Ki hitte volna, hogy ilyen erős árfolyam lesz. Brutális. A spekulánsok jó sokat bezsebelnek, de nekünk is jó. Legalább magasabbak lesznek az árak és a bérek is euróban, ha már nem változna jelentősen.
Az Europai Kozponti Bank, a Szlovak Nemzeti Bank, meg meg Tovabbi nemzeti bankok megegyeztek a szlovak korona eurohoz viszonyitottkozepertekenek csaknem 18 %-al valo elmozditasara. A mostani kozeparfolyam 30,126 korona/1euro. Nem kizart, hogy ez lesz a vegso atvaltasi kurzus is.
Jó helyen van ez itt. Legalább irigykednek a polidili nem elhanyagolható részét képző kábszeres és alkoholista szadesznyikek. Habár számukra a 2 ezrelék is kevés lenne.
Másként megfogalmazva: ha mondjuk jövőre bevezetik Magyarországon az egykulcsos, 18%-os személyi jövedelemadózást és mellé semmilyen más intézkedést nem tesznek, akkor egész biztosan csökkeni fogy a beszedett személyi jövedelemadó tömege 2009-ben.
Ezt nem lehet ilyen egyértelműen kijelenteni. Vannak példák arra, hogy az adócsökkentés magasabb adóbevételt hozott (visszajött a fekete gazdaság egy része a legálisba), és vannak arra is, amikor kevesebbet. Sok minden a vállalkozók motivációitól függ, amit viszont nem lehet előre kiszámítani. A konkrét esetben: az egykulcsos, jelenleginél kisebb mértékű személyi jövedelemadó hozhat nagyobb adóbevételt, de csak akkor, ha például a miimálbér adómentességét (aminek bevezetése akkora állatság volt, hogy nem lehet szavakban kifejezni) az szja kulcsok csökkentésével egyidejüleg megszüntetik.
"Hát akkor, hogy jelent adókiesést, ha Szlovákiában magasabbak az adók?"
Szlovákiában nemhogy magasabbak, de jelentősen alacsonyabbak az adók (a bért terhelők legalábbis), mint Magyarországon. Ez a most belinkelt cikkből is egyenesen kitűnik.
(A Hayek társaság jelentése ebből a szempontból nem játszik, mert valszínűnek tartom, hogy annak "magyarosítása" során a munkáltató által befizetendő adókat figyelmen kívül hagyták, a szlovák kimutatásban meg benne van.)
az még semmi, de most készülnek beszüntetni az alkoholszint nulla toleranciát és a ny-európai országok többségéhez hasonlóan egy minimális szint engedélyezését. Konkrétan 2 ezrelékről beszélnek.
Egy lóxart jelent adókiesést. Ezt a sok mellébeszélést... Hogy lehetséges hogy Szlovákiában, Romániában és máshol is SOKKAL több adót fizettek be az egykulcsos adó bevezetése után. Hja, szigorúan be kell hajtani az adót, kéremszépen... Sokkal szigorúbban és AZONNAL büntetni, elítélni a sok adócsalót. Lásd a közlekedési morálnak is mennyit segített a szigorú büntetések bevezetése. Ha a sok bunkó másképp nem tanul akkor lépni kell, de keményen.
aha, most nézem, hogy a polémia az Index cikkből indult - azt hittem a tegnapi szlovák adószabadság apropóján. Az Index cikke, jó szokás szerint keveri a szezont a társszerző Magdaléna kedvenc szerszámával.
Az adószabadság napjának számolására vannak ugyan ajánlások, de még az egyes országokban különböző társaságok eredményei sem egyeznek. Ami érdekes, az egy adott ország adott társaságának éves eredményeinek összehasonlítása. Néhány éve láttam egy adott metodikával készített magyar-szlovák összehasonlítást, ott Magyarország cca. egy hónappal volt lemaradva (igaz akkor még 25 % volt az ÁFA).
Az MDF adóreform tervezte hasonlít a szlovákra és általában úgy támadja a kormány és néhány szakember, hogy adókiesést jelentene. Hát akkor, hogy jelent adókiesést, ha Szlovákiában magasabbak az adók? Tehát vagy a Hayek társaság nem tud számolni, vagy a kormány.
Nem félreértettem, hanem nem tudom. De úgy néz ki, mindenhol mást számolnak bele. De ezekszerint ahogy te állítod, Magyarországon kisebbek az adók, mint Szlovákiában. És ez valószínűtlen. Talán korrekt volna beírni a hírekbe, melyik országban mit számolnak be, és hogyan számolják ki.
félreértetted. Az adó napja nem a direkt elvonásokról szól, hanem az adók összességéről. Benne van minden, az áfa, béfa, céfa, szja, útadó, ingatlanadó, stbadó. A Hayek társaság számolja ki statisztikai összesített adatokból.
Szerintem nem hülyítés, csak mást számolnak. Szlovákiában mindent beleszámolnak.
Így néz ki pontosan Szlovákiaban. Ezek konkrét, nem kitalált számok. Egy ember áprilisi füzetése. Munkaidő: 153,9 óra Bruttó: 24649 korona (Sk) -Elvonások (egészség, nyugdíj, stb): 3330 Sk -Adó: 2053 Sk Nettó: 19266 Sk +adómentes kajapénz: 1506 Sk A számlára: 20772 Sk
A munkáltatónak 31885 kerül az egész, gondolom ezt nevezitek szuperbruttónak. Tehát míg Magyarországon a Bruttóból számolták ki, Szlovákiában ebből az egész 6sszegből. Legalábbis nekem így jön ki.
hihi :D, megnezted az also diagramot is? Mert szerintem hulyitenek a sztatisztikaval. Egy evben cca. dolgozol 250 napot, szabadnapot es unnepnapokat kiveve. Ha nekem 52-56%-ot elvonnak, akkor tobb mint 125 napot kell dolgoznom. Igy ez a nap nalunk valahol junius 5-10 kozott van. Ha minden napot beleszamitok - szabadnapok es unnepnapok - akkor majus 22 stimmel, kb 56%-os elvonassal. S ezek a szamok a superbruttora jonnek ki.
Anyám mindig kikérte magának, ő nem Borsodi, ő Abaúji........ Én csak rövidítettem, de igazad van, utána néztem, mert én azért úgy tudtam, persze anyámtól, hogy Rakaca és tőle fefele az már Borsod, viszont Ardó honlapján ugyan "Borsodba vezető híd"-ként vezetik le a nevüket, de a többi egyértelmű. A Torna - Abaúj vármegyéhez tartozott. Igazából mindegy is. Ráfér a környékre a fellendülés.
Kassa közel van, Miskolc meg messze (ráadásul bedöglött és nem tud magához térni). Valamikor Abaújszántótól felfelé a kassai piacra jártak a parasztok. Aztán a határ levágta őket.
Ja, errol van szo. En itt elek a nagy ipari korzet mellett, ugyhogy egy pici ralatasom van. :)))) Meg benne dolgozok. Egyebbkent oriasi a kulonbseg a Hernad volgyeben a hatar ket oldala kozt. Ingatlan arakban is.