miazhogy ;-)))
a legjogosabb ;-)))
a valasztasok idopontjanal mert nepszerusegi ertek es a mai nepszerusegi ertek pontjaira fektetett egyenes ugyanis emelkedik ;-)))
hm mondhatjuk-e meggyozodessel tehat, hogy a fidesz nepszerusege emelkedo tendenciat mutat ?:)))))))))
Van még józan ember ebben az országban, aki az elmúlt hónapok eseményeinek a tudatában hisz a politikusainknak? S azon belül a fideszeseknek?
Van valami megmagyarázhatatlan naívság a Fidesz politikájában, amely már rögtön a választási győzelmük után, Simicska APEH-elnökké kinevezésének napján megmutatkozott. Az ellenzéki és szakmai kritikákra válaszolva, amikor már nem volt több érvük, csak annyit mondtak, hogy "mint tudjuk, a rablóból lesz a legjobb pandúr". No comment...
Aztán a hónapok során kibukott a kellő tájékoztatás hiánya, ill. a félretájékoztatás intézménye az élet minden területén. Ma meg már eljutottunk a intézményesített szardobálásig. Röpködnek a Parlamentben a "hazug", "szemenszedett hazugság" szavak!
A másik oldalon az emeszpé pedig lassan belebújik mások bőrébe és a "nyugodt erőt" demonstrálja a T. Házban.
Hát most akkor hogy van ez? Ki a hiteles?
Más:
Nem a vitafelújítás szándékával, de ugyi "mihez képest" (vasedény etc. ;-) )
DE:_Szerintem_ jogos, hogy a választásokkal kezdődő intervallumra hivatkozok...egyébként lehetne a FIDESZ vezér fogantatásának pillanata is a kezdőpont, ahhoz képest a trend még sokáig pozitív maradhat... ;-)
Ahogy ti nézitek, úgy nálatok "az igazság"...(bár mint tuggyuk az odaát van ;-) )
De ugye ennek alapján is befér egy 45 (plusz-mínusz 3) illetve 39 (plusz-mínusz 3) ingadozásba? Ezzel NEM akarom tagadni, hogy lehet benne trend, csak azt mondom (bubuval összhangban), hogy most még nem tudhatjuk, hogy van-e? SZVSZ ősznél hamarabb nem is fogjuk tudni, és ez alighanem Barbiék levele miatt van. Addigra majd tán látszik, hogy tendencia van-e benne, lépcső van-e benne vagy esetleg nincs semmi...
Trendet valamely folyamatra lehet húzni. Trendgörbét perzse fektethetünk az ég adta világon mindenre, a kanapétól a király(nő) életkoráig, de annak nem lesz objektív jelentéstartalma.
A konkrét esetnél maradva bubu értékelésével értek egyet. SZVSZ kis hazánkban kivétel nélkül minden kormánynak van egy kegyelmi időszaka — ez a hatalomra kerülésük utáni 6–9 hónap. Ez alatt bármit tehetnek, a népszerűségük jó lesz. Akkor is, ha nem tesznek semmit, de még inkább akkor, ha nekidurálják magukat. Ez az a bizonyos púpja a tevének, amit semmiképp sem szabad összevonni az utána következő 2,5–3 évvel. Lapos púpja volt anno dacu a Grósz-, az Antall- és a Horn-kormány népszerűségének (ők nem csináltak semmi érdemlegeset). Nagy-nagy púpja az alkatilag a másik csoportba tartozó Németh- és Orbán-kormányénak.
Nem bírom megállni, hogy egy triviális példával ne rukkoljak elő: vegyük az amerikai légierő éves bombafelhasználását! Ha 1943-tól nézzük a folyamatot, akkor ez a Te logikád szerint negatív trend, ha 1946-tól, akkor pozitív, nemde?
Nem akarom azt mondani, hogy a 2,5–3 éven belül sincsenek szakaszok (a trendet megtörő ugrások). Lehet, hogy ilyen lesz Barbie-ék levele. Most csak azt tudhatjuk, hogy a különféle közvél.kut-ok 1becsengő tendenciái szerint tavaly dec. óta nincs lényegi változás: ha a Szondát veszed alapul, akkor FIDESZ: 42 plusz-mínusz 3 %, MSZP: 39 plusz-mínusz 3 %, hibahatáron belül.
Nagyon tudnék örülni, ha levadásznád a TÁRKIT: nem tudom beszerezni a dolgozatomhoz.
kulonosebben nem valtozik ;-)), a nyari csucsrol telre leesett, most stagnal.
ami nem lep meg, mert ami egyik oldalrol nezve "szegyeteljes es szanalmas botrany"
az a masik oldlarol ordas ragalom ;-))
ne varjal valtozast egy even belul...
Kedves tigger,
köszöni szépen, jól van.
A trágyamunkásé is. Megértdemelten már lassan mínuszban.
Kedves HKM,
azt hiszem a lúdbőröddel nem érdemes vitatkozni. Térjünk vissza rá egy fél év múlva, akkor majd értékelhető lesz a "dolgos hétköznapok" trendje is.
Emlékeztek, hogyan állt az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció népszerűségi mutatója egy év "ügyködés" után? (Ahhoz képest a mostanié a csillagos egekben van.) Az akkori mélyrepülés ellenére a Horn-Kuncze kormány hajszál híján megnyerte 3 évvel később a választásokat (ha nem vigyáztunk volna..., jó-jó kellett egy kis szerencse is hozzá...).
Szóval, nyugi-nyugi. Három év rettenetesen hosszú idő - főleg az ellenzéki padsorokban tűnhet annak!
a Napvadász Kft. készít rózsaszín szemüvegeket is? Lehet, hogy az MPP népszerűsége tovább fog esni a következő hónapokban. Lehet, hogy nem. De remélem, nem csak a narancssárgra vonal "megszemélyesítésében" látjátok az MPP elkerülhetetlen végzetét, a teljes megsemmisülést.
"...mert ez az időszak már a hatalomban töltött időnek értékelése..."
És most jön a teve farka. Elöször az eleje, aztán szépen lassan a közepe, lehet, közben meg is lesz csóválva a farok, így átmenetileg ugye magasabbra kerül, de a csóválás elmaradtával jön majd végül a farok vége, a bojt. Ami már csak egy kis pamacs, a tovatünö dicsöség pillanatnyi szösszenete. És a farok alatt már csak a sivatag van. Pontosabban, a tevepotty.
Lássuk csak a medvét:
- A FIDESZ-MPP a kampány során (jó PR technikával, fűt-fát ígérve, FKGP-vel való koalíció tagadásával, egyházakkal alkut kötve) és azt követő eufórikus hangulatban elérte a "narancstevegörbe púpját".
Ez vitathatatlanul a kampány eredménye, de egyúttal egy időszak, nevezetesen a hatalomra áhítozás időszakának lezárása is, ez a csúcs.
- És púptól(érthetitek a hatalomgyakorlás púpjaként is ;-) ) kezdődnek a győztesek "dolgos hétköznapjai", ezért a az időszak "kiválasztása" egyáltalán nem nevezhető "önkényesnek", mert ez az időszak már a hatalomban töltött időnek értékelése a válasz(állam)polgárok részéről.
Kedves NICK,
Hiába ilyen ez a fránya idő. Van akinek eljön, van aki felett elhalad. Csak egyet nem csinál.
Nem forog.
Vissza.
Sic transit gloria mundi (vagy hogy).
Kedves HJM,
persze ha kiragadsz egy neked tetsző részt a görbéből, bármi szíved óhaját meg tudod magyarázni. Szerintem inkább a 60% volt irreális. Az olyan euforikus hangulat volt (no majd ezek megváltják a világot).
Ha egy éves trendet veszel akkor emelkedett. De ez sem érdekes. Ami érdekes, az az, hogy a pártok beültek a helyükre, és ez stabilnak látszik. Ennyi.
1. Nem az "én" görbéim mint ahogy jeleztem is, hanem a Szonda Ipsos-é.
2. Egy közvéleménykutatáson alapuló görbéből valóban mindenki azt olvashat ki amit akar, pontosabban amin neki tetszik/teszene.
3. A matematika viszont egzakt tudomány, menj el a Szonda honlapjára, kérd le a táblázatos adatokat az adott időszakra és végezz el egy trendszámítást a választási csúcstól( a tece púpjától) kiindulva. Az eredmény egyértelműen az, hogy az iránytangens negatív. És én ennél többet nem is állítottam.
4. Jómagam is (mint elsősorban műszaki értelmiségi és valahányadik sorban nyögdíjas rendőr ;-) ) foglalkoztam statisztikai függvényekkel és trendszámításssal, tehát tisztában vagyok a mérési hiba fogalmával és tartalmával ;-) , a bölcsészeknek etc. meg úgyis hiába magyarázod....
Szumma szummárum, a trend negatív...
szerintem.
;-)