Keresés

Részletes keresés

BAttila1964 Creative Commons License 2020.04.10 0 0 44548

Mi a gond? Még meg sem indultak... ;)

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44547)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 44547

Helló!

 

Hát nem tudom mi lesz a kaki fákkal.

Van valaki akinél már szép leveles?

Egy fotót róla hogy irigykedjünk.

Köszi.

Krizsanyik Creative Commons License 2020.04.08 0 0 44546

Azt gondoltam, hogy ki fognak hajtani, de termés, még mutatóban sem lesz. Be kell látni, a

természet nagy úr! Nekem, nagyon rossz előérzetem van.

Előzmény: 123János (44545)
123János Creative Commons License 2020.04.08 0 0 44545

Sajnálom, várni kell türelmesen kifognak hajtani a fák.

Előzmény: Krizsanyik (44543)
Dav32g Creative Commons License 2020.04.08 0 0 44544

Üdv . A most harmadik éves Péter nevű pisztácia fam virágzik... Sajnos még a termo kelleti magát :) 

Krizsanyik Creative Commons License 2020.04.08 0 0 44543

Nálunk-7 volt, a tőled hozott oltványok, mind elfagytak, de talán majd jövőre...

Előzmény: 123János (44532)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.04.08 0 0 44542

Ki fog hajtani, de idén nem lesz rajta termés. Legrosszabb esetben a már erősen hajtó lótusz ledobja a héját, vagy épp a nemes. Mindeközben a virginianara oltott fák vígan várják a 1-1,5 hét múlva esedékes rügypattanást. :)))))

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44541)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 44541

Ma volt nálunk a leányom és úgy nézte hogy úgy néz ki talán vége van a fának.

 

Hogy kihajt nem tudom még.

Morbid hogy mikor rájöttem a lekvár főzésre, nem lesz termés és fa sem.

nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 44540

Helló!

 

 

A mai napon így nézett ki a kaki fa.

Szerencsére a rügyek nem jöttek még ki.

Tegnap felbontottunk egy celofános lekvár félét és ez maradt belőle.

A lényeg hogy lehet belőle lekvárt/dzsem félét készíteni és nem kell senkire tukmálni.

           

 

Gizellamama Creative Commons License 2020.04.03 0 0 44539

Szerencsés vagy  kedves Gyula!

Nálam minden megindult és minden meg is fagyott szerencsésen .

Sok gyümölcsöt nem kell szednem az már biztos.

Ha kóstoló lesz  a kivikből,kákikból , kajszi és őszibarackokból annak is örülhetek.

Fára mászni idén nem fogok az biztos.

A korai cseresznye is már 28.-a óta virágzik. Ilyen korán még soha nem tapasztaltam cseresznye virágzást.

Minden tele virággal és bimbóval amikor az éjszakai fagyok meg csak jöttek -jöttek.

A -7-8  fok nemtett jót semminek. 

Ettől féltem egész télen, amit inkább tavasznak hívnék inkább, mert ennél hidegebb nem volt akkor sem.

Előzmény: Gyula20 (44535)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 44538

Hello!

 

Lett úgy csinálva hogy mixerrel szétvertük és szegfűszeget*fahéj darabokat  főztünk bele. Volt olyan amibe egész ánizs darabok kerültek./ez nem jött be/

Másik módszer amikor csak villával lett szétnyomkodva.

Cukor mindkét esetben lett téve bele ízlés szerint, mint szirup.

Lett fém fedeles és celofános. Úgy nézem a celofános kezd szikkadni.

Még nem bontottunk fel egyet sem.

Majd utána rangsoroljuk.

A lekvárokat/dzsemeket így tesszük.

A fém fedeles folyékony lesz a celofánost úgy 4-5 év után szelni lehet. 

Előzmény: 55judit (44530)
55judit Creative Commons License 2020.04.02 0 0 44537

Nálam erősen duzzadnak a káki rügyek mindkét fajtán.

Előzmény: Gyula20 (44535)
55judit Creative Commons License 2020.04.02 0 0 44536

És gondolom, finom. Mivel nem savas gyümölcs, nem hiányzik a lekvárból egy pici citrom vagy citromhéj?

Arra gondoltam, hogy zselésítő helyett nem-e  el lehetne készíteni sütőben. Tavaly kaptam az ötletet fügelekvárhoz. Kipróbáltam, gyorsan kész lett, nagyon sűrű, és nem puffogott a lekvár fővés közben mint fent a tűzhelyen szokása. Szerinted működne?

Zselésítőt azért nem teszek lekvárba, mert ha meleg palacsintába kerül a lekvár vagy sütnék vele, akkor elfolyik.

Előzmény: Gyula20 (44534)
Gyula20 Creative Commons License 2020.04.02 0 0 44535

Ma átnéztem a kákikat és kiviket ,- többféle kákim van , indulásnak még nyoma sincs egyiken sem.

A szőrös kivin az első rügyeknél látni pici szőrösödést.

Viszont a kajszi ás az őszi barack virágok lebarnultak.

Tegnapelőtt -4  , tegnap -3 volt reggel felé.

Védekezni nem fogok , ha nem bírja a klímát -másra cserélem.

 

 

Gyula20 Creative Commons License 2020.04.02 0 0 44534

Csak cukor nélkül és más adalék anyag nélkül ,csak zselésítő van benne .

Előtte mixerrel feldolgozva.

Előzmény: 55judit (44527)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.04.02 0 1 44533

Szerintem oltható, azt hiszem tőled kaptam Cinebulli, üzbég ágakat, azok virginianara lettek oltva, jó eredménnyel. Mellett oltottam rá Szent Gellért és Tipo, costata fajtát is, azok is megeredtek rajta és jól nőnek. Nyilván, nem úgy, mint a lótuszon, de mit sem ér az, ha van egy nagy fád, ami folyton elfagy és nem hoz termést, néha meg azért tövig is fagy, mert miért ne. Persze ha eltalálod a szerencsés fekvést, akkor lehet sikered hosszútávon a kommersz fajtákkal is, de pl nekem a Fennio annyira közel van a házfalhoz(DNY domboldal, brutálisan meleg tud lenni már tél végén is, ha süt a nap), hogy amit nyert a védettséggel, azt el is vesztette azzal, hogy sokkal előrébb volt a kihajtásban mint a háztól távolabb lévők..... 

Pedig az újabb enyhe tél reménykeltő volt, de ebben a formában, rosszabb, mintha rendes telünk lett volna. 

Előzmény: 123János (44532)
123János Creative Commons License 2020.04.02 0 0 44532

Costata rügyei két ház között csekély fagykárral, de elég jól átvészelte a fagyokat. Mellette lévő Vaniglia pedig elfagyott, kiváncsi vagyok ezek után mikor hajt ki. Van még ugyan ott Mercatelli, azon látok zöld rügyeket, de sok a fagyott is. Ha sikerül a Costatának találni ilyen védett helyet mint nálám van esélye, de pár méterrel arrébb déli házfalának védelme nélkül biztos teljesen elfagytak volna a megindult rügyek. Virgyinia alanyon lévő nemes sokkal később fakad, ez igaz és most ebben a helyzetben nagyon  előnyős, de abban nem vagyok biztos, hogy a Tipo, Vaniglia oltható e rá. 

Ki kell próbálni. A virgyinia alany sokkal lassabb növekedést eredményez, kisebb lesz a fa koronája. Később fordul termőre a ráoltott nemes, de érdemes válalni, ha termésbiztonságot jelent.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44531)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.04.02 0 1 44531

Hát idén nem nagyon lesz nem hibrid datolyaszilva. Megint -5 fok volt. Minden sima ázsiai vagy olasz stb d.szilva fajta totál lefagyott, pedig még pattanás előtt voltak 1 héttel kb.
Egyedül a Rosseyenka, Nikita vészelte át károsodás nélkül vagy minimális kárral ami lótusz alanyon volt, a virginiana alanyokon lévők teljesen sértetlenek. Ami érdekes, hogy a Costata és a Rosseyenka 2.5 méterre van egymástól és ugyan olyan stádiumban voltak, mégis az Costata totálra fagyott, a Rosseyenka pedig egyáltalán nem károsodott. 

Tehát ha tavaszi kihajtás körüli fagyokat nézzük, akkor is ajánlott a hibrid fajok ültetése, vagy a hagyományos nemes fajták virginiana alanyra oltása. 
Remélem akik eddig védték a lótusz alanyt, azok most megvilágosultak. Én biztos, nem vetek több lótuszt alanynak és nem is oltok többet rá. Remélem a nagy kertészetek is követik majd a példát és előrébb veszik a termésbiztonságot a profitjuknál. :)

55judit Creative Commons License 2020.04.02 0 0 44530

Nálatok kerül fűszer a datolyaszilva lekvárba? Ti hogy készítitek?

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44529)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.02 0 0 44529

Helló!

 

Tényleg nem vagy sovány.

Mi rendesen reggelizünk, úgy 18 óra után már nem eszünk.

A húst/halat szeretjük zöldségekkel.

5 éves lesz a celofános s. barack lekvár amit szelni lehet megnéztem az eltevés dátumát.

A kakiból még nem bontottunk fel, nézem hogy nincs-e rajta penész, de nincs.

No, azt lenne jó szelni.

További jó gyümölcsözést.

 

Előzmény: Gyula20 (44526)
pupákdézi Creative Commons License 2020.04.02 0 0 44528

Úgy látom, hogy az ebbe a fórumba tartozó növényeket újabban nem a téltől kell félteni, hanem a tavasztól.

Nem télen takarunk, hanem tavasszal. Röhej.

55judit Creative Commons License 2020.04.01 0 0 44527

Mivel ízesítitek a lekvárt? Milyen fűszert, és cukor helyett mit? Mert azt tudom hogy nálatok sincs cukor. :)

Előzmény: Gyula20 (44526)
Gyula20 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 44526

Vagy tíz-tizenöt éve csak gyümölcs a reggeli, ennek ellenére a nyolcvan-nyolcvanöt kilót közelítem

.

Készítettünk kákiból olyan lekvár félét , az nagyon jó a vasárnapi szertartásos ebédemhez , ami mindig palacsinta , emberemlékezet

óta.

 

 

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44524)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 44525

Az előbb olvastam a cikket.


Virológus/biológus válaszolt.

https://www.valaszonline.hu/2020/03/31/koronavirus-tevhitek-muller-viktor/?fbclid=IwAR3SxNS4uNcuNyzhZmnb-TOQ37g4OOWliBopgQQ3fDNLPPJyMhwDpwnw5sc

 

Mi követjük a külföldi összegzéseket a Föld országairól.

Amúgy a Földön kb 9 milliárd ember él és a halálozás tán százezer körül van. 

nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 44524

Helló!

 

Akkor a gyümölcsön kívül mást nem is eszel ebédig?

Jó sovány lehetsz én örökké hús után ácsingózok.

Szépen kitartott a kakid.

Kíváncsi leszek milyen lesz amit főztünk lekvár félét.

Szoktuk fém fedéllel és celofánnal zárni az üvegeket. Az utóbbinál a sárga barack lekvárt ami x éves szeletelni lehet.

Előzmény: Gyula20 (44513)
diospyros Creative Commons License 2020.04.01 0 0 44523

hát a száraz már nem jó... :(

Előzmény: Gizellamama (44521)
Gizellamama Creative Commons License 2020.04.01 0 0 44522

Bocsi!

 

Az előző hozzászólásom a nálam észlelhető mini és szőrös kivikre vonatkozott.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44515)
Gizellamama Creative Commons License 2020.04.01 0 0 44521

Sajnos nem csak barnásak,hanem szárazak is lettek a fagyos éjszakák után .Össze lehet őket morzsolni mint a szárított fűszereket. Ennyi fagyos éjszaka után már lehet,hogy egyetlen rügy sem marad életben abból ami így sietett. Talán a lustábbja még túl éli.

Előzmény: diospyros (44514)
meszi67 Creative Commons License 2020.04.01 0 1 44520

A kevés védelem is több, mint a semmi! Egy orvos okosan elmagyarázta, hogy miért is kell viselni:

 

1. Valamennyit mégiscsak szűr --még az otthon készített szövet maszk is!

2. Ha maszk van az emberen nem nyúl önkéntelenül a szájához-orrához /ugye itt jutnak a szervezetbe a vírusok/

3. Ha maszkos emberrel találkozol önkéntelenül tartod vele szemben a kellő távolságot, és beszédbe sem olyan könnyen elegyedsz vele, mintahogy a maszkos sem kezd el cseverészni másokkal.

 

A három ok talán már indokolja.

 

 

Persze mindenki maga dönti el, hogy mennyire parázik. Amíg nagyon fiatal az ember és fiatalok a szülei-nagyszülei is, talán könnyebben --megkockáztatom:felelőtlenebbül-- kezeli ezt a dolgot, hiszen akár tünetmentesen is áteshet rajta. Ha már van veszélyeztetett a környezetében akkor talán már jobban vigyáz. Én sem magam miatt hordom... 

Előzmény: Nobody1 (44518)
Gyula20 Creative Commons License 2020.03.31 0 2 44519

Véleményem szerint védekezést nem lehet túlzásba vinni !

Előzmény: Nobody1 (44518)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!