Ezt Ottlik is szépen megfogalmazza az Iskola a határon c.könyvében,persze most nem találtam meg a kötetet.Ha meglesz,bepötyögöm,arra emlékszem,hogy a végén van,az E/1-ben írt vallomásában.
Üdv
Ha egy ember évtizedekig együtt él a tudattal, hogy időzített bombák ketyegnek benne, már nem is fél annyira a haláltól. Csak azt szeretné, hogy könnyű legyen.
Most a Tangerine DreamTM London c. számának befolyása alatt az a képzetem támadt, hogy a világunk egy nagy amőba, amiből kinőnek nyúlványok, azok alkotnak valamit, aztán visszaolvadnak az amőba testébe. A nyúlványok tetteit a belsejében lévő kémiai összetevők folyamatai és a kívülről jövő hatások befolyásolják. Mindegyik más, kicsit eltérően reagál a kívülről jövő hatásokra, külön személyiség. Visszaolvadva aztán anyaga bekerül a nagy közösbe, molekulái szétszóródnak, némelyikük együtt maradnak, de végül részeivé válnak egy új, másképp viselkedő nyúlványnak.
A "személyiség" teljesen nem veszik el, hiszen múltbeli külső kölcsönhatásainak nyoma befolyásolja a jövőt. Építőköveinek szétszóródása is magán viseli a nyúlvány korábbi belső szerkezetének nyomait. Minden új nyúlványban benne vannak az előzőek, és ő is benne lesz felbomlása után a következőkben.
Nagy művészek, híres tudósok és TAsztalnál írogató emberek munkássága a külső kölcsönhatás, míg királyok, koldusok és más hétköznapi emberek, állatok, növények maradványai azok, amik beolvadnak a nagy közösbe. A külső hatások befolyásolják a belsőt, míg a belsők a külső hatások befolyásoló hatását határozzák meg.
Platón szerint nincs is értelme ennek a
kérdésnek:kell-e félni a haláltól,hiszen nem tudhatjuk,nincs összehasonlítási alapunk milyen is a másik állapot,teljesen más dimenzióba kerül életünk.De nem tudom érdemes-e úgy
élni,hogy azt gondolom,hogy utána nincs semmi.Nem szoktad néha úgy érezni magad,mint ahogy Szabó Lőrinc írja,hogy az álom az igazi lét.Ki bizonyítja,hogy nem így van?
Akkor lenne itt az ideje mikor már én is úgy gondolom. Például bizonyos személyeket már nem szeretnék túlélni. Bizonyos stílusokkal lehet, hogy már nem tudok összeférni. Idősen rugalmatlanabb és betegebb az ember, nem tudja felvenni a tempót. Amgíg persze van miért élni addig nincs itt az ideje, de idősen, ha hirtelen megjön bánja kánya. (min 80 év)
Nyomaszt ez a rengeteg anyag. Mit mondhatnék még.
A halál nagyszerű dolog lehet a maga idejében, de a fájdalomtól tartok.
Már gyerekkoromban kezdődött a fogorvosnál.
Hm, mintha ez még nem fedné az összes esetet. Ha jó emlékszem van valami függvény, amivel a kis és nagybetűk nem okoznak különbséget, csak a %-ok helyzete miatt kellhet 4 esetet megkülönböztetni (vagy nem?).
Látom gets, te nagyon közel lehetsz az îndex adatbázisához.
SELECT topic_title FROM index_forum_bazinagy_adatbazis WHERE topic_title LIKE '%halál%' OR topic_title LIKE '%HALÁL%'
A halál népszerű téma, íme a topikok, amikben szerepel:
(Politika) A halálbüntetésrol
(Törzsasztal) Ti féltek a haláltól?
(Törzsasztal) A halálbüntetés visszaállítása Mo.-n
(Törzsasztal) Halálcsapdák az utakon
(Vallás, Filozófia) Klinikai halal
(Politika) Nemzethalál?
(Windows) Halálos link?!
(Törzsasztal) Extrém sportok = halálvágy ?
(Törzsasztal) Halálra vertek egy férfit a zámolyi romá
(Törzsasztal) Van-e élet a halál után?
(Vallás, Filozófia) Egy guru halála...
(Politika) HALÁL AZ MTI-re!!!!
(Törzsasztal) Büntetnéd-e halállal Milosevicset?
(Törzsasztal) Büntetnéd-e halállal escobart?
(Kultúra) Jamiroquai, avagy az acid-jazz halála
(Törzsasztal) A muvészet halála?
(Törzsasztal) Van élet a halál elött?
(Törzsasztal) Lecsó, lecsó mindhalálig...
(Politika) Öcalant halálra itélték
(Politika) Kékhalál
(Vallás, Filozófia) Az Atya halálra adta büntetésül?
(Vallás, Filozófia) Doktor Halál
(Törzsasztal) Paintball életre-haláltra?
(Törzsasztal) Van-e élet a halál elott?
(Törzsasztal) A Net halála, avagy bunözok vagyunk ?
(Politika) Jó üzlet a halál
(Politika) Zemplényi kipakolt halála elött
(Politika) Halálosztagok Magyarországon?
(Törzsasztal) Mi van a halál után?
(Törzsasztal) Halálos bun
(Törzsasztal) Féltek a haláltól?
(Törzsasztal) ÁLLATHALÁL
(Törzsasztal) Halálraítéltek Klubbja
Mivel nincs új a nap alatt, ezért kiderült, hogy ezt a topic-ot is megelözte egy Féltek a haláltól? elnevezésú topic az 1998-as évben. Akit érdekel a téma, az szemezgethet az 1 évvel ezelötti hozzászólásokból.
Nekem is volt már halálközeli élményem, mert bringázás közben a "halállejtőn" épp a sebességrekordom próbáltam megdönteni, és kb. 80-as tempónál jött szembe egy Kamaz. 2-3 cm volt köztünk. Féltem, és utána még percekig remegett a lábam.
MsOutsider:
>Mit jelent az pontosabban, hogy valakiért feláldozni magunkat?<
Látom kicsit off a téma. Szóval: pl. terroristák, túszszedés, 10 percenként lelőnek vkit.... Van egy csomó nő, esetleg szimpatikus isneretlenek, lennél önként jelentkező? Ha igen, halálvágy vagy hősiesség, esetleg más vmi?
w
Nyugodj meg, ha jön, a legritkább esetben szól. Volt már néhány "közeli" élményem (beszippantott egy örvény és marasztalt, míg tudott; leestem motorról és két autó közt gurultam át az úton stb), sokminden eszembe jutott közben, de a kaszás nem. Az viszont kiborított, mikor 20 évesen mindkét könyököm össze talált törni. A koleszban a szobatársaim etettek, fürdettek, mostak rám, törölték a fenekem - szörnyű a kiszolgáltatottság.
Poppertől vettem az ötletet, micsinájjak, ha véglegesnek tűnik a helyzet: egy üveg viszki kell hozzá, meg fagyos telecske. Meg józan ítélőképesség se árt...
Én most azt mondom, nem félek a haláltól, de van egy olyan érzésem, hogyha most idejönne a kaszás, és mondaná, hogz 1 perc múlva végem, akkor igencsak félnék.
Na szóval elolvastam a topic címét, válaszoltam is magamnak, aztán végigfutottam az összes eddigi hozzászólást, és láttam, hogy a válaszom már bennefoglaltatik az eddigiekben. Viszont halálom előtt még itt szeretném hagyni nyomomat a földön és a ti idegrendszeretekben, úgyhogy csakazért is leírom, miért félek a saját halálomtól.
Minden létező dolog érték. A halál értékpusztulás (még akkor is, ha valamilyen módon új érték is lesz belőle). Rettenetes belegondolni, milyen sivár lenne a kollégáim élete, ha nap mint nap nem idegesíteném őket valamivel.
A halált midig valamilyen fizikai rombolódás váltja ki, mert csak úgy nem hal meg valaki. Nomármost ha agyonlőnek, az nem baj, a lassú halálnemek viszont nem igazán vonzanak.
Ha lenne gyerekem, minden manapság mindennapos életveszélyes cselekedetemet háromszor végig kellene gondolnom. Nem mernék fékezés nélkül a piros felé tekerni, mint ma.
Hát ezek volnának az én józan(?) paraszti eszemből előbuggyanó dolgok, minden mélyebb filozofálgatás nélkül.