Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
" A módszer egyik legfőbb hátránya és ezáltal korlátja sok hazai ültetvényben, hogy nagyon nagy a vízigénye: 3060 m3/óra/ha. Egy hektárra egy egész éjszakai védekezéshez ezért legalább 500 m3 vízkészlettel kell számolnunk. A víztakarékosabb, mikroszórófejes változatok az alsóbb tartománnyal is beérik (2030 m3/óra/ha), "
Tehát 30 m3/óra hektáronként . Én nem is gondolkodtam ilyen megoldáson . Ez ott jó ahol vagy nagy tározó esetleg patak van vagy ahol 3 méteren van a talajvíz ( alföld Dráva mente ...stb ) ezt hegyen kivitelezni nem egyszerű ...
Ha egy kicsit figyelmesen olvasod a 11927 hozzászólást, abból kiderül, hogy éppen egy rész pl. egy korai fajta megvédése volt a gondolat. A többihez meg írtam is, hogy valamilyen tüzelési technika kellene. Egyszer.
Szerencsére kicsit több a vízhozamunk mint 1 m3. Elsősorban öntözésre lesz szánva.
Oh ..... és abból lesz elég vizetek a több hektár fagyvédelmére ??? Mondjuk kérdés hogy hány kutat fúrtok , de szerintem sokkal egyszerűbb meg olcsóbb is venni egy Frostbustert mint annyi kutat fúrni amennyiből meg lehet oldni a fagyvédelmet . persze kérdés hogy milyen mély kút lesz mennyi vízhozammal . Nálam a 30 méteres kút ( ugye addig nem engedélyköteles ) kb 1 m3/órát tud ha mélyebb lesz akkor ez azért lehet több is .
Ha jól emlékszem akkor egy 6 órás védekezésre 30 mm víz kell . Az ugye 1 hektárra 300 m3 , mondjuk 5 hektárra 1500 m3 .... 6 óra alatt . Erre a célra egy ruszki búvárszivattyúnál komolyabb cucc kell . A másik dolog szerintem a fa alakja . Ezt a fajta fagyvédelmet orsó vagy sövény esetén lehet alkalmazni mivel rengeteg víz rá fog fagyni a fákra a tengelyes fák úgy ahogy elbírják de képzeljük el , hogy egy szépen kiterített koronájú fára rárakódik több mázsa ...nagyobb fára akár tonnás mennyiség .... ha addig nem volt baja a fának akkor ezután biztos lesz .
Tehát jól át kell gondolni hogy milyen faalaknál lehet ezt a fajta fagyvédelmet alkalmazni mindenképp érdemes utánanézni .
Így ahogy mondod .... a -5 -7 ellen semmilyen permetszer nem fog védeni . Én is adtam virágzáskor ferticare tápanyagot abban vannak mikrok is és Amalgerolt mellé , de erre nem lehet bízni a fagyvédelmet . Persze egy üzletkötőnek más lehet a véleménye de neki valószinüen egy kajszifája sincs .
Nagyban axiálisról hallottam, hogy vizet nyomnak ki vele. Köröznek reggelig. Amúgy az éjszakai akcióm annyira sikeres volt, hogy a maradékkal kiegyeznék. Jó ez a tüzelés, csak munkás. A megafol mag a huminsavat vagy micsodát nyomja a növénynek. Stresszmérséklő. Én is használtam két éve a fagyos április után. Jó lehetett, mert minden fám működött rendesen.
Két magasságban lesz használva. Fagyvédelemre és öntözésre. Az öntözési magasság nyilván kb. 50cm magasan lesz. Nálam 83 szórófejjel, egy 80l/perc vízhozamú kút kellene.
Én egy 1500m2 kertben valósítom meg. A te kategóriád az azért más lenne. Nem is tudom, hogy hektárokban mérve ezt szabad lenne-e ilyen technológiával megoldani.
Ez nagyon érdekel! Milyen magasan fut a sorban a szárnyvezeték? A szárnyról a szóróig milyen csővel mész? Teszek fel én is fotót, hogy nálam hogy van megoldva.
8as gömbvasból 3m-es darab. Azt 0.5m-re beszúrod a földbe. Ehhez hozzá kell hegeszteni adott hosszúságú 4.6-os darabot magasságtól függően, amire feltűzöd a szórófejet. Fagyvédelmesekkel beszéltem át az egészet, szivattyúméretezéstől kezdődően. Majd teszek fel fotókat a megvalósítási fázisokról.
Én már öntöztem a mikrószórókkal, egy a baj, hogy ezek csak 0,5 m magasan vannak, így fagyvédelemre nem igazán hatékonyak. Kellenének 5 m-es karók/oszlopok, hogy 4-4,5m-re tudjam pakolni. Milyen fajta oszlop lenne a legolcsóbb megoldás?