Felhozom ezt a jól elsüllyedt topicot, mivel mostanában felmerült a Horusz című helyen, hogy kéne ilyent nyitni. Emellett résztvevője voltam egy elég indulatos vitának a kutyák megmérgezésével kapcsolatban.
Érdemes lenne vitatkozni róla, hogy egy vitában mi vezet eredményre ill. milyen eszköz az, amivel nem alázod le annyira a vitapartner, hogy utána ne lásson a dühtől és az egész átmenjen anyázásba. (Ahogy most láttam: FLAMEBE) Irónia, gúny, észérvek, "nehogy már azt hidd", "aki pedig úgy gondolja, dögöljön meg", stb.
Lehet, hogy csak én vagyok így vele, de úgy látom, hogy sokaknak okoz kéjes örömet egy jó kis kioktatás. Tolerancia ide vagy oda, moderátorunk is ebbe a körbe tartozik.
Szerintem a téma az elsődlegesen meghatározó. Ha megnézitek azokat a témákat, melyek a hozzászólók emberi sorsát bármely oldalról érintik, sokkal őszintébb megnyilvánulásokat, és lényegesen több toleranciát tapasztaltok. Különösen igaz ez azokra a témákra, ahol a vitatkozók valahogy már "megégették magukat" és tudják, hogy nincsenek abszolút igazságok. A semlegesebb témáknál már könnyebben elmegy a vita marháskodásba, a világnézeti, politikai és értékrendi témákban meg már pillanatok alatt elfogy minden tolerancia. Azok a topicok pedig, amiket szinte azért nyitottak, hogy egy jót anyázzanak benne, tökéletesen betöltik hivatásukat....
Kultúráltan vitatkozni szertintem lehetetlen a magyarnak, mégpedig a vérmérséklete okán.
Utál veszíteni!
Ha még is vesztésre áll a dolog egyszerűen " bekeményit ".
Ez történik, Anteris! Egyébként nagyon tetszett a hozzászólásod :) pl. az alaptéma értelmességét és a hozzászólók számát megállapító paradoxon - nagyon igaz!
A kérdésem ezzel kapcsolatban a következő: szerintetek milyen az ideális vita, mennyire magas színvonalú
vitakultúrát lehet(ne) elvárni egy teljesen heterogén, részben anonim közösségtől?
Eloszor 1981-ben vettem reszt egy computer vitaforumon. Azota "szenvedelyesen" keresek, talalok ilyen forumokat. 1987-ben at is vettem egynek a vezeteset, ami 1994-ig Washingtonban az egyik legnagyobb vitaforumma notte ki magat. Ugyhogy tapasztalatom van. Szereny velemenyem szerint, eppen a heterogen es nagyszamu kozonseg ami egyszeru kivalasztodas alapjan magas valoszinuseggel fog nehany magas-szinvonalu vitahoz vezetni, persze felhigitva sok kozepes es alacsony szinvonalu beszelgetesekkel. De osszessegeben, meg mindig tobb jo vita lehetseges, mint az ilyen computer-forumok nelkul. Kivetel persze, ha valaki a magas-szinvonalu vitak egyeni szervezesere dedikalja az eletet. A legtobb ember erre vagy nem kepes, vagy nem hajlando, es ezert eppen az ilyen forumok maradnak meg mindig a legjobb "vita-helynek". Osszehasonlitva mas computer-forumokkal, az Internettot a magas szinvonalu helyek koze sorolom.
Néhány "klasszikus" darab: Számít-e a méret az ágyban?, Miért ne volnulj be?, Van Isten vagy nincs Isten?, Emancipáció -> boldogtalanság, Miért kell drogpártinak lenni? stb... Szóval azért előfordultak/fordulnak itt értelmes viták is, természetesen mindenhol vannak primitív hozzászólások is.
Szerintem nincs ideális vita, mint ahogy nincs ideális vitatéma sem.
Ha jól körülnézel itt a törzsasztalon, akkor megdöbbenve konstatálhatod, hogy néha elképesztő alaptémákra tódulnak az
emberek, ugyanott építőjellegű topicokra pedig be sem szagolnak ! Végül is nem a sokszínűséggel lenne a baj -hiszen engem se kötnek le mindig a magasröptő dizkurzusok, sőt, van egy idétlen topicom is ("Valódi" Álhírek-topic)- hanem inkább azzal az egyre jobban tapintható trenddel, hogy mindent átsző a tiszteletlenség, a másik megalázása, a hagyományok semmibevétele. Én még nem vagyok túl régi az asztalon, de még az "én időmben" divat volt, hogy a trágárságokat -Ha már mindenképp kikivánkoztak- legalább kipontozta az ember, evvel is kinyilvánítva tiszteletét a többiek iránt. A másik nagy negatívum, hogy emberek nagy vehemenciával topic gyártásba kezdenek, oszt' a preludium után faképnél hagyják az egybegyülteket.
A topic olyan mintha az ember gyermeke lenne! Babusgatni kell, kotlani rajta, mindenkinek mutogatni, életben tartani az utolsó pillanatig !
Vigyázz rá Te is !
Hát, két véglet van énszerintem. Az egyiket a Monty Phyton (remélem jól írtam) már lefestette a vitatkozó szobás jelenet képében, a másik véglet pedig az übervita. Ehhez két, kettő, azaz 2 ember kell csak, akik meglehetősen fel vannak készülve szellemileg a vitára. llyenkor ez még szórakoztató is tud lenni.
A probléma már régóta fúrja az oldalamat, és gondolom, nem csak én vagyok így vele. Az Internettó, mint hivatalos vitafórum, érdekes betekintést nyújt a vitaszokás(ok) sajátos világába.
A kérdésem ezzel kapcsolatban a következő: szerintetek milyen az ideális vita, mennyire magas színvonalú vitakultúrát lehet(ne) elvárni egy teljesen heterogén, részben anonim közösségtől?
Ha van olyan topic, amelyik számotokra az ideális vitát/követendő vitakultúrát szemlélteti, kérlek idézzétek azt is.