Keresés

Részletes keresés

kentaur01 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 4874
Szerintem a káposzta gyalu nem így néz ki. Aztán lehet hogy tévedek mert ez is az....
Előzmény: platz (4859)
platz Creative Commons License 2019.09.18 0 1 4859

Krnemarika és kentaur01. Köszönöm minden segítség jól jön, jött.
Említettem, hogy teszek fel képeket. Itt van egy antikvitás. Anyósom szerint a régmúltban ezt használták káposztareszeléshez.
Én kérdezném, hogy csak káposztás kockára való apró miszliket lehet e ezzel gyalulni, vagy esetleg szép hosszú szálakat is? Egyáltalán arra való e a gyalu?
Elég az hozzá, miután csődöt mondott a tudomány, előkerült a fiókból a kicsi fém több célra való olcsó vásári "reszelő", amivel ezt a 2 kilogramm káposztát legyalultam.

Nem akarom leselejtezni a képen lévő öreg az eszközt. Nem e élét veszítette az elmúlt idők során? Ha igen, lehetséges volna e megélesíteni? Van benne tapasztalata valakinek? 

Előzmény: platz (4869)
kentaur01 Creative Commons License 2019.09.16 0 1 4872
Amúgy nagyon szép lett. Jó étvágyat.
kentaur01 Creative Commons License 2019.09.16 0 0 4871
Igen. Ki kell lulasztani a paprikákat. Várni kell a lezárásig és pótolni a levet. Általában tömpevégű paprika töltése célszerű vagy nagy almapaprika. Érdekes lesz az is hogyan szeded ki az üvegből...
krnemarika Creative Commons License 2019.09.16 0 1 4870

Az alsó sorban, a  csúccsal fölfelé néző paprikába nem biztos, hogy elegendő ecetes lé szívódik fel. Persze, ha kilyukasztottad, az más. Valószínű, hogy egy kicsit majd apad a lé, azt pótolni kell, s csak akkor kell lezárni véglegesen.

Egyébként jól néz ki, jó étvágyat hozzá!

platz Creative Commons License 2019.09.16 0 1 4869

Köszönöm az érdeklődést. Mint minden kezdet, ez is nehéz volt. Feleségemmel együtt osztozunk a tanulópénzen is. Néhány paprika még kimaradt, az egy 170 ml -es üvegbe került. További javaslatokat is szívesen elfogadok, mert az üvegben történő elhelyezésük is fejtörést okozott.

Írtam hogy volt egy kis átmeneti nehézség is. ezt egy állítólagosan káposzta gyalulásra való régi eszköz okozta. Arról is teszek majd föl képet.

Előzmény: kentaur01 (4868)
kentaur01 Creative Commons License 2019.09.15 0 0 4868
Egy képet dobhatnál.
Előzmény: platz (4867)
platz Creative Commons License 2019.09.15 0 0 4867

Köszönöm a segítséget. Jövőre már kicsit módosítok az itteni tapasztalatok alapján. Sikerült kisebb bonyodalom és tanulópénz megfizetése után elég vékonyra gyalulni a káposztát. Még magam is meglepődtem a jó eredményen.

Tegnap még tanács híján két órát pihentettük a káposztát, aztán betömtük.

Egyenlőre a színeződési dolgokat nem próbáltuk, mert csak fehér káposzta került feldolgozásra.

Viszont nagyon gusztusos a kissé színes káposzta, így egészen biztos hogy jövőre megpróbáljuk, ha az idei elrakás eredménye nem veszi tőle el a kedvünket. Sajnos csak egy óriási 5 literes üveget sikerült a boltban kapni, amit  kénytelen voltam a cél érdekében megvásárolni.

Előzmény: kentaur01 (4866)
kentaur01 Creative Commons License 2019.09.15 0 1 4866
Én amikor csináltam ilyet akkor fehér káposztával csináltam. Talán annyi tanács hogy ha beízesítetted a tölteléket azaz a káposztát hagyd 1 napig állni aztán töltögess. Persze előtte is lehet csak pálinkát.
Előzmény: platz (4860)
krnemarika Creative Commons License 2019.09.14 0 1 4865

A levet megszínezi, a paprikát nem.

Előzmény: beetee (4863)
platz Creative Commons License 2019.09.13 0 0 4864

Köszönöm mindenkinek a választ, mely segítő volt a számomra. Már indulok is a kertbe és szedem le a hozzávaló  paprikákat. :-)

Előzmény: beetee (4863)
beetee Creative Commons License 2019.09.13 0 0 4863

A vörös káposzta nem fogja össze a színével a felöntőlevet és a paprikát?

Egyébként csatlakozom a mindenféle variáció kipróbálásához... :) Egyik sem lehet rossz.

Mariska néni Creative Commons License 2019.09.13 0 1 4862

Mindkét fajta káposzta és paprika alkalmas. Én, ha nem akarnék bizonytalanságban maradni, tennék el összesen 4 db 720 ml-es üveggel próbának: 1-1 üveg Amy fehér és piros káposztával, és ugyanígy a ceceivel.  Ehhez kb 1-1 kisebb fej káposzta bőven elég volna. Ha mégis maradna valamennyi, abból meg készítenék párolt káposztát:)))

CBNora Creative Commons License 2019.09.13 0 0 4861

Szerintem ne várj, csináld, ahogy jónak látod. Tapasztalat alapján nem tudok tanácsot adni, még sose csináltam ilyet, semmilyen savanyúságot nem teszek el. Azt biztosan nem befolyásolja a káposzta fajtája, hogy eláll-e vagy sem, a többi már fantázia kérdése is. Ha szép lilát szeretnél, tegyél bele azt, ha nem szereted, tegyél fehéret. Vagy vegyesen, és akkor halványabb lesz.

Akkora lehet a különbség, mint a fehér és a lila káposztából készült párolt káposzta között. Próbáld elképzelni az eredményt, és dönts.

platz Creative Commons License 2019.09.13 0 0 4860

Napok kérdése, és "túlkorosakká válnak" a paprikák. Várhatóan nem kell betömnöm? - Szíves választ továbbra is várok, illetve véleményt elfogadok. Mi a vélemény arról, ha a fehér káposzta mellé teszem le a voksomat?

Előzmény: platz (4859)
platz Creative Commons License 2019.09.11 0 0 4859

Motto: egyszer mindent ki kell próbálni. Most jött el az ideje, hogy paprikába tömött káposzta savanyúsággal próbálkozzunk. Csak próbára egy üveggel szeretnénk eltenni az idén. A kérdésem az lenne, hogy milyen káposztát kell vásárolni hozzávalónak? Sima,. vagy lila káposztát? Amy vagy cecei paprikám lenne a kertben e célra. Melyik lenne jobb ehhez?

Andrea555 Creative Commons License 2019.07.30 0 2 4858

Én most szedres őszibarack levest tettem el. Végre saját szederből,amivel nem kellett takarékoskodnom.

https://kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/szedres-oszibarackleves.html

kentaur01 Creative Commons License 2019.07.25 0 0 4857
Köszönöm a receptet. Csináltam én már hasonlóan de nem jött össze. Majd meglátjuk ebben az évben hogyan alakul. A technikai részét tekintve az a véleményem hogy tök mindegy. Kenyér krumpli kovász rizs vagy éppen semmi. Az ubi jól sikerül....
Előzmény: zsebi41 (4856)
zsebi41 Creative Commons License 2019.07.25 0 1 4856

Kovászos uborka tartósítása hőkezeléssel (dunsztolással)

Az egyik legjobb és tartósítószer mentes módszer, amikor az elkészült kovászos uborkát a már előzőleg alaposan elmosott és leöblített 720 ml-es vagy nagyobb befőttesüvegekbe átszedjük. Az üvegekbe annyi leszűrt levet öntünk, amennyi az uborkákat teljesen ellepi, majd az üvegeket jó alaposan, légmentesen lezárjuk. Ha nem lenne elegendő a leszűrt lé, akkor azt hideg vízzel kipótolhatjuk.

Egy nagyobb fazék aljába többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, majd arra állítjuk a megtöltött üvegeket. (Erre azért van szükség, hogy majd az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül az edény forró aljával, így elkerülhetjük az üvegek elrepedését.)

A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük és a benne lévő vizet felforraljuk és a forrástól számított 30 percig gyenge gyöngyöző forrásban tartjuk.

Ezt a hőkezelést (dunsztolást) nagyobb fazék hiányában a sütőben is elvégezhetjük. Az üvegeket egy magas oldalfalú, kibélelt aljú tepsibe tesszük, majd 2-3 ujjnyi forró vizet öntünk bele. Ezután az üvegekkel telepakolt tepsit a hideg sütőbe rakjuk. A sütőt 180 °C-ra melegítjük és miután az üvegek tartalma gyöngyözni, vagyis forrni kezd, akkor a sütőt lekapcsoljuk. Az üvegeket a lekapcsolt, de még forró sütőben hagyjuk nagyjából 30 percig. Ezután az üvegeket kivesszük és miután teljesen kihűltek egy hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre tesszük, és fogyasztásig ott tároljuk. A megbontott üvegeket hűtőben tároljuk.

EZ szerint csinálom fazékban dunsztolom. Ami nálam még eltérés, hogy a kovászolást nem kenyérrel hanem kovásszal készítem. amit egy tüllbe kötve teszek az üveg tetejére és a szép tiszta , levet is átszűrve teszem vissza úgy, hogy előtte az üvegekben lévő uborkára hideg vizet folyatok vagyis leöblítem a benne lévő uborkát és úgy öntöm vissza a levet. a többi a fent leírtak szerint történik.

Sok éve készítem még soha nem romlott el és még a következő évben is finom.

Előzmény: kentaur01 (4853)
kentaur01 Creative Commons License 2019.07.21 0 0 4855
Én eleve felforralom a vizet aztán beleteszem a sót és langyosan öntöm az ubira. Nyáron is.
Előzmény: 55judit (4854)
55judit Creative Commons License 2019.07.20 0 0 4854

Valahol olvastam már, hogy felfőzik a kovászos uborka levét, és tesznek bele tartósítót. De így már hiába kovászos uborka, pont a lényegét veszíti el a hőkezeléssel.

Én semmilyen télire való savanyúságot nem hőkezelek. Jó az a kis friss a télben is.

Előzmény: kentaur01 (4853)
kentaur01 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 4853
Kíváncsi vagyok a téli kovászos receptedre
Előzmény: kentaur01 (4852)
kentaur01 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 4852
Kovászos
Előzmény: zsebi41 (4851)
zsebi41 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 4851

Melyik? 

Előzmény: kentaur01 (4850)
kentaur01 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 4850
Nekem nem szokott sikerülni.
Előzmény: zsebi41 (4849)
zsebi41 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 4849

Van jó télire való kovászos uborka receptem ha valakit érdekel. 

Előzmény: zsebi41 (4848)
zsebi41 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 4848

Hoztam egy csemege uborka receptet több évtizede kipróbált recept. 

7 dcl és üveghez

Az üvebe berakjuk az uborkát, kapor, torma, babérlevél, bors, borsónyi nátriumbenzoát

2 teáskanál só, 2 evőkanál cukor  6 evőkanál 10% ős ecet felöntjük csapvízzel és lezárjuk. 

Zdz

Egy fazék aljára teszünk egy tiszra ruhát beletesszük az üveget lassan kezdjük forralni 5-6 percig hagyjuk ott kihülni és eltesszük. 

Ezt szoktam  éltenni előnye hogy akár egy üvegre valót is érdemes eltenni nem kell előre levet készíteni. Nekem még soha nem romlott meg. 

krnemarika Creative Commons License 2019.07.16 0 0 4847

Köszönöm. Mi is az édeskésebbeket szeretjük.

Előzmény: kentaur01 (4846)
kentaur01 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 4846
Dehogy titkos. Már számtalan esetben beírtam ide a receptet. Semmi különös nincs benne. Nálunk hosszú évek kísérletezése után ez vált be. Viszonylag édeskés a recept de ugye ez ízlés dolga.....
Felöntőléhez
3 l víz
0,7 l 10%-os ecet
16 kanál csapott evőkanál cukor
3 evőkanál só
Ezt felforrajuk
Mehet bele pici nátriumbenzoát is

Az üveg aljára
Kapor
Babérlevél
Bors
Szegfűbors max 2 szem
Koriander
Mustármag

Ezt persze lehet még variálni igény szerint

U ival megrajuk felöntjük lezárjuk
Fazék víz üvegek bele és melegítjük amíg gyöngyöz i nem kezd
Elzárjuk fazékban hűlni hagyjuk
3 hónap múlva megesszük

Előzmény: krnemarika (4845)
krnemarika Creative Commons License 2019.07.15 0 0 4845

Annyira titkos az a recept? Miért nem osztod meg itt velünk?

Előzmény: kentaur01 (4836)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!