Meg vagyok...Pakson füstölöm a benzint. Siófokra úgy néz ki megyek..Viszem a CD-t. ( jó lenne tudni mennyi kell ?) Szerintem a TESCO parkoló jó a randinkra. Amúgy a lemezen a Nubira, Kalos,Takuma vagy mi a "sza... " a neve is rajta van.
Én kb 18 e km-el vettem, a számláló szerint 11xxx mérföld a futásteljesítménye, a gyári adattábla szerint 2005. 05. hóban gyártották. A forgalmi szerint valóban le van butítva ( ez az új súlyadó rendelkezések mellett nem egy nagy hátrány), viszont a tényleges teljesítményről a neten is ellentmondásos adatokat találtam (az ausztráliai Holden pl. 137 lóval gyártja a 2 literes motorokat, az amerikai oldalon viszont 126 lóerős a Forenza). A lóerő vonatkozásában érdekes adalék, hogy pl. a forgalmazónál található usa-s VW Borák 2,0 benzinmotorral is csupán 116 lovasok, ami nem túl sok, ha kizárólag a számokat nézzük. Szóval teljes bizonyossággal jómagam sem vagyok biztos benne, hogy pillanatnyilag hány ló is mocorog a gépháztető alatt és hány legel belőlük. Fogyasztást egyszer és egyben utoljára mértem (nem vagyok hajlamos ezzel lefoglalni magam, korábbi 6 autómnál sem mértem soha), de vegyes használatban kb. 9,3 literre jött ki full klímával az első tankolás után, ami persze városban a nagy hengerűrtartalom miatt hatványozottan növekszik, ott valószínűleg simán 10 vagy akár 11 feletti étvágyat is produkálhat, de ezt külön nem mértem. A forgalmazót nem találtam "simlisnek", de persze ezt soha nem lehet biztosan tudni. Ahogy látom jelenleg is hoznak be folyamatosan Forenzákat, s gyakran előfordul, hogy több azonos színű és állapotú van benn. (az aktuális kínálatuk: http://www.hasznaltauto.hu/partnercegek.auto?ID=1298&screenwidth=1024 Én az autó belső részét kultúráltnak, 1 éves korának megfelelőnek találtam, ezzel különösebb gondom nem volt. A menetteljesítménye az 1,6-os céges Nubira II-vel összehasonlítva- mellyel volt szerencsém 5 évig járni-, nagyságrendekkel jobb, ami nyilvánvalóan a többletlóerők javára írható, és figyelemre méltó az is, mennyivel kevesebbet kell visszakapcsolni előzéskor, gyorsításkor stb. a nyomatékosabb motornak köszönhetően. Autópályán átlagos utazótempó (4 személlyel, klímával) rendszeresen 160-180 körül van forgalomtól függően, amit könnyedén, optimális üzemmódban teljesít. ( 180-as tempónál a motor fordulata kb. 5000 körül van). Egyébként az 1,6-os Nubirához viszonyítva jóval komfortosabb, igényesebb a belső kialakítása, a 8 hangszórós gyári hifi teljesítménye is megfelelő, bár Lacetti sedant még nem vezettem, így ezirányú tapasztalataim és valós összehasonlítási alapom nincs. Persze néhány usa különcséget szokni kell, pl. indításkor automatikusan felkapcsolódó első fényszóró (ami szerintem szimmetrikus, nem eu szabvány), kinyomott kuplunggal történő indítás, a csúcs viszont a bezárt csomagtartóból való kimenekülésre szolgáló belső vésznyitó kallantyú, melyen kis menekülő ember rajza figyelmeztet annak funkciójára. A sebességmérő mérföld kalibrálása mellett igaz kisebb méretben de km-ben is van jelölés, a megtett utat viszont mérföldben méri, amit persze még 1,6-os szorzóval kell átszámolni.
A vásárlás előtt én is vacilláltam az 1,6-os használt Lacetti (észérvek alapján minden emellett szól) és a 2,0 Forenza között, végül utóbbi kipróbálása után az érzelmi szempontok döntöttek a "bővérűbb" változat mellett.
Összefoglalva ezidáig max. megelégedettség, fogyasztás tűréshatár közelében, menetteljesítény 2,0 motornak megfelelő, tehát panaszra nincs okom.
Nos...gondolom mindenkinek megérne néhány százast vagy ezrest egy másolat valami jó kis EPC CD-ből. (Opel EPC-t feltörtet itt a neten 2000-ért láttam.) Főleg ha olyan részletes, mint az opelé, ugyanis akkor nem kellene drága munkaórákat fizetni a szervízekben, hanem ha valami kell az autóhoz, csak odamegy az ember a raktáros kollégához és átadja neki a cikkszámot tartalmazó cetlit. A félrerendelésekről nem is beszélve...:-)
Nekem is pl. a csomagtér oldalfaláról egy kis kárpittartó patent tűnt el nyomtalanul.
Mire egy raktáros kollegával megkeresteti ezt az ember az fél óra, otthon meg mindenki kényelmesen szemezgethetne. Arról már nem is beszélek, hogy a gyári tartozékokat és extrafelszereléseket is tartalmazta az OPC lemez, onnan szereztem tudomást anno a gyerekülésem cikkszámáról is és úgy rendeltem le magamnak a megfelelő típust.
Na persze ezek mind csak akkor igazak, ha rendes EPC lemezt sikerül szerezni. Nincs valakinek jó haverja chevy-kereskedésben no meg egy nérója otthon? Egy éjszakára véletlenül a táskájába keveredhetne a lemez egy másolat erejéig, reggel meg megy az élet tovább a cheví szalonban, mintha mi sem történt volna.....Remélem nem hardverkulcsos, talán annyira még új a chevy. Az opel az volt, de már akkor sem volt lehetetlen...
Siófokon tuda valaki egy jó helyet, ahol van parkoló standok stb...?
Én nem vagyok ismerős Siófokon.
Mondjatok ötleteket!"
Lehet, hogy hülye ötlet, de a könnyű megtalálhatóság miatt szerintem a TESCO parkolója lenne a legideálisabb. Asszem Siófok-Centrum lehajtónál van, de nem lehet nem észrevenni, mert vagy 100 méterre virít a pályától, mellette meg az OBI "narancssárgállik".
Standok miért kellenek egy talihoz? Árulni is fogtok valamit? E téren nem segíthetek, nem tudom hol van a piac..:-)) Ha meg strandra gondoltál...na az nem nehéz...északi oldala a városnak végig az. Amúgy csak felületesen vagyok ott ismerős, néha én megyek a sofőrünket helyettesítve az ipartelepre, így a belvároson csak át szoktam hajtani. De szerintem sokunknak nem is annyira a város lenne fontos, hanem megismerni egymást. Legalább tudnánk, kit takar a név, ha már itt "párbeszédelünk", no meg élőben is megnézhetnénk AZT, amiről annyit tudunk áradozni itt, meg amiért a másik oly sok pénzt adott, mint magunk és annyira szereti is, ha nem jobban.:-)
Csak mert azt több, mint fél éve árulják, először 30000 km fölött volt a futásteljesítménye, aztán pár hónapra rá csodálatos módon lecsökkent 6000 km-re. Először azt hittem, két különböző autó, de megnéztem a "másikat" is, és az ugyanolyan lelakott belsőből ítélve szerintem ugyanarról van szó. A belső alapján szerintem még a 30000 km is kevésnek tűnik, vagy nagyon nem vigyázott rá az előző gazdája.
Sokáig gondolkodtam egy Forenza vételén, de nem mertem belevágni a fentiek miatt, no meg hogy nem gyári a garancia. Végűl 1.6-os Lacetti lett belőle. Viszont érdekelne, hogy hogy megy a 2 literes motor, és milyen a fogyija! Meg hogy megvan-e benne a 137 ló, mert több forrás szerint is az európai 137 lovas motor helyett ez le van butítva 122-re, viszont a kereskedésben váltig állították, hogy 137 lovas.
Nos én letöltöttem ma, ki is csomagoltam, de némileg másra számítottam.
Először is nem tudom magyar nyelvűre átkapcsolni.
Azt gondoltam az opel EPC után, hogy ez is olyan, ahol a robbantott ábrák mellett cikkszámokat találok, ami alapján ha akarom, meg is rendelhetem az alkatrészt.
No meg valahogy úgy kellene kezdődnie a programnak, hogy kiválaszthatom a beírt alvázszám, motorszám alapján, hogy miben keresek és csak azokat az alkatrészeket hozza minden témakörben, ami ezen kritériumoknak megfelel. Mert ugye az alvázszámból meg lehet mondani sokmindent: hol és mikor, milyen felszereltséggel, milyen extrákkal, milyen színben és karosszériaváltozatban stb. gyártották?
Szóval jó-jó ez a szerelési útmutató összeállítási rajzokkal, néhol találni robbantott ábrát is...mondjuk otthoni barkácsolóknak.
Azért köszi az infót, még egy kicsit tartigálom, böngészgetem, hátha hasznát veszem még!
tudtommal ő csak annyival variál, hogy képes ki-be kapcsolgatni a klímát (ezzel ugye még nem változik a relatív hűtőteljesítmény
Ez így van.
Azonban azzal, hogy szabályozottan ki-be kapcsol, üzemidőre vetítve kisebb az átlagos teljesítménye, mint a manuálisnak. Ugyanakkor folyamatos üzemben nincs különbség a két megoldás hűtőteljesítménye között.
"Hangsúlyozom, a manuális klíma mindig ugyanakkora hűtőteljesítménnyel dolgozik."
bár ez a mondatod azt sugallja, hogy a digitális klíma szabályozza a hűtőteljesítményt. ez igaz?!
tudtommal ő csak annyival variál, hogy képes ki-be kapcsolgatni a klímát (ezzel ugye még nem változik a relatív hűtőteljesítmény), illetve állítani a hozzá beáramló levegő mennyiségét. de javíts ki, ha nem így van.
A hideg-meleg levegő állítógomb eltekerésével változtatom a klíma által elérni kívánt hőfokot?
A kocsi belső hőmérsékletét tudod vele változtani, tekintve, hogy meleg levegőt is keversz a köztes állásban a klíma által lehűtött levegőhöz. Ettől még a klíma ugyanakkora hűtőteljesítményt ad le, csak azt lerontod a meleg levegővel.
ha ütközésig le van tekerve a kék sávba, akkor max. teljesítményen dolgozik
Ha ütközésig le van tekerve a kék sávba, akkor lesz a leghűvösebb a kocsiban. Ez nem azért van, mert a klíma hűtőteljesítménye növekszik, hanem azért, mert nem keversz a beáramló hideg levegőhöz meleg levegőt.
Hangsúlyozom, a manuális klíma mindig ugyanakkora hűtőteljesítménnyel dolgozik.
ha feljebb viszem középállásba akkor a kívánt hőfok is magasabb, így kevesebb lesz a többletfogyi
A többletfogyasztás ebben az esetben is ugyanakkora lesz, tekintve, hogy a klíma mindig azonos hűtőteljesítménnyel dolgozik.
inkább a ventillátorral kell jobban nyomatni a levegőt.
A ventillátor üzeme is többletfogyasztást okoz. Minél nagyobb fokozatban használod, annál nagyobb lesz a töbletfogyasztás. A ventillátor elektromos üzemű. A nagyobb fordulat nagyobb áramfelvételt jelent és ez nagyobb fékezőnyomatékot jelent a generátor tengelyén.
A generátort is a motor hajtja, hasonlóan a klíma kompresszorához. Persze, a ventillátor által okozott többletfogyasztás lényegesen kisebb, mint amit a klíma üzeme okoz...
Keress vissza a topicban. Korábban volt már hasonlóról szó.
Meg fogsz lepődni! A lakott területen kívüli kötelező tompított használat is növeli a fogyasztást...
Hali sárkány! Még egy kérdésem lenne. A hideg-meleg levegő állítógomb eltekerésével változtatom a klíma által elérni kívánt hőfokot? Azt mondta egy ismerős, hogy a manuális klímánál az vezérli a hőfokot, tehát ha ütközésig le van tekerve a kék sávba, akkor max. teljesítményen dolgozik, ha feljebb viszem középállásba akkor a kívánt hőfok is magasabb, így kevesebb lesz a többletfogyi és inkább a ventillátorral kell jobban nyomatni a levegőt. Mi az igazság? Előre is köszi
Sejtettem, hogy valami nincs rendben, pedig magam engedtem le és töltöttem be a teljes tartalmat, figyelve: még mindig kell (kellene, csak nincs több !)
A gari miatt -úgytudom- 1 órát legalább számlázni kell, hogy mit nézegetnek vagy sem lekük rajta!
Nemsokára szeretnék egy első olajcserét megejteni. Keresnék 5W40 es (szintetikus) 4l-es olajat. Milyen márkát ajánlatok és honnan? Valami olyan kategóriára gondoltam, mint az esso ultron, vagy total Q9000, esetleg aral, vagy valvoline, castrol, stb, amiket később is be lehet szerezni biztonsággal.
Találtam a neten egy "olajbolt.hu" honlapot, ahol elég jó árban vannak (8000-9000). Esetleg van valakinek tapasztalata? Valaki vásárolt már tőlük? A kutakon és a szervízekben 15000 alatt nem tapogatni ezeket.
Szia R*R! Az olajszint majdnem maxon van és kaptam vissza még2-3 deci olajat. Amúgy a szervízár nem úgy alakult ahogy írtam. Vitt olaj mellett 10000 volt a szervíz. Ebből 2500 olajmegsemisítési díj és 7000!!! átvizsgálás. Ez abból állt, hogy megnézték a keréknyomást meg hogy forognak-e a kerekek!!! (nem viccelek). A többi idő olajcsere és fél óra alatt kész.
Kedves Sárkány! Nagyon szépen köszi a teljesen kimerítő válaszokat. Valahogy én is hasonlóakra gondoltam, de "tudományos" háttérrel nem rendelkezem-e témában, a szervíz magyarázatait pedig fenntartással fogadom. Most már bátran fogom feltenni itt a felvetődő műszaki kérdéseimet. Cserébe nyomdaipari kérdéskörben tudok segítséget adni, bár valószínű, nem ebben a topikban van rá szükség. Mégegyszer köszönet.