Remélem, hogy most a "hosszú" hétvégén lesz időm össze barkácsolni a páratartalom kapcsolót meg a párásitót (ha más nem, akkor egy 4L-es beföttes övegben).
Mert a keltető (hűtőszekrény) szerkezeti részével még sehol sem tartok. Lassan, de jönnek az alkatrészek Kinából.
Még valami ,tavalyhoz képest a külső hőmérséklet azonos ,vagy netalán hűvösebb helyen van?
Lehet ez is ok,teljesen vízszintes helyen van?Esetleg nem csepeg a szilikoncső ?Mindkét tartályrészt tele töltötted? Azt olvastam a használati útmutatóban,hogy az első időben csak az A jelűbe kell víz az pedig a kisebb tartály.
Nem ismerem konkrétan a gépedet,de általában három csoportba sorolhatók a lehetséges hiba okok.
1. Nem megfelelő a módszer, amivel párásítasz. (Pl. kicsi a párologtató felülete.) Ha most is ugyan olyanok a körülmények, mint tavaly, akkor ez talán kizárható.
2. A párásítás megfelelő ugyan, de a páramérő hamisan mér, amivel becsap. Elszennyeződött az érzékelője, vagy olyan gőz/gáz érte, ami tönkretette azt és kevesebbet mér. Egy kontroll páramérővel kizárható ez a hiba.
3. Túl sok levegő cserélődik a keltető kültere és a beltere között. Megsérült valahol a burkolat, esetleg nincs pontosan a helyére téve valamelyik részegysége, emiatt túl sok levegő, - ezzel együtt a páratartalom egy része - elszökik.
Esetleg nem lett(ek) lezárva az előző keltetés, bújtatás során kinyitott szellőzőnyílás(ok). Ennél a hibánál legtöbbször a fűtés is fokozottabban működik.
(Fel kell melegíteni és pótolni kell a kiszökött hőt és páratartalmat) A sérülés kijavítása, illetve a szellőzőnyílások lezárása megszüntetheti ezt a fajta hibát.
Cleo 5 két tálcás keltetőgépem van. A tavalyi keltetésnél nem volt vele problémám, most viszont a párát nem tudom feljebb tornázni. Oldalról lehet bele tölteni a vizet, de az alsó tálcában max víz van már, a hőfokot beállítottam 37,8 fokra. Sajnos a pára 40% felé nem akar menni! mi lehet a probléma? Járt már így valaki? Nagyon jól jönne a segítség!
Amint írtam ezt a forgatási módot az automatizálás miatt találták ki. Először a nagyüzemek kezdték el használni, hogy csökkenthessék a munkaerő ráfordítást.
Nem misztikum a javasolt 2 órás időközönkénti forgatás.
Nem arról van szó, hogy ha nem 2 óránként forgatsz, akkor nem is kel ki egy csibe sem. Egészségesebb, életrevalóbb példányok túlélhetik a mostohább körülményeket is, ha szerencséjük van.
Ezt a időt nagyüzemi, sok millió tojás keltetésekor szerzett tapasztalatokra alapozva határozták meg. Így kel ki a legtöbb, egészséges csibe. A hőmérséklettel is ez a helyzet. Azt is nagy esetszámú kísérletekkel határozták meg.
Gondolj bele, ha a keltetési hőfok ennyire befolyással lenne a csibék nemére, a nagyüzemek nem alkalmazták volna már régóta?! Ott még inkább kihat a gazdaságosságra, ha sok kakas kel ki. Ezek ott technikai selejtnek számítanak. Nem verik nagydobra, de a szexálás után a kakasjelöltek nagyobbik hányadát elpusztítják. Szóval ez az alacsonyabb hőfok dolog az, ami inkább a misztikum körébe tartozik.
Érdekes amit írsz.Megosztom veletek az első tapasztalatunkat.Apósom vette birtokba először a gépet Vasárnap keltek ki a csibék,nos amit megosztanék 2 napig csak figyelte azután napjában 3x forgatta 1/4 fordulattal a tengelye körül és billentette .tehát ez a 2 óránkénti billentgetés vételével,szerintem misztikus ezeknél a gyári készülékeknél.35 tojás volt szemes mind ki is bújt 1 kivételével,neki segíteni kellett de sajna nem száradt meg .34 maradt ,épek egészségesek.
Ez csak egy tapasztalat .Most Én tettem bele 82 db hibridet ,a hőfok beállítással vannak kétségeim ,pontosabban ahol vettem tanácsolták a 2 tized mínusz beállítást mint mondták nincs leírva sehol sem de tapasztalati úton több lesz a tyúk mint a kakas.Kíváncsi vagyok tényleg így van-e.
Igen, jól érted. Gondolom azt is értetted, hogy ez esetben éjjel-nappal 2 óránként kellene a kart átbillentened. Ez viszont szerintem kész őrület! Én kidobnám a fordítóművet és ugyan kézzel ,de csak napi 2, max 3 alkalommal forgatnám a tojásokat.
Szia! Ha jól értelmezem akkor mivel nekünk fordítóműves a gép elég ha billentjük de nem árt ha kis mértékben azonos irányban is elforgatjuk. Gyakorlatilag kézzel tudom billenteni egy kis kar segítségével.erősítsd,illetve cáfolj meg.Jól értelmezem ?
Kicsit hosszabb leszek, mert általánosságban válaszolok. Azt látom, még a forgatás terén is a rengeteg hozzászólás közül nehezen hámozható ki a lényeg.
Alapvetően kétféle pozícióban történhet a keltetés. Az elsőnél, kézi forgatásnál a tojások az oldalukon, a hosszanti tengelyükkel közel vízszintesen, fekve helyezkednek el. Ebben az esetben elég a napi kétszeri, 12 óránkénti forgatás. Kitétel, hogy nem körkörösen, hanem csak oda-vissza szabad a tojásokat forgatni.
Ha állandóan egy irányban történne a forgatás, a tojásban a jégzsinór felcsavarodna, majd elszakadna, aminek következtében a tojás szikanyaga (sárgája) a tojás belső falához tapadna. Ez az embrió elhalásához vezetne.
A forgatás automatizálásához a tojásokat a tengelyükkel függőleges irányban, álló helyzetben tálcázzák be a forgatóműbe, majd a forgatóautomata a pozíciójukat a függőleges irányhoz képest hol jobbra 45o-os, hol balra 45o-os helyzetbe billenti. Tehát egy egy billentéskor 90o a billentés szöge. Ebben az esetben 2 óránként történik a billentés. Ha a gép fordítóműves, de nincs automatizálva a billentés időbeni vezérlése, a billentést akkor is 2 óránként kell(ene) végezni! A tojást "nem érdekli", hogy egy automata, vagy egy kéz billenti-e át a fordítóművet! A kérdésed jogos, mert valóban javít a kelési arányon, ha a tojásokat nem csak billentjük, hanem a tengelyük mentén is kissé elforgatjuk. De ezt a fordítást nem kell 2 óránként, és nem kell 90o-os szögben végrehajtani. Elég pár naponta, és kb 15-20o -ot fordítani. Ezt a fajta fordítást viszont minden alkalommal azonos irányban kell végezni.
Sziasztok!Kérdésem van egy keltető gépünk Cleo 5X2.most szeretnénk keltetni benne (Új )a gép,kell-e forgatni is a benne levő tojásokat,vagy csak elég ha fordító csapot használjuk.
A forgatáson azt értem hogy a tengelye körül 90 fokban is megfordítom és nem csak billentem.
Az ígéretemet: "Ha elkészül, akkor is lefényképezem majd." , most beváltom.
A kész panel:
Látható, a kis méret ellenére sincs zsúfoltság.
Szerintem fölösleges lett volna erre nagyobb panelt elpazarolni, de kinek a pap, kinek a paplan! :D A kissé ívelt panelkontúrért a fényképezőgépem torzítása a felelős.
Kíváncsi leszek a gyakorlatban tapasztaltakra. Írd meg majd légyszives, mire jutottál a kütyüvel!
"...nem mindenki fog beruházni (égető, nyákgyártás, stb) tanulni...." Igen. Ide már komolyabb szakmai ismeretek kellenek! De csak azért mert kevés ember adja a fejét ezek elsajátítására, ne is alkalmazzunk processzorokat és SMD-t ???!
Ha egy SMD sz@rul van beforrasztva, tényleg felválik. De elválik a "drótlábú" alkatrész is a hibás beforrasztás miatt! Nem biztos, hogy a technológiát kell okolni, ha valaki rosszul végzi a feladatát.
Csak az SMD technikát és a processzorokat hibáztatni.... finoman szólva is hülyeség! Szakmai csőlátás! Akkor itt senki ne vegyen Willhi, STC1000, W1209, stb. - stb. szabályzót, mert ezek is SMD-t és processzort tartalmaznak! De ezen az alapon ne vegyen senki tévét, DVD lejátszót, mikrosütőt, számítógépet, személygépkocsit, de még elektromos fogkefét sem, mert ezekben ma már szinte csak SMD, vagy ezektől még integráltabb cuccokat talál.
Csak a régi elavult módszereket használjuk, mivel azt a falu kondása is meg tudná javítani, mert Ő is vett pillanatpákát?!
Nem kell mindig, mindenkinek, mindent tudni megjavítani!
Tudomásul kell venni, a házaló, fazékfoltozó drótostótók kora lejárt!
Az elektronika sem véletlenül lett ennyire szerteágazó. Manapság csak az elektronikán belül sok tucat szakma létezik. Hangsúlyozom: SZAKMA! Amihez több évnyi tanulás, tapasztalatszerzés kell.
Emellett minden szakmának meg van a maga anyag/szerszámigénye. Ezért vallom azt, ha valaki nem tud megépíteni egy ilyen egyszerű kapcsolást, az ne is fogjon neki javítani. És ennek semmi köze holmi "üzleti fogásnak".
Egy Trabantot házilagosan is lehetett bütykölni, de már ahhoz sem ártott ha volt valakinek egy jól felszerelt autójavító műhelye. A mai gépkocsikhoz - gyakran még az apróbb hibáknál is - komplett diagnosztikai műszer nélkül kár hozzányúlni, mert borítékolható a kudarc. Emiatt vegyünk mégis inkább Trabantot? A mostani kamionokban fedélzeti számítógép vezérel és felügyel szinte mindent. Ide már kevés a szigszalag, pillanatpáka, drót, kalapács, kombinált fogó, villáskulcs "javítókészlet" !
Itthon ~2000-ért vettem olyan "műszert" ami csak kijelzi a páratartalmat, ez meg ennyiért még szabályozni is képes. Aztán, hogy mennnyi ideig azt majd az idő eldönti. Nekem mindenesetre ennyit megért, ha csak 1 keltetést lebonyolit már megérte a kényelmem érdekében.
Olvasva a vitátokat, mind a kettötöknek igaza van valahol. Nekem is az a célom, hogy csinálok egy teljesen automata keltetöt. Fő a lustaság meg a kényelem. Most kezdem magam belehomályositani a PICek világába. Nagyon jó dolgokat lehet velük csinálni. Pl. egy teljesen profi keltetőt is, de azért nem mindenki fog beruházni (égető, nyákgyártás, stb) tanulni. amikor ésszel elemenként is összerakható ezek nélkül is.
Ezen látható, hogy LM393, kettős komparátor IC-t tartalmaz a kütyü. Ezzel nem lehet korrekt módon megoldani az érzékelő négyszögjeles meghajtását, a jel erősítését ,és a jelszint figyelését, komparálását.
Kiemeltem az IC környékét, talán így jobban látható:
A diplomáddal való hencegés mellett mutass valami gyakorlati, kézzelfogható dolgot is!
"Én csak azokat az embereket sajnálom, akiknek a keltetés közepén egy felszakadt SMD ellenállás vagy egy megbolondult proci miatt"
Ez csak a te rémlátomásod! Talán magadból indulsz ki, de ezekért én tartom a hátam.
Jelentkezzen az, akivel bármi ilyesmi megtörtént az általam készített orosz szabályzóval!
De miért is kellene mindenkinek aki digitális szabályzót használ, profi felszereléssel rendelkeznie? Amikor gyereket vár az ember, akkor sem alakít ki otthon egy műtőt a szüléshez! Ha veszek egy autót, még nem kell autószerelésből szakvizsgáznom!
Ha műszerész létedre ennyire irtózol az SMD technikától, le se vedd egy mai tévé vagy más hasonló elektronika hátlapját! A másik dolog: Ha te irtózol is tőle, miért kell emiatt a körmödet aggatnod? Ha igazad is lenne, hogy ez csak az én mániám, és hogy emiatt sokkal tovább kell görcsölnöm egy szabályzó elkészítésével, kérdezem, ez téged miben érint, neked milyen hátrányod származik ebből? Ha ez neked egy hűde-jajjde bonyolult technika, elárulom, ebben is 2 db mezei analóg IC dolgozik. Egy LM324 és egy LM358.
A gyári SY-HS-220 panel fényképe:
Az egy szem SMD LM324-el.
Ezt használtam kiindulási alapként, amit kiegészítettem egy komparátor fokozattal. A panel gyártója is csak mániából, puszta mazochizmusból alkalmazott SMD-t? Lehet szeretni, vagy nem szeretni az SMD-t, de ezért másokat fikázni..... ?!
Nem rontottál semmi üzletemen. Ha valaki normálisan gondolkodik, eldöntheti szüksége van-e neki ilyen kütyüre, vagy sem. Ezen a hozzászólásod, - értelmes ember esetén - semmit sem változtat.
Igen! Ha neked az tetszik, maradj csak a kőbaltánál!
Én is befejezettnek tekintem ez a (fölösleges) vitát.
Irigyli a franc! Felőlem csináld nyugodtan akár fél gyufásdoboz méretben.
Én csak azokat az embereket sajnálom, akiknek a keltetés közepén egy felszakadt SMD ellenállás vagy egy megbolondult proci miatt tönkremegy a berakott tojásmennyisége, mert hirtelen nem tud vele mit kezdeni. Minden keltetőtulaj vagy baráti köre nem érthet az SMD technológiához és a proci programozáshoz. Egy "pillanatpákás" ismerőse viszont szinte mindenkinek van. Gondolom Te sem vagy 24 órás ügyeletben és nem vállalod az általad gyártott kütyük 2-3 órán belüli javítását, hogy ne menjenek tönkre a tojások?
A mai világ a termelésre és a minél nagyobb eladásra épül, nem a megbízhatóságra. Különösen érvényes ez az elektronikára. Nem biztos, hogy a piacon újonnan megjelent alkatrészek annyira megbízhatóak, hogy érdemes miattuk eldobni a már jól bevált "kőbaltás" technológiát.
Legalábbis nem az élet minden területén...
Bocsánat ha esetleg rontottam az üzletet.
Részemről itt befejezem a "vitát" és maradok (maradunk) a "kőbaltánál"...
"...nem is volt célom a "hű, de menő digitális kütyüvel" hülyíteni a népet..."
Ki hülyít itt?.. és kiket?
Miért csípi a szemed, ha valaki haladni akar a korral és nem elégszik meg a "kőbaltás" módszerekkel? Nem vitatom, azokkal is lehet(ett) eredményesen keltetni, de szerinted mindenki hülye aki digitális vezérlőt használ?
Ezt egyébként is az orosz "csili-vili, agyon bonyolított, mikroprocesszoros "trendi" cucc..." alternatívájaként ismertettem. Páraszabályzóként ez olyan kőbaltás, mint a te 100 évig működő cuccod.
Korrektül ezt a fajta érzékelővel felépített szabályzót nem tudod másként megoldani. De ha te tudsz jobbat, miért nem láttuk eddig?
Lehet én csináltam rosszul és ezért nem gazdagodtam meg???
Na, itt lehet a kutya elásva! Jól tippeltem, irigyled, és azt hiszed én majd ezen gazdúlók meg! De amint írtam, előtted is ott a lehetőség az évszázad üzletére! Csináld te is! Vagy csak a kritizálás megy jól?
Csak hogy tudd, az állattenyésztő (baromfitenyésztő) diplomám mellett nekem van egy TV-video műszerész papírom is és épp eleget dolgoztam mindkét területen, így tudom miről beszélek.
Többek között 12 V-os keltető elektronikát is terveztem és gyártottam jó néhányat 0,1 C fokos hiszterézissel és nem egy közülük 20-25 éve hibátlanul teszi a dolgát 30 db-os házi és 10 ezres ipari gépekben is. Igaz ezek még csak pár darab drótlábú alkatrészből és filléres, kommersz analóg IC-ből állnak, nem csili-vili, agyon bonyolított, mikroprocesszoros "trendi" cuccok és valóban kell hozzá egy 50x85 mm-es, előre kifúrt NYÁK. No de a keltetőgép nem drón vagy űrhajó, simán elbír pár dekával nehezebb vezérlőt és azt a pár drótlábat biztosan beforrasztom annyi idő alatt, mint Te a sok SMD-t...
Mondjuk én soha nem ebből akartam megélni, így nem is volt célom a "hű, de menő digitális kütyüvel" hülyíteni a népet és a szervizelését sem sajátítottam ki, hogy "csak nekem van hozzá alkatrészem, felszerelésem vagy vegyél 50-100 ezerért forrasztóállomást, prociégetőt". Ha vidékről felhívtak, hogy keltetés közben valami elromlott, telefonban megmondtam, hogy mit cseréljen ki és ment tovább a keltetés. A megbízható és zavartalan működés volt a lényeg... Lehet én csináltam rosszul és ezért nem gazdagodtam meg???
Ha annyira jó üzletnek gondolod, miért nem csinálod Te is?
Kibicként azt hiszed ez annyira könnyű? Csak rálehelek, hipp-hopp kész is, és dől a lé!? Nem irigykedni kellene, hanem csinálni. Ha neked nagyobb panel kell, akkor csináld meg magad! Engem nem fog zavarni, ha félmegyényi nagyságúra sikeredik is.
Egyébként is, ha van hozzá megfelelő szerszámod, egy furatszerelt alkatrészt tovább tart beültetni, mint egy SMD-t!
A furatszerelthez ki kell fúrni a panelt, méretre hajlítani a lábakat, befűzni a furatokba, beforrasztani, levágni a felesleges huzalt, stb ! Másik szempont: Ma már az SMD alkatrészek zöme olcsóbb, mint a hagyományos! Könnyebb ugyanis az automatizált gyártásuk!
Sok alkatrészből nem is találsz csak SMD kivitelt. Vegyél nekem pl. huzalkivezetéses SHT21 szenzort! Szerinted az orosz vezérlőt is csupán egyéni hóbort miatt tervezte a Jurij "Akárki" olyan kicsi panelre?
Amúgy sem indokolatlan a kicsi méret. Ennek könnyebben találsz helyet a keltetőtéren belül, ahová az érzékelőt és a ventilátort egyébként is el kell helyezned. Így csak a 12 voltot kell odavezetned, nem kell a vezetékekből pókhálót kialakítani!
Valóban olcsó megoldásnak tűnik, de sajnos ez túlontúl is egyszerű! Amilyen páraérzékelő a fotódon is látszik, azok ún. rezisztív páraérzékelők. A párával arányosan változik az ellenállásuk.Van egy komoly hátrányuk. Sajnos tartósan nem viselik el a rájuk kapcsolt egyenfeszültséget. Rövid idő alatt tönkremennek! Sokkal korrektebb megoldás, amikor is 1 kHz körüli négyszög impulzusokat vezetnek át rajtuk és ennek a jelnek a csökkenését mérik. Az adatlap specifikációs táblázatának 3. sora utal is erre.
Korábban ismertettem már ilyen alapon működő páraszabályzót. Link Most is készülőben van - egy kis változtatással - 4 db, ami ezen az elven érzékel és szabályoz. Beültetés közben:
Randán mutat a gyantamocsok miatt, de a beültetés után le fogom mosni róla. 12 voltról működtethető, relé helyett FET kapcsol. Kettőt már felforrasztottam a helyére, kettő helye még üres. Látható, milyen kicsi Dpack tokozású a FET, ám vidáman elbír egy 12 voltos PC ventilátort!
Pl. PC alaplapból lehet ilyet "bányászni". Ha elkészül, akkor is lefényképezem majd. Ez már tartalmazza a mérő/erősítő fokozatot, tehát nem kell hozzá SY-HS-220 panel.
Más: Elkészült egy direkt az Ovolux-100 keltető szabályozóját kiváltó kütyü.
A panel mérete, csatlakozásai, a poti tengelyének a helye megegyezik az eredetivel, csak az elektronika kapcsolástechnikája más. Ezáltal a meghibásodott, vagy elavult régi helyett csak pár pillanat a csere. Ez sem tartalmaz trafót, így a kütyü minden porcikáját gondosan el kell szigetelni! (Mint ahogy az eredetit is!)
Köszönöm szépen ez jórészt a te érdemed hogy ilyen jól muzsikál nagyon elégedett vagyok vele már csak egy forgató szerkezet hiányzik az meg idő kérdése :) Még egyszer is köszönöm a fórumnak :)