Ezt talan a legnehezebb megertetni, hogy mikor van tolas es mikor van extra base.
Vegyuk a kiindulo esetet (itt): futo 1esen, uto eluti (most buntolt, de ez most lenyegtelen). Mivel elutotte (nem foulball, hanem ervenyes teruletre ment), neki futnia kell az 1esre. Az 1esen allot pedig elore "tolja", igy annak futnia kell a kettesre. (Es ha a kettesen is lett volna futo, akkor azt az 1esen levo futo "tolta" volna a 3asra. Remelem tiszta.) Ha a vedok "megelozik" a labdaval a futot (beleertve az utofutot is 1esre) a basen, ahova a futonak mennie kell, akkor nem kell erinteni a jatekost, eleg a baset, ugy hogy a labda a vedonel van.
Tfh futo csak a 2esen es az uto eluti ervenyes teruletre a labdat. Az utonek futnia kell 1esre, ott nincs futo, nincs senki aki tolja a 2esen allo futot, igy a 2esen allo futonak nem kell mennie, de mehet. Ha a 2esen levo futo megy 3asra, ot nem eleg megelozni, mert nem toljak arra a basere, ilyenkor a labdaval meg kell erinteni hogy kiejtsek.
Altalanosan: ha a mogotted levo base mar foglalt, vagy egy futonak oda kell mennie, mert oda toljak, akkor eleg ha megeloznek base-en labdaval es kiestel. Ha mogotted szabad base van, es senkit nem tolnak oda, akkor erinteniuk kell labdaval.
A mi peldankban a futonak nem kellett a '4ik bazisra' mennie, ezert erinteni kell ot labdaval hogy kiejtsek. Na ezt figyelte argus szemekkel a biro, hogy a futo a becsuszasaval elobb erinti-e a platet, vagy ot erintik elobb.
Ez a "labdaval erinteni" nem vicc, nem lehet hogy bal kezeden a kesztyu, benne a labda es jobb kezzel erinted a futot: ez nem lenne out.
Es egy erdekesseg: volt meg egy feher mezes jatekos a biro mellett, aki hasalt a foldon es utana pacsizott a pontot szerzovel: o a kovetkezo uto volt, es azt kommunikalta hevesen, hogy "csussza' oreg"!
Megneztem sokszor, nem latszik soha, hogy az uto meddig jutott. Ha nagyon bele akarom kepzelni, akkor a LAA 0-ja folotti folt lehet leginkabb. Mivel a futonak nagy elonye volt (sac bunt szituacio) es az lathato is volt (mar a kettesnel volt, mikor az uto 3/4 base tavnal) ezert gyakorlatilag kizarhato, hogy elerte volna a 3ast mielott bejott volna a pont.
Eljutott a hármasig, ami ugyebár triplának számít. Ebből a szempontból mindegy, hogy azért tripla mert a védekezők elbénázták, vagy azért mert esetleg tényleg ütött volna egy akkorát, ha mondjuk nem bunt-ol hanem rendeset üt.
Mondom, ne keverjuk a fogalmakat. A tripla nem az, hogy az uto eluti a labdat, es nagy (vagy kisebb :) ) kavar soran a 3ason allapodik meg. A single, double, triple, HR olyan biztos utes (base hit), melynek eredmenyekent a vedok tevekenysegetol (fielder's choice, error, advanced on throw) fuggetlenul 1, 2, 3, 4 bazist er el az utojatekos.
Köszi, értem!:) Azt nem vettem észre, hogy az ütő játékos elérte a hármas base-t. Kérdés: a home plate-nél álló ellenfél játékos lábának a kockán kell lennie amikor elkapja a labdát? A bíró azt figyeli árgus szemekkel, hogy a futó lába ér előbb oda, vagy a védő kapja el hamarabb a labdát? És az a kézmozdulat a videón azt jelenti, hogy megvan a pont?
A 3-as base az minden esetben a 3-as base. :) Aki az egyesen állt az ért haza a (home plate-hez). Ő volt aki épphogy becsúszva ért be. Aki ütötte, ill. aki buntolt az ért el végül a hármas base-re. Ha mondjuk nem buntolt volna hanem mondjuk üt egy home runt, akkor 2 pont lett volna. Ő mármint aki ütötte ill. aki az 1-es base-n állt futott volna haza. Így egyből 2-0 lett volna. 4 pont akkor jött volna ha mondjuk tele van a base (minden base-n állnak futók) és ő kiüti, Home Run-nal. Akkor mind a 3 játékos is hazaér és az is aki ütötte, tehát egyszerre 4 pont jött volna. Ezt hívják egyébként Grand Slam Home Run-nak.
Ebben az esetben mi a hármas base?( Mert az egyesről indult.) Ahol az ütőjátékos állt? És ha az ütő kiüti a játéktérről és körbefut, akkor 4 pontot kapnak?
Mivel nem ismerem a cspatokat, a statisztika alapján fogadok. Az eredménylistából látszik, hogy csak ritkán nyer egy csapat 3 mérkőzést egy fordulóban (nekem az általában 3 mérközésből álló széria az egy forduló).
Ez alapján a mai nyerők: SEA, NYY, CLE, TB, ARI, MIL, SD, FLA,. Kíváncsi vagyok, hogy hány jön be!
Nézd meg még egyszer. Eljutott a hármasig, ami ugyebár triplának számít. Ebből a szempontból mindegy, hogy azért tripla mert a védekezők elbénázták, vagy azért mert esetleg tényleg ütött volna egy akkorát, ha mondjuk nem bunt-ol hanem rendeset üt. :)
Gyakorlatilag azert nem tud tovabb futni, mert a labda ott van a vedoknel, es ha elmenne a bazistol, akkor siman kiejtenek. De a szabaly nem tiltja, hogy tovabb menjen, mert "kezben van a labda".
Es a mi topicunk elott ott a csepp, a wolves-e elott meg nem!!! Youpppieeeee! :)))
Igen, egy sacrifice bunt volt, amit elrontott a vedekezo csapat, es az 1esen levo futo haza tudott jonni a hiban.
A bejatszasbol en nem tudtam megitelni, hogy az uto eljutott-e a 3ikig (nem tartom valoszinunek), a jegyzokonyvbe szerintem maximum a 2est kapta meg.
Nem jo dolog keverni a fogalmakat: triplat utni szoktak nem futni: egy biztos utes, amelyen az uto a 3ik baseig jut el, a vedok jatekatol fuggetlenul. Itt ilyesmirol termeszetesen szo sem volt, az uto kap egy sacrifice buntot, erroron elerte az egyest, es ugyanazon az erroron esetleg a 2est. A sac bunt fontos, mert nem noveli az At Bat szamot, igy nem befolyasolja az utoatlagat.
Csináltam egy mail fiókot és elküldtem egy 2005-ös, a fogadások megkönnyítése érdekében készített, MLB statisztikát. Hátha valakit érdekel...
mlbbaseball@freemail.hu; a jelszó: baseball
Ez azt jelenti, hogy ha ki is esik a buntoló játékos, az első base-ről érvényes az átfutás a másodikra (és azért nem tud tovább futni, mert kézben van a labda?)
Nekem nincs szükségem önfegyelemre, sosem voltam még kaszinóban és nem is leszek.:)
Van egy nagyon átlátható statisztikám erre az évadra és naponta frissítem (excel formátu), ha esetleg érdekel....
Ezt buntnak hivják, amikor nem az ütés a cél, hanem a labda játékba hozása, és ezáltal a bázison álló játékos eggyel tovább jutatása. Ezzel akkor élnek csak a csapatok általában, ha 2-nél kevesebb out van, és szoros a meccs, vagy egy gyengébb ütő jön, mert ilyenkor 100 ból 90 szer a buntolo játékos kiesik általában. Ebben az esetben is az lett volna a normális, ha kiesik a buntoló játékos, és az első base-ről eljuttnak a második base-re, de elrontották a dobást az első base-re, és ebből az első base-ről indúló játékos megszerezte a győztes pontot.
Látom, köszi:) További kérdés: ha nem ejti ki az első base-n a labdát a védekező játékos, akkor mi történik? Aki az első base-ról futott, még nem ért volna a másodra, akkor ő kiesik? És az ütő játékos is? Új ütő és dobó jön?
Szerintem ezt a sportot elég sokáig lehet csinálni. Pl. a Sleepwalkersben is van 40 körüli aktív játékos. :) Szerintem próbáld meg az Óbudát. Én is oda szertenék menni de majd csak 1-2év múlva vagy ameddig bírom a focit a North Pest Vipersban. :) Szóval akár még találkozhatunk is ;)