Sok olyan mediterrán származású növény van, amit szívesen ültetnek az emberek, és ez a kedves színes, sőt színváltós virág is joggal tartozik ide.
Beszélgessünk róla- ki hogy teleteti, és ki hogy szaporítaj, ki hogyan-mivel éri el, hogy sátányrózsája sokáig szép maradjon!
Ez a mai viharos szél elintézte rendesen a "sétányokat" egy csomó ágat letört róluk a végén még fel is döntötte. Azt hiszem el kell tenni őket, a teletetőbe, lehet hogy holnap megvágogatom az ágaikat, azután mehetnek.
Hát ne haragudjatok. Megnéztem a wikipédiás linket és totál mást ír, mint amit én ide pötyögtem. Pedig csak néhány érdekesnek tűnő dolgot akartam felrakni. Kétszer meggondolom, hogy mit írjak le a fórumba. Erre beleszaladok egy ilyenbe. Még egyszer bocsánat mindenkitől, senkit nem akartam(akarok) félrevezetni.
Ez úgy indult, hogy már nem fér a pincébe, hagyjuk veszni. Egészen december közepéig kint volt, közben volt -8,5C fok is akkor csináltam neki helyet és behoztam, pár nap múlva -15C fok lett, úgy hogy pont időben.
nagy szerencséd volt, akkor mert a leanderek sem bírják - 12- ig, nézz át ha ráérsz a leanderes topicba.
-4-5-nél tovább nem érdemes kisérletezni a virágokkal ami mediterrán jellgű, mert ha nem is fagyna meg, akkor is megfáznak, de - 8-10 körűl minden megfagy , szerintem.
De minek is kockáztatna az ember, ha van egy két kedves virága, nehogy már megfagyjon !!
én pl a hibiscust sok év tapasztalata után , tegnap már behoztam, mert ha az megfázik, már 5- 0- fok körül nagyon sok levele lesárgul, lehullik róla az összes bimbó, gutaütést kap a melegtől bent, jó most még nem fűtünk, azt akkor kell behozni, mikor még olyan a hőmérséklet kint mint bent, ez a tapasztalatom.
Azt el tudom hinni esetleg, hogy ha kiültetjük a szabadba, akkor a föld megvédi a gyökerét, ha a lombja vissza is fagyna. Nekem ugye cserépben volt, amikor megfagyott, jobban éri a gyökerét a hideg.
Mindenesetre nekem egy fám kifagyott 0 fokon, én nem kísérletezem tovább.
Lantana camara "Bandana"annyiban tér el a sima camarától, hogy nagyobb és élénkebb színű virágzatot hoz. A hidegtűrése mindkettőnek ugyanaz. Úgy írták, hogy USDA 8 zónában a talaj feletti rész elhal, de a gyökérzetről a következő évben újra hajt.
Annyit hadd mondjak, hogy nekem egy tő sétányrózsám már tönkrement, amikor a leanderekkel együtt a fűtetlen hétvégi házunk emeletén tartottam, ahol a leghidegebb időszakokban 0 fok volt huzamos ideig.
Több oldalon is megnéztem, és a USDA zóna szerint a minimális hőmérséklet (amit még elvisel) a 8-as tartomány. Ez -12 foknak felel meg. Én most fogok lantanát először teleltetni, szóval saját tapasztalatom nincs. De ha több oldalon is ezt írják, talán elhihető. Esetleg ezzel a növénnyel is kísérletezhetsz :-) Őszintén, sok sikert. Majd írd le, mit tapasztaltál.
A sárga fehéret nem tudom szétválasztani, mert egy tö. Amikor elkezdett virágozni akkor egy rózsaszínü ága is volt még, de az valahogy elhalt a nyár folyamán. A balkonnövényes topikban van róla kép valamikor júliusban, ha akarod ott megnézheted. Akkor még anlu(2) volt a nevem. De köszi a segítséget. Majd akkor megpróbálom idén átteleltetni. Eddig mivel olyan sok-sok gyökértéglám van, még soha sem próbáltam belöle növényeket megmenteni. Pedig többet is lehetne, de helyem is kevés van, mert a sok leander, és egyéb dézsás sok helyet foglal el.
Szerintem az egynyáriak gyökerével ne foglalkozz, csak vágd le a növényeket tőből és kész. A piros-sárgát utána így, ahogy van át lehet telelteni, tavasszal meg átülteted. A sárgát és a fehéret érdemes valahogy szétválasztani, de csak a kettőt egymástól, két oldalt az egynyáriak gyökerével nem foglalkoznék. Idővel elkorhadnak azok a gyökerek, és kész.
Most fényképeztem le. Már látszik a balkonon, hogy itt van (jön) az ösz. Az egynyáriak már elég csúnyák, ezért a hétvégén le fogom szedni öket. A lantanák kb 10-15 cm-esek voltak májusban. Na ebböl a gyökérkavalkádból fogom megpróbálni majd kiszedni a lantanákat.
Nem szóltál közbe. Itt bárki elmondhatja a véleményét. Amiket leírtam egy angol nyelvű lapról fordítottam és a szöveg alapján a kiültetett növényekre vonatkozik.Valahogy úgy kellene az öntözést megoldani, mint a rózsánál. A tövét locsolni. Ha dézsában tartod, ajánlom a többi fórumozó tapasztalatainak elolvasását.
Bocs a közbeszólásért, de ha valaki kint tartja pl. a kerben és nem dézsában, akkor hogyan oldható az meg, hogy inkább alúlról legyen öntözve és ne felülröl? Az enyémek mindenhonnét kapnak vizet (lentröl-fentröl), és szerintem ennek a növénynek nincs is kártevöje. Nálam még legalábbis nem volt. Nagyon könnyü a tartása, szereti a vizet, de ezt nálunk minden növény szereti. Szerintem árnyékban, napon, mindenhol jól érzi magát. Nem egy kényes növény. Nekem már évek óta van, de még soha sem próbáltam meg átteleltetni. Majd idén elöször próbálom. Nálam a balkonon van a többi növénnyel (többnyire egynyáriak) egy ládában, és majd most ha leszedem a növényeket, akkor fog kiderülni, hogy a sok-sok gyökeret szét tudom-e majd választani. Mindig 100x 15x20 cm-es gyökérrudak vannak, amiben szinte nem is látható a virágföld, mert annyira sok a gyökér.
Persze, igazad van. Ha dézsásan tartja az ember a növényeket, másabb igényei vannak. De ha valaki kedvet érez ahhoz, hogy nyárra kiültesse, majd a fagyok előtt felszedje, annak hasznosak lehetnek ezek az információk.
Azt hiszem, a leírtak szabadba kiültetett növényre vonatkoznak. Dézsásként tartva vízigényes, és tapasztalatom szerint meghálálja a folyamatos tápanyag utánpótlást. Az enyémek szinte minden öntözésnél kapnak wuxalt a vizükbe (5 liter vízhez egy kávéskanállal), és több virág nem nagyon férne rájuk. Eddig semmilyen betegség nem támadta meg, és alsó leveleit sem hullatja. Természetesen már pár hete nem kapnak tápoldatot, most már inkább a télre kell felkészülni, de nyáron jót tesz. A nagyobb növényem vízigényére jellemző, hogy egy mély műanyag lavórba van állítva a cserép, amit tele kell tölteni vízzel, ha egész nap távol vagyunk, és estére nincs alatta semmi. A terméseket tényleg érdemes eltávolítani, mert nehezek, lehúzzák az ágakat, és könnyebben szétdől a növény. Nekem erre nem nagyon van időm, inkább nyár közepén egyszer erősen visszavágom a növényeket, így szép tömöttek és formásak maradnak.
Közben találtam egy kis érdekességet, újdonságot. A teljesség igénye nélkül:
Talaj: A talajra nem igazán igényes. Szinte minden típust elvisel. De a tápanyag szegény talajban fejlődik a legszebben.
Tápanyag: Trágyázni tavasszal kell, kis mennyiségben. Illetve nyár közepén ezt meg lehet ismételni. A túl sok plusz tápanyagtól csökken a virágzás mértéke, illetve fogékonyabb a betegségekre.
Öntözés, vízellátás: Az új növények talaját néhány hétig - amíg rendesen be nem gyökeresednek- nedvesen kell tartani. A továbbiakban: virágzási időszakban hetente egyszer nagyon alaposan meg kell locsolni, kivéve ha azon a héten kapott 2-2,5 cm esőt. Rövid ideig elviseli, ha nincs öntözve. Kerülni kell a gyakori felülről öntözést. Ettől a növény fogékonnyá válik a betegségekre és gyökérrothadás is felléphet.