Még annyit: minden évben nagy bodza vadászatot, szüretelést tartunk. Más vadon termő gyümölcsöt is szoktunk gyűjteni: csipkebogyót, kökényt, galagonyát. W8.
A bodza gyümölcsét tisztán mi nem szoktuk lekvárként hasznosítani, mert (legalábbis mi) erősnek érezzük az ízét. Viszont "semleges" ízű lekvárral, alma, körte lekvárával összefőzve, vagy együtt főzve a gyümölcsöket nagyon finom lekvárt kapunk. Szilvalekvárral együtt is kellemes. Azt olvastuk a bodza lekvárról, hogy megfázás esetén segít.
Ha nagyobb arányban van a másik gyümölcs, akkor a bodza megja sem zavaró, nem választjuk ki. W8.
Sziasztok! Megláttam ezt a topikot, s gondoltam, eldicsekszem vele, hogy a lányom isteni finom szilvalekvárt csinált tavaly, és nem kis mennyiségben (bár ez relatív, tudom).
Finomabb lett, mint anno az anyai nagyanyámé volt, aki a széles család legfinomabbját prudukálta mindig.
Anyukám sem tudott soha olyan finomat, én meg meg sem próbáltam soha, ez az igazság.
A lányomnak így nem is taníthattam meg, de valami fenomenális lett.
Olyan büszke voltam rá, hogy csak no!
Meg csipkebogyóból és bodzából is hasonlókat produkált, csak úgy...nélkülem.
Össze sem lehet ezeket hasonlítani a boltival.
Csak gondoltam, megosztom Veletek, ha már van ilyen topik.
Szia! Köszi, megjegyeztem, sőt fel is olvastam, hogy a családban mindenki hallja. Így biztosan legalább egy valaki megjegyzi, és nem kezdünk barackot hámozni.
Üdv. Ha már baracklekvárrol van szó(ezt már a szilvás topicban is megosztottam). Nem kell meghámozni a barackot hanem,magozás után kislyukú húsdarálon átdarálni és úgy főzni ki.Higgyétek el nem érzitek,hogy benne van a haja.
Ha már a szilvalekvár topikon baracklekvárról szól a szó és a kép, egy fontos infó baracklekvár készítéséhez: a baracklekvár héja nem úgy viselkedik lekvárfőzés közben, mint a szilvalekváré. A szilvalekváré főzés közben szinte eltűnik, a lekvár fogyasztása közben nem érezzük a szilva haját (héját). A barack héja a lekvárban megmarad, összezyugorodik és mint egy hajszál viselkedik a szánkban. Nagyon kellemetlen tud lenni, holott tudjuk, hogy nem hajszálról van szó és nem is lépett át senki az üst fölött. Éppen ezért a barack héját, haját lekvárfőzés előtt előzetesen el kell távolítani.
Bocsánat! Elnéztem a képet. A kép baraclekvár főzést mutat, holott az előző hozzászólás szilvalekvárra vonatkozik. Baracklekvárhoz kell egy kis cukrot tenni, mert egyébként savanyú lenne. Szilvalekvár tehát cukormentes projekt.
Szia Sófelhasználó! Ugyan eltelt egy-két év a hsz.-ed és a mostani válaszom között, ennek ellenére bemutatnék egy szerkezetet, amely segítségével szuper finom, hozzáadott cukor nélkül is édes és izletes lekvárt lehet főzni. A főzés időtartama a szilva alapanyag mennyisége és az üst térfogata közötti aránytól függően akár 20-30 óra is lehet. Legutóbb 36 óra volt, két éjszakánk ment rá, az asszonnyal hiába váltottuk egymást, így is kimerültünk a végére.
Hali!
Most jut eszembe, múlt ősszel volt egy hosszú cikk a Nők Lapjában a szilvalekvárfőzésről, egy vidéki kiszállást taglaltak meg receptek is voltak....
Gondolom,október-november környékén lehetett...
Ha azt a fajta lekvárt tudja valaki, amiről írtál, hát kipróbálnám én is ezerrel! De sajna nem tudom. Biza, sütikébe az a legjobb.
Látod, a lekvárba tényleg nem kell só. Hogy mik vannak!:-)
Kicsi fiad biztosan mindenhogy szereti a lekvárotot!
Istenem, mi jöhet még? A gimis, horoszkópos, autótipusok topicok után most majd jönnek a lekvárok, ételek. Már látom előre a töltött káposzta meg a milánói makaróni topicot... :-))
Nem tudom, mennyire fogod értékelni a válaszomat, az én receptem ugyanis egy könnyített változat...Ez az első évem "háziasszony" minőségben, és így még elég lelkes vagyok befőzés terén. Időm nem sok van ilyesmire, úgyhogy mindent a reklámokból jól ismert Koronás befőzőcukorral készítettem el. Szerintem isteni lett a málna, eper, meggy, sárgabarack... lekvár ezzel az egyszerű megoldással, úgyhogy kipróbáltam szilvával is. Apró darabokra vágtam, természetesen héjával együtt, aztán felraktam a cukorral főni. Amikor kész lett, belekevertem egy kevés fahéjat. Nekem nagyon ízlett, igaz, ez nem lett fekete, csak sötétbordó...
Engem is izgat a szilvalekvár-dolog...
(bár ugye igen kevés só kell bele...)
Van,aki több napig csinálja a sütőben (gondolom,alacsony lángon), és ettem olyat is,amiben egy szem cukor nem volt, mégis jól lehetett sütikhez használni....
Na itten vagyok kedveskéim!
Szilvalekvár, hát lássuk!
Az igazi befőzni való szilva a besztercei, ami kicsi apró szemű. Úgy lehet kapni piacokon, hogy rá van írva a neve.
Nos, én a múlt évben főztem is be belőle, de olyan sokáig kellet főzni, hogy kinőtt a szakállam. Azóta borotválkozom.
Ezért az idén nagyszemű, másfajta szilvát választok, hogy hamarabb készen legyen.
Befőzés: A szilvát megmosom, kimagozom. Jó olyat venni ami magvaváló, mert egyszerübb szétszedni. Ha nagyok a felek, kisebb darabokra vágom és sutty, be a lábosba. Főzögetem, míg szét nem fő, és a levét kellőképpen el nem fövi. Ha már jónak ítélem, szórok bele fahéjat és szegfőszeget, lehat mind a kettő őrölt, de a szegfűszegnek nem muszály annak lennie. csak vigyázni kell, nehogy túl sokat tegyen bele az ember, mert keserű lesz. Majd jöhet a cukor, azt izlés szerint szoktam, kóstolgatással ellenőrzöm. Ha jó, akkor ugyan az a módszer, mint a baracklekvárnál, befőttes üveg, rum a tetejére, folpack, és lezárás. Majd a száraz dunszt és a mosogatás!
Hasonloan jo a szilvaformaju, viszonylag nagyszemu, lila, oroszorszagban vengerszkajanak, vagyis magyarnak nevezett fajta.
A nagy, hamvas kerek es kek is igen finom tud lenni.
Az aranyokat persze erezni kell ;-), de azert en is toobfele alaprecept szerint szoktam gyartani (30deka cukor/ 1 kilo szilva dunsztolva (nagymama), 1kg szilva/1kilo cukor rottyantva (orosz varenyje 1), 1kg szilva fott (1kg)cukros szilvaleben buktatva (orosz varenyje 2), szilva cukorral ledaralva es uvegben gozolve, a vegletekig fozott (fekete), valamint a kompot, tovabba ezek izesitett valtozatai.
Ha jol; sejtem, te a vegletekig fozott valtozatot muvelted, ami azt jelenti, hogy ha legelabb 40dkgcukor/1kg szilva volt benne, akkor egesz egyszeruen a szilva volt nem eleg erett, ezt pedig kostolassal lehet elore megallapitani.
A tulerett sem rossz, es persze celszeru nem import muszilvat hasznalni, mert az import gyumolcsok a szabvanyok miatt altalaban nem erettek (lasd meg alma, korte stb.).
Egyebkent sok sikert.
schgy
A nagyi megérzéseihez. Egyszer nekiduráltam magam és megkértem, hogy mutasson meg egypár egyszerű ételt. Minden kérdésemre (mennyi kell ebből a hozzávalóból, meddig kell a tűzön hagyni stb) az volt a válasz, hogy az látszik. Feladtam. És tényleg nem tudta egzakt számokba, kifejezésekbe önteni a dolgot. Persze kurva finom minden ami kikerül a kezei közül :-)))
Engem teljességgel izgat a szilvalekvár. Imádom kanalazni, nyalogatni, főleg friss omlós kenyérrel... De sajna soha nem főztem be még semmit, úgyhogy én csak fogyasztó vagyok, és semmilyen jó tanáccsal nem tudnék szolgálni. A nagyi pedig sincs rákötve a neccre, pedig ő a nagymester :-((
Nagyon élveztem a baracklekvár topicot.
Volt már szó szilvalekvárról? Tavaly próbáltam fözni, de órákig tartó kavargatás után is savanyú volt, bár külalakját tekintve szép sürü es fekete volt.
Azanyosom szerint / a teljesség kedvéért exanyósom, de lekváron nem konfrontálunk/ szóval azt mondta a drága asszony, hogy nem jó fajta szilvát vettem. Milyen a jó fajta?
Azt senki sem tudja.
Nem, nem udvaron fözöm, nyilt tüzön, hanem itt a panelben.
Valami jó tanácsot tudnátok adni?