1 évig voltam állás nélkül. Elég szar időszak volt telefonálgatni munkahely után, mert abban a pillanatban, ahogy megmondtam a korom közölték: "Fiatalabbra gondoltunk". Pedig akkor még csak 38 voltam. :) Megjegyzem, szerintem az 50-60 sem öreg. Előző munkahelyemen szerződéseket kötöttem, műszaki rajzoltam, idegen nyelvű levelezést folytattam. Azért valamihez csak értek. Na ezek után találtam állást: kötödében vasalónő, és autómosó. Csak azért mert elmúltam 20! Az senkit nem érdekelt, hogy mit tudok, hogy hogy nézek ki, elég volt, hogy meghallották a korom és ezzel leirtak. Esélyt se adtak, hogy odamenjek és menézzenek, beszéljenek velem.
A kötödés pasi kérdezte meg, hogy eddig mit csináltam. Mondtam. Ő: ÉS VASALNI AKAR? Én: igen! mennyivel rosszabb, mint a többi munka? Ő: Órabérrel :)
(Kevesebb lett volna, mint a munkanélküli segély). A gondolataim, az akaratom végül is "megsegített", találtam megfelelő munkahelyet egy időre. Most újabb kínkeserves keresés :(
Én úgy tudom, hogy most is tilos úgy hirdetni, hogy csak 35 alattiakat keres valaki. Szóval ilyenkor tessék perelni! Más kérdés, hogy ha a fonöknek cicababa kell, úgyist azt fog felvenni.
Az alaptémához: tapasztalatom szerint (29 évemmel) a 40 felettiekkel az a fo baj, hogy nincs önbizalmuk. Kello magabiztossággal párosulva a 40-es kornak nagy elonyei vannak: nincs kis gyerek, GYES-en túl vagy, számottevo tapasztalat és kiforrott személyiség, stb.
Persze ezek nem feltétlenül elonyök, ha valaki recepciósnak vagy hostess-nek jelentkezik...
Kedves 40 felettiek! Bízzatok magatokban! (És azért hagyjatok helyett a 29 éveseknek is a jó állások környékén...)
A kérdés a munkanélküliséggel is összefügg, mondván, hogy inkább a fitataloknak kell munkát adni, mint az idősebbeknek. Aztán arról is szó van, hogy ebben a kérdésben soha, senki sem emelte fel a szavát - úgy értem hivatalos, ill. érdekvédelmi szinten. Pedig amióta felemelték a nyugdíjkorhatárt 62 évre, nagyonis kellene a 40-en túliak érdekeit védeni. Pl. szerintem az diszkrimináció, hogy a az álláshírdetésekben eleve kikötök, hogy 35 év alatti munkaerőt keresnek. Ezt meg kellene tiltani - ez ugyan önmagában nem oldaná meg a helyzetet, de tudatformálásnak nem rossz. Az viszont jó hír, hogy egy új (azaz újra életbelépett) Munka Törvénykönyvi rendelet szerint 5 évvel a nyugdíj előtt csak nagyon indokolt esetben lehet felmondani a dolgozónak.
Állítólag már nyugaton megfordulni látszik ez a trend. Inkább a tapasztaltabb szakemberekre van szükség, mint a négy nyelv tudás(??)ára.
Én hiszek ebben és a tapasztalatom is az, hogy mondjuk 33-35 év alatti emberek még csak inasok - a relatív nagyobb energiájuk ellenére is.
Egy pár év múlva nagy szükség lesz a negyvenesek, ötvenesek, sőt - meg merem kockáztatni - hatvanasok tudására, tapasztalatára, bölcsességére.
Szerintem ez a nullázás volt egy nulla.
A téma évek óta "életbevágó" és létkérdés szinten mozog. Persze tudjuk a válaszokat - de azokat nehéz elfogadni, így negyven felett:(((