Ődv mindenkinek,az idén (is)én alkotnám a tőltőttkáposztát,de remekművet szeretnék.Kérem akinek meg van tegye kőzkiccsé a Bango Margit féle receptet.Állitolag valoban csodás sajnos nem láttam hogyan főzte.Ha nem kapok segitséget őngyilkos leszek halálra iszom magam joféle szilvoriummal,tudom hogy előszőr nem sikerűl,de majd tőbbszőr probálkozom vele.:)Előre is hálás vagyok mindekinek aki ebben tud segiteni (a tőltőttkáposztára gondoltam),bár a szilvoriumos őngyilkolászás sem megy egyedűl.:)
Kolbászt készítettünk ma és a kimaradt kolbászhúsból fazékavató töltött káposztát, kismacskányi gombócokkal. Aljára a most megvágott sonka combcsontja került. Csak az ízijér'! Receptet nem tudok, mert a kolbászon kívül , női tudomány.
Űdv.Mindenkinek,tudom nyár,meleg,de lassan itt lenne a Tőltőtt káposztának az idénye (nekem már nagyon hiányzik).Olyan receptekre tanácsokra vágyom amit bográcsban,űstben lehet elkésziteni.Isten bizony nagyon hálás leszek minden segitségért.(őzvegy lettem,bár a lányom és az anyosom velem lakik) Én akarom megfőzni,bár tudom hogy olyan nem lesz mint amilyet a feleségem csinált,de (segitséggel) tőrekszem rá.:)
Üdv Ferenc50. Köszönöm a linket. Áttanúlmányozom biztos lehet benne,majd megírom az eredményt. Jól vettem ki,jászkarajenei? Ha igen nem lakunk messze egymástol,én meg tószegi.
Üdv! Nem Nagylétéról vagyok, de a töltöttkáposztát én is szeretem. Amint elnézem, nem egy eldobni való ember vagy, mert szereted a töltöttkáposztát. Éppen ezért, ha tudnék segíteni, akkor nagyon örülnék. Szabolcsi, erdélyi vagy egyéb címkével ellátott töltöttkáposztát Jászkarán ugyan úgy el lehet készíteni.
Itt van ez a párbetüs link, ha ezt beütöd, akkor meg lesz az eedménye!
Üdv. Nincs valaki Nagylétárol? Ott ettem életem leges-leges legfinomabb káposztályát. Ezt a receptet szeretném megszerezni. Ennyit tudok rolla:füstöltszalonna volt beledarálva a húsba,főzéskor alá is szeletekbe,édeskáposztába tekerve apró töltésekbe és volt benne kapor.
Töltött káposzta receptje mindenkinek más-más van és ezek általában titkosak, mert mindig az a legfinomabb.:-)
Nekem a nyári, kovászolt káposztával készült ízlik legjobban, könnyed ízei miatt. Ez nem tűri a bőrös -zsíros cupákokat, az erőteljesen füstölt húsokat. Ebbe lágy füstölésű húsok illenek, azok is inkább apróra vagdalva a töltelékbe. Fűszerként csombor (borsikafű) és kevés kapor kerül bele.
Minden töltött káposzta megfőzhető bográcsban is. Egy dologra nagyon kell figyelni: szabad tűzön a káposzta hamar "odakap" - tönkreteheti egész ételünket. 2 módon védekezhetünk ez ellen: a bogrács alját kirakjuk szalonnabőrrel, vagy hurkapálcikákból rácsot készítünk, s erre rakjuk a káposztát és a húsokat. Ez utóbbi azért is jó mdszer, mer ételünk nem rotyogva forr, hanem saját párájában puhul meg.
Még annyit, hogy mindig parázson. lassan főzzük meg káposztánkat, sose siettessük lángon főzve elkészültét.
Volt anyosom nyari töltöttkaposztaja isteni. Ehhez egy lazabb szerkezetu fejeskaposztat leveleire szetszedett, majd jo sos vizet forralt, amibe kb 3ek-nyi ecetet is tett. A leveleket egyenkent megmartogatta a lobogva forra vizbe, majd egy 5literes uveg aljara kaprot tett, beletette a kaposztaleveleket es ugyanugy, mint a kovaszos uborkahoz, a tetejere egy szelet piritost tett. Vizet melegitett soval, de ecet nelkul, majd ezt is az uvegbe töltötte es hagyta a napon erlelödni. Telen a mosogatoba meleg vizet engedett es az uveget abba allitotta bele ejszakara, nappal meg a radiator közelebe tette. Kb 3-4 nap alatt, a kaposzta megkovaszolodott. Ekkor a szokott modon tölteleket keszitett rizsböl, daralthusbol, keves fokhagymabol, tojasbol, soval-borssal, majd a kaposztalevelek vastag eret kivagta es a levelekett a szokasos modon megtöltötte. Egy edeny legaljara tette a levagott ereket, a felapritott uresen maradt leveleket, erre kerultek a betöltött kaposztak. A fele kovaszololevet raszurta, majd felöntötte meg annyi vizzel, ami ellepte a töltelekeket. Nagyon lassan, eppen csak gyöngyözve keszre fözte, majd a legvegen a levet egy laza rantassal suritette. Tejföllel talalta. Valami csoda!!!!
Egyik ismerősöm a tölteléket édeskáposzta levelébe tekeri. Idén karácsonykor is betegre ettem magam belőle. Persze az íze picit más, mert érezhető a levél édessége, de egyúttal a párolás-főzés folyamán épp elég sót és savanyúságot vesz fel az alatta lévő gyalult, hagyományos savanyú káposztából. Fűszerezését nem tudom pontosan, de érezhető benne a kömény és a bors is. Nagyon finom. Megpróbálom elkérni a receptet és megosztom veletek.
Csinaltam toltott kaposztat - vagy minek is hivhatom ez utan az inzultus utan :))!
Nem kapok savanyukaposzta levelet - nem szeretem az otthoni forrazott-savanyitottat, igy szololevelet vettem (savanyitva) es abba toltottem. Igen tovabb tartott a toltelek gyartas, mert 54-55 toltelekecske lett, de megerte, mert jo lett! Maskor is ezt fogom hasznalni, nem kell vadaszni a kaposztalevelre, es igaz tobbet kell tekergetni, de konnyebb valahogy megis.
Lefagyasztottam par vacsorara valot - jol fog az jonni ha eppen nincs mit enni :))!
Egyszer ettem olyan töltött káposztát, amiben nem darált hús volt, hanem darált gomba (s talán még darált dió - is). Sem addig, sem azóta nem ettem még olyan finom töltött káposztát...
De ne feledkezzünk meg róla, hogy a pirospaprika csak zsírban oldódik, s a zsírban oldódó vitaminoknak is kell a zsír, úgyhogy, ha valamék elvetemült :D szín pulykából főz pörköltet, tegyen bele zsiradékot, különben a paprika ott marad az alján , és nyeléskor karcolja az ember torkát ;-)
különben én tök másképp készítem a pörköltet. kevés olajon/zsiradékon sok-sok hagymát (és néha kevés fehérpaprikát, de nem borítok rá egy üveg lecsót) pörkölök, majd hozzá teszem a husit, azt is kicsit forgatom a forró lábasban, rádobom a pirospaprikát, összekeverem és felengedem vízzel.
ha bográcsban főzzük, akkor a paprikát csak a legvégén.
Látod, pont ez a hozzáállás fontos: "Hiszen magyar vagyok, vagy mi a szosz. . ."
Csakhogy Te pár km. és ki tudja hány év távlatában is pontosan tudod a pörköltkészítés metódusát, míg az itthon "maradék-Magyarország"-on élő emberek zömének fogalma sincs erről.
Legtöbben - mint már említetem - jó sok zsíron pirított paprikás hagymán szó szerint pörkölik a zsíros-csontos-cupákos húst. Persze a hús a forró zsír hatására bezárja rostjait és nem adja ki saját levét - ami a pörkölt alapvetése lenne! Amikor ezt szóvá teszem, "ja, a pörkölt, ahogy szysssz csinálja" és hiába mondom: ez maga a pörkölt, nagyon kevesek hiszik el.
Ami a savanyusagot illeti. . .par hete mast sem tudok enni, mint savanyut. Kovaszos uborkat, csemege uborkat, savanyu kaposztat. . .mintha terhes lennek :)). Hoztam is a Papusra a fraszt!
Ami meg a porkoltomet illeti - finom, es nem nehezebb mint egy "egeszseges" grillezett steak. Sot. . .meg a nokedlivel meg csalamadeval sem. . .es a ferjem mennyivel jobban orul neki!!!
Azon örvendeztem, hogy -tudván nem itthon élsz - hagyománytisztelően pörköltöt főzöl.
Itthon az a fő vonal, hogy zsíron pirított paprikás hagymára teszik a húst, (sajnos a szakácskönyvek is ezt sugallják)telenyomják mindenféle fűszerekkel, magyarán a paprikást nevezik pörköltnek. Hozzáadják a vendáglátók ideológiáját: a magyar étel nehéz, zsíros (hogy eladhassák a silányabb húsukat is) és "égetnie kell az ember száját.
A nokedli miatt nem kövezlek meg, mert nekem is kedvencem pl. friss csalamádéval: másfél kiló uborka, paprika, hagyma, és 1kg káposzta vékonyra vágva összekeverve egy nagy edényben, minden fűszer nélkül, időnként átforgatva, legalább fél napig szikkasztva.
Ecetes-sós-cukros lébe teszel babért, borsot, koriandert, mustármagot, kevés köményt, pár szem szegfűszeget és szegfűborsot és egy darabka fahéjt (a végén tehetsz bele egy virágnyi kaprot is). Ezt felforralod és hagyod, hogy a fűszerek íze kiázzon.
Jó sok idő múlva a levet forrásig hevíted, forrón rászűröd a zöldségekre. Tartósítószer nélkül sokáig friss-ropgós marad - már, ha marad. :-))))