Látom magyar munka, magyar termék 😉! Én is pár napja pikíroztam őket, lett néhány cseréppel.
Majdnem minden évben ültetek későbbeni oltáshoz. A legelsőből származó most fog másodszor virágozni. (2014-es magvetés.)Természetesen fiú lett, de nem bánom mert így már van párja a lányaimnak...
Az idén oltásokat is csináltam februárban, és egész jól sikerültek.
van itt olyan fórumtárs, aki Esztergom környékén lakik és van virágzó Tomurija? (A Golden kivim idén virágzik először, a Haywardjaim még nem, de a Tomurim tavaly sajnos kipurcant a fagyok miatt és néhány porzós virágra lenne majd szükségem, ha megoldható... A pót-pasi sajnos csak kb. 3 év múlva lesz akcióképes... )
Valahol olvastam, hogy sok orszagban a szőrös kivit ugy eszik mint az almat hejastul. Kiprobaltuk es mi is ugy esszuk azota. Meg kell mosni, akkor a szor picit megpuhul es nem lehet jobban erezni mint az alma vagy oszibarack hejat. Es sokkal egyszerubb is
Bevált módszer: A gyümölcsből késsel kiszedett magokat egy fél újságpapírra kell egyenletesen elkenni, hagyni megszáradni. Összehajtva egy borítékban lehet tárolni.
Vetéskor akkora darabot lehet kivágni, amekkora a cserép, rá kell teríteni a földre, és befedni vékonyan.
A paradicsom magot is így szoktam tárolni, de azt vetéskor egy éles késsel le szoktam kaparni.
Nem kiköpte ,lehet hogy kikaparta ! De miért akarod tökéletesem megtisztítani a magokat -úgy is kikelnek .Ha marad rajta egy kis rászáradt gyümölcshús az csak bónusz tápanyag.
Nincs valakinek valami nagyon jól bevált trükkje a kivi magjának tisztitására magvetés céljából? :) Most vagyunk túl életem legnehezebb 10 percén, de én ezt még egyszer nem fogom megismételni az biztos. Úgy csináltam ahogy paradicsommal szoktam, áztattam 2 napig vizben, majd befőttes üvegben ráztam, aztán szűrés....de erről a nyavajáról nem jön le a gyümölcshús csak kb 4-5. ismétlésre. Tippek, ötletek? Egy fórumtárs azt mondta, hogy a gyümölcs evése közben kiköpte a magokat...hát próbáltam, minden elismerésem neki, ügyes nyelve van! :D
Sziasztok. Lehet, hogy többen is kérdezték már. A tomuri kivi beporozza a mini kiviket? Megyeri Szabolcs kertészeteben olvastam. A választ előre is köszönöm.
A kivi nevelésével kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a porzós (Tomuri) törzsét le kell-e tisztítani és így "fent" kell kialakítani a virágzó hajtásokat, gallyazatot? A kétéves növényemnek a törzsén minden levél helyén tör elő hajtás.
szükségem lenne a közeljövőbeb egy - két kivi vesszőre, porzós épp nyíló vagy közvetlen virágzás előtt levő virágokkal. Sajnos a porzó kivink idén még nem hozott virágokat.
Tudna ebben valaki segítségemre lenni? Természetesen a postaköltséget megtérítem, az email címem nyilvános. Illetve a felvidéki Vágsellye környékén személyesen is elmennék érte. Köszi!
Sziasztok. A weiki kivirol érdeklődöm. Nálunk Felvidéken a weiki mini kivi onporzokent árulják, de Magyarországon porzokent és termokent. Tavaly termett 3 darabot de csak koromnyi nagysaguakat. A viragzatok termősnek láttam. Mi az igazság?
Nem tudom menyire működhet az argutáról a keresztbeporzás ,én csak fordítva próbáltam. Tomurival poroztam a minikivit csekély sikerrel . Szerencsésebb lenne ha kérnél valakitől egy porzó ágat (tomuri) mikor virágzik és azt mellékötni egy flakon vízbe téve. Ugyanis ha nincs elég megporzás ,kevés mag fejlődik a gyümölcsben ennek következtében aprók maradnak a termések is. És az ember máris arra gondol hogy átverték ,más fajtát kapott .