A zzardella megnő ám nagyobbra is!
kb 20-30 dekásak is vannak belőle,és a Földközin legalább olyan közönségesek mint a szardínia.
És finomak is.
Agyonsózva suxx.
Ha már itt kavarok, gondoltam, felhozom ezt a topicot, és még hozzá is teszek:
- A kapri"bogyó" nem termés, hanem virágbimbó
- Az ajóka, ringli, szardella(paszta) álneveken futó agyonsózott micsodákat én sem szeretem, bár a szardella (a halacska) eredeti állapotában nyilván éppúgy ehető, mint a többi apró tengeri hal.
- A vizidió nem a vizigesztenye fordítási változata? Mert akkor sulyom.
És kiderült, hogy van Cipruson poszáta-befőtt. A poszáta egy igen-igen kicsiny madar (5 cm hosszú ha már) és elteszik ecetben szegényt, mint az uborkát. Csak lyól kizsigereleik meg lekapják tollát előtte. Eddig jó is, de hogy a fenébe' kell aztán felhasznáni?
ruszli rulez! Nalunk csak budoshal neven ismer :))) szakzsargon :)
lelohely: Nagyvasarcsarnok bejarattol jobbra. Kimerve aruljak, ami sokkal gazdasagosabb, mint a vodros vagy uveges kiszereles. Csak a halat merik le, a hagyma es a lotyi raadas.
En spec rajongok azokert a sos halacskakert, amik fel vannak tekerve.
Gorogo-bol hoztunk is ipari mennyisegu kiszerelesben, asszem fel kilos lehetett.
a fogyasztasa meg kicsit sem truckos:
fogsz egy szelet kenyert, megvajazot, es racsipkeded/szeleteled a halacskat.
eppcsak megmutatod neki.
Mivel nem kell belole sok, igen-igen takarekos kaja...
Mas: Spancibol hozott az 5csem kagylokonzervet, csigat, kigyot-bekat, aminek nem is az izevel volt baja a magyar gyomornak, hanem a markajelzesevel. A cslad neve ugyanis Miau volt.
Na el tudjatok kepzelni, hogy a halalba cukkoltuk, hogy macskakajat hoz ajandekba a csaladnak..
Az ajoka amirol szoltok ringli neven is ismert vagy szardella-gyurukent, fokepp' ha sokatemlegetett kapribogyo kore van gyomoszolve.
DE: van kinyujtott valtozata is naturon(nirvana) vagy fokhagymas izesitessel(mennyorszag) kaprosan(eden) vagy csipos mindenfelevel ami a legeslegrulezebb.
(Nem irhatom, hogy Paradicsom mert meg bekavarna... :)
Ha friss kenyerre rafekteted az allatkat, varsz egy szemhunyasnyit amig sos olajcseppecskek beszivodnak aztan nyelsz soha nem akarsz mast :)
Es ha olajbogyot vagy kecskesajtot harapsz hozza nem is lesz bajod az olajtol. Nem marja szet elhanyagolt inyedet a so csak kicsivel tobbet iszol (vedelsz).
De ha mar itt tartunk a pacolt/ savanyu/ hagymas ruszli muanyagvodorben bejon valakinek? Vagy a norveg tokehalmaj-konzerv (na AZ tomeny csak igazan)?
Sajnos azoknak akik a hangyakonzerv után érdeklődnek nem tudok jó hírrel szolgálni, ugyanis a vásárlásom a nyolcvanas évek második felében történt. Egyébként a sarki Áfész típusú boltban (Győr, Felszabadulás u.) sikerült beszereznem. A konzerv kerek, szardínia típusú dobozban volt és sárga színű papírossal feliratozták. Ez utóbbiakat azért tudom mivel a dobozt sokáig őrizgettem a kétkedőknek, míg végül egy lakásfelújításkor elveszett. Szerintem egy KGST bartell keretében keveredhetett Mo.ra.
Katonai időm alatt sok konzervet adtak, de kuriozitásával kiemelkedett ezek közül egy ruszki konzerv. Kinyitása után kipottyant, vagy inkább kitoccsant egy rendkívűli büdös lében úszó iszonyú ronda húsdarab, mely leginkább az Allien filmek szörnyembriójához hasonlított (és a szaga is hasonló lehetett), ezért elnevezték sci-fi konzervnek. Annyira undorító volt, hogy még a köztudottan mindig éhes lövészek (nyulak) is visszahőkőltek tőle.
(Nem is adták többször). Mivel cimke nem volt a konzerven, nem tudni mi volt ez. (bár többen próbálták elemezni) Egyesek szerint a praktikus ruszkik egyszerüen konzerveket csináltak a náluk landoló ufonautákból, többen viszont feldolgozott afgán szabadságharcosokra gyanakodtak. (Akkoriban szállták meg a ruszkik Afganisztánt) Aki látta ezt a konzervet, annak ez simán hihető volt, ugyanis a "dolog" meglehetősen idegenszerű volt.
És ha szardella akkor miért ajókának hívják?
Melleseleg a sz. finom hal nem agyonsózva szeretem is.
Mint ahogy a kaviárt is.
Azonban az olaj,meg kapribogyó igen távol esik az izlésemtől,és szerintem ott is marad.
az ajóka szardellát jelent, ami meg nem éppen szárazföldi
a kapri meg (na vajon melyik szigetről eredeztetett) kisebb bogyós növényi termés, ami kb. a borsó és meggy nagyság közötti méretekben szokott leledzeni
a kettőt együtt iszonyú sós lében szokták konzerválni, számos áldásos felhasználási terüöletük létezik - ezek közül most az olasz módozatokat ismertetném (és ajánlanám is):
paradicsomos spagettiszószban széttörve
pizzára néhány gyűrűt rátéve
1-2 salátafélére 1-2 darab mintegy fűszerezésként
tömjén szeszek után küldés (kreatív újítás)
stbstb
amúgy pontosan az a kategória, mint az olajbogyó vagy kaviár: vagy ráérzel, vagy nem (utóbbi esetből is többen térnek meg idővel)
Magában sem ettem mert bazi sós volt a közepén a kapribogyóval!!!
És biztos hogy tengeri herkentyűt tartalmazott,mert ízre is olyan volt,illetve a dobozon is tenger volt meg világítótorony.
Ja meg az ajókafilé már önmagában is tengeri dolog kell hogy legyen nem?
A spanyol neve a dobozon (emlékbe szörnyűlködni megőrizten) Filetes de anchoas.
Ez biztos hogy nem az a zöldség amire Te gondolsz.
Az ajóka szárazföldi, és a helyhez kötődött élőlények közé tarozik. Salátába való, nem csodálom, ha magában etted, nem nagyon ízlett.
Egyébként, olyan ezel a dologgal, mint a salátafőzelékkel: aki szereti, egye, én nagy ívben kivágom, ha otthon az merészel az asztalra kerülni!
A nyár elején vettem egy furcsa konzervet: Sliced pineapple volt ráírva, egy picike cetlin magyarul darabolt ananász, amikor fölbontottuk: KÖRTE volt benne!
Életem legborzasztóbb/furcsább konzervje egy spanyol gyártású csemege: Tekercselt ajókafilé kaprvival.
Gondolom az ajóka valami tengeri herkentyű lehet,égyébként sós-savanykás vacak volt az egész.
Ha a "mezei" konzervek iránt is érdeklődtök javaslom a Kedvenc konzerveink topicomat is.
"És egyébként ez egy gúnyos megjegyzés volt a részemről."
Akkor jo. Mar aszittem baszakodni vagy baszogatni akarsz. Amugy meg mire vagy igy besertodve? (ja nem "amugy"-miket is beszelek-helyesbitek: egyebkent)
"Persze. Nálunk minden kapható."
Hát, amikor én voltam Kárpátalján, volt bolt, ahol csak kiwi ízű lötty és uborkabefőtt volt... De lehet, hogy rossz boltban jártam... Te merre laksz? Beregszász környékén?
Azért általában véve nincs óriási kínálat. Nem tudom, hogy az ottani konzerv milyen, de a munkácsi éttermekben szinte ehetetlen ételeket tettek elénk...
vizidio konzervet vettem multkor, fogalmam sincs mire lehet hasznalni, meg hogy kell enni:))) azt mondta egy jobarat, hogy minden kinai kajaba benne van szeletelve... na en meg nem lattam, dehat annyi minden trutyi van a keleti kajakban...
olyan, mint a kukoricaba oltott
retek:)))
Wege: honnan szereztel hangyakonzervet? magyarorszagrol? es hogyan hivjak valamilyen europai nyelven?
/me erdeklodik nagyon
lord:koszi a jackfruitot, most mar tudni fogom hogyan egyem, eddig azt hittem szar izu, de most mar tudom, hogy finom:))))))))))))))))
kinn a jozsafvarosi palyaudvarnal levo kinai piacon ittam multkor mungobab! es feketebab! szorpot!! na azt is erdemes kiprobalni, ha valaki inyenc