Sziasztok, nyári nyaralást tervezek, először mennénk Portugáliába, először óceánpartra.
Mivel (részben) rokonlátogatás is, a középső országrész partjai jönnek szóbe, Coimbrától max. 50 km É-D-re.
Kérdésem a strandolásról: 12 éves gyerekkel megyünk, tudtok olyan beachet, ahol nincsenek nagyon nagy hullámok (Nazaré nagyon tetszene, de ott állítólag ilyenek vannak), és ahol azért lehetne úszni.
A rengeteg turistát mi is tapasztaltuk, sajnos, csak 1 megállót tudtunk menni a 28-as villamossal, visszafelé fullon volt az összes.
Kéregetőket, mindenféle cucc árusítókat mi nem tapasztaltunk, sőt, meg is jegyeztük, hogy a társadalom jóval jobb állapotban van mint itthon. Bár ezt nem nehéz túlszárnyalni ami itthon van, de például jó volt látni, hogy dolgoznak a csini néger csajok is, és nem segélyen élnek.
Ami zavaró volt:
- brutális fű szag lengedezik szinte az egész városban, már fájt a fejünk tőle
- bizonyos környékeken, nehéz volt bármi elfogadható éttermet találni, és ha találtunk is, akkor közölték, hogy az étlap 3/4-edéhez nincs alapanyaguk. ugyanez Vasárnap halmozottan igaz volt, amikor nagyon sok hely zárva, ami meg nyitva ott hatalmas meccsnéző tömeg volt.
- a francesinha tulajdonképpen összeválogatott szemét, barnamártásba rejtve. Fura, mert Fördős Zé annyira odáig volt érte, és el is mentünk arra a helyre amit ajánlott, hogy ott jól készítik, hát nekünk meg legalább akkora csalódás volt.
- a telefonokon a hang fullon rajta, és kihangosítva beszélnek, játszanak, filmet néz a kisgyerek a buszon, ja, és ha már gyerekek: 2 helyen is láttuk, hogy ha valami beleesik a vízbe, gondolkodás nélkül elkezdik telehajigálni kővel a szökőkutat. Az első esetnél nem szóltunk rájuk ott egy apuka segített kiszedni a labdát, a második esetnél szóltunk nekik, hogy ezt nem így kéne, és segítettünk kiszedni nekik. De nem ám, hogy aki berúgta a labdát, az fogja magát és bemegy érte. áhh. dehogy, dobáljuk kővel.
Amit még nem értek, hogy a Penához(mint az egyik fő látványosságukhoz) miért nincs felvonó Sintrából.
Felszállhatsz. Csak akkor kell a normál vonaljegy (1,80€) árán felül fizetni, ha elhagyod a lisszaboni szolgáltatási hálózat határait. A napijegy (6,80€) is így működik.
Amennyiben egy napon belül négyszer használnál valamilyen tömegközlekedési járművet, már megéri napijegyet venni.
A Santa Justa liftet (a rajta lévő kilátó belépődíjas) és a három siklót is igénybe lehet venni a napijeggyel.
Ha veszek a Lisszaboni Navegante kártyára Carris/Metro/Transtejo (Cacilhas) 1 day ticket-et, a Cacilhas-ban lévő villamos/metrókat és buszokat tudom használni?
A google maps szerint 3710-es busz ki visz a tengerpartra, elvileg carris.
Erre a buszra is 2,60€ a jegy. ugye?
Ha én mondjuk leszállok a Krisztus szobrot megnézni, és visszaszállok hogy kimegyjek a tengerpartra, akkor azt megtehetem ugyan azzal a jeggyel?
A https://www.metrolisboa.pt/en/buy/ oldalon található 6.8€-s jegyek nem érvényesek ezekre a járatokra? mármint a Cabo da rocára, és a Costa da Caparica-ra?
Kiegészítésként még annyit, hogy a Sintrából közlekedő 1253-as busz a napszaktól függően 20-30 percenként közlekedik, és körülbelül 40 percet vesz igénybe Cabo da Rocáig.
Az egyirányú jegy 2,60 euróba kerül és közvetlenül a sofőrnél lehet megvenni. Ez a járat körkörösen közlekedik Sintra és Cabo között, tehát vissza is 2,60 euróba kerül.
A Scotturb Sintra napijegy ára online 18,20 helyett 13,50 € személyenként.
Lehetőséget kínál Sintra összes palotájának és kastélyának elérésére Hop on Hop off rendszerben, 24 órán keresztül, az első érvényesítés után.
Ezzel a jeggyel 24 órán keresztül utazhatsz megállás nélkül, és bármikor és annyiszor használhatod, ahányszor csak akarod. A 434-es (Pena Circuit) és a 435-ös (Monserrate Circuit) buszokat az első érvényesítés után 24 óráig használhatjuk.
A 434-es körút a következő palotákat és kastélyokat érinti: Pena-palota, Mouros-kastély, Biester-palota és Nemzeti Palota (Sintra központja).
A 435-ös körút a következő palotákat és kastélyokat érinti: Quinta da Regaleira, Seteais palota és Monserrate palota.
A Pena Palace felé induló 434-es busz jegyei 8,40 euróba kerülnek, ami lehetővé teszi az oda-visszautat (az egyirányú jegy 4,55 euró).
Sintra 435-ös busz. Ez is egy „hop on hop off” útvonal, a jegyek ára 5,50 € . A „Hop on hop off” nem azt jelenti, hogy a nap folyamán annyiszor utazol vele, ahányszor csak akarsz, hanem azt jelenti, hogy addig érvényes, amíg be nem fejezed az útvonalat. Példa: Felpattansz az első megállónál, leszállsz, hogy megnézd a Sintra Nemzeti Palotát, majd egy újabb 435-ös úton haladsz Quinta da Regaleira felé, és miután meglátogattad, még egy 435-össel Monserrate-ig, majd egy másikkal vissza az első megállóhoz a város központjába, ugyanazzal az 5.50 eurós jeggyel.
Vonat és busz kombinált jegy:
All-in-one jegy CP-re és Scotturb-ra. Ez a jegy hozzáférést biztosít Sintra, Cascais és Lisszabon települések főbb látnivalóihoz. Érvényes a CP Sintra, Cascais és Azambuja vonalaira (Alcântara-Terra és Oriente között), valamint Scotturb 434-es (Sintra állomás – Pena palota) és 435 (Sintra állomás – Monserrate palota) útvonalaira. A jegy korlátlan számú utazást kínál a vásárlás napján és az aznapi utolsó vonat/buszjáratig. A jegyet a „Navegante Ocasional” kártyára töltik fel, amely csak egy személyre érvényes. A jegy ára: 14,00 €.
Köszönöm a válaszokat. Mivel 6 napunk volt rá és sikerült 8-ra kibővíteni, inkább valamennyire melegebb helyre akartam menni és igy a Kanári-szigetek lett belőle, de ha egyszer találunk egy kedvező repülőjegyet Portóba, akkor tudom, hogy télen is érdemes oda menni. ;-)
2017 januárban voltam, 4-5 napot, igaz, Lisszabonban, de akkor is nagyon jó volt, /vasárnap du. pl. 1 pólóban mentem a meccsre, 4-0-ra nyertek/, és persze nem a nyári kánikula, amire készülni kell, de szerintem jobb volt az idő, mint mind2 alkalommal, mikor nov.-ben voltam /18, meg 19/
Portoba az ev minden napjan erdemes ellatogatni. Akar januarban is, februar vege - marcius tokeletes lehet. Kellemes ido, kevesebb turista. Guimaraes, Braga, Viana do Castelo, Coimbra, Aveiro egy oran beluli vonatutra.
Nagyon rég nem voltam itt. Esetleg volt már valaki télen, januárban Portugáliában? Ha lenne egy hetünk Portóra (és onnan elérhető néznivalókra) megéri télen oda utazni ilyen sok napra?
Akkor lenne lehetősgünk egy hétre elmenni és csak 4-5 helyre találok Európában 200 Euro alatti repülőjegyet, egyik Porto - ezért. :-)