Keresés

Részletes keresés

r3ggeli Creative Commons License 2012.06.23 0 0 703

A ter/vakuum egy felvezeto kristalyhoz hasonlo valami.

Igy már ez sem annyira meglepő. A detektorok általában félvezetőkből épülnek fel.

Előzmény: g3kko (622)
r3ggeli Creative Commons License 2012.06.23 0 0 702

Most így visszaolvasva, elég zavaró, hogy két elképzelésről írok felváltva.

Ez van.

Előzmény: qescson (576)
r3ggeli Creative Commons License 2012.06.23 0 0 701

Mivel a "közeg" a megfigyelőhöz viszonyítva áll, szerintem az a közeg nem más, mint a detektor részecskéi.

Előzmény: qescson (569)
r3ggeli Creative Commons License 2012.06.23 0 0 700

De a Bragg scatteringnél más a helyzet. Ha a fényhullám is űgy diffraktálódik az elektronhullámon, mint az elektron-hullám a fényhullámon, akkor már megérthető a folyamat. A fényhullám vagy elhajlik eredeti útvonalától vagy nem. Ez a viselkedés teljesen megfelel annak, ahogy a foton a kisérletekben viselkedik.

Itt van egy logikai bukfenc. Ugyanis ha csak egyirányba menne a hullám, nem lehetne interferencia.

A hullámnak mindig minden irányba kell haladnia.

A tiszta hullámmegoldás még mindig problémás.

Előzmény: xdone (408)
r3ggeli Creative Commons License 2012.06.20 0 0 699

Egy reszecske itt szinten oszcillatorok sokasaga, de ezeket rugoerok kotik ossze. Ez meg onmagaban nem magyarazna meg, hogyan mehet ket tavoli utvonalon egy reszecske.

Közben megtudtam, hogy ott is a Feynman féle pályaintegrált használják, ezzel írják fel a húr összes lehetséges mozgását.

Előzmény: g3kko (619)
r3ggeli Creative Commons License 2012.06.20 0 0 698

Elfelejtettem itt leírni, hogy ez egy saját húrelmélet-variáns.

De az ötlet sok tekintetben jobb, mint az eredeti.

Előzmény: ins3ct (658)
r3ggeli Creative Commons License 2012.06.20 0 0 697

Nagyon érdekes gondolatlánc volt nemrég olvasható a tudomány szekcióban.

Vajon a futásidő alapján megmondható-e, hogy a foton melyik résen ment át. Mormota erre adott egy helyes válatsz, de a Heisenberg kép alapján.

A Schrödinger hullámkép is helyes magyarázatot ad a kérdésre. Sőt, emberileg sokkal jobban megérthető, mi miért történik.

A foton kisugárzás-elnyelődés nem egy pillanatszerű esemény. A koherencia hossz befutási idejével jól közelíthető ez az intervallum. Ameddig a két résről ezen idődifferencia érték alatt jön a "foton" a két résről, interferencia lesz, és nem eldönthető, melyik réstől érkezett, hiszen a két hullámfront átfedi egymást térben és időben.

A részecske kép rossz fele viszi az intuiciót. De mintha ezt már írtam volna.

Előzmény: Aparadox (695)
r3ggeli Creative Commons License 2012.06.20 0 0 696

A foton csak egy illúzió.

Előzmény: Aparadox (695)
Aparadox Creative Commons License 2012.06.08 0 0 695

A fotonokról én azt gondolom, hogy valóságosak. Sőt, nem csak impulzusuk van, hanem tömegük is van. Amikor elnyelődnek, akkor szerintem a nyugalmi tömegük nullára csökken. Beleolvadnak a környezetükbe (vákuum) de nem semmisülnek meg, csak a tehetetlen tömegük válik nullává. Ezzel a gondolatmenettel talán meg lehetne magyarázni a fotonok impulzusát.

Aparadox

Előzmény: Törölt nick (677)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.09 0 0 694

Ez nem ilyen egyszerű.

A gondolataid befolyásolják , mit cselekszel. Ez tiszta.

De ezek az intuiciók a jövőre vonatkozóan olyan esetekre is előjönnek, amik nem tőled függenek, sőt, teljesen függetlenek lehetnek tőled.

A pszichologia ismer olyan betegséget, amikor a páciens összekeveri az események sorrendjét. Sajnos, olyan embereket is betegnek fognak nyílvánítani, akik egyszerűen megérzik a jövőt. Jobban tennék, ha ezeket az embereket nem kezelnék /feleslegesen/, hanem kihasználnák a képességeiket.

Érdemes elolvasni Feynman könyvét. Vele is történtek ilyen érdekes dolgok.

Előzmény: sane! (693)
sane! Creative Commons License 2012.05.09 0 0 693

Ezen gondolkodtam már, az idő megfordíthatóságának a "vizsgálatakor" (persze csak logikailag, nem vagyok ilyenekben jártas). Amit kigondolunk, az lehet a jövőnek a "lenyomata" oly módon, hogy a gondolatunk befolyásolja a cselekedetünket, fordítva (visszafelé lejátszva) pedig a cselekedetünk égeti bele a memóriánkba a múltat (azaz jövőt a normál irányban). Sajnos elég sok zsákutcát találtam arra, hogy ez miért nem ilyen egyszerű, de esetleg kifejthetnéd a véleményed.

Előzmény: Törölt nick (691)
sane! Creative Commons License 2012.05.09 0 0 692

"Abban azt hiszem megegyezik a véleményünk, hogy a jövő megjósolhatatlan."

Teljes pontossággal számunkra mindenképp, mivel benne vagyunk. "Kívülről" persze lehetséges lenne, elméletileg, ha létezik olyan, és lehetséges, hogy kívülről ilyen történjen.

"Kiszámíthatatlan. Csak valószínűségi becslések fogalmazhatóak meg.

Nos, a kvantummechanika írja le a világunkat a legjobban"

Most. Számomra ez a kijelentés olyan, mintha Newton korában mondanák a Newtoni fizikára.

"A világ nem determinált.

Akármilyen pontosan veszed fel a kezdőparamétereket a jósláshoz, nem leszel képes meghatározni a jövőt."

Számunkra lehetetlen (ld. fent), de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne determinált.

Előzmény: Törölt nick (689)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.08 0 0 691

Arról nem is szólva, hogy lehet találni más megoldásokat is.

Lehet, hogy a jövőt a mi gondolataink hozzák létre.

Előzmény: Törölt nick (690)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.08 0 0 690

Az emberi agy teljesítménye fantasztikus. Képes hihetetlen precizítással jövőképeket előre vetíteni.

De ennek semmi köze a világ determináltságához. Sőt.

Ha a jövő képes visszahatni, akkor igazán kaotikus a világ. Ha nem hiszed, próbálj leprogramozni egy ilyen szimulációt.

Lehetetlen.

Nem hiszek az időbeli visszahatásban, mert az emberi agy számára ennek nincs értelme. Az agyam újra és újra csak úgy reagál, hogy ez baromság. Pedig érdekes dolgokat tudnák mesélni.

Előzmény: sane! (688)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.08 0 0 689

Abban azt hiszem megegyezik a véleményünk, hogy a jövő megjósolhatatlan.

Ezt el szokás választani attól, amiről itt beszélünk. De lehet, hogy a két fogalom szorosan összefügg.

Az én meglátásom szerint a determináltság azt jelenti, hogy a múlt egyértelműen meghatározza a jövőt. Kizárólag a múlt.

Ha ettől bármi más is hatással van a jelen eseményeire, akkor az a világ már nem determinált.

Kiszámíthatatlan. Csak valószínűségi becslések fogalmazhatóak meg.

Nos, a kvantummechanika írja le a világunkat a legjobban, márpedig az pontosan megfelel az előbbi feltételnek.

A világ nem determinált.

Akármilyen pontosan veszed fel a kezdőparamétereket a jósláshoz, nem leszel képes meghatározni a jövőt.

Előzmény: sane! (688)
sane! Creative Commons License 2012.05.08 0 0 688

Szerinted miért nem determinált? Te írtad úgy, hogy "hál' Istennek" nem determinált a világ, és nincs minden előre meghatározva. Én arra kérdeztem rá, hogy miért pozitívum az, hogy nem determinált. Erre Te visszakérdeztél :).

Amúgy szerintem determinált. Logikailag talán úgy fogalmaznám meg, hogy tapaztalati szinten nincs "káosz", amihez feltételezem azt, hogy egy kikerülhetetlen "szabálynak" kell megfelelnie gyakorlatilag mindennek, ami fenntartja a determináltságot. Ezen gondolkodtam már, hogy hogy lehetséges, de mindenesetre a bárminemű meghatározatlanság, véletlenszerűség nem tartható, véleményem szerint. Logikailag.

Előzmény: Törölt nick (662)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.07 0 0 687

Nevetséges.

Olvasgattam a több évvel ezelőtti hozzászólásaimat, és megdöbbentett, mennyivel jobban ragaszkodtam a tényekhez.

És rájöttem, hogy itt van előttem a megoldás, én magam írtam le, és nem veszem észre.

A fotonok a fénykúpon minden irányban terjednek. De,

Mindig fel lehet venni egy KR-t, ahol ezek a szétterjedő a foton-világvonalak közel egyetlen pontban találkoznak.

Elképesztő.

Előzmény: Törölt nick (681)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.06 0 0 686

Növelhető a pontosság, ha a W bozont is behozom a játékba,

m=91.1876e9*e/(c*c)

v=sqrt(-((m0*m0*c*c-c*c*m*m)/(m*m)))
b=1/sqrt(1-v*v/(c*c))
r=k*e*e/alf/(m0*v*v*b)
L=L+r*e*v/2

Hozzáadódik az előző értékhez. Az eredmény mégpontosabb,

4.490468205867e-26

Az arány egyre jobb.

1.000004501080e+00

A maradékból egy tömeg számolható, ami az LHC-nak egyenlőre csak álom:

2.344666648854e+04 GeV

ami  23446 GeV  vagyis 23446666 MeV  , 23TeV

Mi köze a W bozonnak a müonhoz? Elvileg semmi. De ki tudja.

Előzmény: Törölt nick (683)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.06 0 0 685

Tudom, viccesen hangzik egy fermionnál magerőkről beszélni.

Az egészet úgy kell elképzelni, hogy a részecske egy húr, és ez a húr maga egy bozon-köteg. Ezt a parton modell mellett a nemrég linkelt írás is jól mutatja,

A húron belül már nincsenek fermion vagy bozon tipusok, ezeket már csak a vibrációbeli eltérések adják.

Előzmény: Törölt nick (683)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.06 0 0 684

The cross section for the production   of hadrons  in the charge-zero  hadronic  states.
high energy collision of two photon   beams will thus resemble the cross section for the
collision of ensembles  of high energy mesons

http://slac.stanford.edu/cgi-wrap/getdoc/slac-pub-6571.pdf

Még egy fontos részlet.

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.05 0 0 683

A nagy kérdés továbbra is, miért annyi a részecskék tömege, amennyi.

Elsőre rossz nyomon indultam el, nem a pion a kiinduló pont hanem a müon,

http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCon

Az első ami kiderül, hogy az előbb felvázolt foton-gluon kapcsolat egy jó kiindulási alap.

A mágneses momentum elég könnyedén adódik ezekből az előfeltételezésekből.

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_moment

For example, the magnetic moment produced by an electric charge moving along a circular path is

4,490 447 99(40)⋅10-26 J T-1

m=105.6583692e6*e/(c*c)
v=sqrt(-((m0*m0*c*c-c*c*m*m)/(m*m)))
gamma=1/sqrt(1-v*v/(c*c))
r=k*e*e/alfa/(m0*v*v*gamma)
L=r*e*v/2

4.485271219693e-26

elsőre nem is rossz eredmény.

Ez az egyenlet r=k*e*e/alfa/(m0*v*v*gamma) pedig innen ered:

k*e*e/(r*r)=m*v*v/r

ami két közismert egyenlet. m=m0*gamma a relativisztikus tömeg.

a /alfa semmi mást nem csinál, mint megnöveli az elektromágneses kölcsönhatás csatolását 137x szeresére. Vagyis most ezt egy magerő.

c=2.99792458e8

m0=9.10938291e-31

h=6.62606957e-34
e=1.602176565e-19,

k=8.987551787e9,

alfa=7.2973525698e-3,

http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_constant

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.05 0 0 682
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.05 0 0 681

így szembetűnőbb az eltérés a két bozontér közt.

set_view_polarKR(70,40,0.05,vec3(0,-250,0));

float c=1;
//    float v=0.999973*c;//gamma~137
    float v=0.9*c;
    float gamma=1/sqrt(1-v*v/(c*c));
    float x1,t1,x2,t2;

for(int ii=0;ii<32*10;ii++)    
    {
        float fi3=ii*M_PI*2/32.0;

float ti=(float)ii*60.0;
        vec3 p0=vec3(0,ti,0);
        vec3 p1=vec3(700.0*cos(fi3),700+ti, 700.0*sin(fi3));
        vec3 p2,p02;

x1=p1.x;
        t1=p1.y;//ido
        x2=(x1-v*t1)*gamma;
        t2=(t1-v*x1/(c*c))*gamma;
        p2.x=x2;
        p2.y=t2;//ido
        p2.z=p1.z;

x1=p0.x;
        t1=p0.y;//ido
        x2=(x1-v*t1)*gamma;
        t2=(t1-v*x1/(c*c))*gamma;
        p02.x=x2;
        p02.y=t2;//ido
        p02.z=p0.z;

vonal3d(p0,p1,  255,0,ii);
        p2=p02+normalize(p2-p02)*1700.0;
        vonal3d(p02,p2,  255,255,0);
    }

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.05 0 0 680

A legegyszerubb, es az emberi elme szamara legelfogadhatobb hasonlat az lehet, ha a vakuumban mozgo elektront a felvezeto kristalyokban mozgo lyukhoz hasonloan kepzeljuk el. Ekkor a hullamok, es egyben az alternativ utvonalak visszavezethetoek a kotott, nem lathato elektronokra. A hullamokat egy olyan sokasag kozvetiti, ami szamunkra merhetetlen, igy a modern fizika szamara nem letezik.

Érdekes a húrelmélet, de nekem továbbra is ez a magyarázat tetszik.

Hogy miért?

Mert emberi.

Előzmény: g3kko (619)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.05 0 0 679

A kepen jol kiveheto, hogy valamilyen valoszinusege van annak is, hogy az elektron egy kisse gyorsabban megy, mint lehetne,

Közben megtudtam, hogy Feynman ugyan ezt hozta ki a vírtuális fotonokra. Kicsit átléphetik a fénysebességet.

Előzmény: g3kko (613)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.04 0 0 678

Ugye lehetne kötözködni, hogy a két pozitív frekvenciájú elektron nem tér el egymástól lényegesen.

DE ELTÉR.

A Wu által már a következõ évben elvégzett kísérlet azonban ezzel a képpel ellenkezõ eredményt adott, vagyis igazolta Lee és Yang hipotézisét, az elektronok mindig ugyanabban az irányban repültek ki, vagyis a gyenge kölcsönhatásban csak az egyik - a spin irányához viszonyítottan - úgynevezett balkezes részecskék vesznek részt.

http://elmfiz.elte.hu/Kutcsop/tvcikk.htm

Előzmény: Törölt nick (676)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.03 0 0 677

A fotonok, kvarkok, rezonanciák csak illúziók.

Torzulások, szimmetria-sértések és egyéb kórságok következményei.

De hát a húrelmélet sem állít mást. Csak más nyelvet használ.

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.03 0 0 676

Szóval, miért írtam ide mindezt?

Nos, iszugyinak igaza volt. Csak az elektron létezik.

Mivel a Dirac egyenlet szerint 4-féle elektron van, akár nevezhetnénk az egyiket eltonnak is.

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.03 0 0 675

Mivel a mindenirányú SU(1) elektromágneses tér egyetlen irányba hat, ezért további térbeli szabadsági fokok jelennek meg.

Ezek lehetnek a szintöltések.

Előzmény: Törölt nick (674)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.03 0 0 674

set_view_polarKR(0,89,0.05,vec3(0,-250,0));

és felülnézetből. Az ember nem is gondolná, hogy ilyen bonyolult formájú "elektromágneses tér" jön létre a Lorentz-trafó által.

Valójában ez már gluon-tér.

Előzmény: Törölt nick (673)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!