melyik fefitol kerdezik meg,hogy mikor szandekozik gyereket vallalni? manapsag ok is elmehetnek GYED-re,mint ahogy az en parom el is ment a kislanyunkkal
Nézd NOVA, ha szerinted a nőkre még abban sem lehet számítani, hogy megmondják mikor mennek szülni, akkor TE, biztosan már napra, percre tudud/tudtad hogy a Te gyereked mikor születik (amikor munkát kezdtél kesesgélni). Ezt megoszthatnád velem, mert szerintem nemhogy nem lehet kiszámítani, de amikor már megvan a gyerkőc, akkor az anya vállal oroszlánszerepet a nevelésben. Ezért ha bevezetnék, hogy a nők pár órával korábban menjenek haza (ugyanannyi fizetés mellett, természetesen) akkor sem lehetne egy rossz szavad sem, mert valószínűleg jó a főtt étel, a tiszta zokni stb. amit jelenleg az anyák a harmadik műszakban oldanak meg, mégsem panaszkodnak, és véleményem szerint nem a fentiek miatt "happolják" el előlük a jó állásokat. Egy kis szemléletváltás és másként fest a dolog.
Egy munkaszerződésben sok mindent aláíratnak, kérdés ha nem tartod be mi a következménye.(Max. vissza kell fizetni a taníttatási ktget)
Ez a gyerek dolog is olyan, hogy valami biztosítékot joggal várhat a munkáltató, ha fél évig csak költ a dolgozóra. Lehet, hogy ez olyan munka, ahol projektek vannak és hosszú idő végigvinni egy munkát.
Ha a nőkre annyira nem lehet számítani, hogy nem tudják megmondani mikor mennek szülni, ami több éves kiesés is lehet (gyereklek zsinórban), akkor ne csodálkozzunk, ha a fiúk elhappolják a jó munkákat.
Egyébként a tanárok is tervezik, mert úgy vállalnak osztályt (maguktól).
Szerintem mindkét kitétel (5 évig nuku szülés, 11 órás min. munkaidő) semmis a magyar jogok szerint. Mintahogy azt sem irathatják alá senkivel, hogy nem kér fizetést egy pár hónapig. Ha bíróságra viszik az ügyet, hiába mondják, hogy aláírta, a bíróság a munkavállalónak fog igazat adni.
Szóval az ilyen cég (szerintem pláne ha multi) jól tudja, hogy hülyeség, és a munkavállaló tudatlanságára alapoz, ami parasztság. Az ilyen monnyon le! Megérdemli, hogy jól kitedd a nevét!
Mellesleg a nagyobb multikról könnyen el tudom képzelni, hogy így járnak el, mert egyszerűen szeretik kizsigerelni a balkáni (magyar) munkavállalókat. Például az egyik könyvvizsgálóról hallottam, hogy munkaszerződésbe foglalják a napi 11 órás minimum munkaidőt.
Egy-két éve hallottam, hogy egy frissen végzett (23 éves) lánnyal egy munkahelyen egy olyan papírt akartak aláíratni, hogy 5 évig nem megy el szülni.
Nem tudom mennyi ebből az igaz… Ti hallottatok már ilyenről?