyeket 17-ire, ejjel 11-re. Annyira meg nem vagyok StarWars fan, ha kibirtam ezt a felevet, akkor par nap ide, vagy oda mar igazan nem szamit.
Udvozlettel, Bunkokad :)
Kedves Grggie!
Szvsz ez a kedvenc mozi elegge szubjektiv dolog. Nekem inkabb a HM a kedvencem. A Plazmaban a 9-es terem nagyon jo, hiaba mondsz barmit, a Lurdy meg ugy jo ahogy van. De ha Te nem szereted, hat nem szereted, nem fogok sirva fakadni. :) (En a Corvinban voltam csak parszor, de nem emlekszem maradando elmenyre)
A StarWras-ra a HM-ben ugyanugy kilencediketol lehetett jegyet venni. Nem tudom hajnalban, illetve elozo nap mi volt, de du-ra mar nyoma nem volt a rohamnak, nem volt egy lelek sem. Nem hiszem, hogy olyan nagy dolog, hogy ket penztar csak a SW-nek van fenntartva, mashol meg az osszes penztarban lehet jegyet venni.
Tessek itt a valasz :), lehet vitazni, bar szerintem felesleges, mert ugysem fogsz tudni meggyozni, igy meg az egesznek semmi ertelme. Csak arra jo, hogy en is elmondtam, mit gondolok.
ui: en meg nem. A lurdy-ban mozi utan be szoktam menni a Juliskaba, vagy pl. okaert a mostani oramat is egy mozizas utan vettem. Szvsz a mall jo arra, ha nincs sok idod, vagy nincs kedved a varosban legyalogolni a labad.
Ha meg meghittsegre vagyom, es elmelkedesre, akkor valamelyik Art moziba megyek.
Jaj, Mike, Mike, hát lehet így beszélni egy hölggyel?
Ha te képes vagy több órát sorban állni, csak hogy az elsők között lásd, akkor tényleg seggfej vagy, azt hiszem.
Csak hogy lenézően elmesélhesd másnap, hogy te már láttad?
Bunkókám.
Tulajdonképpen már nagyon régen arra vártam, hogy valakivel vitázhassak egyet.
Szerintem - ugyanis - MESSZE a legjobb mozi Budapesten + Közép- és Kelet-Európában a Corvin Budapest Filmpalota. (Ezt egyébként több díj is bizonyítja.)
Ott van Ausztria+ Magyarország+ Szlovákia+ Csehország+ Lengyelország+ Oroszország+ Balkán (...)+ stb. legnagyobb filmvászna (Korda terem): 140 nm. A Duna Plazaban (+ a többi szarban) a legnagyobb vászon is cca fele ekkora. Nagyon szuper úgy nézni egy filmet, hogy mozgatni kell a fejedet, hogy átlásd az egész vásznat!
Ráadásul ott a legkényelmesebb a fotel (mert ott tényleg FOTELek vannak, nem úgy, mint a Hollywood Multiplexekben lévő nyak- és deréktörő SZÉKek) + a legnagyobb a sortávolság (120 cm). A 208 cm magas unokaöcsém is kényelmesen ülhet. (Nem kell felállnia, hogy beengedjen valakit, mert anélkül is elfér!) Akármilyen magas (pl. 208 cm) ember ül előtted, akkor is látsz, mert a termek LEJTENEK a vászon felé. Ezzel szemben én még sohase élveztem feliratozott filmet semelyik HM-ben. (Nem is voltam csak kb. 2-szer ott...)
Végül vmit a hangról. "Szól mint az állat..." - nem ez a lényeg? Ne mondd nekem, hogy Te nem ezt szereted! A basszusról írt véleményeddel nem értek egyet, szerintem valamilyen érzelmes filmet (pl. Szerelmes Shakespeare) láthattál ott, mert ugyanolyan basszus van (ha nem jobb), mint a HM-eidben. Beülsz, és remeg alattad a szék...
Végül néhány szót arról, hogy mégiscsak ez a legbarátságosabb mozi Budapesten, a multiplexek közül pedig messze a legolcsóbb. Csak itt létezik a kártyás-rendszer, azaz sohase kell (még a Baljós Árnyakra se kellett!) 4 embernél hosszabb sort végigállni, ráadásul rengeteg kedvezmény van (pl. péntek este minden jegy 442 Ft).
Egyébként nekem már 9-én reggel 9.30 perckor volt 8 db jegy a kezemben a Baljós Árnyakra, úgyhogy elfelejtheted a Duna Plázát, ahol (elnézést, ha rosszul tudnám) 13-án kezdik meg az árusítást. Ja, és nem hiszem, hogy ott lesz két külön STAR WARS- pénztár kizárólag a filmre jegyet vásárlóknak. (Mert a Corvinban volt...)
Szóval várom válaszotokat; remélem nem kell sokáig győzködnöm senkit, de azért szívesen vitázok...
pá:
Greggie
ui.: azt is utálom a Duna Plázában, a Lurdy Házhban és a Cineplex Odeonban, hogy az NEM CSAK MOZI, hanem egy bazi nagy bevásárlóközpont. Ha én moziba megyek, akkor ahhoz külön sajátságos (majdnem meghitt) hangulat kell, nem lehet egy jó film (egy rossz még kevésbé) egy vásárlás része.
Szerintem meg 5-600 forintert sem illendo szallonazmi moziban.
Az, hogy mi mennyire hangos:
1. Megszokhato.
2. Van olyan film, ahol ezert lesz az egesz elethu.
Mint pl.: Ryan kozlegeny, ahol iszonyatos hangon kerepel a geppuska, suvitenek a golyok a fejed korul. Es szvsz volt ilyen hangos a valosagban is. Vagy, amikor jonnek a Tigrisek, tompan morajlik a fold, omladozik a domb, a sor vegen levo ures szek meg rezonal.
Aztan vannak olyan filmek is, amelyek hangero nelkul bagyadt vackok. (MIB)
3. Menj a Lurdy-ba az nem olyan hangos.
4. A pattogatott kukoricat is meg lehet szeretni. De nem kotelezo inni, enni.
5. A mall-okban levo mozikba nem csak bunkok jarnak
Sajnálom, de nem bírom a szinkronizálást. Néhány igen ritka kivételtől eltekintve ( pl. Vissza a jövőbe ) a szinkron mindíg sokat ront a filmen. Persze igazán akkor veszélyes a dolog, ha már látta az ember az eredetit, majd utánna nézi meg a szinkronizált változatot ( a legelborzasztóbb élmény sok évvel ezelőtt ért, amikor karácsony táján a TV leadta a Csillagok Háborúját szinkronizálva, iszonyú volt! ). Most persze ez a veszély nem fenyeget ( bár az előzeteseket mind angolul láttam/hallottam ), de akkor sem bírnám elviselni, ha mondjuk Amidala Tábori Nóra bagós hangján szólalna meg! :)
És engem az sem nyugtat meg, hogy a Lucas-ék bekérték a szinészek hangmintáit, és Ők választottak.
negatív élménytanulmánynak ajánlom a váci mozit;kis kényelmetlen székek fakultatív könyökharccal,lábakat lecsatolni az előtérben,pocsék hang,karcos film,jópofa emberek;
viszont a feliratozás garantált,legalábbis én még nem láttam itt szinkronizált filmet;
oh ilyenkor érzem,hogy itthon vagyok :)
Szerintem a Corvin a legjobb mozi ma Budapesten, minden szempontbol, jomagam is csak odajarogatok, de kivancsi leszek a Nyugati City, meg a Campona multiplexére is.
A Plazak es a Polus mozija egy nagy bullshit.
Remélem a Moncsi igazat mondott, és tényleg lesz feliratos verzió is! Már csak az a kérdés, hogy a feliratos verzió is olyan teremben fog-e menni ahova be van szerelve a Dolby Surround EX???
Meggondoltam magam! Inkább kalasnyikovval intézem el őket!! Annak sokkal állatabb a hangja! ;)
Ghanima: Ezeknél a hangrendszereknél nem a hangerő a lényeg, hanem a minőség, és a térhatás/egyéb effektusok megvalósítása. Egy régi analóg hangú moziban a Phantom Menace szerintem siralmas élmény lenne ( kb. olyan mintha valaki a nagyszobában levő TV-n nézné, Te meg a klotyón ülve hallgatnád =)
Szerintem azért az érthető, hogy miért nem lehet bevinni máshol vásárolt bármit, ugyanis a mozik a jegybevétel csak egy nagyon kicsiny százalékát kapják meg, tehát a büféből élnek főként.
Neked egyébként ott kellett volna látnod a filmet ahol én néztem meg Májusban ( USA-Orlando ) ott pl. néhány előadás olyan halk volt, hogy már idegesítő volt.
Hopp, most jutott az eszembe: lehet, hogy azért van ez a "méltatlan" hozzáállásom, mert engem a történet maga érdekel, a mese és ha már egyszer a SW eleve filmre írt mese is, attól még nem hat meg a szuper, de főleg nem a HANGOS (ííííígy!) vetítés.
Phu!
Üdv
Ghanima
Most egy teljesen amatőr hozzászólás jön: bármelyik Bp. belvárosában található, "nagyképernyős", nem mall-os jellegű moziban, ahol nem többezer decibellel bombázzákaz összes hallóidegemet. Ez valami akkora baromság a magyar mozikban, hogy minden iszonyúan hangos, a bevezető szar reklámok meg még annál is hangosabbak.
Sajnos mindig elfelejtek valami füldugót vinni magammal, ami legalább egy részét kiszűrné a ricsajoknak. Aztán ott ülök hülyén, a két fülemen a két mutatóujjammal, végig az előadás alatt. Ha ilyet látnátok egy multiban, az valószínűleg én vagyok :-)) De ennek elég kicsi az esélye...
Ergo: nekem még a Tabán is megtenné, ha szélesvásznú lenne.Rohadtul nem lesz számomra élvezetesebb egy film, attól, hogy körbe-körbe nagyon hangos, meg ilyen-olyan hangeffekt jön be, hogyha egyszer a kép úgyis csak előttem látszik. Ha virtuálisban nézném és "benne" lennék, az más.
Tehát: psszt! Szerintem!
Ja! És uuuutálom a plazákat és az ócska pattogatott kukoricákat, és a gépi kólákat, meg a traktortalpú patáslányokat. A Dunába egyszer-kétszer elmentem, mert a társaság odavágyott. Az egyik ilyen alkalommal föltünt, hogy ki van írva!!! hogy csak az ott vásárolt ételt/italt lehet bevinni! Hát ez eszméletlen! Kérdeztem a fickót, hogy: és mi van, ha benn a teremben előveszek például egy zsírosdeszkát és majszolni kezdem - kivezet? Az 5-600 forintomért? Azt mondta a bunkója, hogy igen! Anyád! No, ennyit a multikról.
Elnézést a heves érzelmekért. :-))
Üdv,
Ghanima
Le van szinkronizálva egyik barátom látta múlt Pénteken a Lurdyban, zártkörű vetítésen. Azt mondta, hogy a szinkron jó ( pedig ő nagyon háklis és látta angolul ) és dzsar-dzsar is jól el van találva.
OK, köszönöm. Mostmár többet tudok a hangrendszerekről, de mi a helyzet a szinkronizálással? Tudja valaki, hogy szinkronizálják-e a filmet?
Ha csak szinkronizált változatokat fognak vetíteni, előre figyelmeztetek mindenkit, hogy 2 teletöltött Uzi-val bemegyek a forgalmazóhoz, és nagy parádét fogok rendezni! =)
Nem csak a Kossuthban van dts, hanem mindkét H. multiplexben is ( szerintem Corvin, Odeon dettó ).
A H. multiplexben van dts, d.d. és SDDS ( ami a Sony 8 csatornás digitális rendszere Sony Dynamic Digital Sound, 6 mint a dts/d.d.-nál és plussz jobb-közép, bal-közép ).
Igen.
A dts ( ezt onnan tudom, hogy nekem is van itthon ) kisebb tömöritéssel dolgozó digitális hang ( 6 csatorna: bal, jobb, közép, hátsó bal, hátsó jobb, független sub-bass ). A Jurassic Park miatt lett kifejlesztve, Spielbergék anyagi támogatásával ( valszínűleg nem akartak a Dolby-nak fizetni )
A Dolby Digital ugyanezt tudja ( csak ő az első ) csak nagyobb a tömörítés.
Szerintem a kettő között semmi különbség nincs ( jelentős legalábbis ), van néhány dts-es DVD-m, és ugyanazokat a filmeket leteszteltem D.digitalban és dts-ben is, nem sok differencia van.
A Dolby Surround EX, az egy továbbfejlesztett Dolby Digital ( a SW:TPM miatt ) amiben az a pluszz, hogy hét csatornás, tartalmaz egy hátsó cenetert is. Elég jól szól, az USA-ban így láttam a filmet.
A THX tulajdonképpen nem hangnorma ( mint ugye a Dolby Digital az AC-3, azaz audio code 3 ), hanem egy minőségi szabvány, amely vonatkozik, hangsugárzókra, erősítőkre, processzorokra ( hang ), és újabban LaserDisc, DVD lejátszókra valamint projectorokra.
A THX-es erősítőkben vannak olyan áramkörök ( Re-EQ, Trimble Match etc. ) amelyek a mozi és a szobád közötti különbséget méltatottak áthidalni ( tér, hangzás, pozíció etc. ) és pl. a THX-es video kazetták, DVD-k jobban kell, hogy szóljanak THX-es erősítőn. Ami szerintem ( nekem komplett THX rendszerem van ) nem igaz, ugyanis a THX beállítás az fix, nem lehet hangszínt állítani, tehát ezt ritkán használom, bár az igaz, hogy a tHX használata esetében azt hallod amit a DVD-re, kazettára raktak.
Régebben, amikor még a Dolby Digital nem volt forgalomban, csak a Dolby Surround ( 4 csatorna: bal, jobb, közép, mono surround ), akkor a THX 4.0-nak volt egy olyan funkciója, hogy a hátsó mono két surround sugárzó között a hangot késleltette, hogy stereo illúziót keltsen.
Most már erre nincs a TXH 5.1 ( ez van a D.D. és a dts-hez kifejllesztve ) már ilyet nem tesz. Újabban már van THX-Ultra és THX-Select ezek nem tudom, hogy mik, még.
Egyébként egyszer voltam Beverly Hillsben egy THX moziban, az úgy szólt mint az Isten, tehát a THX moziknak meg kell felelni egy nagyon komoly elvárásnak.