Én mindkét oldalt megtapasztaltam.
Anyukám fehérneműboltban dolgozott egy pár évig, és azt vettem észre, hogy jobban szeretik a vevők (vevőként én is) az idősebb eladókat. Valahogy nem annyira lekezelőek.
Aztán egyszer decemberben egész hónapban én is ott dolgoztam (karácsonyi bevásárlási láz ideje), hát, az egy élmény volt. Főleg, amikor a férfiak veszik ajándékba a fehérneműt nőismerőseiknek. Csúcs :)))
Mondok egy konkrét példát is.
Ki ismeri Zuglóban az Egressy/Mexikói sarkán a kispiszkost? Ez egy bodega, ahol nagyon jó házias ételeket lehet enni. Egyszer már a feleségemet is elvittem oda.
Egy alkalommal három szelet rántotthúst kértem becsomagolni a fiatal hölgytől. Ő fölkapta a 3 akkor sült szeletet és rádobta a csomagoló papírra és lazán összehajtotta. Mire a kocsihoz értem vele, már csöpögött az olaj a csomagolásból. Visszavittem, és kértem, hogy alaposabban csomagolja be és elötte csurgassa le az olajat róla. Ő szemtelenkedni kezdett, hogy még mit nem szeretnék, stb. A háttérből odalépett a szakács (Lala) elvette a csomagot, elfordúlt, újra csomagolta és elnézést kért.
Otthon vettem észre, hogy 4 szelet volt becsomagolva....
Két féle eladó létezik (állítólag):
a.) 1 zacskós
Ő az, aki morog, ha vevőt lát. A vásárolt árut 1 zacskóba teszi, a szőlőt alulra, a konzervet felülre.
b.) 2 zacskós
Ő az, aki mosolyogva megdícsér, hogy jól választottál, ő is ezt vette tegnap és nagyszerű volt. Az árut óvatosan -dupla zacskóba- teszi, alulra a konzervet és felülre a szőlőt. Majd megköszöni a vásárlást.
Na, ehhez kell a pozitív életszemlélet!
Én biztos 1 zacskós lennék!
Szerintem az egesz ott kezdodik, hogy nem mindenki alkalmas eladonak (1), az elado nincs erdekelve -alt.- a bolt 'sikereben' (2).
Az 'igazi' elado le tud kezelni mindenfele vevotipust a tapasztalatlan -erdeklodo- tipustol az elobb emlitett bunkon keresztul. Es valoszinuleg el is tudja adni neki amit akart.
Amig egy aruhazban az eladocsajok havi x (<30kHUF)-ert dolgoznak (es akkor se kapnak tobbet, ha a bolt megy, mint allat) addig nem fognak segitokeszek, hozzaertoek, stb... lenni.
Aki meg olyan helyre ahol erteni kell a termekhez (teszem azt nem csak merete van, hanem vmilyen technikai parametere pl.) egy IQ2 discocicat vesz fel az ne csodalkozzon, hogy a vevok nem fognak visszamenni meg egyszer.
Megoldas: erdekelte kell tenni az eladot, hogy el tudja adni az arut, es olyan embert kell felvenni, akinek van hozza erzeke.
'Reggelt!
Na, az már igaz, hogy vannak hülye/bunkó vevők. Példa:
Mekkdonácban voltam, Balaton partján (hiába, kell a zsírburger :)), előttem állt egy fickó, mezítláb, fürdőgatyában, kezében köteg ezres, meg egy mobil, hasán egy olyan kis táska. Jön az eladó csaj, szabványmosoly, jónapotmitadtahok?
Csávó, végigméri, mint egy beizgult bika a csajt: szivi, nem ülnél rá a tálcára?? Csaj köpni-nyelni nem tud...fickó: akkor egy hambit, b@zzeg, de gyorsan. Megkapja, odavág egy ezrest, és kimegy...
Így van ,már leírtuk (csak nem kihal atopic?)!
Az sem jó ha körbe ugrál és az sem ha... nem foglalkozik veled?(ez semmi féleképp!)
Ez mind függ a bolt jellegétől (önki,vagy hagyományos) és függ a vevőtől is .(persze a harmadik az eladó!)
Egyedül leszek, mert nekem a másik oldalról is van tapasztalatom.
Másfél évig voltam eladó - nem egy karrier. 18 évesen építőiparban, betettek egy pult mögé, ahol 2 perc múlva jött egy vevő:
- Fél colos, horgyanyzott bb könyök van-e?
Mivel semmi oktatás nélkül kellett volna kiszolgálnom elég hülye helyzetbe kerültem. Elmondtam a vevőnek, hogy mi az igazság és elvittem a rutinos, öreg rókához, aki segített neki. Így tanultam meg a szakmát.
Nagyon sok jot olvastam, es lenyegeben benne van az en velemenyem is.
Sajna az eladokat nem erdekli, hogy eladjon-e vmit, v. sem...
pl. telen akartam venni egy kabatot, az elso boltban csak diszkos cucc volt...
:)), a masodikban egesz segitokeszek voltak, meg fol is hivtak a raktarat, hogy van-e ilyen meg olyan szin es meret?....de a harmadik volt a csucs: a csavo teljesen beleelte magat, hogy o is ilyet hord, es milyen popec, mennyire csucs, stb...egyzoval: meggyozo volt, meg is vettem azt a kabatot....
szoval azt akartma erzekeltetni, hogy nem eleg meggyozoek az eladok!!!!!!!!
persze nem erdekeltek, stb, dehat ezt mat kiveseztetek...
Van fordítottja is!
A Vevők sem mindig úgy állnak hozzá,hogy majd itt segítenek.
BEjön-mi köszönünk-semmi-+1köszön-semmi-mi várunk..- Vevő körülnéz s kérdi nem segítene valamelyikük?-oda megy-segít-Nemszokták kipróbálni?-_ de_ha_kérik_!!!
Bocs a stilusért de igy rövidebb leírni.
Üdv:
KOZO
Szerintem az eladóktól függ aforgalom!
Mert: ha úgy szolgál ki ahogy elvárod akkor visszamész,ha úgy ahogy nem szeretnéd ,kifordulsz a boltból (köszönve) és a tájékára sem mész!!
Egyébként tényleg nehéz eltalálni ,hogy melyik vevőt hogy érdemes megszólítani,pedig tanitják!!
Helyszín: műszaki bolt, nem is kicsi, mindenféle termék van a porszívótól a magnókazettán át a mjúzikcenterig. Bemegyek, magnókazettás pult felé veszem az irányt (történetünk néhány évvel ezelőtt játszódik, amikor is mp3-nek még se híre, se hamva, a céjdéket kazettára "volt szokás" :-) másolni).
Igényes zenéhez igényes kazit akarok venni, nézelődöm eladó kérdez, mit szeretnék. Mondom, hogy metálszalagra vágyom, vagy jobbfajta krómdioxidra. Metál nincs. Eladó elkezd ajánlgatni egy olyan kazettát, ami nekem nagyon nem jött be, de sláger volt anno. Mondom neki, hogy azt nem. Erre elkezd dicsérni egy másikat, és mondja:
"átvisz 18,5 kHz-et is, és az már majdnem metál, mert 19 kHz-től már az".
Meghökkenek, igyekszem nem mutatni, és szóvá teszem, hogy úgy tudtam, hogy a (szalagon levő) jelhordozó (anyaga), ami miatt normál (vasoxid), króm (krómdioxid) avagy metál a dolog. Mire ő, teljesen komolyan, meggyőződéssel:
"Szerintem ez nagyon jó, de van jelhordozós is..."
Nem akartam neki mondani, hogy hál' Istennek, mert én valahogy nem szeretnék magnószalag helyett csupasz műanyagszalagot venni... :-)))
Vagy inkább :-((.
Ennyit a hozzáértésről... Vélemény...?
A boltvezetők elvárása az hogy a vevővel (illedelmesen) kell foglalkozni!
Az hogy a nyakadba liheg egy egyszerű -Köszönöm ,megtalálom.-mal elintézhető(feltéve ha van az eladonak min. IQ 70.)
(Ha már izzó, miért nem szakboltba mész?)
Üdv.
KOZO
A CORA-ban, amikor megvettem a frissen főtt sóletet, azt monda az eladó, hogy legközelebb kiváncsi a véleményemre, hogy izlett e, mert most főzték először:-)))))) és az a rengeteg jó nő!!!!!!!! csak sajnos mindig ott van a feleségem is:(((((, de ő mondta, hogy vegyünk sóletet:DDDDD
A múltkor bementem egy Porst-ba, hogy vegyek egy tekercs filmet.
Köszönök-rámnéz.
Szeretnék egy 36-os színes filmet-végigmér:a fekete-fehér olcsóbb.
Kösz, de inkább színeset-elémrak egy madeintájföldeset.
Inkább azt a Kodakot szeretném-de ez drágább.
ehhez hozzátartozik, hogy hosszú a hajam, és talpig feketében voltam gondolom azt hitte, hogy egy "szakadtbüdöscsóróprimitívf@rokrokker" vagyok. Kijöttem a boltból, és egy utcával arréb megvettem...
Nálunk a Keravill.
Nagyon idegesítő hogy rögtön letámadnak hogy mit akarok venni.
A múltkor is mentem izzóért,pontosan tudtam hogy mit akarok, határozottan megindulok a gondola felé,és ott liheg a nyakamban az eladó.
Ráadásul én jobban értettem hozzá,mint ő. :-)
a lekezelo stilus a legverforralobb...
"mia faszt akarsz maa, nemlatod, hogy a csavommal beszelek a mobilomon?" c. eset is soxor elofordult mar velem. Ilyenkor megvarva abeszelgetes veget, meg szoktam kerdezni,: nem is mersz meg? Tenyleg nem? En vagyok a VEVO!!
Hogy miert ennyire flegmak, ez nem cska a bolti eladok sajatossaga, hanem a 18-25 eves korosztalye.(tisztelet a kivetelnek !! De azok meg nem lesznek bolti eladok:))) Csak mi veluk talalkozunk sokat, es minket ez zavar.
Az ok? Nincs erdekelve az uzlet meneteben, valami ismeros butikjaban alldogall, es jo viszonyban van a tulajjal. Aki amikor nincs eppen ott, azt hiszi, ugyanolyan szolgalatkesz, mint a jelenleteben.
Buta kis egyenlanykak.
Valószínűleg mindenben igazad van (érdekli őket, szeretik), de azt nem hiszem, hogy érdekeltek lennének...legalábbis egy bizonyos "méret" fölött. Pl a Headbanger egy gazdag fickóé, aki csak úgy megvette, semmibe nem szól bele, de mégis ő keres. Viszont a kis RPG (=szerepjáték) boltok magánkézben vannak, úgyhogy ott az is számít. Persze a nagyobbak (pl Magic Shop) maár nem ilyenek...
Jó példa: ahová én járok, ott általában normálisak a kiszolgálók, és értenek is ahhoz, amit eladnak. Persze ez azért van, mert rétegdolgok, ráadásul elég kis réteghez szólnak.
Ilyen pl a Headbanger, ahol mindent tudnak a metálról, vagy bármelyik RPG-üzlet. De lehet említeni a cd-másoltató (biztonsági másolat, természetesen :)) helyemet, ahol a fickó is játékőrült, meg én is -> jól megértjük egymást.