Második gyermekemet várom és határozott időre van szerződésem. 2001. november óta dolgozom ezen a helyen és mindig újítják a szerződésemet. 2007. január elejére vagyok kiírva. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ha szerződéses vagyok tényleg nem számítják bele a három évet a munkaviszonyba? Általában december 22-e körül elmegyünk szabadságra és január elején 1-2 hét fagyszabadságunk van. A másik kérdésem az lenne, hogy ha végig tudnék dolgozni (dec.22-ig), akkor szülés után Gyásra menjek, vagy egyből Gyedre? Hogy járok jobban? És ha csak november végéig bírom, akkor Tgyás-ra vagy táppénzre menjek? Ha szülés után lejár a szerződésem, akkor mi a helyzet, befolyásolja a gyedet? Előre is köszi a felvilágosítást!
Az elöbb elfelejtettem, hogy kormányunk "járulékcsökkentési" politikájába nem igazán fér bele egy új TB ellátás, pláne úgy, hogy mindig az egészségbiztosítási járulékot csökkentik, a GYED-et pedig abból kellene fedezni. Könnyű ám ráfogni a TB hiányát arra, hogy sokan léptek be a magánnyugdíjpénztárakba, ez egy nagyon átlátszó kifogás, mivel a belépések 90%-a már tavaly az első félévben megtörtént, így ezt a járulékcsökkentésénél előre látták...
Nem hiszem, hogy van fedezet a TB alapokban a GYED-re, ja és még valami a GYES-t /amit az anyák jelenleg kapnak/ a központi költségvetésből fedez
Arról van valakinek információja, hogy ki fizeti a felemelt GYED után a TB-t?
Nos, ha a munkáltató, - mert 6 hónap munkaviszony ugyi kell - , akkor fél évig a leendő anyák konspirálni illik a munkahelyükön, mert különben megválnak tőlük!
Előtem már szóltak az adóról és a nyugdíjjárulékról.
Szóval szerinetm ez az intézkedés csak látszólag családpárti.Az ilyen - és ehhez hasonló - akciókba nagyot lehet ám bukni!
1. A jelenlegi rendszerben is vannak maximumok. Szerintem ilyen esetekben mindenképpen a jogszabályi hátteret kell megnézni.
2. A nyugdíjjárulék levonásának lényege az, hogy csak az szerezhessen szolgálati időt, aki fizet járulékot, ezért kell a GYES után is fizetni. Itt valóban arról van szó, hogy az állam az egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt, de nem szabad elfeledkezni a magánnyugdíjpénztárakról!!!, mivel ilyenkor a majdani GYED-ben részesülő a saját egyéni számlájára fizeti a pénzt. Az adózással kapcsolatban mindenképp az a véleményem, hogy a GYED-nek is mint minden más jövedelemnek adóznia kell!
1. Százezreket fizetni egyes esetekben GYED-re tényleg túlzás lenne a magyar gazdaság jelenlegi helyzetében.
2. Azt nem tudom, hogy mi annak az értelme, hogy a GYED-et megadóztatják. És annak mi az értelme, hogy a táppénzt megadóztatják?
1. miért nem a kereset 70 %-a a GYED mindenkinél?
2. ha van GYED akkor minek abból adózni, meg nyugdíjjárulékot vonni, amikor ezzel állambácsi csak egyik zsebéből a másikba fogja átteni a pénzt, de hatalmas adminisztrációval
Tudtommal akkor csak a GYES volt jövedelemhatárhoz kötve.
Azt hiszem én nem kaptam volna egy fillért sem, ebben az új helyzetben 30e Ft-ot talán. Vagyis 30e Ft-tal több.
Ha leveszed a 9%-ot, valamint a személyi jövedelem adót, az ez évi adózás szerint, akkor 30.600 marad nagyjából. Havi brutto 64.500 Ft 70%-ából, azaz 45.000 Ft-ból.
A családtámogatás rendszere az előző kormány idején alakult át. A GYED-et is akkor szüntették meg ld.: Bokros csomag, Alkotmánybírósággal tetézve. A családi pótlékot is akkor kezdték jövedelem alapján folyósítani. A GYED újbóli bevezetésével elérjük, hogy a családi pótlék összegét 1-2 évig megint nem fogják felemelni, pedig az adómentes jövedelem!!! Ja és amíg el nem felejtem a külömbözetet ismét a bérből és fizetésből élők fogják megfizetni, ugye emlékeztek az ez évi adójóváírás csökkentésre! Volt aki a béremelésével kevesebb pénzt kapott nettó-ban, mint tavaly. Csak ennyi. Ja és a GYES brutto összes minden évben az öregségi nyugdíj minimum összegével egyezik meg, az idé 15350.- Ft.
igazabol nem emlekszem rendesen nehany hete jelent meg a pontosabb szamaitas. a 45 brutto csak maximalis. az elozo ebv keresetebol szamitjak valahogyan.
Javítsatok ki ha nem igaz. valami olyasmi van a cikkben, hogy az előző időszak átlagkereset 70 %-át lehet figyelembe venni stb. meg adózni. tehát kb 170-200 e ft-ot kell keresni a készhezkapott 45 e ft-ért, szerintetetek ki keres ennyit?
nem lesz nagy GYED, mert a fizetés 70%-át de maximum 45.000.-Ft-ot kaphat az anyuka. ha valakinek jóval nagyobb volt a fizetése akkor az szívhatja a fogát.
És mi értelme van annak, hogy állambácsi a saját egyik zsebéből (adja a GYED-et) a másikba (levonja az adót, meg a nyugdíjpénzt) átrakja a pénzt
kinek jó ez?, mert szerintem csak a költség van vele
Adózik majd a GYED? Legyen! Közteherviselés van, vagy mi?! Kis GYED kis adó, nagy GYED (max 45*70% eFt) több hozzájárulás a nagy (feneketlen) Kasszához. Meg kell szüntetni az összes adómentességet, a könyvelőket át kell képezni kertésznek.
Végre! Látszik, hogy vannak fiatalok is a Kormányban!
Remélem nem szabotálják el ezt a kis népjóléti intézkedést a pénzügyesek. A feltételek sem súlyosak: 6 hónap munkaviszony kell (mi lesz a szapora nemzetiséggel? ;-)