No néd a,
Feltámada
MM szagló orra!!
Qszi szagát megérzi
A rózsabokorban!
Hely MM, MM, felkavarod mind a vízet,
Aztán csak lesed, pofonnal ki fizet:DDDDD
Nem könnyű néha pedagógusnak lenni. Hiszen a legértékesebb alapanyaggal dolgoznak a gyárban. S lám az 'alapanyag' néha nem akar kész termékké válni.
Félre ne érts. Nem gúnyolódom. Ez szerintem egy igen súlyos probléma napjainkban.
Nem voltam éppen vicces kedvemben. Ha leqrvázzák az anyámat, és ezt egy diák teszi. Nincs bocsánat. Szerintem nem volt erős a Szét tépem a szádat mondat, és lehet, hogy jobban is örült volna neki, nem pedig a fejleményeknek.
Egyszer egy diákomnak megigértem, hogy a két hüvelykujjammal benyúlok a szájába, és egy határozott mozdulattal egy fülig érő mosolyt varázsolok az arcára. De ennek meg volt az előzménye...
Rover: az altalad elmeselt sztori emlekeim szerint a paksi ESZI-ben jatszodott le par evvel ezelott. Ket dolog lehetseges:
1. Az ESZI-ben vegeztel (nagon jo csavo/csajszi vagy)
2. Misztikus egybeesesek uraljak foldunket
Remelem, hogy az 1-es verziot konfirmalod meg
Mélyen egyetértek FeLaZsolttal, hogy a verés/pofon nem a nevelés eszköze, de... Boldogult tantónéni koromban egyszer eljárt a kezem. Akkoriban kezdő, képesítésnélküli ped. voltam és a hétéves gyermek (az osztály vagánya) némi szóváltás után azt találta mondani: a kurva anyád. Nos, akkor úgy gondoltam, hogy most nincs helye magyarázgatásnak, hogy ilyet nem szabad mondani, meg egyéb, hanem elcsattant a pofon. Onnantól fogva a kölyköcske tudta, hogy meddig mehet el. Mert ilyen a gyerek: próbálkozik. Ha az ember meghúzza a határt, persze akkor is próbálkozik, de nem olyan vehemenciával. Az már gyerek-függő, hogy kit ilyen, kit olyan módon lehet kezelni. Azóta nem verekedtem, igaz a pályát is elhagytam (már képesítetten). Hazudok: a saját kölyköcském kapott kézre és fenékre verést, de nagyon ritkán. Viszont pofont sosem. Szóval nem jó eszköz, de néha hasznos.
Elso megközelítésben nem értek egyet semmiféle pozozós, veros nevelési/ráhatási módszerrel.
De! pl. a tanároknál maradva - a mai iskolákban szarba sem veszik a diákok az oktatóikat. Nem úgy, mint a régi szebb (jobb) idokben. Lehet, hogy szükség van az oktatásban is a nádpálcára, hogy ismét helyreálljon a rend. Ehhez persze muködni kell egy ellenörzo, szuro mechanizmusnak is, hogy a tanárok se élhessenek vissza a kezükbe adott 6alommal és valóban korrekt és jó tanárok legyenek. Mert az tegyük hozzá, hogy nem csak a mai diákok rosszak, hanem az oktatók is egyre alacsonyabb színvonalat képviselnek. És ezek után még szövegelnek, hogy kevés a pénzük. Lehet, de nem sok jó tanárt ismertem meg a általános és gimis éveim alatt, akik valóban jó oktatók voltak és meg is érdemelték, hogy tiszteljék oket a diákok.
A pofon lehet, hogy egy szükséges átmeneti eszköz, de semmiképp sem a nevelés megfelelo eszköze. Szerintem.
1szer volt 1 tanárnéni (ált.isk.), aki válogatott szivatásokat talált ki a tanulóknak. Nem megbüntetni, hanem megalázni akarta őket, és elég sokat pofozkodott is. Aztán kifogott 1 határozott osztályt, akik miután elvégezték a sulit, összeálltak kb. 10-en, egy este elkapták 1 sötét utcán, zsákot húztak a fejére, és addig verték, amíg mozgott. Azóta nem volt rá panasz.
Ezt a megoldást én nem favorizálom, de mindenesetre tanulságosnak tartom.
Ahogy a régiek monták:
"Csak azzal foglalkozol, mi lesz a gyerekedből, ha felnő, az viszont elfelejted, hogy már most is valaki."
Középiskolás koromban történt egy dolgozatírása közben. Az osztályba egy lány járt. Puskázott, a puskát a szoknyája alá rejtette. A tanerő kiszúrta, felhajtotta a lány szoknyáját, elvette a puskát a következő indokkal.
-Ezt nem férfiként, hanem tanárként csináltam !
A lány egy hatalmas pofont kevert le a tanárnak.
-Ezt nem mint diák, hanem mint NŐ adtam.
Nekünk nagyon tetszett a csatt. Az ügyből nem lett semmi.
Egy tanárt is meg lehet pofozni bűntettlenűl, csak jó indok kell hozzá.
Ülök a Törzsasztalnál, közben megy a TV a
hátam mögött és a TV2-n hallom, hogy x iskolában a tanár megpofozott egy diákot.
Máshol meg egy diák egy tanárt(de ez nem ide tartozik)
Véleményeket várok, adhat-e a tanár egy nyaklevest, vagy nem?
Továbbmegyek: használ-e egy ilyen pofon, vagy nem ér semmit?
Esetleg személyes tapasztalatok...
A magam részéről diákkoromban elleneztem, de most el tudnék képzelni olyan helyzetet, mikor nem ítélném el a tanarat...