Ez a sok fényerőtlen alapzoom én sem vágom mire jó. (bár hozzáteszem hogy egy fotósbolt üzletvezetője azt mondta néhány hónapja hogy pl. a Nikon pont a 18-135 és a 18-200 obik miatt csábított el sok vevőt a Canontól). De ez már tényleg túlzás. 18-135-öt kellett volna eleve VR-el kiadni, azt csókolom. Egyébként fentieket az új, tegnap bejelentett Canon objektív is igazolhatja.
Engem nagyon lázba hozott a videó funkció. Amatőr vok, D80-om van, emlékeket képzek és sokszor nagyon hiányzott, hogy pl. a cseperedő kölyköm csak fényképezem. Elegendő cucc egy hátizsáknyi fényképező-tartozék és objektív, semmi kedvem nem volt külön kamerába is beruházni. Azt eldöntöttem rég, hogy videóba aztán tényleg megelégszem az elfogadható minőséggel, számomra elég a fényképezésbe elmélyedni. Nem filmeket akarok készíteni, és hosszasan vágogatni, hanem csak egy-egy mozgó jelenetet is elraktározni magamnak.
Nagyon nagy újításnak tartom ezt a funkciót, a nikon ezzel újra az eladási listák élére fog törni.
Annyira logikus lépés volt, hogy jó képérzékelők és minőségi objektívek végre mozgóképet is tudjanak örökíteni. Szerintem kemény szidalmakat kapnak a konkurencia fejlesztői, hogy miért nem ők voltak az elsők :)
Hiszem, hogy rengeteg amatőr felhasználó számára nagyon vonzó lesz ez a funkció és valljuk be az amatőrök tömeges vásárlásaiból élnek a gyártók, őket kell leginkább kiszolgálni.
De a 18-105 VR-rel kapcsolatban nem tudok napirendre térni. Minek ennyi alapzoom?? Nem volt már elég a paletta?!? Hisz az idén már kiadtak egy elég frankó alapzoomot (16-85VR). És van a 18-200VR is. És ezek még csak az alapkategóriás VR-ek. Teljesen felesleges önmaguknak konkurenciát teremteni.
Ez a duma a sajtóközleményben meg aztán tényleg röhej:
"A DX-formátumú gépek tulajdonosainak minden jóból kijut. Az AF-S VR Zoom NIKKOR 70–300 mm f/4.5–5.6G IF-ED objektívvel kombinálva a két VR objektív a 18–300 mm tartományt fedi le, azaz a fotós gyakorlatilag bármit lefényképezhet, egy közeli pillangótól akár egy távoli orrszarvúig. "
A 16-85VR-70-300VR párossal pedig a 16-300as tartomány van lefedve. Hoppá! :)
VR-esen, fényerő nélkül. Dehát állatkertbe úgyis főleg napsütésbe jár az ember :)
Szerintem teljesen jó a D80 fókusz rendszere, ha mind a 11 keresztszálas lenne, szinte nem is kéne jobb. D300 és D3-ét én szinte csak abban használnám ki jobban, hogy kevesebbet komponálnék át ill. bizonyos helyzetekben szeretek állványról is AF-t használni és a gép pozícionálása után valszeg könnyen kerítenék magamnak egy számomra megfelelő pontot az 51-ből :)). (Meg gondolom gyorsabb is az egész, ami szintén nem hátrány)
Sok embertől hallottam, hogy a 85 kevés, a 135 meg több a kelleténél. Na meg a vr hiánya a 135-ből. De tényleg jöhetne egy pár fix is. Talán a D3x-el?!
Még várok egy összehasonlító tesztet, de azt hiszem, maradok a D300-nál. A gyors sorozat és a jobb AF fontosabb, mint a videozás. :-/ (És egy családi eseményen vagy videozok, vagy kattintgatok, nem? Bár az nem derült ki, hogy tud-e videozás közben fullos képet készíteni... de nem hinném) Az AF-tune és az időjárásálló váz, nomeg a CF-kártya megéri a többletet nekem.
Ááájáájááájj... Vigyorgok is meg nem is. Szomjazom a HD-videot, nagyon! Örülök, hogy az MB-D80 jó lesz hozzá. De az az AF... az nagyon elgondolkodtat. Nomeg az AF-adjust. 'csába... :-) És az a bosszantó, hogy került bele újdonság is! Mert ha 2-3 dologban hülyébb lenne, mint a D300, akkor kizárólag pénz kérdése. De így... Összességében azért örülök neki, mert ~100e-rel olcsóbban egy amatőr is profi-szerű géphez juthat.