Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Márc 28-án is védekeztek! Rakott fel élő videót a facebook-ra az éjszaka folyamán , de sajnos lement náluk hajnalra -8.5 fokra a hőmérséklet hivatalosan is! Mondta is hogy kb már csak azért égetik a gyertyákat hogy megvédjék a fákat a teljes kifagyástól...
Elgondolkodtam ezen a gyertyás fagyvédelmen ... azért ez így nem olcsó . A videó a 21.-i védekezésről készült de szerintem 28 .-án is kellett ( rákérdeztem a kommentekben ) . 24 m2-re rak egy gyertyát akkor az kb 400 db /ha x 2500 ft-al az kb 1 misi . Ha két nap védekeztek akkor az 2 misi , nem tudom mekkora a terület de ha csak egy kisbirtok mint az enyém akkor eddig egy tízes és hol van még a szedés ahogy Szinai kolléga is írja . Hát nem tudom , hogy ilyen helyzetben egy harmadik védekezésnek hogy áll neki az ember az kb arról szólna , hogy 0 -ra jöjjön ki a szezon és ne bukja be az ember az első két védekezés árát . Pár napja beszéltem egy Zemplén megyei nagytermelővel 100akárhány hektáron termel és ő is azt mondta , hogy áttértek erre a gyertyás megoldásra gondolom nem az egész területet védik ( 8 Frostbuster gépük volt de eladták mert nem voltak megelégedve velük )
Szerintem az a kérdés , hogy érdemes-e ott kajszit termelni ahol csak ilyen védekezés mellett lehetséges ????
Komoly kis szivattyú kell, villany nem is annyira lények ha van egy traktor után akasztható kardán szivattyú (használatban is ki lehet fogni) kint is ezeket használtuk az elején aztán jöttek a nagy dízel motorok. Anyag szükséglet.... Na igen, így látatlanban nagyon nehéz!!! Én tutti felvinném a kert mellett (akár a földben is) a fő kpe csövet (ami mondjuk 50mm) azt felvinném a kert 80%-a fölé vagy a "tetőre", onnan osztanám le 32mm-re aztán 25mm-re és 20mm-ra ha öntözö fejek lesznek, ha mikrószorófej(több csövet igényel... mivel kevesebb a ható sugara!!! ) akkor 16-os is lehet az utolsó csöved. Még valamit nem árt figyelembe venni nem mindenki tud szép iható vízzel öntözni ezek a "mikrós" rendszerek nagyon kényessek a tiszta vízre spagetti cső, szórófej, stb! Csak vegyünk egy példát akinél van csöpi slag minden szezon elött mikor öntözni kezdene vele vegye le a végzárókat minden sorról és nyomassa (mosassa) meg a rendszert, az első pár liter tiszta mocsok, hiába van szép tiszta kúti vize akkor is belemocskolódik. Nem lebeszélni akarok senkit... de gondolom senki nem akar a pucolással foglalkozni teljes virágzásban - 5fokba fagyott kézzel☝🏼🤔
Zavar támadt az erdőben (...), az imént szedtem le egy külsőleg teljesen fagyott szirmúnak látszó Bergeron virágot, erre teljesen virító, friss zöld a bibéje... Akkó' most mi van???
A csatornától kezdődik, kb. 70 - 80 m a kert túlsó vége, nem szabályos, leginkább trapézra hasonlitó forma. 4500 m2, villany még nincs kiépitve, de a lehetőség megvan - van előttem egy tanya, csak le kéne már csatlakozni róla.
2/3-án kajszi van, a másik oldalt korai meggy, az aljban a vizparton pedig birs. A birset nem akarom védeni, de nem jelentős. AZ aljától a tetéjéig, kb 2 - 2,5m lassú emelkedés van. Ez, gyakorlatilag egy régi folyómeder, a csatorna az "ősmeder", a fák a régi hullámtérben és "gáton" vannak.
A csatorna kb. 3-5m széles, 0.5, 0.7m mély. Összességében, kb. huszonkm. hosszú, én az elején vagyok, hozzám lejt, kb. egy km-re van az átemelő, onnan megy az élővizbe, időzitővel. Ilyenkor kora tavasszal rendszeresen megy az átemelő, mert a város ezen részéről is, ez gyűjti a csapadékvizet, de Január eleje óta, gyakorlatilag nem esett semmi.
Nyár végére nagyon megcsappan a viz, de ilyenkor elapaszthatatlan. Tervezem, hogy magam előtt megmélyittetem, akár 1,5m-re is. AZ iszapfolyástól nem tartok, mert fölöttem, meg alattam is, massziv gyékényes van, egyedül én takaritottam ki, ezen a szakaszon. Igen kellemes illatú volt, mikor kitermeltem őket.
Már az idén vissza lesznek fogva 8 a video kb május elején készül róla )
Amúgy 6. nyarasak a fák teljes termőkorba vannak ez a méretük , de ekkorának lenniük is kell a csúcsok 3,5 méter alatt vannak ....kb így terveztük őket .
Ebből nem derült ki , hogy biztosítanak-e vagy védekeznek ???
Nem akarok belemenni nagyon a témába de nekem kicsit furcsa volt ...még az eredeti cikkben ...hogy a gazda azt mondja , hogy az " állami támogatások késése miatt csúsznak a munkák a gazdaságban " ( nem pontosan idéztem ) Ezt nem értem , hogy egy gazdaság ami termel , bevétele van nem tud annyi pénzt félretenni , hogy következő évben ne az állami támogatásokra legyen rászorulva hogy tudjanak gázolajat venni vagy munkabért fizetni ?
Amúgy szerintem alapból rossz az EU-s támogatási rendszer Magyarországon meg tovább cseszik el ahogy csak lehet pl . ezért van alma túltermelés és ezzel párhuzamosan minden más gyümölcsöt importálnunk kell . ( zöldség dettó )
Sajna itt sem jobb a helyzet. 15.-én volt egy kis esőnek nevezett valami . kb nedvesek lettek az utak és ennyi. Folyamatosan figyelem mikor jön már valami.
Igen, a rendszert méretezni kell. A 4mm/m2/óra vízmennyiség kijuttatása szükséges a fagyvédelem működéséhez a leírások szerint. Tudni kell a szórófejed névleges paramétereit, hogy hány báron adja le a névleges folyadékmennyiséget. Pl. 2báron 55l/óra. Ebből számítható hogy ha fánként egy szórófej van, akkor mekkora a szükséges óránkénti vízmennyiség. Aztán jönnek a nyomásveszteségi számítások. Ha a szórófejed 2 bárt kíván, akkor szépen a csőveszteségeket hozzá kell adogatni a 2 bárhoz, és a szivattyúdnak ennyit kell tudnia produkálni az indulásnál. Aztán a kutad vízhozama tudja-e gond nélkül táplálni a rendszert. Szóval nem nehéz, de át kell gondolni a létesítés előtt a szükséges vízmennyiség és a hozzá tartozó nyomás értékeket. Nálam pl. 83 szórófejhez 80l/perc vízhozam és kb. 4 bár induló nyomás kell. Ezzel gond nélkül tudom a rendszert működtetni elvileg.