Tudomásom szerint a leköszönő elnökök a regnálásul utolsó két hónapjában már nem szoktak hivatalos külföldi látogatást tenni, legfeljebb akkor, ha valami nélkülözhetetlenül fontos találkozót kell lebonyolítani (de szerintem akkor is úgy teszik, hogy konzultálnak az utódukkal). Bármibe lefogadom, hogy Trump csakazért is elmegy valahová, és arra is van egy tippem, melyik lesz az az ország, ahol akár január 19-én is kitörő örömmel fogják fogadni.
Na vajon melyik országra és miniszterelnökre gondolok?
Nem vagyok mélyreható ismerője a republikánus párt politikai elitjének, de tudomásom szerint több komoly latino politikusuk is van (pl. Rubio és Cruz). Mivel ebben a szavazói körben sokkal több keresnivalójuk lesz, mint a feketéknél, logikus lehet közül futtatni valakit.
Szerintem Trumpot sokkal jobban megszorongatták 2016-ban a pártjának a fiataljai, mint most Bident. Utóbbinak még mindig Sanders volt a legerősebb riválisa.
Kiszámíthatatlan a jövő, de ha a hatvanas-hetvenes években született generációt nézzük, akkor számomra erősebbnek tűnik a republikánus mezőny.
Ahhoz, hogy 2024-ben újra ő lehessen a republikánusok elnökjelöltje, először is ringbe kell majd szállnia az előválasztásokon. 2016-tal ellentétben már nem fog az újdonság erejével hatni a személye, ráadásul a mostanihoz képest négy évvel idősebb lesz és a Covid fertőzés bebizonyította, hogy Bidennel ellentétben nem tud magára vigyázni.
2024-ben alighanem meg kell majd mérkőznie a jelenlegi alelnökével, Pence-szel, aztán a most éppen visszavonultan éldegélő, de addigra alighanem reaktiválódó Paul Ryannel, és azokkal a politikusokkal (Cruz, Rubio, Walker, Kasich), akiket négy éve ugyan lenyomott, de ne feledjük, hogy az illetők akkorra sokkkal rutinosabbak és tapasztaltabbak lesznek, ráadásul Grósz Károly óta tudjuk, hogy a biológia könyörtelen úr (Biden se jutott volna el az elnökségig, ha lett volna épkézláb fiatal ellenfele a pártján belül).
Azt ugyan nem tudom, hogy 2024-ben milyen lesz a közhangulat, de nem kizárt, hogy az amerikaiaknak akkorra lesz jó időre elege a hetvenes-nyolcvanas tatákból.
Na és persze azt se feledjük, hogy Trump alapvetően a fehér emberek jelöltje volt, és a következő négy évben aligha az ő javukra módosulnak majd az etnikai arányok.
Amúgy az amerikai bogárlászlókon és toroczkailászlókon kívül kik lesznek azok, akik nosztalgiával gondolhatnak vissza a trumpi évekre?
At least 623 new coronavirus deaths and 135,187 new cases were reported in the United States on Nov. 15. Over the past week, there has been an average of 150,265 cases per day, an increase of 81 percent from the average two weeks earlier.