"A feljelentők" csak Szabadi Bélával tárgyalhatnak - jelezte Torgyán József
Budapest, 2000. április 13., csütörtök (MTI) - "Az agrármegállapodást felrúgó szervezeteket a titkárságvezetőm arról tájékoztatta, hogy velük a megbeszélést Szabadi Béla politikai államtitkár úr fogja lebonyolítani", mondta Torgyán József, az agrártárca vezetője a minisztérium által csütörtökön közzétett közlemény kiegészítéseként az MTI-nek.
A miniszter közölte, hogy titkárságvezetője kérte az érintetteket: vegyék fel a kapcsolatot Szabadi Bélával, a tárca politikai államtitkárával.
Torgyán József hangsúlyozta: az agrármegállapodást aláíró tizenkét szervezet közül azzal a kilenccel, amely betartotta az egyezséget átnézik, hogy milyen további teendők vannak az agráriumban.- Ugyanezt a kérdést, miután az engem pocskondiázó, rágalmazó feljelentő személyekkel én egy asztalhoz nem ülök, az engem helyettesítő politikai államtitkár úrral tudjja megvitatni a többi szervezet - tette hozzá a miniszter. +++
A 181-es hozzászólásodban pénzről írsz.
Én meg tömegről.
Példa:
Ha az exportált búzából származó bevétel nő, de a mázsában mért állomány csökken, az azt jelenti, hogy a nemzetközi kereskedelem hatékonysága csökkent, hiszen kevesebbet tudunk eladni. Hogy a világpiaci árak alakulása miatt ez nem akkora baj, az más kérdés.
Fordítva:
Ha az exportált búzából származó bevétel csökken, ám a mázsában mért állomány nő, az azt jelenti, hogy a nemzetközi kereskedelem hatékonysága nőtt, hiszen többet tudunk eladni. Hogy a világpiaci árak alakulása miatt ez nem túl jó, ez más kérdés.
Képzeld, hogyha lemennek az árak és ugyanannyit értékesítünk, mit tavaly. Akkor még rosszabb lenne a helyzet.
Most a második eset áll fenn. Persze a közgazdaságtani értelmezés ezen túlmutat. Hiszen a kereslet-kínálat egyensúlyi pontjának eltolódása miatt lehet, hogy törvényszerű volt a volumennövekedés. Ehhez ismerni kellene a tényleges munkát, valamint a nemzetkö9zi árutőzsdéken a búza világpiaci árának tavalyi évében való alakulását. Valamiért lefogadnám, hogy ezt egyikünk sem tudja. Igazság szerint nagyon kevesek tudják. De azért sok a kritika.
Azért szerény vééeményem szerint igyekezni kell a nagyobb eladott mennyiségre törekedni, persze egyidőben jó profitot racionalizálni, ugyanis az emelt mennyiséget több gazda termeli meg és inkább több gazda keressen valamivel kevesebbet, mint kevés gazda sokat.
Okos Mikulásnak:
Exportügyi kérdések: ld. hozzászólás(181) , lehet hogy tévedek, de ez folyamatos csökkenést mutat...
medwe: valaki nyitott egy topicot, tett egy felvetést, érvek és ellenérvek elhangzottak, én pedig tényeket tettem közzé. Ha ez szidalmazás, akkor majd' az összes topicra és véleményre rá lehet fogni- de legalábbis nagyon sokra. De inkább nem kívánom a "szidalmazás" és szót elemezni, mi minősül annak, és mi nem...
1998-ban égettek búzát a parasztok, akkor volt kínálati felesleg. A következő év tavaszán nyilván kevesebbet vetettek, ezért csökkent a mennyiség( ezt támasztja alá a KSH is). De most megint többet vetettek, ezért igen jó lesz a termelés. "Jelenleg az utóbbi tíz év legjobb terméskilátásai várhatóak." Ez így is van.
"Rámutatott: mióta ő irányítja az agrártárcát, a növénytermesztésben és az állattenyésztésben is jelentős volt a növekedés. Külön kiemelte a búza és a kukorica jelenlegi árát, amellyel – mint
mondta – a gazdatársadalom nagyon elégedett."
Csakhogy amikor növekedésről volt szó, ott exportra gondolt a miniszter.
Az exportált áruk mennyiségében volt jelentős a növekedés, bevételben pedig a világpiaci árak csökkenése miatt volt csökkenés.
Hol itt az ellentmondás? Inkább értelmezésbeni zavar van.
"Rámutatott:
mióta ő irányítja az agrártárcát, a növénytermesztésben és az állattenyésztésben is jelentős
volt a növekedés. Külön kiemelte a búza és a kukorica jelenlegi árát, amellyel – mint
mondta – a gazdatársadalom nagyon elégedett. "(T.J)
"Miután búzát égettek a parasztok a felesleg miatt, mit vártál, majd növelik a termelést?...ezért mindenki rosszul járt, csak a búzakereskedők jártak jól..." (Okos Mikulás)
Te is a KSH által közölt adatokat támasztod alá a mondandóddal, aminek Torgyán pont az ellenkezőjét állítja.
Itt az ellentmondás.
Utóirat: én nem szidtam senkit. Bevágtam egy hírt és egy adatsort...
Persze, hogy csökkent. Miután búzát égettek a parasztok a felesleg miatt, mit vártál, majd növelik a termelést? Az persze kevésbé érdekes, hogy miért kellett búzát égetni, ugye? Mert a nagykereskedők szándékosan visszatartották a készletet, hogy növeljék az árat, a kínálati piacon bőség lépett fel, a keresletin hiány, ezért mindenki rosszul járt, csak a búzakereskedők jártak jól. Milyen kényelmes, lehet szidni a Torgyánt, hogy nem elég, hogy drága a kenyér, még a parasztok is tiltakoznak.
A húspiacon meg nyilvánvaló, hogy Totgyán doktor tehet a világpiaci árak alakulásáról. Napnál világosabb.
Egyetlen racionális következtetésre lehet jutni a két hír olvastán: Mellnár Tamás monnyonle!!!
Ráadásul monnyonle a GM statisztikai részlege is, mert ilyeneket képesek közzétenni:
Magyarország külkereskedelme:
élelmiszer, dohány, italok exportja 2000 januárban $122.1 mn, ami az 1999 januári export 83.5%-a, (2000 március 7, MTI-Econews)
élelmiszer, dohány, italok exportja 1999 januárban $141.0 mn, ami az 1998 januári export 84.5%-a, (1999 március 8, MTI-Econews)
élelmiszer, dohány, italok exportja 1998 januárban $159.0 mn, ami az 1997 januári export 114.3%-a, (1998 március 11, MTI-Econews)
Azt hiszem a fenti adatsorokból világosan látszik, hogy:
- A GM egy coclib adathamisító fekély a magyar nemzet testén
- TJ egzotikus utazásai+költségei bőségesen megtérülő befektetések voltak, alapvető tényezőként javították a magyar agrárexportot,
-TJ az elmúlt tíz év legrátermettebb agrárminisztere, aki szemmel látható hozzáértéssel emeli ki a coclista kátyúba süllyedt mezőgazdaságunkat és alakítja azt át EU komfort exportképe húzóágazattá
-megalapozottnak látszik, hogy megéri a jövő évi költségvetésben 600-700 milliárd forintot megszavazni egy ilyen húzóágazatnak, mint ahogy TJ pártja azt szakértők bevonásával megállapította.
en a tv2-on lattam ma..
arra a kerdesre (amit kb. 5 percig kellett feltenni, mert TJ, nem hagyta szolni a ripoternot), hogy milyen erdemenyei voltak az utazgatasainak, a TJ azt valaszlta, hogy kapott peruban kituntetest ill. vmelyik masik orszagban az allamelnok targyalt vele...
AAAAAHHH.. aki ennel a fickonal hulyebbet talal, az mutogassa a cirkuszban...
Kedvenc idevágó hírem a hétfői Népszabiból:
"Torgyán: Az utóbbi tíz év legkedvezőbb
terméskilátásai
A közel-keleti körútjáról hazaérkező Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési
miniszter tegnap a tervezett, de várhatóan elhalasztott agrárdemonstrációval kapcsolatban
a Ferihegyi repülőtéren leszögezte: egyetlen demokratikusan működő kormány sem
engedhet semmiféle zsarolásnak, mert az a polgári demokrácia végét jelentené. Elismerte
ugyanakkor, hogy a mezőgazdaságban vannak évtizedek óta felgyülemlett gondok, és
vannak a világban bekövetkezett túltermelési válságból adódó problémák.
Jelezte viszont, hogy a magyar mezőgazdaságban az utóbbi két évben több minden történt,
mint előtte húsz év alatt.
– Az agrárium kilátásai összehasonlíthatatlanul jobbak, mint korábban voltak. Jelenleg az
utóbbi tíz év legjobb terméskilátásai várhatóak – hangoztatta a miniszter. Utalt egyúttal
arra, hogy ezt nagymértékben befolyásolja mind az ár-, mind pedig a belvíz. Rámutatott:
mióta ő irányítja az agrártárcát, a növénytermesztésben és az állattenyésztésben is jelentős
volt a növekedés. Külön kiemelte a búza és a kukorica jelenlegi árát, amellyel – mint
mondta – a gazdatársadalom nagyon elégedett.
Közel-keleti tárgyalásairól szólva a miniszter elmondta: mind Izraelben, mind a Palesztin
Hatóság területén, mind pedig Egyiptomban folytatott megbeszélései sikeresek voltak, és
fellendíthetik a kétoldalú agrárkapcsolatokat. Megemlítette: Izraelben nagy az érdeklődés a
magyar zöldség- és gyümölcstermékek, továbbá a kóser élelmiszerek és italok iránt,
Egyiptomban pedig az úgynevezett komplex mezőgazdasági rendszerek iránt mutatkozott
igény. A palesztin féllel konkrét együttműködésről szóló tárcaközi megállapodást írt alá a
szakminiszter.
hírösszefoglalónk
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ágazat termelése az elmúlt évben
csökkent. A visszaesésben főszerepet a kalászos gabonák játszottak: 1999-ben az előző
évinél 29 százalékkal kisebb területről, 1 millió 268 ezer hektárról takarítottak be termést.
E területen 4,2 millió tonna gabona termett, ez a hivatalosan regisztrált 1998-as termésnél
17 százalékkal kevesebb volt.
A búza – amely a termelésen belüli 63 százalékos részesedésével továbbra is a
legfontosabb kalászos – az elmúlt három évtized leggyengébb eredményét hozta. A KSH
adatai szerint 734 ezer hektárról 2,6 millió tonna kenyérgabonát takarítottak be tavaly – ez
az előző évi termés 54 százaléka. Hosszabb távú összevetésben az 1991–1995 közötti
évek átlagánál 40 százalékkal volt kisebb a tavalyi termés. Mindezt csak részben
ellensúlyozhatta a rekordmennyiségű, 6,5 millió tonnát meghaladó mennyiségű
kukoricatermés, amelynek valós mennyiségéről az elmúlt napokban vita kezdődött az
ágazati szakértők között. A húságazat termelési mutatói ugyan nem estek vissza jelentősen,
de mind a külső, mind a belső árviszonyok kedvezőtlenül alakultak – gyakorlatilag a
termelők és a feldolgozók többsége egyaránt veszteséggel zárta az elmúlt évet. Bár a
kivitel mennyisége nőtt, az ágazat exportárbevétele csökkent."
remélem, szegény Betlen Jánost nem fogják bántani
Ez a manus egy zseni!
Úgy behúzta Torgyipapát a csőbe a ma esti
Aktuálisban, hogy csak úgy makogott.
Betlen meg szó szerint a hasát fogta és
a nagy ziccer miatt 11 perccel meghosszabbította
a műsoridőt.
Torgyán pedig szemrebbenés nélkül hazudott,
többször ellentmondásba került saját magával,
míg végül egy hosszú monológgal vágta ki
magát, ami a mezőgazdaság sikersztorijáról
szólt. Én ezt a palit zavarban még nem láttam.
Most volt.
Többször is.
Ráadásul olyan dolgok is kicsúsztak a száján,
amin vszínűleg a coclib sajtó elcsámcsog egy
darabig.
(ízelítőül:
1. nem akartam közt elnök lenni, de Kovács
Lászlóék aljas támadásai annyira felértékelték
ezt a posztot hogy kénytelen leszek újból
átgondolni a kérdést :DDDDDDDDDDD
2. Szanyi képviselőnek börtönben a helye!
Csak azt tudom mondani, amivel Betlen is
zárta a műsort:
MEGÉRTE!
csak annyi, hogy ugye torgyinak a háza körül megejtett puki óta jár a kiemelt biztosítás, a merdzsó és a kétajtós szekrények tömeges felvonulása.
szóval ez mikor évül el, mikor értékelik úgy, hogy vége a fenyegetettségének, és pénzkidobás tojo bácsi kísérgetése?
Részvénytársasággá, kft.-vé alakulási láz tört ki a szövetkezeti szektorban. Információink szerint a mezőgazdasági szövetkezetek jelentős része átalakulással válaszol az agrártárca – működésüket szabályozó – törvénymódosítási elképzeléseire.
Sajnos nem tudok segíteni konkrétumokkal. Arra emlékszem, hogy az elmúlt 2 hétben legalább kettő alkalommal szerepelt ez a dolog a hírekben. Megjegyzem napközben a többnyire a Sláger Rádiót vagyok kénytelen hallgatni, mert munkatársaim azt bőgetik.
értelek, speaker!
És azt nem tudod, hogy mi az igazság a kérdésemmel kapcsolatban?
Azaz valóban mondta-e Torgyán két hete, vagy bármikor, hogy Feledy helyett Szenes Andrea kell?
És a tegnapi nyilatkozata volt hazugság?
Vagy a média adott valamit a szájába, amit nem mondott?
Jöhet akár pészt is, tudod! ;o)
Ez már legalább 2 héte téma, de szerintem nem az apukával barátok, hanem a Szenes Andrea lopta be magát Torgyi szívébe, amikor tavaly, a legnagyobb őt ért simfölések és kormánypárti fikázások idejében leültette egy hosszú riportra a pártelnök urat és nagyon kedvesen elbeszélgetett vele. Ez akkor nagyon jól esett Torgyán Józsefnek, és nyilván azóta tartja Szenes Andreát mértékadó média személyiségnek. A médiában az ilyen kis szimpátiák hatalmas karrierek elindítói lehetnek.
Bombaként robbant a hír, hogy Torgyán leváltaná Feledy (Franekszente) Péter és helyébe a pitbull-mosolyú Szenes Andreát ültetné, mivel apukával igen jó barátok.
Tegnap a 16 órában Torgyi ezt személyes cáfolta: ő ilyet soha nem mondott.
Ő az az ember, aki mindig egyes szám első személyben oldja meg azokat a problémákat, amelyeket többes szám második személyben mások hoztak össze. Ekkora pofájú primitív szájaskodót nem sokat hordott a hátán a föld. De azért közbe' szépen gyarapszik. A módszer jó. És szerintem a ciklus végén ki fog lépni a ko-ból, mert így tudja hozni az állandó 12-15 %-ot a parlamentben. Persze ha ő lesz a közt. elnök (aminek tragikomikusan nagy az esélye), akkor sokminden másképp lesz, lehet, hogy nem is kell lecsámpáskodnunk a szavazóhelyiségbe 2002-ben.
hofi szerint egy torgyán családból származó idősödő, megbízható + kopaszodó úriemberrel bármikor betölthetik az állását :-)
pont olyan ne akadna arrafelé?
szerintem bölcs torgyi ma már akár embert is ölhet, bármit elnéznek neki.
vagy tetszése szerint odapiszkíthat élő adásban a parlamentbeli bársonyos foteljába. rajta áll a koalíció többsége, tehát hazudhat a kamerák előtt, beleböföghet a zújságírók képébe, szellenthet a páncélozott merciben, vagy a fogadáson a műfogsorával nyithatja a fantásüveget és a söröt. mert neki mindent szabad ebben az országban.