Segítség!
Csatlakozom a szerverre. Majd lejön az üdvözlőszöveg reesen, beírom a #index-et (illetve ráklikkelek a mIRCben) és egy teljesen üres helyen találom magam, ahol csak én vagyok de @ van a nevem előtt.
Nemrég cseréltünk meghajtót, előtte 1000X csatlakoztam minden gond nélkül, most meg nagyon nem megy...
Sziasztok, felélesztettem ezt a topicot, mert már sokszor próbáltam bemenni a következő szerverekre: irc.elte.hu, irc.sote.hu, irc.extra.hu, de mind azt mondja, hogy unauthorized access és szépen szét is kapcsol... mit tudnék csinálni, hogy ez ne legyen? Ha ez számít valamit, akkor normál user accountom van RedHat Linux 6 alatt és mind a 6667, 6668 és a 6669-es portokat is próáltam, siker 0...
valaki tud adni egy kis segítséget, hogy hogyan menjek be ezekre a szerverekre?
Yfel.
A programfilek mindig vmilyen /bin v. /sbin könyvtarban vannak. Hacsak at nem pakolod oket.
Mielott telepitenel egy csomagot, tenyleg nezz bele. Ott latnifogod, hogy mit hova telepit, es ezekutan konnyebb megkeresni. Akarsz peldat?
Ne is torodjetek az elozo hozzaszolassal, azota sikerult elinteznem a StarOfficet... csak nem vagyok meg hozzaszokva, hogy dolgoznom kell ha valamit meg akarok csinalni...
Egyebkent a StarOffice5.1 mindenkinek olyan rohadt lassu 32MB rammal mint nekem? Meg jo, hogy holnap szerzek bele meg 32-t... :)
Hoppa... most el fogok terni teljesen linuxos iranyba, ugyhogy akit nem erdekel a dolog, attol bocs :)
Szoval: igazsag szerint Win utan eleg fura volt, hogy mountolni kell a cd-t, de van ertelme a dolognak... kicsit utananeztem.. na mindegy, beallitottam, es most mar fel is raktam a StarOffice 5-ot... na akkor most megint lenne egy problemam, ugyanis nem tudom, hogy hogyan adjam hozza a programlistamhoz, hogy a "start" menubol el tudjam erni a dolgot... hol keressem a file-okat? Milyen neven futnak, hogy egyaltalan el tudjam oket inditani? Miert nem mondja meg nekem a Linux, hogy hogyan tudok elinditani egy telepitett filet? :) Asszem nem ram gondoltak amikor terveztek... de mostmar kezdek egyre tobbet erteni belole, csak van egy kis bajom, hogy nem csinal programkonyvtarakat, es igy nem tudom, hogy a programfileokat hol keressem meg ilyenek...
Yfel.
Tehat akkor.:
1., A különböző feltelepitett programok konfiguracios fajlai altalaban a /etc-ben vannak /az IRC beallitasokat is itt allithatod./. A hasznalni kivant /de mar helyesen feltelepitett/ program parametereit itt allithatod be.
2., A legkonnyebben ugy nezheted meg , hogy a RH6-d hova telepiti a kivant rpm-t, hogy pl.: MC-vel /Midnight Commander/ megnyitod, es elkezded bongeszni. Meg fogod talalni a kulonbozo konyvtarakat. Altalanossagban igaz, hogy a futtathato fajlok a /bin, /usr/bin, /usr/sbin, /usr/X11R6/bin stb nevu konyvtarakba kerulnek. A libek /mino meglepetes :-))/ /lib stb. Eloszor szokatlan lesz, hogy a linux nem programkonyvtarakat telepit, hanem a fajlok funkcioja szerint. Ezenkivul erdemes a sajat programokat az /usr/local-ba telepiteni.
3., A cdrom hozzaferest meg eloszor nezd meg, hogy a /etc/fstab-ban van e bejegyzes a cdrom-hoz. Szerintem ugyanis a /dev/cdrom lehet, hogy egy szimlink ami a letezo eszkoz fajlra mutat. Es ezert nem tudtad mountolni.
/de nezd meg pontosan es ird le, mert mas gixer is lehet./
ui.: En Debiant hasznalok ezert lehetsegesek elteresek, bocs.
Egyenlore nem sok mindenrol tudom, hogy mi fan terem ebben a rendszerben, de nem adom fel! :)))
A lenyeg, hogy az irc-vel nincs problema, azt ugyanis az install felrakta alapban a netscape melle, ugyhogy emiatt nem kellett aggodnom. Az ICQ volt az a trukkos, amelyiket nem tudtam telepiteni, akarmennyire probalkoztam is. DE: Jelentem, hogy talaltam arrol az ICQ-rol egy rpm-es valtozatot es az felment minden tovabbi nelkul. Valamint bujtam a helpet es vettem egy Linux Unleashed nevezetu konyvet ma, ugyhogy nemsokara kicsit talan jobban fog menni a dolog... igaz, hogy a konyvhoz 4.2-es linuxot adtak, de szerintem annyi minden nem valtozott benne, hogy ne tudnam megtanulni abbol a konyvbol az alapokat... szoval mindenkitol csak turelmet kerek es senki nem kuldjon el a halalba, ha tul sokat kerdezek :)
De ha veletlen letoltom aTCL-t, akkor ahhoz is van man page es meg tudom nezni, hogy hogyan kell kezelni, nem? Eddig mindenhez volt es eleg jol magyarazzak a dolgokat.
Namost megint csak van egy problemam illetve ketto: Felrakta nekem az RPM a gnomeICU-t, de nem tudom, hogy hova a fenebe tette, ugyanis hozza akartam adni a taskbar-omhoz, de nem nagyon jott be a dolog.... el tudom inditani a programot annyival, hogy: "gnomeicu", de hogy ez pontosan melyik konyvtarba is mutat.... fogalmam sincs. Nincs veletlen valami default konyvtar amibe berak mindent az RPM?
Akkor a masik egy igen erdekes problema amit mindeddig nem tudtam megoldani akarhol is kerestem ra a gyogyirt :) megpedig az, hogy rootkent nem hajlando engedelyezni, hogy hozzaferjek a /dev/cdrom-hoz.... hogy ez miert van azt nem tudom, de nem arrol volt szo, hogy a root az isten es neki mindent szabad?
Fontos lenne azt tudni, hogy az irc klienst forráskódban töltötted le, vagy futtatható verzióban?
Ha forráskódban, akkor telepitve kell hogy legyen a linuxodra a devel nevű csomag, enélkül ugyanis nincs mivel leforditani. Ha Gnome desktopot használsz akkor a Gnorpm installátorral telepitheted a devel csomagot az install CD-ről.
Ha ez megvan és mondjuk forráskódú klienst töltöttél le, akkor olvasd el a hozzáadott Readme és INSTALL file-okat. Ami a lényeg:
Lépj be root-ként
menj bele abba a könyvtárba ami a kliens szétrakása után keletkezett.
Utána configure, make, make install és kész.
Lépj ki mint root majd lépj be rendes userként és inditsd el a proggit :-))
Ha meg nem akarsz birkózni a c-fordítokkal akkor töltsd le a már előre leforgatott BitchX-et. Válaszd a Linux glibc i386 verziót Redhat esetén. A szétrakás után nézd meg az ls -l paranccsal hogy be van-e kapcsolva a fájlokon a végrehajtható flag, vagyis az "x". ha nem akkor chmod 755 * ,majd másold a binárisokat át az /usr/local/bin könyvtárba.
Utána BitchX és műxik. Van a sit-on egy TCL-es (ablakozós, nem konzolos verzió is. Ha nem telepitetted a TCL-t vagy azt se tudod, hogy mi fán terem, akkor ne is töltsd le :-)))
Huh... ennyi hozzamcimzett hozzzaszolast osszesen nem kaptam miota a tasztalon vagyok :)
Na akkor kezdjuk talan azzal, hogy hol vagyok: Torontobol netezek, es a host nevem: crxxxxx-a.wlfdle1.on.wave.home.com Akkor lehet, hogy emiatt nem akarnak beengedni a szerverek?
Koszi az ujakat, nemsokara meg fogom oket probalni hatha azokban jo lesz.
Akkor most nezzuk a disztribet: RedHat 6-ot hasznalok, es az installnal lehetett valasztani harom method kozott:
1: Workstation
2: Server
3: Costum Custom meg mindig nem tudom hogy kell irni :)
Szoval en a Workstation installt valasztottam, mert az minimalis indiszkret kerdessel felrakta nekem a rendszert ugy, hogy meg mukodik is. De ha megmondod, hogy hogyan lehet a csomagok listajat lekerni, akkor szivesen beirkalom neked, hogy mik vannak fent. de azt hozzateszem, hogy a Workstation installalason kivul egyetlen csomagot sem tettem meg fel, aminek egy egyszeru oka van: Nem tudom, hogy hogyan kell kulombozo csomagokat installalni... pedig megvettem a dobozos verziot es adtak melle egy cd-t tele mindenfele nyalanksaggal :) Ott meg az a baj, hogy hiaba probalom elerni a cd-t, egyszeruen nem hajlando atmenni a cdre... a kovetkezo parancsot hasznaltam: /dev/cdrom es erre azt mondta, hogy nincs jogosultsagom hozzanyulni a cdromhoz.... slusszpoen: rootban voltam... no comment... nem tudom mit csinaltam azzal a szerencsetlen programmal, de valamit nagyon elszurtam es nem tudom, hogy mit es hol :)
Ja meg meg mindig ott van a problema, hogy nem tudom felrakni az icq-klont amit letoltottem a netrol, ugyanis segitseggel addig tudtam csak eljutni, hogy kitomoritsem, de onnantol kezdve megint meg vagyok love, mert elolvastam a "man make" -t, de meg mindig nem tudom, hogy hogyan kellene a make parancsot hasznalni pedig ez szukseges az icq telepitesehez...
Elnezest, hogy ezt a forumot ronditom ossze a kerdeseimmel, de egy kicsit el vagyok kenodve, hogy mennyire hulye vagyok a gepemhez, pedig amig windiws-t hasznaltam, addig azt hittem, hogy nem is... :)
Remelem ki tudunk hozni ebbol valamit Kedves Mr. Sla, nagyon megkoszonnem, ha tudnal segiteni az irc beallitasaban es ha esetleg tudnal tippet adni az icq-hoz is.
Yfel,
ne keseredj el, ez az unauthorized connection nekem minden második nap van, és akkor sehova nem tudok felmenni. ez egy beépített védekezés (a neve pl. család) net-addictoknak, hogy csináljanak mást is, ne csak a kíbordot verjék :)))
Nyugi Yfel, minden rendben lesz.
Először is ird le, hogy milyen disztribúciót használsz.
Milyen csomagot v. csomagokat telepitettél fel.
Válaszolj és összeheggesztjük az ircdet.
Warez Linux and Debian :-))
/A freemailre jelenleg nem tudok bejutni, oda ne irj!/
Yfel, te hol vagy?
mert a magyarok némelyike az irja ki bejelentezéskor: csak a .hu domainek részére elérhető.
az irc.dal.net, 7000 porton is OK mindig.
Ajajaj, Linuxban nem vagyok otthon Hehehe... nem vagy egyedul :)))))
Egyebkent semmi nem akar beengedni, viszont megkerultem es egy itteni szerverre jelentkeztem be aminek a neve irc.undernet.org, az nagyon szivesen beengedett es a sajat channelemet is meg tudtam csinalni... ugyhogy szerintem nem az en programommal volt a gond... szerintem akkor ez sem engedett volna be... mostmar csak azon remenykedem, hogy holnap a server a menyasszonyomat is be fogja engedni.... :)
Koszi, ha valakinek meg van infoja az ICQ-s kerdessel kapcsolatban, akkor azt is orommel varom...
Mikka Makka!! Nagy ember vagy! Rengeteget segitettel, koszi szepen :)
Ajajaj, Lunuxban nem vagyok otthon, tudok ajanlani segitseget, de ahoz felkellene jutnod a serverre ( #linux.hu ) ott segitenek szivessen.
De sajnos Linuxban nemtudok segiteni :-((((
ittvan meg ket cim, ezenszoktam menni ha amagyar szerver nem enged;
irc.wu-wien.ac.at
irc.tin.it
Megprobaltam az Elteset, az eredmeny ugyanaz Unauthorized connection es szepen szetkapcsolt... most akkor tuti, hogy velem van a baj, vagy mindket szerver lerohadt az elten es a soten is?
Meg valami, mostmar komolyan ez lesz a legutolso uzenetem: Szoval nem tudja valamelyikotok, hogy hogy melyik ICQ klienst toltsem le Linuxhoz? Ugyanis ma letoltottem mar ket klont, de csak a kitomoritesig jutottam el, addig is csak segitseggel es nem tudom, hogy hogyan kell telepiteni oket.... ugyanis kemeny egy napja( sincs meg) van csak Linuxom es Windows utan nagyon fura dolgozni vele... egyszeruen ugy erzem magam, hogy teljesen el vagyok veszve, nem tudom mi hol van, mi mire van, nagyon elkeserito :( De azert probalkozok folyamatosan... de ha valaki tudna esetleg segiteni ezzel az install dologgal, hogy legalabb _altalaban_ hogyan kell egy programot installalni Linux alatt azt nagyon megkoszonnem... nagyon hozzaszoktam a "duplaklikk wizard es hajra" stilusu telepiteshez es nagyon nagyot koppantam most, hogy letoroltem a Windowst.... szoval barmi segitseget a temaval kapcsolatban nagyon szivesen vennek.
probald meg a /server irc.elte.hu -t
egyebkent eppen valami nagy gebaszvan a szerverekkel, allandoan szakad mindegyik.
milyen kliensel probalkozol, mIRC el?
Az a helyzet ugyanis, hogy nem tudom miert, de nekem az Extra nagyon lassan jon be es legtobbszor nem is hajlando egy bitet betolteni rola... nem tudjatok, hogy miert van ez veletlenul? A netkapcsolatom sem lassu.... @home kabel....