Nem teljesen ide kapcsolódik, de lenne egy kérdésem:
Szinte az összes világvallás azt állítsa, hogy az ő hitük az egyetlen igaz hit és az összes többi ember a pokolhoz hasonló helyen fog szenvedni az örökkévalóságig. Még a keresztényeknél is a katolikusok ezt állítják a reformátusokról és a evangléliusokról. Ezekből a vallásokból akkor az állításotok alapján csak 1 lehet igaz. Akkor hogyan lehetséges az, hogy mindegyik hit tisztelői tudnak ugyannannyira szentül hinni az istenükben?
És ezt Te elhiszed? Te hiszel egy gyilkosnak, egy tömeggyilkosnak?
40 „És monda Illés nékik: Fogjátok meg a Baál prófétáit; senki el ne szaladjon közülök! És megfogák őket, és alávivé őket Illés a Kison patakja mellé, és megölé ott őket.”
Mind a 450-et, vagy mind a 850-et. Vagy az Aséra-prófétákat valamiért nem bántotta?
19 „Most azért küldj el, gyűjtsd hozzám az egész Izráelt a Kármel hegyre, és a Baál négyszázötven prófétáját, és az Aserának négyszáz prófétáját, a kik a Jézabel asztaláról élnek.”
Jézus is erről beszélt:
Mt 23:31 „Így hát magatok ellen tesztek bizonyságot, hogy fiai vagytok azoknak, a kik megölték a prófétákat.”
34 „Annakokáért ímé prófétákat, bölcseket és írástudókat küldök én hozzátok: és azok közül némelyeket megöltök, és megfeszítetek, másokat azok közül a ti zsinagógáitokban megostoroztok és városról-városra üldöztök.”
37 „Jeruzsálem, Jeruzsálem! Ki megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, a kik te hozzád küldettek,…” Stb.
Ha elhiszed, mi alapján teszed ezt?
Nem mellesleg Illés Él isten követője, annak az Él-nek, aki a „seregek ura”, más megközelítésben; atyja a többi istennek, akik 77-en, vagy 88-an voltak.
15 „És felele Illés: Él a Seregeknek Ura, a ki előtt állok: e mai napon megmutatom magamat néki.”
36 „És a mikor eljött az esteli áldozás ideje, oda lépett Illés próféta, és monda: Óh Uram, Ábrahámnak, Izsáknak és Izráelnek Istene,…”
Az ő istenük is Él volt, ha emlékszel kinek állított emléket Ábrahám…. (Bét-Él)
Ēl is called again and again Tôru ‘Ēl ("Bull Ēl" or "the bull God"). He is bātnyu binwāti ("Creator of creatures"), [Ő a lények teremtője] ’abū banī ’ili ("father of the Gods"), [Istenek atyja]
and ‘abū ‘adami ("father of man") [emberek atyja]. He is qāniyunu ‘ôlam ("creator eternal") [Ő az örökkévaló teremtő], the epithet ‘ôlam appearing in Hebrew form in the Hebrew name of God ’ēl ‘ôlam "God Eternal" in Genesis 21.33.
Egyébként Él, kánaáni főisten volt, s a többi isten is mind része a kánaáni panteonnak. Sőt, a héberek is imádták nemcsak Él.t, hanem feleségét, Asérát, és fiukat Baált is, miután áttértek a bálványimádásról az Isten- imádatra.
Melyek a hamis istenek, miért hamisak, s mi az erre vonatkozó bizonyíték?
Pl:21És odamenvén Illés az egész sokasághoz, monda: Meddig sántikáltok kétfelé? Ha az Úr az Isten, kövessétek őt; ha pedig Baál, kövessétek azt. És nem felelt néki a nép csak egy szót sem.
Honnan lehet megtudni melyik hamis? Baál, vagy az Úr?
22Akkor monda Illés a népnek: Én maradtam meg csak egyedül az Úr prófétái közül; míg a Baál prófétái négyszázötvenen vannak;23Adjatok azért nékünk két tulkot, és ők válaszszák magoknak az egyik tulkot, a melyet vagdaljanak darabokra, és rakják a fákra; de tüzet ne tegyenek alája; én pedig a másikat készítem el, a melyet a fákra rakok, de tüzet én sem teszek alája.24Akkor hívjátok segítségül a ti istenteknek nevét, és én is segítségül hívom az Úrnak nevét; és a mely isten tűz által felel, az az Isten. És felelvén az egész sokaság, monda: Jó lesz!
Baál:
És vevék a tulkot, a melyet nékik adott, és azt elkészíték, és segítségül hívák a Baálnak nevét reggeltől fogva délig, mondván: Baál! hallgass meg minket! De nem jött szó, sem felelet. És ott sántikáltak az oltár körül, a melyet készítettek.27Mikor pedig már dél lett, elkezdte őket gúnyolni Illés, azt mondván: Kiáltsatok hangosabban, hiszen isten! Talán elmélkedik, vagy félrement, vagy úton van, vagy talán aluszik, és felserken.28És elkezdtek hangosan kiabálni és az ő szokásuk szerint késekkel és borotvákkal metélték magokat, míg csak ki nem csordult a vérök.29Mikor pedig a dél elmúlt, prófétálni kezdtek egész az esteli áldozatig; de akkor sem lett se szó, se felelet, se meghallgattatás.
Az Úr:
0Akkor monda Illés az egész sokaságnak: Jőjjetek én hozzám. És hozzá méne az egész sokaság, és megépíté az Úr oltárát, a mely leromboltatott volt.31És vőn Illés tizenkét követ, a Jákób fiai nemzetségeinek száma szerint, a kiknek az Isten azt mondotta volt: Izráel legyen a te neved;32És oltárt építe a kövekből az Úr nevében, és egy árkot húzott az oltár körül, a melybe két véka vetni való mag férne.33És oda készíté a fát, és felvagdalá a tulkot, és felraká azt a fára;34És monda: Töltsetek meg négy vedret vízzel, és öntsétek az égőáldozatra és a fára. Monda ismét: Tegyétek ezt még egyszer! És másodszor is azt tevék. Monda még is: Harmadszor is tegyétek meg! És harmadszor is azt mívelék;35Úgy, hogy a víz lecsurgott az oltárról, és még az árok is tele lett vízzel.36És a mikor eljött az esteli áldozás ideje, oda lépett Illés próféta, és monda: Óh Uram, Ábrahámnak, Izsáknak és Izráelnek Istene, hadd ismerjék meg e mai napon, hogy te vagy az Isten az Izráelben, és hogy én a te szolgád vagyok, és hogy mindezeket a te parancsolatodból cselekedtem.37Hallgass meg engem, Uram, hallgass meg engem, hogy tudja meg e nép, hogy te, az Úr vagy az Isten, és te fordítod vissza az ő szívöket!38Akkor alászálla az Úr tüze, és megemészté az égőáldozatot, a fát, a köveket és a port, és felnyalta a vizet, a mely az árokban volt.39Mikor ezt látta az egész sokaság, arczra borult, és monda: Az Úr az Isten! az Úr az Isten!
Az a nyilvánvaló tény, hogy ahány felekezet vagy vallás, amelyik alapja a fekete könyv, mind mást mond.
Ez vagy annyit tesz, hogy Isten képtelen egyértelmü és világos üzenetet küldeni - eszerint a keresztények ilyen béna Istenben hiszenk - vagy azt, hogy a Biblia nem ISten szava.
Merthogy Isten ha közölni akar valamit, akkor képes azt egyértelmüen is megtenni.
- Ezt elfogadom, de a Bibliában számos istennév elhangzik, közülük melyik a Teremtő? Vagy egyik sem?
Ezt a kérdést már kétszer is feltettem, de még egyszer sem válaszoltad meg. Ezek szerint nem tudod a választ…
- Miután a Teremtő minden nép Istene, akit bármilyen néven is nevezik, ezért nem mondhatja az Isten, hogy:
„Isten vagyok, és nincs hozzám hasonlatos.”, mert minden Isten hozzá hasonló, sőt teljesen azonos is vele. Más szóval, az ilyen kirekesztő isten nem lehet „valódi” csakis kitaláció. Egyetértesz ezzel?
„Bálványokat is neveznek isteneknek, de az nem Teremtő.”
A fekete (kék) könyv tartalma visszavezethető keletkezésben és vallástörténelemben egyaránt. Semmiféle okunk nincs feltételezni, hogy a tartalom (akármilyen keresztény irányzat szerinti értelmezése) igaz lenne, sőt ellenkezőleg.
16A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,17Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.
És.60:5Kihez hasonlíttok engem, és kivel tesztek egyenlővé? És kivel vettek egybe, hogy hasonlók volnánk?6Kitöltik az aranyat az erszényből, és ezüstöt mérnek a mértékkel, és ötvöst fogadnak, hogy abból istent csináljon; meghajolnak, leborulnak előtte.7Vállukra veszik azt és hordozzák, majd állványára helyezik és veszteg áll, helyéről meg nem mozdul, ha kiáltasz is hozzá, nem felel, nyomorúságodból nem szabadít meg.8Emlékezzetek meg erről, és legyetek erősek, vegyétek eszetekbe, pártütők!9Emlékezzetek meg a messze régi dolgokról, hogy én vagyok Isten és nincsen több; Isten vagyok, és nincs hozzám hasonlatos.10Ki megjelentem kezdettől fogva a véget, és előre azokat, a mik még meg nem történtek, mondván: tanácsom megáll, és véghez viszem minden akaratomat;
Egy isten nem mondhat semmi ehhez hasonlót, mert ezzel elhatárolja magát más népek egész pontosan a világ többi népe által elfogadott bármilyen néven nevezett istenétől, azaz Istentől.
A Teremtő minden nép Istene, bárhogyan hívják. Bálványokat is neveznek isteneknek, de az nem Teremtő.
Hogy némelyek mit erőltetnek bele, hogy igazolhassák gonosz mivoltukat, azzal csak maguknak ártanak.
Pl ez is érdekes volt, amit említettél. És ez is egy szempont.
A nagyegyházak hajlamosak leszektázni a kicsiket, mondván, hogy mivel ők kicsik, ár csak is szekták lehetnek.
Erre a Bibliában ezt találod:
"Menjetek be a szűk kapun; mert széles és tágas az az út, amely a pusztulásba visz, és sokan vannak, akik azon mennek be; 14 ellenben szűk az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják." (Máté7:13,14)
Vagyis éppen ellenkezőleg: akik sokan vannak, azok a szekta és hamis tanítók, míg akik kevesen vannak, azok közül lesz egyik az igaz kereszténység.
Két kritériumot most már te is tudsz.
Biztos hogy nem nagyegyház, a tagjai pedig nem mennek háborúzni ill. gyilkolni.
"Nem én, hanem a Biblia alapján el lehet dönteni. "
Hát ez sehogy sem sikerül. Ahány nézet, felekez, vallás, szekta, mind mást olvas ki a sztoriból - igazol
va, hogy a történet nem Isten szava, anem egy tákolmány, amiböl mindenki azt veszi ki amit épp akar, hogy a saját kicsinyes gondolatit igazolja vele.....
Nem én, hanem a Biblia alapján el lehet dönteni. Pl. egy szempontot előbb már érintettünk. Aki kereszténynek vallja magát és öl, vagy az egyháza eltűri, gyakorolja ill. áldását adja a gyilkolásra, háborúskodásra, azok nem keresztények.
Remélem ebből néhány álkeresztény egyházat be tudtál azonosítani.
Nézd csak meg ezt pl. :
"Nem mindenki fog bemenni az egek királyságába, aki azt mondja nekem: »Uram, Uram«, hanem az, aki cselekszi égi Atyám akaratát. 22 Sokan mondják majd nekem azon a napon: »Uram, Uram, nemde prófétáltunk a te nevedben, démonokat űztünk ki a te nevedben, és sok hatalmas cselekedetet vittünk véghez a te nevedben?« 23 De én akkor megvallom nekik:Soha nem ismertelek titeket! Távozzatok tőlem, ti, akik törvénytelenséget műveltek !" (Máté7:21-23)
Nem, mert ahogy már mondtam, azok nem keresztények voltak. Amíg fennállt Isten és a zsidók közti szövetség, addig a héberekfel voltak hatalmazva az emberölésre, de csak akkor, ha azt Isten is jóváhagyta, tehát akkor, ha igazságos volt a halál-önhatalmúlag nekik is tilos volt.