Keresés

Részletes keresés

ez-Ben Creative Commons License 2014.07.26 0 0 11457

:)) Kedves KANGA ! (...és Drága is:)

...viszonzásul, udvariasságból küldöm - azoknak is, főként, akik októberben születtek- P. Mobil : Rocktóber című számát. ( Feltétlen hallgasd meg !;)

Előzmény: kanga 1 (11418)
Jimyke Creative Commons License 2014.07.26 0 0 11456

Üdv sziasztok. Zalában nem lenne valakinek esetleg eladó kis libája, napos vagy pár hetes?

andizs Creative Commons License 2014.07.25 0 0 11455

A táposnál vettem, kacsaindítót. Hogy milyen nem tudom, mert nem bontatlan zsák volt.

Előzmény: juhosttt (11447)
japipapi Creative Commons License 2014.07.25 0 0 11454

Reggelre vegyes családom lett! A mama liba, a gyerekek néma kacsa. Régen, (nem jegyeztem fel) liba kotlós rendületlenül ült napokig. Megsajnáltam, aláraktam 6 db néma kacsa tojást, találomra, 1 db fehér néma és 1 db fehér/fekete néma kacsa csibe kikelt. Nagyon jó pofák, a Zoro és Huru helyzet van! :-) A 7 felnőtt liba körbefogva vezetgetik, közelébe se engedik más állatot, idegent sziszegve, fújva távozásra kényszerítik. :-)

MG Petimester Creative Commons License 2014.07.24 0 0 11453
Előzmény: TimáriKristóf (11449)
MG Petimester Creative Commons License 2014.07.24 0 0 11452

...Úgy vettem, hogy a "virust"...pl. időöző jelben tetted !  ,-))) A többi ok-sy.  üdv.

MG Petimester Creative Commons License 2014.07.24 0 0 11451

,-)) Így van !

ludaszsolti Creative Commons License 2014.07.24 0 0 11450

Eladó az alábbi  2013-as afrikai bütykös lúd gúnár! Akár Monorra is felviszem a börzére!

TimáriKristóf Creative Commons License 2014.07.23 0 0 11449

A tüdő penészesség nagyobb libatelepeken is előfordul, a Derzys-betegség meg egy eléggé sokféleképpen előforduló vírus. Az egy dolog, hogy a gyengébbek hamar megfertőtődnek bármivel.

Előzmény: MG Petimester (11448)
MG Petimester Creative Commons License 2014.07.23 0 0 11448

Szevasztok Tenyésztő és Tartó forumtársak. Kicsit visszatekintve, csak arra emlékszem még, (jó indulattal)!! Miszerint a kis libák esetében a kelésgyengeség után, két e.ü. gondra kellett nagyon odafigyelni a viziszárnyasoknál, és ez pedig a derzsy-féle betegség és a tüdőpenész-szeség. Derzsy Domonkos, Gödöllőn volt nagy állatorvosi múltal rendelkező kutató név. Én úgy emlékszem vissza ,hogy mind ezek higiéniás okokra vezethető vissza. Legyen az keltetési tojás vagy takarmány penészesedése. A nagybálás szalma alom szinte kivétel nélkül alkalmatlan így almozásra, szerintem is. Kimondottan a jó száraz kisbálások tekinthetők, valóban kiválónak. A takarmányok esetében is kiemelkedő figyelmet érdemel a romlatlan és penészmentes. A mai fajták érzékenyebben reagálnak az ilyen tartási vagy takarmányozási hibákra. Szív. üdv. mindenkinek.

juhosttt Creative Commons License 2014.07.23 0 0 11447

Milyen fajta tápot etettél vele? Hány %-os fehérjetartalma volt? Vagy konkrétan mi volt erős benne? Nagyüzembe szted higítják a tápot?

Én egy évbe pulyka indítóval (is) etettem kiskacsát, gyorsan nőttek, nem haltak bele. A hosszú távon túl magas fehérje bevitel angyalszárnyat okozhat. Ahhoz hogy fehérjemérgezést kapjon, ahhoz meg olyan magas fehérjebevitel kell, amit egy mezei táp nem tud produkálni....

Előzmény: andizs (11444)
Xaxonos Creative Commons License 2014.07.23 0 0 11446
Üdv, mind ezeket adhatod már szemesen is. Keverd a daralékhoz a szemeset aztán lassan kivalthatod majd a darát kizárólag szemmel. Buza,árpa,kukorica,ha van zab az is jó. A borsót elhagyhatod. Levágás elött pár hétig emeld a kukoricát majd. Megéri akár tömni is majd párat.
Előzmény: Zretyi (11445)
Zretyi Creative Commons License 2014.07.23 0 0 11445

Kedves Fórumozók!

Most vannak először libáim és felmerült egy kérdés. Április végén kelt fehér libáim vannak. Azt szeretném megkérdezni mikor lehet nekik szemesen adni a takarmányt? Most darálva kapnak kukoricát búzát borsót és árpát. Szemesen mit lehet nekik adni? Igazából szeretném őket levágni majd novemberben és decemberben, de kacérkodom a gondolattal, hogy meghagynék egy párat esetleg.

A segítő válaszokat előre is köszönöm! Mindenkinek szép napot kívánok!

andizs Creative Commons License 2014.07.21 0 0 11444

Közben megkérdeztem más kacsatartót is.Azt mondta ,igen a táp a hibás,illetve nagyon erős nekik,idegbénulást okozhat.Nem szabad tisztán adni ő is járt így. Ma két hetesek,még élnek, de megyek felállítgatni őket. nem tudom megmarad-e.

Előzmény: juhosttt (11443)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.17 0 0 11443

A tápra fogni hülyeség. A vitaminra fogni is hülyeség ilyen korban. A tenyészállománynál viszont lehetnek hiányosságok. Lehet keltetési hiba is. Bár a kotló általában nagyon jól keltet, de a rossz tojásból a kotló se csinál jó kacsát...

Én a sokszor említett kelésgyengeséggel illetném... Az ilyeneknek se sok jövőt, se sok reményt nem fűznék. Persze lehet próbálkozni, de azért ne éld bele magad. Szvsz a selejtek lehúzzák az egészséges brigádot is...

Előzmény: andizs (11439)
TimáriKristóf Creative Commons License 2014.07.17 0 0 11442

Kis libuskáim látszanak főleg. A minőség elég gagyi, de remélem megnézhtő.

https://www.youtube.com/watch?v=sMLOfJSXkNI

korenka Creative Commons License 2014.07.17 0 0 11441

Bocsi ez a beszólás a néma kacsáknak szólt! :)

Előzmény: korenka (11440)
korenka Creative Commons License 2014.07.17 0 0 11440

Megvettem a késeket, amiért zaklatalak titeket. Köszi a tanácsokat! 

andizs Creative Commons License 2014.07.17 0 0 11439

Üdv mindenkinek!

Segítsen  nekem valaki!

Most van először saját keltetésű néma kacsám. Gyönyörűek, 12-bl mind kikelt, de 1 hetes korukban az egyik mindig hasra esett,nem tud visszafordulni. Vettem nekik Jolovitot, kacsaindítót kapnak,de most 10. napra már ketten vannak ilyen hanyatt esősök. Óránként megyek , nézem őket és bizony napi 3-4 szer állítgatom fel. Nem tudok itthonról elszabadulni.

Az állatorvos azt mondta: rossz a táp, (másnál nem okozott panaszt), vagy vitaminhiány-erre vettem a jolovitot.

Tud valaki segíteni?

MG Petimester Creative Commons License 2014.07.16 0 0 11438

xDD...  "-.Hát hogy a nyári lúd "okos" géneket adna, hát szvsz hülyeség."     - Talán kiderülhet még, hogy érettségizettek.    ,-)))) . Köszi a képeket... lám-lám van ott minden ,kérem..kacsa, liba stb.

Előzmény: juhosttt (11437)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.15 0 0 11437

Hát hogy a nyári lúd "okos" géneket adna, hát szvsz hülyeség. A kis nyuszómuszóvá nemesített törpe, oroszlánfejű, lógófülü nyulak is tudnak üreget kaparni, nem veszett ki teljesen a génjükből

Nekem nem sokszor volt libám, de simán tudták mi az ami jó nekik és mi az ami nem. Pl a paréjt, labodát nem eszik. A paprikafüvet csak úgy ahogy. Egyedül a pázsitfűfélék mennek ad libitum nekik. Szóval ha kihajtom a kertbe, a muhart és hasonlókat tarra eszik, a paréj meg ott fog ágaskodni... De nem engedem ki, mert ha a muhar elfogyik és leeszi a fákat akkor nem a liba, hanem én megyek víznek...

Na röviden tömören: A liba nem hülye, max az emberek nevelik annak! Bár az idei libáim valahogy kisebbek mint szerettem volna... Bár vmi búb féléjük is van... Egyre többet látom a búbos liba jellegű libaféléket.

Pár képet feltolok, hogy ne h azt higgyék h csak pofázok, de kacsát meg csak neten látok :)

ezek tenyészek, bár csak a tojók maradnak

a mini libák... ha nem nőnek őszig akkor fasírt lesz belőle...

japipapi-nak:

a selejtes kacsám jelenleg.

aki egy párt alkot egy hinny gácsérral... Plátói szerelem v mi a szösz, mert az egyik steril, a másik satnya...

Előzmény: MG Petimester (11436)
MG Petimester Creative Commons License 2014.07.15 0 0 11436

Szia Juhost, régen váltottunk már szót . Kacsás üdvözletem,.. természetesen elsőnek. ,-))) ...Szóval,  70-ben még úgy tanították, hogy a ludak nem érzékenyek a beltenyészetre míg a kacsák nagyon is...stb. Ez így kerekítve és röviden. Ma már, más szemszögekből própáljuk a hajdani "féligazzságokból" lekövetkeztettni az egy egésszet.  ,-))). Talán nem a testi gyengeség végeredményének magyarázatára vagy esetleg gazdasági hasznultsági mutatóra, mindt magyarázat vagy indok. A ludak más szociális közösségí életet élnek mint a többi baromfiaink. Viselkedési mutatóik is eltérnek nagyon a többi házi szárnyasétól. Létezhet ugyan manifesztálódott terhelés az elődökből,de végül is nem lehet mindent erre fogni csupán. Mivel egy teremtett életről lévén szó, amiből nincs két egyforma, (mind semmiből a világon) ,így valóban létezhet megitélésem szerint is egyedi felépülésre lehetőség, ha és amenyíben a körülmények adottak. Gondolj csak bele ,hogy kik is lesznek az elsők ??...és kik az utolsók ??   xDD. A közmondásaink márpedig nem csak 1970-től léteznek akár csak a meséink sem, amikben ,minden benne foglaltatik. Tanulásuk javára. Az elöbb említett nyári lúd keresztezés lényege is az ,megitélésem szerint, hogy még okosabbak az utódok és életképesebbek lesznek, mivel megtudják külömböztettni a felvett táplálékokat , a mindenkori szezonális időben szabadon. Így már nem csak kimagasló öngyógyító képességüket nyerik vissza ,hanem az élet valóban élni tudd, és akar törvényében, harmonikusan működnek eggyüt a természettel. Agreszívitásuk is megérthetőbb és minden viselkedési formájuk. Na,.. ez jó" filósra" sikeredett, és 1000- bocsi...   xDDD. Nem csak a ludas Matyi kedvelte Édesanyja lúdjait.   ,-)))   üdv.

Előzmény: juhosttt (11433)
MG Petimester Creative Commons License 2014.07.15 0 0 11435

Szia Japipapi. Elöször is elnézést kérek a "haveriaskodó" köszönési formáért, de úgy gondoltam, hogy talán felemelőbb most a lúdad elvesztése miatt is. Na,.. meg 60 kodunk, és ne csak az unokák fogják lazára a dolgokat...  ,-))). Jó magam sem csupán Mártonnapi csemegeként vagy kitömött párnaalapanyag szinten kedvelem csupán ezeket a hangoskodó, néha csippkelődni is képes viziszárnyasokat. Mivel legelő állatról lévén szó, így két eséllyes ez a hirtene kimúlás esete, szerintem és véleményem szerint. Nincs alapja ,hogy távdiagnózissal bár mit is lehetne mondani ez ügyben. Megváltoztak a műtrágyák használata óta a legelő füveink beltartalma is, és lecsökkent a szortimentjük i,fajataválasztékosságuk nagyon. Mindent nem lehet a káliumra sem fogni alapon ,viszont igen magas ez a "szívbarát"szermaradvány a természetben. A házi ludak állagjavításánál sokan nyúlnak vissza a nyári lúd visszaviteléhez, keresztezik tehát. Mivel azok a képességek amiket elveszítettek a jelenlegi kis családok ,igen nehéz lenne további beltenyészettel kiküszöbőlni. Hasonló jelenség a juhoknál is megfigyelhető volt. Ezért mondja a "pásztor ember", hogy van a juh és van a bírka...és nem bírkász a juhász.  xDD. Már pedig ezt Ő jobban tudja a megfigyelése miatt is... Na de a ludak ! Náluk is szükséges lenne ,hogy szabadon válasszák meg amit legelnének. A keltetéstől kezdődik minden, amit eszik a szülő olyan lesz az utódja is. Márpedig erre szinte csak a "vad ludaknak" van lehetősége manapság szinte kizárólag. A háztályi lúd fajtáink keresztezése sem hozta meg a várt javulást így, ezért próbálkoznak többen az említett nyári lúd bevitellel ahogy kiderül a beszélgetések alkalmával. üdv.

Előzmény: japipapi (11426)
japipapi Creative Commons License 2014.07.15 0 0 11434

:-)

- nem én így aposztrofáltam, Tőled vettem át. :-)

- mint példa, jobban érthető a megközelítése, és a megrökönyödés emlékeztet rám :-))

- majd én is adok fényképet, hogy milyen satnya voltam és öregségemre milyen jól megerősödtem. :-)

- egyetértek, de a satnya kikupálható és nem genetikai hiba miatt satnya, tehát nem örökletes, szerintem.

Van egy dege kacsám, tojó, a teljes hátoldala, segge (bocs) szinte vinklibe áll. Nincs semmi gond vele, (a díszes társaság, tyúk, csirke, kasa félék, liba félék, fiatalok és öregek együtt élnek), csak nem foglalkozik a gácsér, vele. Már jó súlyba van,. utódot nem várok tőle, a sütőbe kitűnő lesz. Mindet kajára nevelem, a külsőség, szín, tartás, nem érdekel. Igaz én nem figyelem, hogy milyen a takarmány hasznosulása, ha fogyóban van, veszek. :-)

Előzmény: juhosttt (11433)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.15 0 0 11433

Hogy kelés gyenge voltál-e nem tudom, ezt nem ítélhetem meg :D

Mondjuk egy libát nem hasonlítok az emberhez, mert az már tényleg nagyon bunkóság lenne. Libából ha nem sikerül egy, akkor max szerzel 2 másikat... Embernél azért másabb!

Majd lefényképezem az én "satnya" kacsámat, most hogy néz ki. Fehér fejű lett, szép fekete tojó. Simán elpasszolhatnám pénzért, de ezzel hosszú távon a néma kacsa genetikáját rontanám. Régebben olvastam egy könyvben, hogy a termelők a szép egyedeket eladják, a satnyákat amit nem tudnak értékesíteni meghagyják tenyésznek, így rontva az állomány minőségét. Persze ez egyénfüggő...

Én azt a véleményt osztom, hogy ha meghagyunk satnya állatot, az egészségeseket kockáztatjuk, mert betegséget könnyebben terjeszt, az erősek kifogják így agressziót könnyebben kiváltva. Ugyanannyit eszik de nem termel annyit. Fogja a helyet a többitől. Ha külön teszed mégköltségesebb, mert külön foglalkozni kell vele...

Előzmény: japipapi (11432)
japipapi Creative Commons License 2014.07.15 0 0 11432

Szia!

Sok mindenben, ismét nem azonos a véleményünk, nevezetesen:

• megoldották a helyesírási segítést is, sőt, van mód az egyénen nem tetsző fazonokat ki lehet iktatni, nem látom szövegét, nem bosszant.
  • libához: ebben van igazság, de előneveltként vettem, mind 3 egyformán egészségesnek láttam. Igaz, végtermék, végső soron mind a fazékba kerül, de nem kell ledegradálni, frissítésre, kezdő állomány indítására megfelelő, a háztájiba. Más részt, minden embernek meg illeti a tisztességre való feltételezés, a bizalom, különben nem lehetne nyugodtan élni. Vallom, a többség tisztességes. Zokszó nélkül levágom bármelyik haszonállatom, de azért nem minden, azt ölöm, amelyiket nevelem. Nem dísznek tartom őket, de azért vannak emberi érzéseim feléjük is.
  • Talán igazad van, a láthatóan gyengét nem kellene meghagyni, de (lehet, nem jó a példám), rólam van szó, röviden: Nagyon kis vakarcsnak születtem, nem hitték, hogy megmaradok. '4-15 éves koromig minden nyavalyán át esetem, kórház, kórház hátán éltem.  Keltetés gyenge voltam? Nem szabadott volna utódot nemzetnem? Ki kellet volna szelektálni? Nagyjából, jól érzem magam a bőrömbe, gyerekeim egészségesek. Na erre varrjál gombot! :-)))))))
  • Igazad van, azért termeljük, hogy a tányérunkba kerüljön, de addig, születésüktől kezdve, igyekezzünk biztosítani nekik a teljes életet, még akkor i, ha az út nem mindig egyenes.
  • Igen, ilyen az érző ember! Próbál segíteni embernek, állatnak egyaránt, mert vallja, hogy az adott egészségügyi hiba a tudomány mai állapota szerint nehezen, vagy egyáltalán nem orvosolható, de hagyjuk meg az esélyt, mert holnap felismerjük: tévedtünk, javítható. A spártai nézet elavult.
  • szóval satnya voltam, de anyám bízott, igaza lett.

Hidd el, nem minden fekete és nem minden fehér, és az emberek sem egyformák, szerencsére.

Előzmény: juhosttt (11431)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.15 0 0 11431

A szerkesztést nem fogják megoldani az 99%. Hogy miért nem tudom, de ha eddig nem tették ezután sem.

A libára rátérve én személy szerint letudom azzal, hogy kelés gyenge. Ennek oka a tenyésztojást tojó egyedek takarmányozási hibája, rossz tenyészanyag (ez rossz tenyész tojást is von maga után), de lehet szimplán rossz genetikájú egyed. Ezért nem győzöm mondani, hogy az ilyen egyedeket csak végterméknek kell tekinteni és nem jó ha a szívünkbe zárjuk. Arra vannak egészséges hosszú életű egyedek...

Általánosságban mindenkinek:

Saját tapasztalat idénről: Van egy néma kacsám. Napos korában full fekete volt. a színe végett meghagytam, pedig kelés gyenge volt. A lába szétcsúszott, kis esetlen jószág. kb 1 hét alatt tök normális kacsa lett belőle. De aztán ahogy teltek a hetek, lemaradt a többiektől, lassan nő. Most elkéstem a pecsenyekori levágással. Mikor megfogtam h megnézzem milyen, hát pille könnyű. Ezen azért nem lepődök meg, mert tudtam, hogy rossz napos kori egyed volt. De ugyanannyi takarmányt evett és mégse hozz amit egy egészséges. (megjegyzem, a többi kelés gyenge állatot napos korban elintéztem.)

Lehet a 4 mancs ezért megkövez, de mivel ezek általában étkezési célú állatok, továbbá tenyésznek nem hagyunk meg szart, így a selejttel nem húzom le a többieket is, hanem napos korban elintézem. Mivel úgy is halálra van ítélve, ne nőjön se a szívemhez, se ne egye meg a fejemet...

Sokszor olvasom, hogy felnevelik a satnya állatot és örülnek h de szép egyed lett belőle. Aztán el is felejtik h napos korban satnya volt és beállítják tenyésznek. utána meg mindent ecetes vízzel permetelik, kézzel bontják a tojás hajat, mert csóri madár nem bír kikelni...

japipapi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 11430

:-(

Nem volt tegnap semmi előzmény, még délután szaladgált, délelőtt KO. Én nem vittem dokihoz, de felboncoltam, sokat vágtam, ennek semmiféle szervi látható baja nem volt, azért gondoltam, idegrendszerű ok lehetett.

Előzmény: Kacsabarát (11429)
Kacsabarát Creative Commons License 2014.07.14 0 0 11429

Sajnálom a kislibádat! :(

Nekem akkor voltak ilyesmi tünetei amikor libainfluenzája és bélgyulladása volt egyszerre. Ezt onnam tustam meg hogy elvittem állatorvoshot és felvoncolta :|

japipapi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 11428

............ saját írásaim, had javítsam, vagy töröljem! Nem értem, miért nem lehet megtenni? :-(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!