Ma sikerült vennem eperpalántákat,ugyan ezt mondta az eladó,hogy kell neki a hideg. Kint volt szabadba l lefedve,most élesztgetem őket. Nem szabad hirtelen,mert könnyen elpusztulnak.
Ja, azt meg elfelejtettem, hogy nálunk nem tudom, hogy lehet-e epermagot vásárolni, én az USA-ból rendeltem néhány dollárért kb 100 darab magot. Nem sok infót találtam az ültetésükről, az amerikai termelő azt írta, hogy hidegkezelésnek kell kitenni őket, ezért egy hónapot a hűtőben töltöttek. Két hete elültettem őket, de még nem kelt ki semmi. Van még pár darabom, cserélhetünk ha szeretnél (paradicsomra, paprikára, stb).
Ezek az eprek hajtásról lettek bújtatva és cserépbe ültetve. Tavaly év végéig csak sínylődtek az ablakban, majd január elején kerültek lámpa alá. Azóta így megváltoztak. Napról napra egyre több rajta a virág és burjánzik mint az állat. 30-40 centis hajtásokat is növesztett.
De jó ezt látni! Nálam is nagyon pezseg az élet a szekrénykémben,megint fotózok,amint tudok. Én is azt tapasztaltam,hogy a ledek csodát tesznek! Én is most szeretnék epret ültetni,hol lehet jó magokat szerezni?
Imádom,ahogy burjánzik! Lassan készül a következő vödör is,van még egy csomó muscari hagymám,már az elültetett 3 szépen hajt,és még egy pár darab a csíráztatóban ismét szépen kihajtott.
Az általad leírt csövek 3000 lumen fényáramot tudnak és nagyon jónak mondanám a spektrális elosztását.
A LED-es lámpák koncentráltabb fényt adnak kevesebb lesz a veszteséged. Összességében szerintem ezek kiváltására elégséges lehet 2000-2500 lumen össz. fényerő (ez függ a növény méretétől) ez pedig a lámpa ledjeinek minőségétől függően 40-70W elektromos összeteljesítményt jelentene. A fénycsőnél a fojtónak vagy áramgenerátornak is van vesztesége, ebből kiindulva LED-del 25-50%-os energiamegtakarítást tudsz elérni. Sajnos így látatlanban nem tudok pontosabbat mondani. Én azt csinálnám, hogy megmérném a jelenlegi fényerőt a fénycsövek alatt a növény levelénél ez már egy elég jó kiindulási érték és ennek a kapott adatnak a 80%-át venném alapul ledes lámpánál, így megvan a szükséges fényerő. Ezután a lámpák adatlapjából már ki tudod nézni, hogy melyik tudja a neked szükséges fényerőt, ehhez fog tartozni egy villamamos teljesítménya mi annál kevesebb lesz, minél jobb minőségű a lámpában található LED.
Én trópusi növényeknek (orchik, broméliák, stb) világítok jelen pillanatban 3 db 30W-os Osram Flora fénycsővel egy floriban. Ez pont jó nekik, fejlődnek rendesen.
Viszont szeretném korszerűsíteni és olcsósítani az üzemeltetését. Emiatt Led-es világításra gondoltam. Szerintetek mennyi és milyen led-del lehetne kiváltani ezeket a csöveket? Illetve ha tudnátok beszerzési forrást is mondani az jó lenne.
Közvetlenül kerülendő belenézni a ledekbe legyen az bármilyen színű, különösképpen az UV és IR fényt sugárzó típusokba, mert ahogyan előttem szóló is mondta károsíthatja a szemet.
Bőven elég,még csak kézmeleg sincs. A kép csalóka nagyon,ez egy 25x50cm-es 1.5-es alu lemez és a ledek 2x10 (most már12) 3W-os piros led és egy 100W-os kék,na ezen azért van egy venti. Nagyon jól vizsgázott,már kiegészítettem még 2x2 3W-os leddel és kapott mé egy 3W-os uv-t egy 3W-os 950nm-es ir-t és két 10W-os 20000K-es fehéret. Bekerült a szekrénybe,mert a annyira szembántó a fénye,hogy nem bírtam.
Sok helyen ezt írják. Ha beütöd a google-ba hogy "paradicsom fényigény lux", akkor egy csomó oldalon ezt fogod olvasni.
Ma szemügyre vettem az eperpalántákat. Jó néhány új hajtás jelent meg rajtuk és szépen növekednek. Gondolom ha rossz lenne nekik akkor már elkezdtek volna sínylődni. Ami nagyon szembetűnő, hogy azok a nagy levelek amik még az ablakban fejlődtek ki vékonyak, amik a led alatt nőttek meg azok vastag, húsosak és méregzöldek (meg szőrösek).
Nem tudom hol olvastad az 5000 luxot a paradicsomra, de szerintem az nagyon kevés. A fényigényt általában természetes fényre adják meg. piros/kék ledes lámpánál minimum 8000luxra szoktam állítnai. 5-6000-nél illetve alatta elkezdenek nyúlni.
Próbáld ki ezt a hőtükröt. Szerintem ennél nem nagyon van egyszerűbb,főleg,ha nincs fal amit lefessen az ember. És még hőszigetel is,ami ilyenkor télen még jól is jöhet.
Ha sikerül találnod olyan zöld ledet ami csak zöld spetrumban sugároz (a legtöbb ilyen) akkor pontosan ez történik,egy kis szenvedés után elpusztul a növény. Fényérzékeny (tipikus virágzási szakasz 12 órás megvilágítás) növényeknél használnak zöld ledes megvilágítást,hogy ne kelljen sötétben dolgozni,még fejlámpát is lehet kapni zöld leddel. Ez olyan mint a fényképelőhívásnál a vörös fény.