Szinte teljesen egyetertek azzal amit mondott.
Azt nem mondom, hogy az elozo kormany patyolattiszta lenne ez ugyben, de az azfix altal emlitett ket esethez meg csak hasonlo sem tortent tudtommal. Tehat ilyen szempontbol sokkal jobb volt.
Azfix,
Noha tenyleg nincs a sajtoszabadsag veszelyben, de ez a topic nem a kulturalis brutalitasrol szol? Abba viszont ez boven benne van.
Csak arra utalnek, hogy hol mert olyat megtenni az elozo kormany, hogy inkabb vallalja a veszteseget is (persze nem az o penze, hanem mindannyiunke) csak nehogy megprobalja privatizalni az ujsagot (hatha meg elkell?).
Aztan mikor az ujsagirok probalnak ujra inditani akkor bekavar, hogy a nevet nem engedi (lasd a kurir)felhasznalni. Kelleni nem kell, menjen tonkre, de nehogy mar ujra induljon...
Szamomra azert volt erthetetlen, mert ha tenyleg nncs ra vevo akkor nyugodtan hagyhatta volna tonkremenni(piac van)egy szava sem lehetne senkinek. No persze akkor e logikanak a MN-nel is mukodnie kellene. Masreszt, ha olyan volt a szinvonala amilyen, akkor meg mit ragaszkodik a nevehez?
A mancsrol mar nem is beszelve. Talan le volt vedve a magyar narancs a fidesz reszere? Az ujsag ne hasznalja, mert meg ossze-vissza asszocialnak az emberek (tan meg eszukbe jut mi volt egykor a fidesz...). A tanu cimu filmet talan nem kellene akkor megvagni e logika alapjan?
Kedves Mindenki!
Akkor körkérdés: ha van itt valaki, aki fel tudja soroln i azokat a jelentős magyar sajtorrgánumokat, amik megszállásával veszélyezteti a kormány a sajtszabadságot, nosza elő!
dr. Életkopf és az egyensúly kedvéért: ami a Mancs-csal történt és a Magyar Hírlappal szembeni rosszhiszemű ajánlattétel nekem sem tetszik. De hol van ez a sajtszabadságtól...
azfix
Megnyugtattál, mert akkor lehet, hogy a magyar sajtó áldatlan aránytalanságaiért a MALÉV stewardessei a felelősek.
Most értjük csak meg, hogy kár volt Trixit kigolyózni, mert ő talán tehetett volna valamit a sajtószabadság sokat ostromolt bástyáinak megvédéséért, hogy a pokol kapui se vehessenek uralmat rajtuk.
Felhozott példám talán valóban nem elég súlyos, de illusztratív.
A 100x = soxor.
A magam részéről nem kedvelem az Angliával való folytonos összevetést, mert az egy többszáz éves sajtókultúrával rendelkező, virulens piac, sok tucat országos napilappal.
Ne szemérmeteskedjünk: nálunk egyelőre sajnos politikai alapon szelektálnak, nem minőség szerint.
A példával csak azt szerettem volna alátámasztani, hogy egyik kormányzat alatt sem volt vegytiszta ez a kép. Ezt fenntartom.
És fenntartom azt is, hogy ilyen "trükkök" nélkül is elég fejlett már az olvasóközönség, hogy eldöntse: mit vesz meg. Ebben végül is egyetértünk.
Ami az állami hirdetéseket illeti az adott kormány éppen aznap kedvenc lapjában: tudtommal közbeszerzési törvény van hatályban. A hirdető elvileg kötelezhető arra, hogy a legjobb ajánlatot tevő lapnál hirdessen. A legjobb ajánlat alapja pedig az olvasók száma, célcsoportjainak összetétele, stb.
Egyelőre ennyi. A stewardessek biztosan ártatlanok.
Az alabbi peldaja kisse santit szerintem:
(csak azert reflektalnek ra mert, ha on szerint a topicnyitonak nincs igaza, pontosabb peldat kellene hozni ellenervnek. Igy barmire lehet bizonyitekot hozni. Onnel szolva sulyosabb peldat legyen szives hozni)
"1994-98 között a MALÉV gépeken nem
volt Új MAO. Legalább 100x utaztam, egyszer sem volt. A többi volt. Én ezt nem politikai aspektusból néztem, csak dühöngtem, mert érdekelt (piac!) A stewardess mindig azt mondta: "nem kaptunk"."
1, En meg British Airways gepeken repultem/ok es ott peldaul nincs is ujsag(csak elso osztaly), es ott sincs mindegyik reprezentalva. Pedig ott aztan kenyesek a sajtoszabadsagra...
2, De volt szerencsem malevval is repulni az adott idoszakban (igaz nem 100x). Es mit lattam? Azt, hogy legeloszor a HVG fogyott el utana a Nepszabadsag... Es mivel ingyen adtak az ujsagokat (igy gonoszkodhatnek a piacra vonatkozo megjegyzesen. Az ingyen ugyanis nem eppen piaci fokategoria) igy szerintem nagyon is sokatmondo ezen eszrevetel (ki van love ugyanis a nem telik a draga hvg-re...)
3, "Nem kaptak". Ezt nem tudom, de on szerint ezt a malev megveszi darabra? Nem inkabb reklam celokat szolgal a dolog a kiadoknak?
Vagy allamilag eloirtak, hogy a "100%-oasan allami tulajdonu" malev mit adhat az utasoknak? Ha lenne uj mao ellenszenv akkor is nem inkabb arrol van szo, hogy a ceg donti el, hogy milyen ingyen "ajandekot" ad az utasoknak? Ekkor viszont a malev lenne baloldali, es nem altalanosagban jobboldali sajto elnyomasa. Kisse mas kategoria !
(pl. hany % az emberek, hasznalja a malev - egyaltalan a repulogepeket? Tehat akkor ez a pelda sulytalanabb-e vagy a korlevel?)
4,"nem volt Új MAO. Legalább 100x utaztam, egyszer sem volt. A többi volt." Tehat akkor megis csak hozzafert az on altal kivant hasonlo oldali ujsagokhoz is, akkor viszont hol volt "elnyomas"?
Egyszerű a válasz: oda húz a szívem, ahol éppen igazságot látok. Az pedig egyszer itt tűnik fel, egyszer ott.
Ugye nem hiszi senki, hogy az egyik oldal maradéktalanul helyes, a másik ízig-vérig elítélendő. Akkor nagyon könnyű volna választani. A civil nem tehet mást, mint kritikusan nézi mindkét oldalt.
Hosszasan sorolhatnék erényeket jobbról-balról, és hibákat szintén. Az én hozzászólásaimhoz az lesz a kulcs, hogy nem érdekelnek aktuális pártszempontok, csak az: kinek van igaza. És mivel a témák száma végtelen: a kialakult kép talán zavaros lesz, de egyensúlyos.
Kedves dr. Életkopf!
Igen sok köze van, Aczél, mint elsőhelyes választás, szerintem nem túl (pontosabban sokatmondóan nem) objektív. Kifejtettem, odaát, kikhez képest, persze lehet hogy tévedek. Szívesen elolvasom válaszát (legjobb újságíró topic-ban). Ez ha lehet tovább növeli örömömet valóban objektív hozzászólásait olvasva. Ezért gratuláltam korábban Önnek, egyébként nem egyedül.
Szívesen venném, ha elárulná: hova húz a szíve. Abszolút középre, vagy valamilyen beállítódottság (liberális, szocdem, konzervatív) Önt is érinti? Erre nem címkézés céljából lenne szükségem, hanem azért, hogy ne értsem félre Önt adott helyzetben (szövegkörnyezet, lásd Aczél Endre). Kérem, ha nem értené kérdésemet, vegye figyelembe, hogy ez itt a Politika rovat, és hogy egy egyszerű: "teljesen elfogulatlan vagyok" válasz is megteszi, amennyiben választ remélhetek.
A viszontlátás reményében üdvözlettel
azfix
Nem értem, mi köze ennek Aczélhoz!? Talán nem jó újságíró? VAgy aki őt jónak tartja, az már kapásból ilyen-olyan? Lovast tettem a második helyre, mert ő is jó, csak pontatlanabb, mint Aczél.
Egyébként az újságírói topic megnyitása tartalmazza az én ismérveimet, de persze ettől lehetnek még továbbiak is.
Kedves dr. Életkopf!
Ekkora fokú objektivitás már nem is igaz! Úgyhogy feltétlenül gratulálnom kell hozzá. Főleg, ha eszembe jut, hogy a másik topic-ban Aczél Endrét rakta az élre. Apropó, megtenné, hogy megírja (oda) milyen szempontok alapján (írói véna, témaválasztás,nyelvhasználat,oknyomozás)?
Kedves Babe!
Továbbra sem hiszem, hogy Magyarországon a sajtószabadság korlátozva lenne. Nem tudom elhinni, ha a legnagyobb magyar napilap, egy rakat hetilap, televíziós és rádiós műsor képviseli továbbra is az ellenzék politizálását (és jószerivel csak azt). Tudom, fáj, hogy nemcsak ők jutnak szóhoz, de hát mit tegyünk? Most mond, hallgassak (halgasssunk) el?
azfix
Remélem nyugatra. Ha pedig Klebesberg elveit és gyakorlatát visszahozzák, akkor fel is virágzik.
Amúgy nem az a Fényi, aki az Antall-kormány és a konzervatív oldal egyik legvéresszájúbb bértollnok ostorzója volt, és szolgálataiért jutalmul kapta ezt az állást? Mert ha igen, akkor örüljön, hogy nem tiltják ki az országból.
Kedves Babe!
Az lenne a szabadság korlátozása, ha egy volt véresszájú pártfunkcit, akit Hornék kineveztek valahová most visszahívnak? Úgy emlékszem, amikor ’94-ben hatalomra kerültek akkora vérengzést csaptak a külképviseletekben, mint ’49-ben utoljára. Egyébként nem attól szakember valaki, ha a gyakorlati éveit ’90 elöttről számolja, hanem inkább, aki ezt követően. Az előbbi korszak ugyanis kicsit stiches. Akkoriban többnyire csak az abszolút megbízhatók kerültek külszolgálatba, ami semmi mást sem jelent egy proletárdiktatúra esetében, csak azt, hogy kézben tarthatók voltak, azaz nyilvánvalóan sehová sem emigrálhattak multjuk és kötődéseik miatt.
Semmi irónia. Komolyan.
De majd hamarosan Te is megtanulod, ki, hol, merre és meddig. Ez egy exluzív társaság. Csak néha fordul elő, hogy egyesek belebújnak egy újabb bőrbe, de ez is normális.
OFF OFF
Dear Babe!
Ez a klasszikus műbalhé. Komolyan hittem hogy a topic kb. a harmadik hozzászólás után elsüllyed, az 1.sz. dr Életkopf után ehhez nemigen van mit hozzátenni.
Hát csak rágódj!
Ad 1. Én mindent elolvasok, már csak az egyensúly kedvéért is. 1994-98 között a MALÉV gépeken nem volt Új MAO. Legalább 100x utaztam, egyszer sem volt. A többi volt. Én ezt nem politikai aspektusból néztem, csak dühöngtem, mert érdekelt (piac!) A stewardess mindig azt mondta: "nem kaptunk". Feltehetően nem a légi utaskísérők dugták el a példányokat...
Ad 2. Ez a minisztériumi pasas (nem tudom, ki ő) nem tűnik akkora erőnek, hogy megrengesse a magyar sajtó szabadságát (hiszem, hogy szabad). Valószínűleg egyszemélyes hülyeségről lehet szó. Súlyosabb példákat kérek, szeretettel.
azért nem hallottál cenzúrázásról, mert akkoriban nem csaptak nagy hűhót körülötte, talán nem véletlenül... :)
Szerintem a legdurvább (illetve amiről én tudok) a MaNcs-féle volt.
Szekeres Imréről akartak lehozni egy cikket, és Princz odaszólt telefonon, hogy ne tegyék... Nem tették, bár utána hosszan lelkiztek. Aszonták, ha még egy ilyen lesz, a szerkesztőség lemond...
Ez bizony direkt, brutális politikai cenzúra volt.
Hallottál róla?
Mindenesetre én a Horn -kabinet működése alatt nem halottam ilyen mértékű cenzurázásról, mégha ez is csak erős túlzással az. Erre is gondoltam a síkitozással kapcsolatban és nam a tag cserékre. A kérdés érthetően:
Milyen cenzura jellegű intézkedései voltak az MSZP-SZDSZ kormányzati frakciónak?
Én a kiegyensúlyozott sikítozás híve vagyok. Árult el, mekkora zajt csaptál akkor, amikor
Hornék tisztogattak?
[Amíg veszed a mély lélegzetet, engedd meg, hogy javasoljam egy kisebb pohárka kékoportó (lehetőleg tihanyi!) elfogyasztását. Ha nincs kéznél, sürgősen beszerzendő!]
A legdurvább és a legviccesebb az, hogy Fényinek volt már egy látogatója, aki az intézet új vezetőnőjét kereste.
Az állásra kiírt pályázatnak pedig még most sincs eredménye.
dr. Életkopf,
lehet, hogy mást is hívtak már vissza de nem így és ilyen helyzetben.
Arra a megjegyzésedre, hogy a visszahívottak nem mindegyike töltötte ki az idejét elmondanám, hogy a Collegium Hungaricum 75 éves története alatt soha nem cseréltek le igazgatót öt esztendőn belül - ennyi időre szól a pályázat -, ráadásul az akadémiai év közepén.Főleg nem akkor amikor az intézmény kez fellendülni.
Két kis szemelvény a növekvő cenzúráról:
A kultúrális tárca létrehoz egy tanácsot, amely eldönti, mit kell a magyar kultúrából
külföldön bemutatni.
Horkay Hörcher Ferenc minisztériumi
osztályvezető körlevelet küldött: a magyar intézetek vezetői nem dönthetik el, milyen újságot
rendeljenek meg Magyarországról.