Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
40 l/órás nyomáskompenzált mikro szóróim vannak, elakadtam tavaly a fagyvédelmi kiépítéssel mert a min. 4 méteres spagetti cső nem a legjobb megoldás( nagy a surlódás a 60 darabnál meg pláne, komoly szivattyú kell ami nyomást is tud azt mondta a boltos) plusz a 4-5 m-es oszlopok nagyon drágák mert sok kell.
Próbából locsoltam egy sort korona alatta az idén, illetve akartam, de belefagyott a víz.
Most más megoldásokon gondolkodok azokhoz viszont lényegesen több víz kell.
A termés megvan rajta érdemes lenne egy kis növényvédelmet adni ... bár előbb kellett volna . A monília jelent ilyenkor veszélyt bár az idén nagyon kedvező az időjárás ( nem a moníliának ) így nagy veszély nincs .
Chorus -t lehetne most használni mikor lesz egy kis levele akkor Folicur solot vagy Topast
Ha zöld a bibe akkor elvirágzás...Ha fekete barna akkor elfagyás...de a képek alapján nincs gond.. Monilia ellen egy sürgős permetezés még most, virágzás végén...
Még véletlenül sem neheztelek rád. Egészen addig nem volt gond amíg a Teldor nem került a képletbe. És ezt szerintem senki nem tudta volna megmondani előre. Olyan minimális volt a "perzselő" hatása a többi szerrel, valóban pár levél fánként ,hogy úgy voltam vele ez az áldozat csekély ahhoz képest hogy rovarölőt mellőzni tudtam. Pláne hogy előtte kipróbáltam nem keveset ,erdemény nélkül. Tényleg nincs bennem semmi tüske. Így hozta az élet ....tanultam belőle. Biztos hogy ezután is bevetem csak jobban odafigyelek. Részemről nincs harag.
Itt a környéken is használják majd megkeresem a linket, minden a hidegtől és az öntözés idelyétől fűgg, ezek a képek egy majd 9 órás öntözés eredménye ...... Úgy gondolom egy 5-6órás öntözés pl - 5- (persze ha csak - 2 akkor fele snél annyi sújt pakol a fákra mint egy teljes termésben lévő kajszinál, mint pl a Tsunami érésben című videódban.... amit még észrevettem a kajszi ágak sokkal jobban bírják mint pl az alma a jeges sújt, sokkal de sokkal "rugalmassabbak az ágak
Én azért választottam ezt a locsoló fejet mert ezt biztonságosan - 7 fok-ig nem fagy be.... de a két heti csütörtök engem is megviccelt kicsit, a szórófej végén kb 3mm a belső átmérő, - 1,5 nél indítottam ott már belefagyott.... Sietve gáz perzselővel olvasztottam ki mindkettőt Nehezen hiszem el hogy nem fagy meg olyan kis átmérőben pláne olyan hosszban! Fűű..... hát ez nem olyan könnyü, de nálunk az álmában 3,5m sortáv, 9 m a sor oszlopok közti távolság, minden 4-ik sornak minden 2-ik oszlopján van sprinkler cikcakban, tehát ha a 4-ik soron az első oszlopon van sprinkler akkor a 8-ik sornak a második oszlop a kezdő és így tovább Olyan 40-45db/ha. Mikronál más a helyzet! Ha tudok szívesen segítek
És arról mi a tapasztalat, hogy milyen koronaformánál használják ...láttál-e már nyitott korona esetében ( váza , katlan ...mindegy hogy hívjuk ) ilyen fagyvédelmet ? Mivel te már használtad szerinted nagy méretű fák vázágai nem szakadnak le a rárakódott jég súlya alatt ???
Nekem van egy gyanúm , hogy ahogy egy ónos eső következtében akár erdei fák is ...sőt láttunk már olyan hogy nagyfeszültségű villanyoszlopok is letérdeltek .... lehasadnak úgy ez esetben a kajszi is ki van téve ennek .
Nem kötekvésképpen, de a leirások szerint -8C-ig nem fagy be.
Ugyanakkor ez papirforma és én még olyan termelővel sajna nem találkoztam, aki hatékonyan védekezne ilyen rendszerrel.
Én legalább két parcellában ki szeretném ezt épiteni, támrendszeresen.
Nálam az aljban van egy csatorna, ami csak nyár végére fogy ki, ilyenkor korlátlan. AZon a száz méteren, ahol nálam fut, meg fogom mélyiteni, két oldalról meg a gyékényes úgyis mindig megszűri a vizet, igy a rendszerbe egy egyszerű szűrővel fel tudom venni.
Ha tudnál támpontot, hogyan méretezzem, mi az anyagszükséglet, stb... annak nagyon örülnék.
Ezzel a szórófejjel pár gondolat: a legalacsonyabb hőmérséklet - 3 fok amit képes "elvislni",alacsonyabb hőmérsékleten belefagy a víz, ha rendszer csinálnék két félén törném a fejem. Milyen csővek lesznek és hol viszed el? Mondjuk 16mm lpe csövet minden sor alá és úgy osztod le őket a fejekhez..... vagy fent viszed el az lpe-t is? Ha lent viszed:minden szorófejhez minimum 4 méter (fa magasságtól fűgg) spagetti cső kell ami sajnos hibalehetőség nagyon hamar belefagy a víz! Ha fent viszed a csöveket az a Jobbik lehetőség nem zavar a lenti munkában, de.... oda picit erősebb tám rendszer kell☝🏼
Kint rendszeresen használtuk a Marillenbe a Thiovith-ot soha nem bántotta a kajszit! Gondolom rovarra, bioban is használható permetszer. Sajnálom hogy gondot okozott.... így meg főleg hogy én ájánlottam
Ha jól hallottam ipari kémeket küldött a Nasa Hosszúhetény környékére. Valószínűsíthető hogy a Mars küldetéshez akarják ellopni a technológiátokat. :D Zárjatok mindent mert az amcsik már a kertek alatt vannak!! :D :D
Gondolom akkor bal lábra már nem kell gyúrni? :)
Hát igen ez is egy kihívás vízzel ellátni a fákat pláne akkora telepítést amit ti is csináltatok. Nálam a slagos megoldás van még, nem rossz de más megoldás kell.
Mi is már nevettünk itt magunkon, meg a kényszerszült helyzeteken eleget.
Az már NASA technológia volt a kezdetekhez képest.
Először tartály és a fánál vödrözés. Utána ugyanez csak slaggal. Aztán jött amit láttál szivattyú meghajtással.
Ezt a pótlásoknál most is jó használni. Abban az évben kellett, mikor egy nagyobb darabszámot telepítettünk, és ahogy kell be is jött az aszály. Ekkor még csak a ciszterna volt befogva. Kalandos volt az is.
Igen az volt :( egyedüli oka a az amerikai lepke kabóca volt. Kipróbáltam jó pár rovar ölőt kb zéró volt a hatásuk. Ettől meg szépen elvonultak. Topas vagy Chorus kombóban semmi baj nincs de a Teldorral , napalm.
Vagy védekeznek a fagy ellen vagy biztosítják ..... ugye . Nem biztos , hogy sokkal rosszabbul jár ha inkább biztosít mert egy csomó költségtől mentesül a szezon alatt . ... bár nem vagyok ebben szakértő .