Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Szerintem vedd fel a kapcsolatot Harc Endrével (messenger) datolyaszilva termesztő több száz van neki. Tőle vettem tavaly Tipo, idén pedig Rojo brillante, és Costata fajtát. Sportszerű, normális ember.
Próbálj Costata-t beszerezni, tapasztalat szerint az egyik legfagytűrőbb. Nálam 2 éve március 1-én -20 fok volt, de ennek ellenére volt egy szolid termés a fán. 2012 februárjában -24 fok volt, de a fő vázágak túlélték, május elején kezdtek megmozdulni. Következő évben már teljes termés volt rajta. A Costata fám 15 éves.
Tipo,Vaniglia fagytűrése nagyon hasonló. Idősebb 5-6 éves fák már a -19 C fokot is elveselik, de -17,-18 C foknál már számítani lehet arra, hogy az egy éves termővesszők elfagynak vagy a hideg sokk miatt későn május végén vagy júniusban hajtanak ki. Ezért nem szabad az elfagyottnak vélt ágakat idő előtt lenyesni. Fiatal csemeték -13,-15 C fok körül már fagykárt szenvedhetnek, ezért fontos a téli takarás a fa törzsének védelme, mert a télvégi hőingadozás kéregrepedést okozhat.
A Tipo gyümölcse nagy, kerek akár 500 grammot is elérheti a gyümölcs súlya. A Vaniglia lapos, kerek
kisebb a gyümölcs, az íz hasonló. Choccolatino vagy csokoládé gyümölcse kicsi csokoládé színű. Ha jól tudom első sorban porzónak használják.
Tipo, Vaniglia idegen megporzás következtében magvassá válnak, keményen is édesek lesznek.
Ha nincsen bennük mag, akkor csersavasak és csak puhára érlelve fogyaszthatók.
Szeretnék venni datolyaszilva fát, egyik oldalon hírdetnek vanigliát, choccolatinot, és tipot. Mondanátok ezekről valamit, hogy milyen előnye vagy hátránya van egymáshoz képest ezeknek a fajtáknak? A tipo-ról azt olvastam nagyobbra nő a fa is meg a termés is mint a többinél. Nem szeretnék azért egy 15méteres fát a kiskertben :)
Szeretnék 10 db datolyaszilva magot venni. Amennyiben még aktuális a dolog, kérem, hogy értesítsen a vicafenyoke@gmail.com email címen. Kérem abban az esetben ha van még mag, akkor a fizetési feltételeket és a szállítás módját is szíveskedjen közölni. Előre is köszönöm. Üdv.
Szeretnék datolyaszilva magot venni. Sajnos vettem korábban egy másik helyről 8 db száraz magot, de egyikből sem lett semmi. Most ismét szeretném megpróbálni. 751 bejegyzésben olvastam, hogy van eladó mag. Milyen módon tudnám a 10 db magot megrendelői? Köszi előre is a tájékoztatást. Üdv.
Hát ez tény. :) Tudtommal elég nehéz oltani, mármint nem nagyon marad meg. Én mint "kocaszemzős" nem is próbálkoznék vele. Szerencsére mostanában több helyen lehet elég sok fajtát venni.
Bocs ha hülyeséget kérdezek vagy volt már, de van egy 4éves Vaniglia fám, és szeretném tudni hogy mi a különbség a hajtásrügy, és a virágrügy között (amelyiken majd esetleg termés lesz). Valaki tud egy fotót a 2 különbségéről vagy képet vagy bármit? köszi
Nem okvetlenül. Az első hozzászólásod alatt van a fórumtárs írása, aki d. virginia magokat kínál. Na, az alanya a datolyaszilvának. Tehát tudsz szerezni alanynak valót, amire aztán később olthatsz. Persze, egyszerűbb, ha veszel egy oltványt.
Teljesen más növénycsaládba tartozik, tehát nem lehet oltani csak ébenfafélékre, azon belül is főként Diospyros nemzetség tagjaira. Egyébként partenokarp, tehát nem kell porzó mellé, így magmentes lesz, ha porzódik akkor fejlődnek magok is.
Olyan kérdésem enne, hogy a datolyaszilva oltható fiatal szilvafára? Illetve, hogy öntermő-e, vagy kell belőle két különböző fajta? Esetleg lenne valakinek oltóvesszője?
Fel tudok ajánlani cserébe többféle meggyet (pl Meteor, Kántorjánosi), cseresznyét (Germersdorfi, Sárga és egy másik piros fajta), birs, többféle körte, szilva és régi almafa (kb 50-60 éves jonathan és rudolf koronaherceg) vesszőket valamint josta gyökérhajtásokat. Ha csere nem érdekel, máshogy is megegyezhetünk.
Ha esetleg lenne valaki, aki szombathelyi vagy környéki, kérem jelezzen!