Most, amikor minden Star Wars rajongó azon gondolkodik, hogy megvárja- e a szeptemberi, új epizód bemutatását, vagy nézze meg már előbb, a film illegális változatát, - rosszabb minőségben - a Lucasarts megjelentette az első első epizóra épülő játékot, mely az ötven évvel, a klasszikus film előtti környezetben játszódik. Ezt követte a filmmel azonos nevü kalandjáték, valamint a decemberre ígérték a Force Commander, real-time stratégiai játékot.
A játék
Az intróból megismerhetjük a rövidke történetet, mely elmeséli, hogy Jabba, a gengszter szerte a galaxisban illegális „motor" versenyeket rendez, - csak a legprofibb pilóták számára - melyek eredményeire fogadni lehet nála, és melyen csak a legjobbak kapnak elismerést, és vele járó pénzjutalmat. Szerepünk tehát adott, a játék elején választott karakterünket kell győzelemre vinni, ebben az öldöklő száguldásban. Nem kevesebb mint 17 szereplő közül választhatunk, melyek legtöbbje Mos Eislei törzsvendég lehetne kinézete alapján, kivéve persze az ifjú Anakin-t. Természetesen mindegyiknek külön jármüve van, melyet különböző tulajdonságok határoznak meg, melyek a következők: gyorsulás, végsebesség, kormányozhatóság, javítási sebesség... . Ezeket később a megnyert pénzből fejleszthetjük, tehát a játék nem csak egy egyszerü arcade autóverseny.
A verseny
A számunkra legszinpatikusabb figura kiválasztása után neki is vághatunk egy sima versenynek, mondjuk az első pályán, a Tatooinon, a homokbolygón.( remélem senkinek nem kell bemutatnom). Rövidke hangulatos videó után visszaszámlálás, majd elszabadulnak a lóerők... A motor pár másodperc alatt háromszáz mérföld per órára gyorsítja a jármüvet, melyet nem csak a sebességórán kiírt szám jelez,( mint egyes játékoknál) hanem úgy érezzük, valóban ott ülünk a motorban, hatalmas sebességgel repesztünk, és nem lenne jó ilyen sebességgel ütközni. Tehát a játékban igazi sebességérzés van, a messze feltünt szikla pár másodperc múlva már rég mögöttünk van. Ez véleményem szerint egy kicsit a grafika rovására ment: nem csúnya a játék, egyszerüen az X-wing Alliance után én többet vártam, és szerintem ti is. Ezen mondjuk javítanak a későbbi pályákon feltünedező fényefektek, de így sem az igazi.
A pályák
Ebből viszonyt nincs hiány. 3+1 bajnokság van, és ezekben a pályák mind különböznek, bár ez igy nem teljesen igaz. Tehát. 8 különböző bolygón versenyezhetünk, de egy bolygón belül 3 pálya van. A második pálya nehezebb, és hosszabb, mint ugyanazon bolygó előzője, valamint egyes részeit tartalmazza. ( mint a need for speed 3-ban) A helyszínek elég változatosra sikeredtek, bár a Star Wars környezetre néha nem sok dolog utalt, vagy csak én vagyok járatlan...A nyolc bolygó: Tatooine (homokbolygó), Mon Gazza (bányaváros), Ando Prime (jégbolygó), Aquilaris(vízbolygó), Malastare( sima város), Oovo IV ( birodalmi város), Ord Ibanna( felhőváros), Barboonda(mocsárbolygó). Azért egy Endor kóborholdat betehettek volna, jó lett volna lepipálni Leiát az erdőben J
Felkészülés...
Verseny előtt beállíthatod, a nyerhető pénz elosztását, vagyis van egy összeg amit a verseny után kiosztanak a győztesek között, és megmondhatod, hogy az egyes helyezettek mennyit kapjanak belőle. Dönthetsz úgy, hogy az első vigyen mindent, vagy hogy még a negyedik is kapjon valamennyit. Ezután esetleg vásárolhatsz különbözö extrákat jármüvödhöz, ha van pénzed persze, majd indulhat a verseny, a rövid animáció után. Az adott liga következő pályáját csak akkor fogod megkapni, ha minimum negyedik helyezést érsz el.
Játékmenet
Először is. Én mindenképpen „minimum" joistickot ajánlanék controllerként, billenytüzettel nem lehet elég finoman irányítani jármüvünket, amire pedig főleg későbbi pályákon szükség lesz. Legjobb ha beszerzel egy kormányt gyorsan J
Kamerát az F1...F4 billenyükkel válthatsz. Én mindenképpen a kettő belső nézet egyikét javaslom, a külsőkkel lényegesen nehezebb. F5, F6-tal lehet ellenfeleidnek különböző idegesítő szövegeket mondatnod karaktereddel. Az első érdekesség, hogy minden pályán RENGETEG elágazás van, ezek közül egy-egy néha jelentősen rövidebb a másiknál, ezért az elején érdemes megfigyelni, a többiek merre mennek.A további helyszíneken, pedig újabb problémával találod szembe magad, miszerint. „vajon itt merre megy az út?" Egyszerüen nincs megjelölve semmivel a követendő útvonal, ezért eleinte gyakran ötszázzal belerohansz a falba, aminek felrobbanás a következménye, de nagy baj akkor sincsen, mert pár másodperc múlva, új motort kapva száguldhatsz tovább. A kisebb koccanásokat is jegyzi a gép, amiket robotaid folyamatosan javítanak. Az első liga elég könnyü, bármelyik pályát 4-5 próbálkozás után könnyedén meg lehet nyerni. A második ligában már vannak húzósabbak, míg a harmadikban gyakran több óra gyakorlás után sem fogsz tudni nyerni. A negyedik liga csak 4 pályábol áll, ez már nem sokkal nehezebb a harmadiknál.
Sajnos csak hálózati játéklehetőség van, ebben legfeljebb nyolcan vehetnek részt. Ezt a részét még sajnos nem sikerült kipróbálnom, de borzasztó élvezetes lehet.
Összegzés
Nekem tetszett. Ahhoz képest, hogy a Lucasarts első versenyszimulátora, nagyon jó, bár vannak hinyosságok benne, például a fentebb említett grafika. Ajánlom minden csillagok háborúja rajongónak, valamint minden arcade autóverseny kedvelőnek. Az erő legyen veletek!
Nekem speciel nagyon bejott. Igaz, hogy az elso felora egy kicsit unalmas, de aki letorolte 1/2 ora utan az valoszinuleg minden jatekkal igy banik... Jatszal bajnoksagot, garantaltan megizzasztanak az ellenfelek, sot miutan felszerelted extrakkal a jarganyodat, (es sajat magadra fogadtal MINDENT VAGY SEMMI alapon) a sebesseg 700 Mph korul kezd igazan erdekesse valni. Itt mar a legkisebb hiba is vegzetesse valhat, sot az is. Gyakorlatilag kesobb mar NEM SZABAD hibazni. ;-))
Ajanlom az antiG palyakat egy fullspeedes poddal..
Egyebkent az eredeti jatekban van egy Sebulba poszter...mar ezert megeri az az 50 dollar... ;-))) , bar itthon nemtudom mennyi....
Sebessegorulteknek KOTELEZO darab.
a MediaMarktban 240 DM a Racer + PlayStation bundle... nagyon szemezek vele... ;-))) tenyleg annyira jo a jatek? a film nagyon ott volt... ya, a PCs valtozat hany mega? fullcd?
Amikor a filmet néztem rögtön tudtam ,hogy beeől is játék lessz, alig telt el 1 hónap :)) nam igazán teccet az ötlet, hogy mindenből játék lessz.. ugyhogy elg skeptikus voltam.. de amint az elős körömet megtettem .. hát mit modjak.. nagyon megteccet.. azóta le se lehet vakarni róla engem.. a mostani másik versenyfavoritomat a NFS4-et kenterbe veri.. sokkal job annál.. csak ajálom.. Lolkának igaza van.. a bruláskor nem veszítesz sokat. Ez elehetne keményebb is
Heh, én is megszereztem. Összesen mentem vele 4 pályán, kb 1 órát játszottam vele csak. Szerintem kuuuuu****vvvvaaaaaa jó.
Ha nem speakerrel, hanem hifi -re kötve, valami nagyobb monitoron játszod, egy jó kártyával, akkor hihetetlenül nyomja az adrenalint felfelé...
Lehet hogy nekem azért teccett, mert nem szaroztam az elején a kijbord konfiggal, hanem gyorsan beállítottam az alapokat, és kész, nem tudtam hogy mivel lehet turbózni meg semmit, csak nyomattam neki a gázt...
És jó!
Ami idegesít benne, hogy ha bukom egyett, akkor ne rakjon már vissza az első helyre... Széttörik az egész gép, de nem baj, máris ott az új, és első helyről kb 9 mp -es előnnyel indulhatok is tovább... Ez sux benne, de az összhatás király...
Martonka, Te tudod, hol van Obi-Wan Kenobi elásva. Nekem is bejön a Racer. Láttam a filmet is, az is tetszett, meg a játék is ott van a szeren. Szinte érzem, hogy lobog a hajam. A dolog apró szépséghibája, hogy szinte seggkopaszra van nyírva a fejem. De akkor is okés.
Mar megbocsassatok, de ha nem lattatok a filmet, a jatekkal meg nem jatszottatok eleget, nem mondhattok rola velemenyt... Legalabbis ertelmeset. En kurvasokaig eljutottam, lattam a filmet, es szerintem nagyon jo jatek!! Az eleje tenyleg konnyu, de aztan a gep is bekemenyit. A grafika nem nagy durranas (ez is kesobb latszik majd), de karpotolja a sebesseg. Szoval szerintem akkoris jo a jatek!
Már bocsánat, lehet hogy velem van a baj, de nekem _tetszik_...
GFX jó (nem ász, de jó), hang detto, hangulat extra szuper (a beszólások már máshol is voltak, de szvsz nagyon poénak).
A baj csak annyi, hogy meg kéne (kellet volna) nézni egy multiplexben a filmet előtte (_nem_ vcd-n, láttam, de a mozi 1000x jobb lesz, ez tuti)...
Dogunalom. Kurva jol nez ki, tenleg siraly a szaguldozes, de lehalabb ne korkoros palyak lennenek, lehetne loni :), ja meg az en autoversenyzesi szokasaimban a fekezes nem szerepel, persze ezt is ugy kezdtem jatszani. Le se tudtak szedni az elso helyrol. Utana meg egyedul boklaszni a tajon, ami jol nez ki, csak uncsi. Fel ora utan letorolt
Semmi különös, csak érdekelne, hogy nektek hogy tetszik a játék. Én még csak keveset játszottam vele, de annyit tisztán látok, hogy a grafikája, és a sebesség-érzete szédületes.
Emellett elég arcade jellegűre sikeredett, de ez nem meglepő, hiszen miről is lehetne szimulációt készíteni...