Ej-ej, elvicceled a kérdést. ;) Még nem láttam olyan gépet, ami akárcsak közelítette volna a tökéletest. :) Szerintem, ha bármelyik gyártó legfanatikusabb rajongóját megkérdezzük, még az is tudna minimum három dolgot mondani, amin lehetne változtatni (olyat, ami teljesen reális lenne).
Nem feltétlenül kell minden eszközt a leendő legigényesebb felhasználó (pl. Nord of Hungary) elvárásához igazítani. :-)) Már az is jó szerintem, ha az átlagos elvárást egy kicsit felülmúlják. Hagyni kell hiányosságokat is, hogy lehessen min javítani! Egyébként hogy fogják majd eladni a D95-öst? :))
Nyilván, az ideális az lenne, ha mindegyik AF pont keresztszálas lenne. Meg kéne kérdezni néhány profit, hogy a mostani megoldás mennyire zavarja őket. :)
De továbbmegyek: ez alapján inkább D300-at választanál D3-mal szemben, mert ott nagyobb területet fed le fókuszrendszer - és így a középső, 15 pontos keresztszálas AF pont-oszlopa? :)
Amúgy a pontossággal semmi gond nincs. Ha talál akkor pontos - ugye itt a kialakításbéli különbség miatt merül fel, hogy nyilvánvalóan vannak olyan helyzetek, ahol egy keresztszálas talál fogást, míg egy szimpla nem.
- 12 mpixel CMOS - Nikon Expeed képfeldolgozás - 922e, pixel, 3" LCD - Liveview - Szenzor pucera - Aktív D-lighting - 3,5-4,5 fps körüli sorozat - Mindez a D80 némileg átdolgozott (főleg a nagyobb kijelző miatt) műanyag vázában - Bevezető hivatalos hazai ára: 230-250 eFt (váz) - AF rendszerről nem merek nyilatkozni, biztos hogy nem kapja meg a D300/D3-ét egy-az-egyben, de a D80-hoz képest tuti itt is lesz fejlődés.
Jól sejtem, hogy itt nem egy szimpla kétméteres vízvezetékről-szakaszról beszélünk - ami minél kevesebb részből áll, annál jobb? ;) Vagy a Nikon/Canon kibaszásból szívatja a legdrágább vázainak a használóit a sok fókuszponttal? :)))
Igaz, eggyel elnéztem a helyiértéket, bár a 30D ugyanúgy emlegethető egyazon lapon a D80-nal, mint a D200-zal. A 450D, legyen bármilyen jó kis gép, az D60 kategória.
A D2 és a D200 között bő egy év is eltelt, nem? A D200 AF teljesen új feljesztés volt a profi kategóriához képest. Bár teljesen érthető, ha a D90 nem kap annyi fókuszpontot, de hogy újat nem fejlesztenek és butítani (lassítani) sem fognak rajta, az biztos. Az lesz a ciki, ha kiderül, hogy teljesen használható a 15 AF-mező is az 5 keresztszálas érzékelővel.
Jobban félek attól, hogy szar 230kpx-es LCD-t dobnak rá. Ellenben van esély arra, hogy talán gyorsabb kontraszt alapú LV-AF-et kap, noha a D3(xx) tulajoknak ez hiányzik a legkevésbé.
Ami nem tiszta még, hogy az AF-rendszert örökli-e (MultiCAM 3500 DX) a nagytesótól
Ezen igencsak elcsodálkoznék, lévén, hogy a multicam 3500 a csúcsváz D3-ban is benne van... D80 vs D200 példájából ebben az esetben azért nem szerencsés kiindulni, mert a 'zászlóshajó' D2-es sorozatban multicam 2000 volt.
Azt tudjuk egyelőre, hogy nagyjából a D80 és D200 viszonya lesz itt is, csak azóta sokkal többet válatozott a piac és a termékpaletta is. A D90 valószínűleg nem lesz időjárásálló, mint a D300 és a D3. LiveView (élőkép) biztosan lesz benne, és a 12Mpx-es CMOS is 99%.
Ami nem tiszta még, hogy az AF-rendszert örökli-e (MultiCAM 3500 DX) a nagytesótól, ill. én kételkedek a VGA LCD-ben is.
Amire kijön, a D300 stabilan 340k alatt lesz, ill. a 40D is 200k alá kerül bőven. Ezek fogják meghatározni az árát leginkább. A D200 szinte mindenben jobb lesz nála, csak a lényeg, a képminőség fog elmaradni a CMOS magasabb érzékenységnél tapasztalható kisebb, vagy jobban kezelhető zaja miatt.