Igazd van, nem kell helybol uvegpalota, belvarosi uzlet. De a satisztikak alapjan bizony eleg sok un. _videki_ versenyzo fut az egyetemeken. Lakni is kellene, ceget is kellene csinalni aminek van tenyleges szekhelye, toke is kellene, kapcsolatok is kellenek, uzleti erzek sem art. Tehat csinalhat ceget otthon, ha nincs meg 50 hasonlo ceg 20e fore, vagy csinalhat itt Bp.-n, ha nem fel, hogy megbuklik az ismeretlensegben.
Ha a multinal jol nyomul, osszeszedheti magat, es biztosabb hatterbol indithat sajat bulit. Felteve ha szerencsesen talaltak egymasra a multival. Gondolok itt tovabbkepzesekre, elorelepesi lehetosegekre, tanfolyamok, amivel az ember ertekesebb lesz egy allasvaltas eseten.
En szomorunak a nyugati szinvonal szerint nevetseges fizeteseket tartom.
Az, hogy valaki nagykepu lesz az egyetem/foiskola utani elso multimamortol az szerintem teljes mertekben emberfuggo. Es, hogy rabszolga? Az. Ki nem? Ha barmely vallalatnal/vallakozasnal dolgozol akkor az vagy.
De gondoljatok bele, hogy egy fiatal kikerul a sulibol, es orul ha van allasa, es buszke, ha esetleg tobbet keres mar egybol a szuleinel. Jol keres, el tudja magat tartani.
Ha ismeritek az oktatast, akkor tudhatjatok, hogy az iskola szakmat nem nagyon ad. Az iskola csak annyi segitseget ad, hogy legyen jogod (papirod) egy allas betoltesere, es az ottani munkat konnyebben meg tudd tanulni, mint egy teljesen "szuz" rabszolga. Egy fiatalnak nincs tokeje, nincs ugy ralatasa egy szakmara, mint egy "szakinak". Ezen esetben a legjobb megoldas szerintem az, ha elmegyek dolgozni egy multihoz/vallalathoz/vallalkozohoz es tapasztalatot, rutint, toket, otletet probalok szerezni, mint rabszolga. Ha ezek osszesege megvan, akkor tudok majd inditani egy sajat vallakozast, es ha minden jol megy, akkor majd en leszek a rabszolgatarto...
Persze, tisztelet a kivételnek, ezt hozzá kell tenni, De eddig több köcsög multival találkoztam, mint normálissal. Azt viszont fenntartom, hogy aki ott alkalmazott, az csak rabszolga: extraprofitot termel a Bahamákon herelóbáló tulajnak / részvényesnek, míg (nyugati mértékkel) potom pénzt kap csak.
Pedig lehetne a maga ura is, ugyanazt a pénzt megtermelhetné magának is. Az, hogy egy vállalkozást nem lehet dollármilliók nélkül elindítani, szerintem csak egy rossz kifogás: nem egybôl üvegpalota székházban kell gondolkozni. Kétségkívül nehéz egy vállalkozást elindítani, de LEHETSÉGES, s pár év kitartó munkájával szép eredményeket lehet elérni. Persze egyszerűbb bemenekülni a nehézségek elôl egy multi védôszárnyai alá. Csak ott egy határon túl nem nagyon tudsz fejlôdni. (Tisztelet a kivételnek, stb. stb.)
Egyetertek BZoltannal. Lehet, hogy a ceg skandinav jellege teszi, szoftveresz lettemre nem kell oltonyben feszengenem, akkor jovok, megyek, amikor akarok, stb. Szoval nem a multisagtol fugg..A tobbit meg mar elmondtak elottem jol.
Gondolkodtam, hogy hozzaszoljak-e a topichoz, de aztan csak nem birtam ki, mert ugy latom sokan csak a sajtobol tudjak, hogy mi is az a multiceg. Eloszor is nem minden multiceg olyan mint nehany uditoitalgyarto "company", nem igaz, hogy kihajtjak az emberbol a szart es nem igaz, hogy nem fizetnek meg erte csak manager szinten. Az sem igaz, hogy nem veszik emberszamba a kollegakat es ugy alltalaban nem kivetelnelkuli seggfejek a kik fiatalon dolgoznak nagy cegeknek.
Ami viszont igaz es fontos.
Lehet, hogy nehanyatoknak van akkora elettapsztalata es tokeje, hogy kockaztasson egy sajat uzlet inditasat, de nekem speciel mind a 22 evemmel erre nem volt es nincs is lehetoseg. Viselje csak a ceg a kockazatot, engem meg fizessen meg a munkamert.
Alltalaban a felveteli eljaras tanylag maceras, de az teny, hogy szeretnek tudni milyen emberrel fognak dolgozni. Azok a tobb napos interviewek amikrol remtortenetek mondnak sajnos igazak. Egy fejvadasznak mar mondtam egyszer, hogy csak akkor veszek ilyen reszt, ha utanna kiprobalhatom en is fonok titkarnojet 2-3 napig. Vegulis en is tudni akarom, hogy hol fogok dolgozni. Szoval semmi nem kotelezo es esetleg pozitiv is lehet egy cegnel, ha nem mesz bele minden baromsagba.
Az, hogy mennyire veszik emberszamba a dolgozokat az nagyon ceg es fonok fuggo. De ahol egyutt (!) akarnak dolgozni valakivel ott odafigyelnek a kollega szemelyiseger is.
A kulfoldi kiluldetesrol meg annyit, hogy ha szerencses munkat kap valaki akkor nem 4-5-6 ev kell egy lakasra, hanem fel es kozben jol is el az ember. Vege van am mar annak a korszaknak ahol a magyar szakember vendegmunkasnak ment ki. Manapsag megbecsulik a magyar szakembert es piszokul meg is fizteik (nem ritkan a helyi fizteseknel joval magasabbat kapnak), nem ugy kezelik oket mint idegeneket.
Na ez van, persze aki arcoskodik ezzel az mindig gyanus. De az is szar, hogy aki tenyleg egy jo cegnel dolgozik annak szinte el kell ezt titkolni mert sokan alapertelmezesnek veszik, hogy aki egy multinak dolgozik az nagykepu, uresfeju berrabszolga.
Szerintem a legtöbb ember magát vigasztalja azzal, hogy legalább a cég jólmenő. Tapasztalatból tudom, hogy ezek a cégek a sz*rt is kihajtják a dolgozóból. (még csak 20 óra és te már haza akarsz menni? akkor vasárnap is gyertek! Szabadságra akarsz menni?!!!) Ugyanakkor a vezetőkhöz képest nevetséges pénzeket kapnak. (Viszont jól mutat majd az önéletrajzban). Másképp nehéz lenne kibírni.
Én egy "jól menö keleti cégnél" dolgozom. Na és? Olyan mindegy! Nem az égtáj határozza meg a tudatot!
A cél ugyanaz, a stílus még rosszabb.
:(((
Addig vagyunk jól, amíg _bennünket_ nem ez határoz meg. Aki meg a topic-címet érvként, igazolásként stb. használja, az mindössze magát minösíti.
És tehet egy szívességet!
Jol hangzik a kezdo 200 brutto, meg a premium lehetosege. Tessek gyorsan dojcsmarkba atszamolni. A problema az, hogy a vegzosok jelentos resze vagy anyagi vagy szellemi toke teren hianyt szenved, esetleg nem mer kockaztatni, mert azt sehol nem tanitjak. Szellemi token a hasznalhato otletre gondolok, akinel a tudas is hianyzik, arrol annyit - mondjuk okl. mernok helyett cimeres okor :) Szoval valahol el kell kezdeni. Divik a kulfold. Kinti szemmel nevetseges kikuldetesi penzeket kell megsporolni, es 4-5-6 even belul mar lakas lehet belole. Addig meg elet = 0. Ha valaki elvezi a gyokerek nelkuli csavargast a vilagban, akkor nem egeszen 0.
Egyes gazdasagi szakertok meg jonnek a naiv dumaval, hogy a bereket eurokonformma kell tenni, legalabb is a csatlakozasi folyamat eredmenyekent elo kell alljon egy min. europai fiz. * 0.8 ertek. Egy versenyszeraban tenykedo cegnel a teljesitmennyel egyenerteku berek varhatoak, csak a rizsara nem lesz emelkedes. Koltsegvetesi, allami cegnel legfeljebb nagyobb lesz a hiany.
Ha meg az ember kint probal szerencset, akkor ugyanolyan neger -nem rasszista ertelemben-, mint itt az erdelyiek, vagy kint a torokok.
Szoval velemenyem szerint sok vegzos orul azoknak a bizonyos "jolmeno cegeknek". Hogy nagy az arc, hat majd lesz kisebb. Rutin, meg az evek.
ez csak bohóckodás. ki ki dolgozik valahol aszt kész. szerintem az ember nem a névjegye alapján ismerszik +. amúgy ha jönnek hozzánk a beszállítók tárgyalni, mindig bajban vagyok, mert az még hagyján hogy nincs is öltönyöm nyakkendővel, de amikor osztogatják a névjegyeiket, mindig bajban vagyok, mert a sok kacak között nehezen találom meg a sajátomat re osztogatni...
Én is elmondhatom, hogy egy jólmenő cégnél dolgozom, de ez a cég nem multi, hanem 100%-os magyar tulajdonban van, és bár erősen profitorientált, az a része, ahol én dolgozom, eléggé nonprofit.
A 'jól menô céghez' szerzôdött ifjú titánok nagy része el van szállva attól, hogy egy multinak dolgozhat. (Persze láttam már nem-multi jól menô céget, meg nem-elszállt ifjú titánt, de a kórosabbik hozzáállásból többel találkoztam) Az egyetemrôl kikerülve, látszólag felelôsségteljes állásba kerülnek, és hazavisznek havonta akár 70-100 ezer forintot, talán még többet is. De nem mások ôk, mint öltönyös rabszolgák.
Nekem volt szerencsém mind a két oldalon állni, voltam céges öltönyke, meg szabadúszó is. Ez utóbbi jobban tetszik, nem is csinálnám vissza. Viszont az ügyfeleim között voltak szép számmal céges droidok. Könnyű megismerni ôket a pökhendi stílusukról, 'corporate' nyelvezetükrôl, olcsó öltönyeikrôl és az általános lenézô magatartásukról, amit minden halandó iránt mutatnak. Hála az isteneknek, az utóbbi idôben normális, sztárallűröktôl mentes ügyfelekkel dolgozhatok.
A céges rabszolgák csak akkor tudnak normálisan viszonyulni a partnereikhez, amikor rádöbbented ôket, hogy a beszállító vállalkozók havi keresete valószínűleg egy nullával többet mutat mint az övék, és azok ezzel együtt a maguk urai.
Van persze kivétel, de a normálisabb egyedek nem nagyon kérkednek azzal, hogy jól menô nyugati cégnek dolgoznak. Ôk valószínűleg úgy mondanák, hogy az XY-nál dolgozom.
Gyertek ide ahol én vagyok. Ezeket nem érdekli a profit és csak én szeretném ha kirúgnának. Még 41 éves szerzödésem van.
Címem: San Quentin, CA 94788 USA.
A taxis tudja. Igaz engem vonattal hoztak. Páncélozva. Mint egy konzervet.
Hehe...
Azoktól akik ilyet szólnak, hogy "egy jólmenő cégnél dolgozom", azt szoktam kérdezni, hogy azért jól menő a cég mert ott dolgozol, vagy azért dolgozol ott, mert jólmenő a cég. Mer nem mindegy.
Ez abból is látszik, hogy ezeknél a "jólmenő" cégeknél az ilyen alkalmazottak roppant gyorsan cserélődnek, szóval nem kifejezetten nyugdíjas állások ezek.
a felvételi korulményeirol és a cégek elvarasairol is irhattok,az is érdekelne,én nagyon durva modszerekt ismerek;vajon meddig van joguk elmenni?mi az ami a mi jogainkat mar sértheti?-persze a fejvadaszok azt mondjak:"lehet valasztani;kell a melo vagy sem?"-van vmi amit visszautasitanatok?vagy esetleg mar megtette ezt vki?
Én vasárnap is itt vagyok, ahol most is, pedig szombat van.. Egész nap. Mégsem vagyok milliomos :)
Egyébként a megélhetés itt kicsiny hazánkban nem a cég nevének "nagyságától" függ. Ha jól megfizetnek, tojok rá mekkora cégnél kell gürizni.
Egyébként a nagy cégek kismillió teszt és felvételi procedúra után nevetséges összegeket ajánlanak a munkatársaknak. Gondolok itt a "tanácsadó" cégekre és multikra. Követelni viszont tudnak.
Sot en meg azt is megkockaztatnam, hogy aki ezzel a szlogennel el, az nem is olyan fontos abban a cegben.
Lehet, hogy az ertekrendemmel van bibi, de sokkal tobbre tartom azt, aki kozepesen-rosszul-jol meno SAJAT cegeben dolgozik, mint aki egy jol meno multiban.Nem nacionalista szemlelet mondatja ezt velem, most nehogy ezt hozza ki belole valaki, aki nem ert egyet velem.
Egysezruen emberileg kozelebb all hozzam az, aki nem egy "kenyelmes" vedernyo alatt vigeckedik, hanem a "sajat f@rkaval veri a csalant", nem maseval.
Persze, lehetséges. Az is lehet, hogy én is egy olyan helyen dolgozom. Az is lehet, hogy egyéni vállalkozó vagyok, sőt, lehet, hogy egy jól menő saját cégem van. De 90%-ban ennek semmi köze nincs a hozzászólásokhoz.
Pedig sokan hangoztatják egyes hozzászólásaik alkalmával, hogy ők nem akárkik, mert egy jól menő cégnél vannak és ott a...
Erről van szó nem másról.
Esetedben természetesen szerencse, hogy nem érdekli a céged a profit. Bár számomra ez kétes, de mivel nem ismerem a céged, inkább nem filozofálgatnék erről.
Kedves McAl
Nem lehet, hogy csak egyszerűen igazat mond? Jól menő cégnél dolgozik, de nem akarja reklámozni. Én elég nagy, nemzetközi cégnél dolgozom. Nem írom ide mi a neve. Nos, ezt a céget egyáltalán nem érdekli a profit, csak a jelenlét. Számára ez a piac nulla, tojnak rá nagy ívből. Esetleg ugródeszka kelet felé.
Mike
Jó a kérdés. Erre már én is felfigyeltem, hogy aki megemlíti, hogy hol dolgozik az csakis egy jól-menő-nyugati-cég emblémát lebegteti.
Aki egy ilyen cégnél dolgozik az jól tudja, hogy ezeknek a cégeknek az elsődleges szembpont a profit. Marhára nem érdekli őket az alkalmazott öntudata, hogy ő most egy ilyen-olyan nagy cégnél dolgozik. Ha az egy főre jutó nyereség drasztikusan elkezd csökkenni, akkor elgondolkodnak azon, hogy miként lehet változtatni. Ha kell 2-300 embert is elküldenek lelkiismeret furdalás nélkül.
Az hogy valaki ezt emlegeti, hogy ilyen cégnél dolgozika az IMHO arra próbál rámutatni, hogy érdemes-rám-figyelni-mert-nem-vagyok-egy-nulla. Pedig a cég nem minősíti az embert és fordítva sem.
Hogy mennyire használnak ki? A menedzsmentet viszonylag jól megfizetik, de kavilifikált (diplomás, nyelveket beszélő) embereknek annyit fizetnek, mint otthon egy takarítónőnek. Ráadásul a menedzsereknek pallosjoguk van, bármikor elküldhetnek, ha nem tetszik a szemed. Tapasztalatból beszélek.
Itt is mar ezerszer lattam hogy sokan minositik ezzel a jelzovel magukat.Vajon tényleg minosit-e ez egyaltalan-mert azt még nem hallottam senkitol sem:"egy ismeretlen cégnél dolgozom"És milyenek ezek a hazankban ujonan megtelepedett "jol-meno-nyugat-cégek?Mennyire hasznalnak ki minket,avagy sem?Vajon a mai tarsadalomban valoban ekkora meghatarozo szerepet jatszik( pld; masok és magunk megitélésében)hogy milyen munkat végzunk és kinek,esetleg az is hogy hol?Mondd meg mi a munkad és megmondom ki vagy?...