Keresés

Részletes keresés

csogu Creative Commons License 2006.06.21 0 0 98
De király, hogy erre a topikra rátaláltam:-)

Én nyitottam még 1999. 04. 24.-én, ha jól emlékszem az előbb látott dátumra:-)

Ez egy nagyon tanulságos topikká vált. Több okból is:-) Anno az volt a kérdésem, hogy miként tudnám megoldani, hogy a gyerekek megértsék, hogy amit a TV-ben látnak, az nem a valóság, és annak utánzása pl. problémákat szülhetnek.

Végeredményben engedjétek meg, hogy több mint 7 év elteltével beszámoljak nektek:)

Engedtem a gyerekeket TV-t nézni, és nem csak mesefilmeket, hanem mindent, ami érdekelte őket. Persze voltak azért olyan dolgok, amiket nem pl.: Híradó meg ilyenek.

Mi is történt így?

A Tv. a nagy bűvös doboz egy idő után elvesztette misztikus varázsát, és csak olyan alapzajként működött a szobában. Hiányérzetük volt azonnal, ha kikapcsoltam, de nem kötötte őket le, hanem szép lassan egy bútordarabbá vált. A műsorok miatt ki alakult bennük egy rendszeresség, ami az esti lefekvést illeti. Tudták, hogy ha jön az a bizonyos műsor, akkor utána nem sokkal következik a lefekvés. Vagyis míg az őseinknek ez a laplemente volt, addig a gyerekeknek valamelyik idétlen sorozat, amit az édesanyjuk előnyben részesített. Így nálunk nem volt esti program, hogy még valamelyik rajzfilmet tegyük be, és az sem volt jellemző, hogy a gyerekek este 23 órakor még ott gubbasztotta a videó előtt, igaz egy nekik készült rajzfilmet nézve.

A másik. A műsorok kapcsán sokat kérdeztek és ezzel csak folyamatosan bővült a világról szerzett ismeretanyaguk. Ami igazán akkor volt érzékelhető, amikor oviba mentek.

Kialakult bennük egy ösztönös jó - nem jó megítélési forma. Eltudnak vonatkoztatni a valóságtól és a Tv-ben látott megrendezett világtól.

A fiam most fejezte be az elsőt, a lányom a másodikat. Mind a kettő gyerek tanulmányi értékelése kiváló.

Hát kb. ennyi :-)

Előzmény: szandra (78)
thomee84 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 97

ok ok köszönöm a segitséget!

munkát már keresek egy hónapja, most járnak le a határidők, lassan jön a visszajelzés. van ami érdekel mint mondtam, és sokat is fizet, csak anyám nem ért hozzá és persze hülyeségnek tartja:) na felmosok, csáó:D

Előzmény: földikutya (96)
földikutya Creative Commons License 2006.06.19 0 0 96

OK, ezt már mondtad. Akkor hajrá!!

Abban biztos lehetsz, hogy ha abbahagyod a sulit, de még nem lesz munkád, akkor jön majd az újabb (némileg jogos) cseszegetés, hogy ingyenélő vagy. Ezért kéne előbb a munka, ami kedvedre való, majd a költözés, vagy legalábbis függetlenedés. Akkor már bizonyítod is nekik, hogy megállsz a magad lábán.

Előzmény: thomee84 (95)
thomee84 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 95

később biztos

csak megelégeltem, minden úgy volt eddig ahogy arra vágytak, általános iskola, középsuli, érettségi, okj. de most hogy ellent mondok már balhé, na mindegy

valószinű mindig ez lenne egyszer túl kell tenni magam ezen. valószinű tudok igy is ugyanolyan ember lenni mint a diplomások. lehet én nem fogok megkeresni fél milliót havonta, de értek olyan dolgokhoz amiből kereshetek én is sokat

Előzmény: Mikolt (94)
Mikolt Creative Commons License 2006.06.19 0 0 94
talan erdemes neked es a tarsadnak is munkat vallalni es berelni egy kis lakast valahol.
Előzmény: thomee84 (93)
thomee84 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 93

nem vagyok olyan depis, csak mostanában ettől, évek óta ez van...

van pár érdekes dolog, előbb lebaxnak aztán megkérnek dolgokra, dicséretet várhatok... most épp takarítok, de valószinű jövőhéten azt kapom hogy erre se vagyok képes. vagy bármi más, minek csináljam azt a sulit ami nem érdekel és még csak kapok is érte... nem azt mondom hogy szuper jó életem lesz akkor, de nem akarok ennyire függni tőlük. ha véletlen a párom átjönne hétköznap akkor már majd megőrülnek, hogy itt alszik, és persze ilyenkor kétszeresen zavarja őket. mostohaapám volt hogy az éjjel közepén miközben aludtunk felkelt és elkezdett üvölteni hogy ha nem fejezzük be kidob...erre mit mondjak? aludtam:DD

ilyenkor direkt 10x jobban figyelnek mindenre.

na jó, tehát a lényeg hogy nem akarok tőlük függni mert ez nem teljesen normális élet, kellenek haverok stb stb! nem azt mondtam hogy egyből külön életem lesz, lakásom, autóm, családom. valószinűleg ezek a balhék meglesznek, de ha sikerül valamit elérni akkor fogom magam és elhúzok valahova pár napra, vagy elmegyek vásárolgatni magamnak, ami lenyugtat

Előzmény: Mikolt (92)
Mikolt Creative Commons License 2006.06.19 0 0 92

ahha. tehat tulkeppen nem szeretnel extra szabadsagot, inkabb arra vagysz, hogy a szuleid "megnormalisodjanak", igaz? hat, ez mar nagyobb bibi, hiszen oket nem tudod csak ugy pikk-pakk megvaltoztatni...

nalunk eleg hasonlo volt amugy a helyzet szulo fronton. en voltam mindig az ellenallo, aki vitazni probaltam, a nagyobbik ocsem siman rajukvagta az ajtot es elment, a kisebbik (annyi idos mint te) meg ellavirozott, mindenre bologatott, es csinalta, amit akart. lehet neked is ezt kene?

amugy nem lehet hogy csak te erzed ugy, hogy allandoan piszkalnak, mert depresszios vagy?

Előzmény: thomee84 (91)
thomee84 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 91

ugyanezt folytatnám amit most csinálok. nem változtatnék, ez van, erre vágyok...

tök mindegy mit csinálok, ha tanulok, ha nem, ha megteszek mindent ha nem, ugyanúgy senkinek néznek és ugyanúgy kapok mindenért

Előzmény: Mikolt (90)
Mikolt Creative Commons License 2006.06.19 0 0 90
de mit szeretnel?:)
Előzmény: thomee84 (89)
thomee84 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 89

az vicces lenne:) örülnék neki ha jóban lehetnénk:)

meglenne minden amit szeretnék akkor

Előzmény: Mikolt (88)
Mikolt Creative Commons License 2006.06.19 0 0 88
mit kezdenel az onallosagoddal, ha tobb lenne? teszem azt felkelsz holnap, es a szuleid kicserelodtek, nem szolnak bele az eletedbe. mihez kezdenel?
Előzmény: thomee84 (87)
thomee84 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 87

hát ez az... persze nem szó szerint senkim sincs, de rajtuk kivül nem nagyon maradtak ismerősök. mindkettő rossz, de még mindig jobb ha végre önállóbb lehetek.

az állandó féltés, ne menjek ide mert biztos drogozok, ne jöjjön ide senki mert zavarnak, tanuljak csak egész héten nyugodtan, majd hétvégén talán mehetek valahova. sok apró idegesítő dolog, amik tudom hogy igy is úgy is meglesznek.

tegnap csak megerősítettek, hogy felesleges a szófogadás. hiába takaritok pl, úgyis azt kapom jövőhéten hogy erre se vagyok képes megint. na mindegy, van aki egyetért velem, van aki nem. csak igy ismeretlenként tényleg nehéz átlátni ezt

Előzmény: Mikolt (86)
Mikolt Creative Commons License 2006.06.19 0 0 86

a depresszion segit az orvos. valszeg nem azert hajtanak, mert annyira elvezik, hanem hogy neked megteremtsek a felteteleket a jobb elethez.

dolgozni suli mellett is lehet, de ha mar a munkad a fo allasod, nehez mellette tanulni.

es mihez kezdenel a szabadsaggal, ha nincs senkid a szuleiden kivul?

Előzmény: thomee84 (84)
földikutya Creative Commons License 2006.06.19 0 0 85

Úgy tűnik, eldöntötted :)

Akkor vegyél egy nagy levegőt, és csináld, amit szeretnél.

Vagy ha megfordítanád? Előbb szereznél vmi munkát, és utána hagynád ott? Mert amiatt moroghatnak, hogy a suli sincs, de mégis ők tartanak el.

Előzmény: thomee84 (84)
thomee84 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 84

nehéz úgy segitséget kérni idegenektől, hogy nem ismerik milyen is itt.

teljesen igaza van mindenkinek, nekik is, mindenben.

nem csak azért hagyom abba, mert nem érdekel ez a téma.

tényleg úgy van, hogy átestek a ló túlsó felére, és onnan visszahozni nehéz, mivel nem voltak sose ilyen nagy lelkizős beszélgetések, nem vagyunk rosszban, viszont dumálni se nagyon szoktunk. elég önfejűek, csak a hajtás és a pénz a lényeg szinte, igy meg aztán nehéz azt mondani hogy mit szeretnék, hajtsak én is és legyen sok pénzem később... igazából szabadság kéne, ha úgy lehet ez csak hogy abbahagyom hát legyen, balhézzanak, de csak lesz valami munkám, persze érdekel más, és közben azt tanulom, magamtól.

tényleg igaz, hogy folytatni kéne, igaz csak az első évem, és már félévkor is ez volt. meg átjelentkezni stb, de elég depis stb vagyok, nincs senkim, csak ők, akik viszont csak balhézni tudnak...

Előzmény: földikutya (83)
földikutya Creative Commons License 2006.06.19 0 0 83

Akkor konszenzusra kellene jutnotok. Azt én sem tartom jó ötletnek, hogy abbahagyd a sulit (kerestem már munkát papír nélkül és vele is, és óriási a különbség) - de ez már jó tárgyalási alap lehet. Cserébe te is kérjél bizonyos engedményeket. És ne legyél nagyon türelmetlen, ennyire aggódós szülőket nem lehet gyorsan megnevelni. Ha látják, hogy itt-ott kicsit kitörsz/tágítod a határokat, és mégsem lesz semmi bajod, lassan megenyhülnek. Remélhetőleg :)

Előzmény: thomee84 (81)
Mikolt Creative Commons License 2006.06.19 0 0 82
csak ugy tudsz atjelentkezni, ha elmondod nekik?
Előzmény: thomee84 (81)
thomee84 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 81

persze, én ezeket tudom

lehet átjelentkeznék máshova vagy ilyesmi. csak annyira nagy a féltés, annyira sokmindenbe beleszól és irányít még most is hogy nagyon vágyok egy kis szabadságra. persze az hogy diplomám van még nem számít sokat, lehet nehezebben találok állást úgy mint anélkül... na de mindegy, megpróbálok egy kis önállóságot mert nagyon rossz így

Előzmény: Mikolt (80)
Mikolt Creative Commons License 2006.06.18 0 0 80

valoban tulzasba viszik, de az vezerli oket, hogy, minden szulo a legjobbat akarja a gyerekenek... valszeg olyan tanacsokat fogsz kapni, hogy uljetek le, beszeljetek meg, blabla. ha nem is szo szerint igy, de azert ennek van ertelme. szazszor el kell mondani, hogy te nem azt szeretned, hanem amazt, stb.

amugy ha mar elkezdtel egy fosulit valoban marhasag abbahagyni, csak mert nem erdekel. legalabb lesz egy papir a kezedben, ami lehetove teszi, hogy utana azzal foglalkozhass, amivel szeretnel, csak eppen tobb penzert. lehet a szuleid azt szeretnek, hogy neked ne kelljen annyit hajtanod, mint nekik...

Előzmény: thomee84 (79)
thomee84 Creative Commons License 2006.06.18 0 0 79

Bár rég írtak már ebbe a topicba, most megpróbálok valami véleményt kérni, hátha az idegenek okosabbak.

Nem szülő vagyok, gyerek.... pontosabban 22 éves.

Azért erre a hozzászólásra válaszolok, mert ez elég nagy problémám nekem is, még most is. Egész életemben úgy volt minden, ahogy azt anyám akarta, igazából csak ők voltak nekem, szinte senki más. És most jutottunk el oda, amit a lentebb hozzászóló szülő is leírt, hogy átestek a ló túlsó oldalára. Mindenben eldöntik mit akarjak, mit szeressek. Előbb elküldenek a fenébe, majd megkérnek hogy csináljam meg. Úgy néz ki eljutottak oda hogy csak a hajtás és a pénz teszi ki az életüket, mi pedig ilyen feszültséglevezetők lettünk. De ez egy másik probléma, a legfontosabb az, hogy ellent mondtam, életemben először... Nem akarom folytatni a fősulit, mert nem túlságosan érdekel ez a téma. Erre anyám, persze mi mást mondana: "nézz meg egy diplomást mennyit keres stb stb stb". Persze igazat adok neki, mindenben. De ha én úgy döntök hogy dolgozni szeretnék, miért ne tehetném meg? miért kell kikészíteni akkor? Miért kell a világvégét látni abban ha engem más vonz? Lehet nem diplomám lesz, de egy olyan témában dolgozhatok, ami engem is érdekel, és még kereslet is van rá. Szeretném ha más miatt becsülnének meg, nem a pénzemért és nem a diplomámért. Leérettségiztem, OKJ-s felsőfokú képzésem is van, sokmindent elértem, és mindig sikerült. Persze tisztában vagyok mindennel, igaza van hogy jobban keres egy diplomás, igaza van hogy minden jobb úgy, de ha én ezt választom? engem csak ez a rossz érzés bánt, hogy ha ellent mondok, az olyan kellemetlen, mégis végre a szabadságot érzem valamennyire, ami már nem ártana ebben a korban. Elengedni se akar szinte itthonról, ide nem jöhet senki, még barátnő se, max hétvégén aludhat itt..

Bár most úgy néz ki, nem éri meg ez, előbb is, apám balhézott, hogy nem igaz hogy nem takarítanak ki... mikor szinte mindig én, nem éri meg szót fogadni jókisfiúként, mikor jövőhéten ugyanez lesz, hiába teszem meg azt amit kérnek. na ha ehez a kusza hozzászóláshoz van valakinek véleménye azt szivesen fogadom mert jó lenne!!:) csáó 

Előzmény: dr_strange (65)
szandra Creative Commons License 2006.03.13 0 0 78
.
A nagymarosi Creative Commons License 1999.05.02 0 0 77
Tisztelt Szulok ! - egy nagyon erdekes verset szeretnek bemutatni nektek, mert ugy erzem ez ide ,es ertetek szol

A heart for Chidren

One hundred years from now

It will not matter

What kind of car idrove ,

what kind of house i lived in ,

How much i had in my bank

Nor what my clothes looked like.

One hundred years from now

It will not matter

What kind of school i attended,

What kind of typewriter iused,

How large or small my church,

But the WORLD may be litle better

because

I WAS IMPORTANT IN THE LIFE OF

A C H I L D

Margaret Fisback Powers

texaner Creative Commons License 1999.05.01 0 0 76
Hala istennek nem nagyon kell magyaraznom. Hogy miert?

1, Napközben Az esti hiradot megelözöen nem nezek sem en sem a felesegem tv-t. (nincs ra idönk).
2, A mesetart mindig együtt nezzük es utanna minden gyerek indul fürödni, pakolni, lefeküdni.
3, Nagy szerencsere nem ök az egyedüliek, mas gyerekek is vannak az oviban, iskolaban akik szüleinek hasonlit az elkepzelese, es reszben a megbeszelhetö közös elmenyek miatt ezek teszik ki a barati kört, tehat nem is nagyon akar mast nezni.
4, Bar ez sajnos nagyreszt nem igaz inkabb csak remeny, este fel nyolc elött viszonylag, ismetlem viszonylag, keves a valoban lelekrombolo, szex, horror film a teveben, bar van egy-ket csatorna amit igy is jobb kizarni. (ezek egyebkent nallunk ugy 65 fölöttre vannak programozva), hogy ha sorba skennelik a programokat ne talaljak meg azonnal, ha nem vagyunk velük

Előzmény: hrichard (70)
Thor Creative Commons License 1999.04.30 0 0 75
Van. De mire gyerek lesz, azt hiszem veszünk olyat, amin gyerekzár is van.
Előzmény: hrichard (74)
hrichard Creative Commons License 1999.04.30 0 0 74
Most van tévéd???
Előzmény: Odin (73)
Odin Creative Commons License 1999.04.29 0 0 73
Úgy nézem a szüleim jól kitpltak velem.

Ha gyerekkoromban szebedon nézhetema TV-t, most nem kellene azon agyalno hova a francba rakjak 2100 könyvet a lakásban :-).

Egyébként az iskolai szocializációs problémával egyet értek. Nekem is nagyon kellemetlen volt, amikor a többiek meg tudták beszélni az előző esti horrorfilmet, én pedig nem láttam. De ez így utólag már nem gond.

hrichard Creative Commons License 1999.04.28 0 0 72
Segítség az apám megtalálta az internettot. -:)))
Előzmény: Mr. Garfield (71)
Mr. Garfield Creative Commons License 1999.04.28 0 0 71
Nem mondanék semmit , csak kikapcsolnám a tévét és slussz.De mikor a gyerek megunja bekapcsolnám , és mondanám magamban ezt megoldottam!
Előzmény: hrichard (70)
hrichard Creative Commons License 1999.04.28 0 0 70
Tudnál nekem válaszólni arra , hogy miként magyarázod meg a gyereknek ha mást akar nézni mint amit te megengedsz?Pl.:a hét évesnek.
Előzmény: texaner (69)
texaner Creative Commons License 1999.04.28 0 0 69
Szeretnem elöre bocsajtani 4 gyerekem van, a legkissebbb majus 5.-en lessz 4 eves.

A gyerekeknek 2-3 eves korukban önnallo egyenisegük van es 5-6 eves korban bizony mar önnallo velemenyük. (Ezt azutan az iskola es a tömegtajekoztatas, kineveli legtöbbünkböl)
Termeszetesen eze az önnalo velemeny elsösorban az otthoni eletmintakon alapul. majd egyre nagyobb reszt kap benne az ovoda es az iskola. Sajnos egy ovodas gyerek eseteben egesszen egyszerüen nem lehet tv-tleniteni a lakast ugyanis ugyan ugy megbeszelik a tv müsort mint a legtöbb felnött, es nem illik tudatlannak lenni. Viszont ha a tvzes a szülökkel együtt törtenik, "Mesetar, termeszetfilmek akkor ez bizonyos szocializalodast jelent az oviban. Hasonlo eletszemleletö hasonlo ertekrendü gyerekek közelebb kerülnek egymashoz mig sok nem kivanatos kapcsolat kialakulasat el lehet ezzel kerülni.

Ma 2000 fele sajnos akkor jarunk jol ha együtt TV-zassel iranyitjuk a gyereket. A tiltas nagyon komoly szocializalodasi problemekkal jarhat. (Sajat tapasztalat a legidösebb fiam 7 eves koraig nem volt TV-enk erre összeszedet par olyan havert akiktö csak kin keservesen tudtunk megszabadulni.

Előzmény: hrichard (0)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!