Keresés

Részletes keresés

Igazatmondó Balambér Creative Commons License 2002.10.25 0 0 151

MI A MAGYAR?
2002. június 1. (22. oldal)

Azok hajlandók durvábban beszélni, akik parancsolnak. Tüzetesebben kifejezve, akik arra kényszerülnek, hogy akaratukat másokra szavak segítségével vigyék át.

A hang durvaságát így két tényező befolyásolja. A parancsoló türelme és az engedelmeskedésre kötelezett hajlékonysága.

Közmodásos a kaszárnyaudvaron gyakorlatoztató őrmester szótára. Dühe kibocsátására él vele. Az övénél csak a bivalyok - a legértelmetlenebb igavonók - hajtói üvöltik magukat rekedtebbre. Vagy viharban a hajóskapitányok. De néha nagy drámák is, a személyzetükkel. Ismerjük a szerkesztőségi tagok eszmecseréjének tónusát, fölpillantva a tökéletesen elfogadhatóra csiszolt, a kínosan nyomdaképes kefelevonatokról.

Röstelkedve fordulok már népi élményeimhez. Ám emlékezetem szerint a pusztán a juhászok kevesebbet káromkodtak - nemcsak állataikhoz szólva -, mint a csikósok. És a csikósok is kevesebbet, mint a csordások.

Legvaskosabban valóban a kanászok engedték ki magukból az indulatot. Meg aki munka közben megsebezte, megégette a testét.
Apám mert ő meg a vasat kezelte - el-elkáromkodta magát. De nemcsak szülei és anyám jelenlétében nem, hanem az én jelenlétemben sem. Hogy trágár szó is vegyülhetett átkaiba, azt csak arról gondolom, hogy miképp nyelte vissza rögtön a mondatot, mihelyt mi, gyermekei, ilyen alkalmakkor a közelébe jutottunk.

Anyai nagyapám - aki bognár lévén engedékenyebb, puhább jellemű anyagnak: fának parancsolt - még pallérozottabban adta jelét esetleges ingerültségének. S azt másoktól is elvárta. Házában, de csak a portáján is, azt sem volt szabad kimondnanunk, hogy fene. Helyesebben, felnőtt korunkig volt az ilyesmi szigorúan tilalmas. Amíg a beszéd módjáért ők feleltek. Az első rosseb, azt hiszem, az érettségi letétele után hagyta el körükben a számat.

Ezek magyarázzák tán némileg, miért hökkentett engem meg olyannyira, amidőn úgynevezett tanult népeket hallottam először trágárkodni. Értelmes emberek értelmes emberekkel váltottak gondolatot. Hiányzott tehát a káromkodás hitele, háttere: az akaratközlés erőfeszítése. Kezdő művész koromban, tincseim átmeneti megeresztése idején, magamra hívtam a közérdeklődést, persze én is egy-egy - akár még általam is - népiesnek hitt blaszfémia megeresztésével. Senki szájából nem hangzott idétlenebbül.
Úgy szoktam le róluk, fitogtatásnak érezvén őket, ahogy az idegen szavakról. (...)

Az irodalomnak ugyanis a trágár szavak kimondhatóságára nemcsak hogy nincs szüksége, hanem ez a "szabadság" az irodalmat minden esetben az egyik hajtóerejétől fosztja meg.

Olyanfajta szabadság lenne ez, mint a versnek a "forma nyűgeitől" való megszabadítása. Ahogy forma nélkül immár "szabad" vers sincs, akként a prózai, de akár az utcai, a társalgási közlés elfogadott formáinak megtartása nélkül sincs művészi közlés. A ma merészen kimondott szó éppen a kimondás gyakoriságának arányában veszt - merészségéből is.

De a művészi közlés feladata nem is egy-egy szónak a kimondása. Hanem megérzékeltetése. Ehhez pedig - rejtelmesen - épp a megérzékeltetendő fogalom köznapi nevének minél magasabb ívben való elkerülésével vezet az út. Azt, amit Szabó Lőrinc A huszonhatodik év egyik mesterdarabjában - a Hasonlattá vált minden kezdetűben - örök élményül írt a szívünkbe, két szóval is leírhatta volna. Homokba.

(Illyés Gyula: A törzs szavai. Írások az anyanyelvről. Nap Kiadó, 2002)

Előzmény: Törölt nick (149)
nyman Creative Commons License 2001.07.09 0 0 148
A magyarok a legtanácstalanabb befektetők

Mondjuk szerintem oleg szar a felmeresi szempont, mert nem veszi figyelembe, hogy sokaknak azert nincs megtakaritasuk, mert minden love kell a megelhetesre es nem azert mert rosszul gazdalkodnak.

pancho Creative Commons License 2001.06.27 0 0 147
Hát, azért azt elég nehezen hiszem, hogy eg nyugodtszláv vagy egy német ne tudna ennél többet Magyarországról.
A nem csinált semmitbe beletartozik az is, hogy 250-nel megy ott, ahol 60 a megengedett? Láttam már ilyet...
Előzmény: Ferci (146)
Ferci Creative Commons License 2001.06.27 0 0 146
Szerencsem van egyutt dolgozni a kovetkezo emberkekkel itt Frankfurtban> nemet, angol, amerikai, del-afrikai, sved, dan, ausztral, spanyol, francia, skot, jugoszlav...
Barati osszeroffenesek alatt sokat beszelgetunk ilyesmikrol. Tapasztalatok>

Altalaban az emberek semmit nem tudnak Magyarorszagrol. Sokan azt sem mi a fovarosa.Praga/Budapest/Bukarest rendszeresen keveredes targya.Hires emberek akiket ismernek/magyarnak gondolnak> Georg Soros/Puskas/Drakula.

De a legdurvabb egy nemet srac volt aki sajat es barati tapasztalat alapjan a kovetkezot meselte, ugyanis rendszeresen fuvaroz nemet autoval Mo-n at jugoba / torokbe: Az esetek 95 %-ban rendorok megallitjak, ha csinalt valamit ha nem / es 200DM ert engedik tovabb. Szinte minden honapban. Azt mondjak neki, ha nem fizet Pesten kapja vissza az utlevelet. Mivel ez neki +1 nap minimum+ szalloda + magyarul se tud ezert fizet.

Szoval sok embernek ez Magyarorszag.

Ja, meg durva volt a postan egy fiatal 19-20 koruli csajszi aki NEM tudta, hogy mi az az Ungarn. Soha nem hallott rola eddig :(

nyman Creative Commons License 2001.06.27 0 0 145
OK bejott
Előzmény: ready (144)
ready Creative Commons License 2001.06.27 0 0 144
Reloadold egy parszor
nyman Creative Commons License 2001.06.27 0 0 143
Nekem azt irja ki, hogy
Forbidden
You don't have permission to access /transilvania/1.html on this server.

--------------------------------------------------------------------------------

Apache/1.3.12 Server at guinness.home.ro Port 80

Előzmény: ready (141)
ready Creative Commons License 2001.06.27 0 0 142
Illetve ciganyok, de sokkal jobban mongoloknak mondanak.
ready Creative Commons License 2001.06.27 0 0 141
Nos nezzuk, a romanok mit gondolnak rolunk.SZrntuk ciganyok vagyunk.Belinkelek egy oldalt, ott lehet szavazni erdellyel kapcsolatban is , es ami elojon ablak, ott olvssatok el a commentseket.Erdekes.Itt az emlitett oldal.
originalqszi Creative Commons License 2001.06.27 0 0 140
Nem olyanok, mint néhányan szeretnék:))))) 1000 év Európában NAGY DOLOG!!!!!!
nyman Creative Commons License 2001.06.27 0 0 139
Elégedettek a magyarok?
1991 óta nem volt olyan elégedett a magyar, mint most - derül ki a Gfk Hungária kutatásából.
nyman Creative Commons License 2001.04.23 0 0 138
Kozben +van

Négy ország lakóit kérdezték a magyarokról
2001. április 23., hétfő, 0.25

Franciaországban, Németországban és Ausztriában a magyarokat összetartó, bátor és értelmes embereknek látják - derül ki a Magyar Gallup Intézet felméréséből. Az Országimázs Központ megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a szlovénok mindenben különbnek tartják magukat a magyaroknál.

Nemzetközi kutatássorozatot végzett Magyarország megítéléséről a Gallup Intézet az Országimázs Központ (OK) megbízásából. A Szlovéniában, Franciaországban, Németországban és Ausztriában készített közvélemény-kutatás hat témát vizsgált.

Franciaországban, Németországban és Ausztriában a magyarokat maguknál sokkal összetartóbb, bátrabb és értelmesebb embereknek látják. A szlovénok szinte mindenben különbnek tartják magukat a magyaroknál.

A legjobb véleménnyel a németek vannak a magyarokról: több mint 80 százalékuk értelmes, ügyes, összetartó, bátor és szorgalmas embereknek tart bennünket. A németek magukat valamivel értelmesebbnek és szorgalmasabbnak látják. Agyafúrtnak, anyagiasnak és törtetőnek csak 20-30 százalékuk gondolja a magyarokat.

Az osztrákok mintegy 80 százalékuk elismeri, hogy a magyar értelmes, ügyes, művelt, összetartó, de ravasz is. Nem tartanak bennünket becsvágyónak, anyagiasnak és törtetőnek. Önmagukat ugyanakkor ügyesség, értelmesség és műveltség terén honfitársaink fölé emelik.

A franciák törekvő, értelmes, összetartó, bátor és kitartó népnek látják a magyart. Önmagukat agyafúrtabbnak, ravaszabbnak és anyagiasabbnak tartják.

A legkritikusabbak a szlovénok, de ők sokkal jobb véleménnyel vannak magukról, mint a többi ország polgárai. Délnyugati szomszédaink hatvan-hetven százaléka törekvőnek, agyafúrtnak, ügyesnek, kitartónak, céltudatosnak és értelmesnek ismeri a magyarokat. Mindössze a szlovének fele tartja megbízhatónak, alkotónak, törtetőnek és anyagiasnak honfitársainkat.

A Magyar Gallup Intézet 2000 őszén 800-800 véletlenszerűen kiválasztott francia, német és osztrák, illetve ezer szlovén polgárt keresett meg telefonon. A felmérés 25 millió forintba került.

(Magyar Hirlap)

nyman Creative Commons License 2001.04.23 0 0 137
reggel vmelyik radio mondta, hogy a gallup csinalt egy felmerest. Tud vki egy linket hozza?
KisHörcsög Creative Commons License 2001.02.01 0 0 135
Szuriszopi! -nagy sóhaj-
Mind1...
Előzmény: szuriszopi (134)
Csülök Creative Commons License 2001.01.29 0 0 132
Én alapvetoen ostobaságnak tartom az ilyen fajta (nemzetség, nem, szemszín szerinti) általánosításokat, mert soha nem igazak, de ha valaki mégis meg akarja határozni az "átlagos" magyart, az számoljon átlagot, én mindjárt meg is adom a saját paramétereimet.
Szép vagyok, okos, és gazdag... (meg baromi szerény is)
hmm Creative Commons License 2001.01.29 0 0 131
"úgy is fogok meghalni."
Nem is akarsz tenni ellene valamint vagy úgy is mindegy? Vagy csak a nevedre értetted? Mármint, hogy nem változtatod meg.
Előzmény: Sienai Primitiv (130)
Sienai Primitiv Creative Commons License 2001.01.29 0 0 130
Én csatlakoznék szuriszopihoz! Én a magam részéről műveletlen vagyok és bunkó! Primitívnek születtem, és úgy is fogok meghalni.
Előzmény: szappan (129)
szappan Creative Commons License 2001.01.29 0 0 129
csak nagyon halkan megkerdezem,most igy a furdoszobabol jovet, ez csaladi empirizmus?
Előzmény: szuriszopi (126)
KisHörcsög Creative Commons License 2001.01.27 0 0 127
Magadból indultál ki???
Előzmény: szuriszopi (126)
Levendula Creative Commons License 2001.01.25 0 0 125
Vizslában a legjobb a magyar!
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.01.25 0 0 124
:)))
Előzmény: Törölt nick (123)
nyman Creative Commons License 1999.09.01 0 0 121
A keddi Nepszavaban megjelen cikk szerint koszos. Ez csak azert is erdekes, mert par honapja meg hasonlo tisztalkodasi szokasokrol irt cikk a magyarokat jo helyre sorolta. Pl. a napi furdesi atlag 1 felett volt.

A cikk a mazsolazas a sajtoban(5) http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9005549&tp=0130

Törőlt_nick Creative Commons License 1999.08.23 0 0 120

-ofc-
Mivel nem vagyok vallásos, ezért rám nem vonatkozik a keresztényi megbocsájtás ősi parancsolata, így egyes hozzászólásokat olvasgatva a legnagyobb nyugalommal megtudnám tekerni néhány emberke nóziját de sajnos - mint tudjuk - ez technikailag egyelőre kivitelezhetetlen.
Többek között ez az internet egyik legnagyobb hibája.
-onc-

Magyarnak lenni drága, szent örökség,
Magyarnak lenni élni akarás,
Magyarnak lenni boldogság, dicsőség,
Magyarnak lenni égbe szárnyalás,
Magyarnak lenni győzelem halálon,
Magyarnak lenni fényes istenálom.
Lángoljon hát hazádért honfilelked
S áldd Istened, hogy magyarnak teremtett!

Üdv: Anteris - egy gyagyás magyar

gumicsiz man Creative Commons License 1999.08.23 0 0 119
:)
Lópici Gáspár Creative Commons License 1999.08.23 0 0 118
Kedves gumicsiz man! Sajnálatos félreértés esetének tényállásfennforgása tapasztalható. Folyamatában persze.

Én annak a kretén mudnak válaszoltam, mer megkérdeztem, hogy csak nem moderálandónak itéli a gyalázkodást, mire azt mondta, csak de.
Helyesebb lett volna, ha nem "mikor gondoltad"-ot írok, hanem "mikor itélted annak"-ot, de engedelmeddel ezt tekintsük javításnak. Így tényállás kizárva. Sorry!

gumicsiz man Creative Commons License 1999.08.23 0 0 117
Kedves Lopici Gáspár, ön mire válszolt, mert az előzmén MUD, ám tartalmilag az jelentéktelen hozzászólásomra tudam következtetni (gumicsiz man)
egyébként
gumicsiz man SZERETI LOPICI GÁSPÁÁÁÁÁÁÁÁRT !!!!!
Lópici Gáspár Creative Commons License 1999.08.23 0 0 116
Aztán mikor jutott eszedbe, untyulipuntyulim?
Amikor a magyarokra alkalmaztad őket, vagy amikor ugyanazokat használtam rád vonatkoztatva? Gondolod, ha téged gyalázlak, az moderálandó, de ha te gyalázol egy teljes népet, az rendben van?
A véleménnyilvánítás szabadsága, az kétoldalú dolog ám, pici ganajtúró bogaram.
gumicsiz man Creative Commons License 1999.08.23 0 0 115
Eszembe jutott egy kedvenc idézetem.
"Hogy ki mennyire hü**e nam a lakóhely függvénye."
mud Creative Commons License 1999.08.23 0 0 114
Csak de.
Es nem teszek hozza jelzoket. Ebben te ugyis hm....jaratosabb vagy.
jocó Creative Commons License 1999.08.23 0 0 113
Winnie-the-Pooh
válasz erre | adatok | e-mail 1999-08-19 15:12:03

Aki viszonozza a gyűlöletet, az legyőzetett.
Olvastam a "legkedvesebb mondataim topikban", lehet hogy igaz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!