Én is cirkuszos topicokat keresgélek, mert Cirque du Soleil DVD-t szeretnék venni, de nem tudom melyiket vegyem a sok közül es azt sem tudom hol keressem. Láttam E-bay-en rengetget viszonylag olcson, de ezzel a fos magyar postával nem merek már probálkozni, mi van ha lenyuljak...
Na a barátnőm által jól bekerültem a cirkuszkörnyezetbe és azt kell mondanom tényleg gáz. Volt 1 előadás ami viszont nagyon bejött /2000 márc.Csillagkapu/. Laki-lu nyomta a zenét lemezekről és nem voltak ódivatú dobpergések 1 darb se. A világítás is rendben volt és a bohóc is erősen artistadolgokra volt ráálva.(kb18éves) Voltak olyan díszletek ami 1 manapság divatos partyra simán elmehetne. Az előadók legalább 5-7 évet gyakorolnak elötte! és kb 150 voltak annak a fele meg ismerős :( De a környezet....mintha megállt volna az idő úgy 20 évre. SZerintem nem csak a pénzhiány (pályázatokból egyébként kapnak lét rendesen) hanem a megújjulás hiánya miatt fog teljesen tönkre menni a magyar cirkusz. Én meg merném kockáztatni,hogy egy színvonalas előadással,jó reklámmal meg lehetne menteni a magyar cirkuszt.
Húsz évvel ezelott még falun is majd évente feltuntek a vándorcirkuszok, legalábbis Baranyában ez így volt. Aztán egyszer csak elmaradtak. Vidéki városban nem jártam cirkuszban mostanában, de valószínuleg ot is döglodik a mufaj.
Szerintem ez nem csak anyagi kérdés. Sokkal energia- és idokímélobb beereszteni a gyereket a tévészobába, mint felkészülni, felöltözni, és elvinni a cirkuszba, és közben foglalkozni vele.
És a gyerekek is változtak. A virtuális dolgok jobban felkeltik a fantáziájukat, mint a valódiak. És ezzel valami nincsen rendjén. Én sajnálnám a cirkuszt.
Az az igazság, hogy nem nagyon járok cirkuszba, ismerőseim nem szeretik, egyedül meg nem megyek, szóval nem ismerem a közönséget, de sajnos azt tapasztalom mindenhol, hogy csak az ingyenes kultúrprogramokon van megfelelő számú nézősereg, különben meg sajnálják a pénzt ilyesmire kiadni. A szocializmusban is egy átlagfizetés ekkora része volt egy mozijegy, állatkerti belépő, vagy cirkuszjegy. Akkor, úgy emlékszem, tele volt a Nagycirkusz, gyerekként nagyon élveztem, de otthon, vidéken is megnéztem a vándorcirkuszt, ha jött.
saanz:
Nem tudom... Szerintem nem az a gond, hogy draga. Ha ugyanennyibe kerulne a tv meg a video, akkoris a tv-t valasztanak.
Valtozik a "kultura", sajnos...
A cirkuszok meg gondolom kihalnak elobb-utobb, nagy kar erte...
Az emberek nem hajlandóak már semmiért sem fizetni, ott van a tv, meg 2-300 forintért a tékából kihozzák a videófilmeket. Van, aki az állatkerti belépőt is sokallja /500 Ft/ mellette meg simán legurít 4-5 sört a haverokkal. Ahogy én megfigyelem, mindenki bagót akar fizetni, ha 150 Ft lenne a jegy mennének cirkuszba is. Na, ezt most jó összeszedetlen lett, de dolgoznom kell sajna.
Most jövök A Cirkuszból, a Fővárosi Nagyból.
Jó, színvonalas előadás volt, eredeti ötletekkel, látványos is, elég hosszú is (2 óra 20 perc szünettel, nem úgy, mint egy hete Mike Oldfield), és a legdrágább jegy is csak 850 Ft a hétvégén, hét közben 750.
Mégis csak kb. 150-en voltunk a péntek esti előadáson az 1500 hely körüli nézőtéren. Siralmas volt ezt látni, élmény az előadást nézni. Egyébként a moszkvai jégszínház előadása megy, tehát nem is a "szokásos" számok, amilyeneket egész évben lehetne látni.
Miért nincsenek mégsem nézők???
Túl sok lett vidéken is a vándorszínházak előadása?
Nem divat már cirkuszba vinni a gyereket?
Ti hogy látjátok? Nézzétek meg az előadást is, érdemes, de attól függetlenül is kíváncsi vagyok a véleményekre hozzáértő illetékesektől és nézőktől egyaránt.