Katasztrófa! Holnap megnyitják a Sió zsilipjét! Véleményem szerint nem lenne szabad, aggodalomra semmi ok, hisz most 107 cm, de évekkel ezelőtt simán elbírta a 117 centit is, és most száraz időszak jön, de akkor is elég lenne engedni szép lassan, ha esne az eső mondjuk 110 centinél, t.i. napi 1 centit le lehet engedni. Nyugodtan lehetne várni októberig. 12 centit akarnak leengedni, ami túl sok mindenképpen. Hozzá jön még az a tény, hogy jelenleg a Sió nem volt úgy karbantartva, hogy rendesen lehetne leengedni! Mi van rendben ebben az országban? Valakik már nagyon akarják úsztatni a hajóikat! :(((
Igen, megertem - de itt nagyon jot tett az eso - a fold mar repedezett, harom bokrot elvesztettem, es sokminden ramatyul nez ki - petuniak eltuntek, kiszaradtak, es a fuven szeeeeeeeeeep barna. . .
Nalam a meteorologia abbol allt, hogy szetneztem, s megallapitottam, hogy meg van kb 3 oram elmenekulni a kertbol. Iden nem forgattam tul sokat a fejemet :( Off: Az elozo ket hozzaszolashoz: A listahoz nalam meg a paradicsom is hozzajott.
Az elmúlt 15 percben 8mm eső volt, az éjjel eddigi mennyiség 12mm, azaz a hónap 130mm, és ez egyben azt jelenti, hogy mióta csapadékot mérnek Szegeden 1880-ig visszamenőleg nem volt ilyen csapadékhozamú Augusztus!!Mert az augusztusi rekordot 1969 tartotta 126mm-el. Megérte fenntmaradni, meglett a rekord!!!!
Hát apám, már a 2. zivatar az éjjelen, meg amúgy sem bírtam aludni valamiért, csak forgolódtam. Igaz az erős gócok elkerültek, de lenntvan már pár mm az biztos.
Szép estét! Éppen most értem haza, az utolsó munkanapom volt a nyáron, ráadásul fél napos műszakban, megvan a fizu is, így irány a SZIN !:)) Majd jövök, ide hallom a zenét. Ma itt csak szemerkélés volt, riogatott is bennünket a lépcső elemek összeragasztásánál.
TEgnap néztem a tévében, az egész Kárpát medence szenved: Románia megint víz alatt, mutattak valami várost: kompletten behordta a rohanó ár a hegyekből a fiatal fákat!
Fekvő, lombos ágak között rohant az úttesten mindenfelé a víz!
Mezőhegyes lassan,de biztosan közelít a 200mm-hez. Megnéztem egy pár év augusztusát, volt 15mm/hó is... Tegnap 5mm-rel nőtt, és most is esik ( meglepődél?)
Érdekes és tanúságos ahogy minderre a növények reagálnak...persze meglesz ám ennek a böjtje is!
Nálunk is volt tegnap párszor igen intenzív felhőszakadás: koradélután fél órát álltam egy árkádos ház alatt, vártam, hogy enyhüljön, nem volt nálam esernyő! :)))))
Éppen felettem volt a piros góc a radaron, voltak percek mikor bőven 100mm/h felett volt az intenzitás. Azóta gyenge esőbe váltott, 23mm a a friss, ciklon eddig 36mm, Aug 114mm! Megvan a háromszámjegyű hónapom 2005-ben!!