Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban az újszülöttek egyre gyakrabban kapnak népszerű márkaneveket szüleiktől. A legkedveltebb márkanevek között olyan híres nemzetközi cégek szerepelnek, mint például a L''Oreal, a Chevrolet, a Canon és az Armani, de olyan is akadt, aki az USA-ban közkedvelt ESPN sportcsatornáról nevezte el csemetéjét. Cleveland Evans pszichológia professzor szerint az ilyen fajta névválasztás mögött a szülők azon vágya húzódik meg, hogy ezzel is kihangsúlyozzák gyermekük egyéniségét. Az Armani és a Chanel illetve az ezekhez hasonlatos, pénzre és exkluzivitásra utaló nevek mögött a család anyagi reményeivel vannak.
(BBC News)
Az Eva kivetevel egyik nevet sem adnam a gyerekemnek! Hol van az eloirva, hogy magyar gyereknek magyar nevet kell adni? Es akinek nem tetszenek a magyar nevek? Felre ne erts, a "nagyon kulfoldi" nevek se tetszenek (Dzsoni, Dzsenifer, Dzsino, Zsuliett, Dzsulia, Francseszka, stb.), legalabbis magyar helyesirassal nem. Szerintem engedelyezni kene, hogy mindenki ugy nevezze a gyereket, ahogy akarja, ha jol tudom, pl. Amerikaban igy van. Lassuk be, mennyivel szebb igy irva: Francesca, mint Francseszka.
Nekem egybkent az olyan kulfoldi v. kulfoldi eredetu (foleg francia, olasz, spanyol) nevek tetszenek, amit ugy irunk, ahogy ejtunk. egyik fo kedvenc: Evelin.
hat zsiguli, szerintem eleg nehez nevet adni ugy hogy mindenki elegedett legyen.Valaszthattok olyan nevet amire van flamand megfelelo, es lehetoleg majdnem ugyanaz, en pl. birom az Isabella-t, es a magyarban csak egy z a kulonbseg.
vagy lehet azt csinalni hogy ket keresztnev,egy szittya magyar es egy echte flamand nev.
Ábel, Luca. A barátnőmék három napja késésben lévő gyermeke a Milán vagy Lili nevet kapja, ha elődugja az orrát végre.
Ellenjavallt: a szomszédék unokáját Vanessa-ként fogják jegyezni, egy tucat vezetéknév mellé...
példa lehet a (gyárhoz) közeli hegy neve: pl Zsiguli. De ez nem felel meg a nyugati normáknak, ezért ott legyen Lada.
Vagy legyen valami dallamos: allahakhbar
A tema azert jutott eszembe, mert az egyik kollegam felesege is a napokban fog szulni, es meg nincs fiunevuk. A kollegam indiai es Ali a vezetekneve. Nem talalnak semmit, ami az Alihoz illik (Juszuf vagy Ahmed szoba se johetnek, de valami francias hangzasu nevet sem szeretnenek).
Aztan en is elgondolkodtam, itt a ferjem egy iszonyu helyesirasu flamand csaladi nevvel, es fogalmam sincs, milyen nevet kellene adnunk leendo gyermekeinknek.
Szerintetek, mi a fontos ?
- ugyanugy kelljen irni es kiejteni magyarul es flamandul
- legalabb a helyesirasa legyen ugyanaz
- legalabb ugyanugy kelljen kiejteni
- vagy tok mindegy, akar Györgyikének is hivhatjuk, aztan birkozzon meg maga a gyerek az allando betuztetessel es nyelvtoro nevevel ;-)
Erdekelne mas kulfoldon elok velemenye is.
Sot, az is, ki hogyan ejti ki es irja magyar nevet kulfoldon es milyen sorrendben.
(az itteni tanulmanyaim alatt egyszer a dolgozatomat csaladnev+keresztnev sorrendben irtam ala ... majdnem meghuztak emiatt a vizsgan)
Magyar a gyermek? Akkor magyar nevet adj neki! Um. Istvan, Ferenc, Laszlo, Gyorgy, Bela, Jozsef, ill. Katalin, Eva, Ildiko, Erika,... stb.
Miert kell minel kacifantosabb, hulyebb nevekkel buntetni a gyereket? Fradika, Amade, Kevin, vagy Kincso" (amit mar az o"smagyarok is odivatunak talaltak).
Persze ha neger, akkor lehet Mobutu, Bozambo, akar Ukululele is.
Hát te még megvagyol...? ;-)
Lánynévet nem igazán tudok (esetleg Csenge) de fiúnak az utóbbi idôben következôket adnám: Mátyás, Kristóf, Sebestyén, Andor