Az öt perc kb. arra lenne elég, hogy a gyerekek cipôit bekössem. Sz'al asszem semmit. Mindent úgyse lehet. Aztán meg kínomban úgy gondolnám: Sebaj legalább új életet kezdhetek.
Mint UTEF-tag aspiráns körülnéztem a régi topikokban és Sehonnai Bitang Ember kérdését -
Mit vinnél? ha katasztrófa miatt 5 perced lenne összepakolni - időszerűnek találtam. A tegnap éjjeli ház-roggyanás-költöztetésre gondolva.
Képzeld el a szituációt!
Azt hiszem, Anteris listaja szinte az egyetlen eletkepes hozzaszolas. (Meg volt meg egy jo regen, asszem 33+.)
Szep-szep ez a sok elkepzeles a kepekrol, zenekrol, macskakrol, meg "hogy ami belul van", de ha beut a krach, akkor aztan szepen megdoglesz a nagy lelki vigaszaid mellett. (Helyesbitek: *csunyan* doglesz meg, mert megfagysz, ehenhalsz, fertozest kapsz stb.) Ha meg nalad van az arany fulbevalod, azt el tudod cserelni mondjuk egy libara, amibol meg egy napig tudsz enni adni a gyerekednek. A verseskonyvedet meg cseszheted.
(Tisztazzuk, "katasztrofahelyzet" alatt mondjuk a mostani koszovoi nepirtast , ill. ehhez hasonlo helyzetet ertem, ahol bezorget az ellenseg, hogy ot perc mulva felgyujtjak a hazadat.)
Hú, basszus! Nehéz ügy...
A képeket, Juli képeit, aztán a többit. A CD-ket. Aaa...
Ennyire lehet hogy nem is lenne időm.
De ha mégis: a könyvek jönnének, aztán a számítógép. Más nem is nagyon van.
Eszembejutott erröl a topicról, a tárgyak fontosságárol etc., amikor egy költözésem során úgy alakult, hogy ideiglenesen csak egy db. közepes méretü böröndöt tudtam magammal vinni egy bebutorozott, de egyébbként teljesen üres lakásba, az összes többi holmim zárolva volt egy raktárban. Az elsö 48 óra szörnyü volt, hiányoztak a dolgaim, a könyvek, a füdöszobai ezer kencefice, a hamutartók, a kispárnám, stb.
Aztán belszoktam, 10 nap után ráébredtem milyen kevés tényleg szükséges tárgy van az életben, és amikor 3 hét mulva elmentem a raktárba megdöbbentett, hogy mennyi (felesleges?) dolgot gyüjtögettem össze az évek során.
Csak nem az a fenykep, amin ketten vagyunk a Riverben ?
:-)))
(Feltetelezve, hogy a csaladom tagjai sajat labukon tudnak kozlekedni) : a cicamat (mert nem tudna, hogy mi van), a King Crimson osszest (mert szamomra potolhatatlan), egy bizonyos Rush-t (mert ...) es persze Odonket, Lottat, Foltika (szegeny) fenykepet. Ja, es a szemuvegemet :-)
Ás Anteris is örül, hogy milyen kedves társasága van és hogy milyen otthonos neki a macskákkal meg a fényképekkel...
Sokkal inkább, mint az automata kisbaltája...
:-))))))))))
van egy húszéves, szovjet kisbaltám (az az egybenyelű fajta). ha az nálam van, kaja, stb lesz, az tuti.
meg van egy vadiúj digitális kamerám is, ha a katasztrófa mégse végzetes, halálra keresem magam ha eladom a képeket :-)
Aszteroida Földbe becsap, Házak romokba, boltok kirabolva, törzsasztal tagsága meg macskástul-fényképestől Anteris gáztüzhelye körül melegedik, mert nem hallgattak rá! :-)
Asszem 5 perc semmire sem elég.
Csak magamat vinném, az emlékeim senki és semmi nem veheti el.
Fényképek, tárgyak ??? Hmmm. Majd lesz új fénykép, új tárgy.
Igaz amit mondasz, de mégis, nekem pl. kellenek azok a tárgyak, hogy a kis egyszerű és együgyü érzékszerveimmel (szem, orr, fül, tapintás) tudjam felfogni valaminek a létét ami tényleg bennem van. Ja, olyan mint egy bálvány vagy fétis a "primitív" népeknél, amikor nem is a tárgyhoz magához ragaszkodsz, hanem ami mögötte van.
Kell az a fénykép..
Ez a szitu már nekem is eszembe jutott egy párszor. Néha belegondolok, mennyire könnyű némi gondatlansággal leégetni egy tízemeletest.
Asszem semmit nem vinnék, mert nem tudnám kiválasztani, hogy miről is mondjak le. Inkább körülnéznék utoljára, emlékezetembe vésném a tárgyakat, aztán egy laza mozdulattal kilépnék az ajtón és új életet kezdenék.
1ébként...jó, hogy vannak ilyen-olyan kedves dolgai az embernek, de asszem tárgyakhoz nem szabadna annyira ragaszkodni. Pont azért, mert elég könnyű elveszíteni őket. Ja meg az embereket is. Módosítok. Egyáltalán nem lenne szabad ragaszkodni semmihez. Valami vagy van, vagy nincs. Tőled függetlenül.
Pont ott tartok, hogy MINDEN, amire egy embernek szüksége van, azt magán belül kell megvalósítania. Az összes többi...akármikor elveszhet.
motto: Ha öt perced van a készülődésre akkor az nem is katasztrófahelyzet.
Szép-szép, hogy a gitárt + Ady összest + macskát + szerelmes leveleket + stb. vinnéd magaddal, de elötte tedd ezt:
1. Legyen egy összeállított szükségcsomagod (pl.hátizsák) amibe a következőket rakod: - min. háromnapi élelem szigetelt csomagolásban (konzerv, zacskós leves,
só, cukor, tea, tejpor)
- föző-, evő- és ivókészlet (kulacs, camping (gáz)tüzhely, étkészlet)
- tűzgyújtó eszközök (gázöngyújtó, sima vagy viaszos gyufa)
- elemlámpa+elemek, gyertyák
- tisztálkodó eszközök (fogkrém, szappan, sampon, törülköző, zsebkendő, WC papír, borotválkozó cuccok, olló)
- varróeszközök (sebvarrásra is jó lesz)
- zokni, sapka, sál, kesztyü
- meleg takaró
- esőkabát
- hálózsák
- meleg ruházat
- gyógyszerek (láz- és fájdalomcsillapító (valami paracetamolos készítmény), ha valami betegséged van arra is
- elsősegélycsomag (vadászboltban kapsz kisméretüt)
- az összes fontosnak vélt iratodat fénymásold le (lehetőleg színesben) és tartsd itt!
2. Rokonnál, ismerősnél, havernál legyen (legalább) egy megbeszélt, egyeztetett, külső támpontod a feltételezett rizikó zónán kívül, ahol: - átmenetileg tartózkodhatsz
- tartalék ruházatot tarthatsz
- tisztálkodhatsz és táplálkozhatsz.
Ne feledd, hosszú távon még a rokonok számára is terhet jelenthetsz, ezért előre meg kell kérni a hozzájárulásukat!
Ha van fegyvered, késed, feltétlen vidd magaddal, mert katasztrófahelyzetben hatalmas méreteket ölthet az erőszak és jó, ha van mivel meg védd magad!