Esetleg azokban a lakásokban elvégezhetné a Liliomdomb a garanciális javításokat, akiknek semmiféle tartozásuk nincs feléjük, jelezve, hogy a szándék megvan bennük.
Nem kell semmit megmagyaráznod, se szemét se antiszociális nem vagy, hanem leírtad feketén-fehéren azt, amit itt már többen is körbe-körbe jártak:
Se a tartozó lakók, se a liliomdomb nem fog egyhamar (egyáltalán) fizetni és/vagy munkát végezni!!
Bocsi de ezt akartam kiprovokálni, hogy végre nézzünk szembe a valósággal, és ennek ismeretében tegyük a dolgunkat.
Még egy dolog, az a 7 milla pont azonos azzal, amivel a lakók tartoznak?, mert egy kicsit soknak tartanám. Nem lehet megállapodni, hogy amivel a lakók tartoznak azt vonja le a liliom a 7 millából, a többit meg fizesse ki? Mondok ilyen naívságokat.....
Most szemétnek és antiszociálisna fogok elsőre tűnni, de nagyon remélem, hogy meg tudom magyarázni.
Nos én nem értek azzal egyet, hogy a társasház bármilyen lépést is tegyen a lakók személyes garanciáinak ügyében, főleg nem azt hogy meg is csináltassa.
Több oka van. Az egyik az, hogy a társasháznak semmi joga nincs ehhez. Nem pénzügyi szolgáltató ugyanis, hogy pénzügyekben közvetítsen két fél között. Ahhoz meg főleg nincs joga, hogy az összes olyan lakó által befizetett pénzt amit azok közös költségként teljesen más jogcímre fizettek be (az elfogadott éves költségvetés szerint) olyan dologra használja ami csak áttételesen szolgálja a többség hasznát, közvetlenül csak egyéni érdekeket szolgál ki. Csak a költségvetésben szereplő dolgokra költheti ezt a pénzt. Ezenkívül a társasház által megrendelt és kifizetett garanciális javítások, csak abban az esetben javítanák a kültségvetésünket, ha ezek után azt a liliomdomb szó nélkül kifizetné. De nem fogja, hiszen akkor a lakóknak is megcsinálta volna. Tehát ez csak azt generálná, hogy még újabb pótbefizetést kellene megszavaztatni a lyuk betömésére. Abban bízni, hogy az a lakó aki eddig nem fizette ki a liliomdombnak a "tartozását" visszatartva a garanciális pénzt, szintén totális dőreség - a háznak sem fogja azonnal kifizetni - ismét a hiányunk nőne. Arról nem is beszélve, hogy ez a megoldás a Liliom tartozását csak növelné, és ezt sem fizetné ki.
Azzal egyetértek, hogy közösen kell fellépni, de ez nem a társasházon keresztül kell történjen, hanem a lakók összefogásával megbízni egy ügyvédet és pertársulatban megpróbálni a garanciális javításokat elvégeztetni a liliomdombbal, vagy legalább a banknál erre a célra zárolt összeget felszabadíttatni, és abból megbízni a vállalkozókat.
Bár emberileg teljesen megértem azokat, akik az el nem végzett garanciális munkák miatt visszatartják a liliomdomb felé esedékes fizetési kötelezettségeiket, MÉGSEM TUDOK AZONOSULNI A MEGOLDÁS MÓDJÁVAL. Így egy nagyobb csoport a lakópark közössége térfelére terelik a megoldást az egyéni megoldások helyett. Mondhatják esetleg azt, hogy "majd berágnak a lakók és kiverik a liliomból a munkákat"!
Egyetértek azzal, hogy a lista akiknek fizetniük kellene a liliomdombnak, legyen nyílvános.
Mi a megoldás? Egy lehetséges változat íme:
1.Listába venni az elmaradt garanciális javításokat azoknál a lakónál, akik ezért nem fizetnek.
2.A liosta szerinti előkalkulált helyreállítási értéket szakértővel megállapíttatni.
3. A munkákat a ház végeztesse el, és számlázza ki a liliomdomb felé.
4. A lakók fizessenek a liliomdombnak.
4/a. Itt lehetőség kínálékozik egy összevezetésre, esetleg.(3 és 4 között)
5.Liliomdomb kifizeti a tartozást a ház felé.
Ebben a megoldásban sok "ha" van, de valamit csinálni kell!
"Nézzük a tartozási kört: A Liliom nem végzi el a javításokat a lakók berágnak és nem fizetik a liliom által meghitelezett fűtési, és vízköltséget a liliomnak. "
Akkor szerintem még szó sem volt berágásról, csak taktikáról, hiszen ez még nagyon az elején volt, rögtön az átadás után. Ami szerintem egyébként nem túl etikus, mert nem a Liliomdombbal szúrtak ki, hanem az egész házzal. Hiszen, ha tényleg így van, hogy emiatt az elmaradt befizetések miatt betart a Liliomdomb, akkor tulajdonképpen amiatt a néhány lakó miatt - aki nem fizetett, mert "berágott"??? - a többi lakó fizeti a pótbefizetéseket. Szóval, miért nem publikus az a lista is?
De ez tényleg így van, mert erről nem sok szó esik, valahogy efölött elsiklottunk néhány beírással ezelőtt. Tényleg emiatt nem fizet 7 M Ft-ot ki a Liliom???
"Lsz ne írd azt, hogy ugyanazok, akik most sem fizetnek, mert ez csak feltételezés."
Ráadásul téves feltételezés lenne hiszen a jelenlegi nemfizetők 5 házból adódnak össze. Míg a Liliomdombnak nemfizetők az 1-2 házból kerülnek ki, hiszen 2007 telén még csak az a két ház állt. Természetesen ez is csak feltételezés, hiszen nincs rá bizonyítékom, hogy a maradék nem létező 3 házban akkor még nem laktak. :) De mindegy, a fenti csoport nagy része azért nem hajlandó a Liliomnak akár csak 10 forintot adni, mert a Liliomdombnak garanciális tartozása van velük szemben.
Nézzük a tartozási kört: A Liliom nem végzi el a javításokat a lakók berágnak és nem fizetik a liliom által meghitelezett fűtési, és vízköltséget a liliomnak. A liliom erre berág és a késsőbb keletkező fűtési és közös költségét nem fizeti a társasháznak.
Mi a megoldás? (Ha már javaslatot is kell adni.) A problémát elemeire kell bontani, és külön külön megoldani. Az Europea elvileg dátum szerint vette át a házakat. Ez dokumentált óraállásokkal történt. Nos azoktól az időpontoktól kezdve a Liliomdombnak a társasház felé vitatható költsége nincs és nem is lehet, az azóta eltelt időben felhalmozott teljes összeg perelhető rajta.
Az előtte lévő (liliom által kifizetett) összegekkel meg egyezzen meg az egyes-kettes lakókkal, hogy fizessenek neki, vagy engedje el a garanciális tartozást a lakó, stb...
"A Liliomdomb Kft. más téma: De kedves Maccar és TomKranik várom építő ötleteiteket hogyan is lehet rajtuk behajtani olyan tartozást, amit a Kft. folyamatosan vitat..."
Spenót! Miért is vitatja? Valami be nem fizetések miatt, ha jól tudom. Állítólag több lakótársunk nem fizette meg nekik a 2007-es téli fűtés- és melegvízszámlát. Ha tényleg így van, nem lehetne publikus ez a lista is? Kik miatt nem fizet a Liliomdomb? Lsz ne írd azt, hogy ugyanazok, akik most sem fizetnek, mert ez csak feltételezés.
(...) mi viszont mit kapunk a nem éppen alacsony közös költség befizetéséért?
Egy hónapja állt fel az új közös képviselet. Mit vársz ennyi idő alatt? Egyik probléma sem tud megoldódi egyik pillanatról a másikra, még akkor sem tudna, ha te próbálnád megoldani. Viszont a számlák jönnek, ezért kell a társasház feltőkésítése.
véleményem szerint a tulajdonosok többsége ostoba
Az itt elhangzott érvekre tudnál logikus, nem ostoba ellenérveket is állítani?
Én azt írtam korábban, hogy véleményem szerint a tulajdonosok többsége ostoba, ezt több közgyűlés végighallgatása után is tartom, de természetesen akadnak kivételek, így akinek nem inge, az ne vegye magára... Mindent meg tudtak kajáltatni a régi szvb tagok szintúgy, mint a régi kk a nagy többséggel, és a jelek szerint ez most sincsen másként. Láttam az összes szavazást, és a módját is, sajnos. Mi lenne a megoldás? Talán az, amit, ha jól emlékszem éppen te írtál itt a fórumon korábban, eladni a lakást. Megszoksz, vagy megszöksz.
Írhatnám példának sok milyenkéhez hasonló újépítésű társasház kedvezőbb fűtési árait, precízen kikalkulált vízfelmelegítési díjukat, közös költségét, amely úgy alacsonyabb, hogy 24 órás portaszolgálat van benne (hátha valakit érdekel ez a korrert áru cég, azt hiszem elkelnének nálunk is: www.signalfair.hu), mi viszont mit kapunk a nem éppen alacsony közös költség befizetéséért?
Lehcsi: köszönöm - teljesen igazad van és sikerült jól elmagyaráznod, hogy miért is volt jogszerű a közgyűlés határozata. Lehet menni a bíróságra, akinek nem tetszik (egyébként illetéket is kell fizetni a beadványkor), ez mindenki előtt nyitva áll.
Maccar a hózászólásodból ítélve Te nem voltál ott (legalábbis a végén mikor megszavazásra került a pótdíj) - akkor hogy jössz ahhoz hogy kétségbe merd vonni a szavazás tisztaságát? van rá bizonyítékod ? Vagdalkozol mindenféle vádakkal, de hol a bizonyíték? hol vannak a tények? És ez mindenkinek szól: lehet menni a bíróságra (és fizetni illetéket), ha nem tetszik a végeredmény...(természetesen a bíróságon mondjuk nem árt bizonyítani is az igazadat) - DE! attól még jelenleg ez az érvényes közgyűlési határozat, amit be kell tartani minden lakótársnak (nekem is - mintha én szeretnék pótdíjakat fizetgetni...).
Ismételném magam, mert sajnos sokan nem képesek megérteni és felfogni: nem mások helyett fizetünk - hanem saját magunkért és magunknak A nem fizetőktől a behajtás nem megy egyik napról a másikra, vagy ha Te ezt így gondolod, akkor nosza....lehet menni és behajtani a pénzt már holnaptól: én lennék a legboldogabb ha sikerülne!
Egyébként sokan az Europea kimutatásának nem léte és a kaotikus nyilvántartás miatt nem fizettek - ezek közül már most is van jó pár lakó aki az új KK és új helyzet miatt elkezdett fizetni.
A Liliomdomb Kft. más téma: De kedves Maccar és TomKranik várom építő ötleteiteket hogyan is lehet rajtuk behajtani olyan tartozást, amit a Kft. folyamatosan vitat...
TomKranik: ha mindenki így gondolkodna, akkor már országod sem lenne ahol lakhatnál.... már rég lehúzhattuk volna a rolót....Ez egy elég szánalmas hozzáállás, miszerint ha más nem fizet akkor én sem...Nem érzed kicsit gáznak?
Ismételnem kell magam megint (úgy látszik nehezen olvasható a kézírásom): Nem elvekről beszélgetünk, hanem a puszta számokról, tényekről: Ha nincs pénz, nincs gáz, nincs villany...tök egyszerű... Remélem Te is és azok is, akik nem fizetnek bevállalják majd ezt, akkor is amikor fizetésképtelen lesz a társasház... Nem fenyegetés volt: a fizetési meghagyás, bírósági végzés, jelzálog bejegyzés -ezek a létező eszközök a tartozások behajtására - csak sajnos eddig ez egy kicsit lassan ment...
Maccar engedd meg,hogy ismét helyesbítselek: az SZVB tagok a közgyűlésen lemondtak ! A lakók, vagyis Te és én / mi szavaztuk meg az újakat....mint ahogy az új KK-t és a pótdíjat is.
És még egy a végére: "Igazad van, lehúznak a felültervezett fűtéssel, lehúznak a közös költségben szereplő tételek elmaradásával, lehúznak az ipari gáz fogyasztó mivoltunkból kifolyólag, a túlzott vízfelmelegítési díjjal, stb..."
Kedves Maccar, remélem vannak számításaid is amivel a fentieket tudod igazolni...!!! Ugye pontosan tudod mennyi gázt fogyaszt a társasház, ugye pontosan tudod mennyi a társasház rezsije, takarítás, villany, liftek, kertészek, gondnok stb. ?! Egyébként ha meg ennyire gáznak érzed, akkor miért nem hívtad fel valamelyik SZVB-tagot vagy KK-t tisztázni a költségeket? Tovább megyek: miért nem jelentkeztél SZVB tagnak..?
Lehet vagdalkozni, lehet összehordani tücsköt bogarat... és? szerintetek ez megoldja a jelenlegi anyagi helyzetünket ?
Lehcsi: köszönöm - teljesen igazad van és sikerült jól elmagyaráznod, hogy miért is volt jogszerű a közgyűlés határozata. Lehet menni a bíróságra, akinek nem tetszik (egyébként illetéket is kell fizetni a beadványkor), ez mindenki előtt nyitva áll.
Maccar a hózászólásodból ítélve Te nem voltál ott (legalábbis a végén mikor megszavazásra került a pótdíj) - akkor hogy jössz ahhoz hogy kétségbe merd vonni a szavazás tisztaságát? van rá bizonyítékod ? Vagdalkozol mindenféle vádakkal, de hol a bizonyíték? hol vannak a tények? És ez mindenkinek szól: lehet menni a bíróságra (és fizetni illetéket), ha nem tetszik a végeredmény...(természetesen a bíróságon mondjuk nem árt bizonyítani is az igazadat) - DE! attól még jelenleg ez az érvényes közgyűlési határozat, amit be kell tartani minden lakótársnak (nekem is - mintha én szeretnék pótdíjakat fizetgetni...).
Ismételném magam, mert sajnos sokan nem képesek megérteni és felfogni: nem mások helyett fizetünk - hanem saját magunkért és magunknak A nem fizetőktől a behajtás nem megy egyik napról a másikra, vagy ha Te ezt így gondolod, akkor nosza....lehet menni és behajtani a pénzt már holnaptól: én lennék a legboldogabb ha sikerülne!
Egyébként sokan az Europea kimutatásának nem léte és a kaotikus nyilvántartás miatt nem fizettek - ezek közül már most is van jó pár lakó aki az új KK és új helyzet miatt elkezdett fizetni.
A Liliomdomb Kft. más téma: De kedves Maccar és TomKranik várom építő ötleteiteket hogyan is lehet rajtuk behajtani olyan tartozást, amit a Kft. folyamatosan vitat...
TomKranik: ha mindenki így gondolkodna, akkor már országod sem lenne ahol lakhatnál.... már rég lehúzhattuk volna a rolót....Ez egy elég szánalmas hozzáállás, miszerint ha más nem fizet akkor én sem...Nem érzed kicsit gáznak?
Ismételnem kell magam megint (úgy látszik nehezen olvasható a kézírásom): Nem elvekről beszélgetünk, hanem a puszta számokról, tényekről: Ha nincs pénz, nincs gáz, nincs villany...tök egyszerű... Remélem Te is és azok is, akik nem fizetnek bevállalják majd ezt, akkor is amikor fizetésképtelen lesz a társasház... Nem fenyegetés volt: a fizetési meghagyás, bírósági végzés, jelzálog bejegyzés -ezek a létező eszközök a tartozások behajtására - csak sajnos eddig ez egy kicsit lassan ment...
Maccar engedd meg,hogy ismét helyesbítselek: az SZVB tagok a közgyűlésen lemondtak ! A lakók, vagyis Te és én / mi szavaztuk meg az újakat....mint ahogy az új KK-t és a pótdíjat is.
És még egy a végére: "Igazad van, lehúznak a felültervezett fűtéssel, lehúznak a közös költségben szereplő tételek elmaradásával, lehúznak az ipari gáz fogyasztó mivoltunkból kifolyólag, a túlzott vízfelmelegítési díjjal, stb..."
Kedves Maccar, remélem vannak számításaid is amivel a fentieket tudod igazolni...!!! Ugye pontosan tudod mennyi gázt fogyaszt a társasház, ugye pontosan tudod mennyi a társasház rezsije, takarítás, villany, liftek, kertészek, gondnok stb. ?! Egyébként ha meg ennyire gáznak érzed, akkor miért nem hívtad fel valamelyik SZVB-tagot vagy KK-t tisztázni a költségeket? Tovább megyek: miért nem jelentkeztél SZVB tagnak..?
Lehet vagdalkozni, lehet összehordani tücsköt bogarat... és? szerintetek ez megoldja a jelenlegi anyagi helyzetünket ?
Kicsit bosszantó dolog, hogy én fizetek, a nemfizetők pedig ugyanúgy élvezik a melegvizet, a fűtést, mint én, és röhögnek a markukban! Ez a szomorú valóság!
"1. A gyűlés elején, amikor még senki nem vitatta, hogy határozatképesek vagyunk, megszavaztuk, hogy ha a látható többség egy irányba szavazott, akkor csak a kisebbséget számoljuk meg."
Ha volt is ilyen megegyezés, bár erre asszony nem emlékszik akkor bizony az IGEN szavazatokat kellett volna a pótbefizetésnél számolni, ugyanis a "látható többség" (legalábbis a még jelenlévők többsége) nemmel szavazott.
"Mellesleg maccarral szemben én nem a legkönnyebb, hanem pillanatnyilag az egyetlen megoldásnak tartom a pótbefizetést, a szavazás alapján ebben nem vagyok egyedül."
Egyedül éppen nem vagy, viszont ahogyan azt több kommentből kivettem, a jelenlévő többség nem szavazta meg a pótbefizetést, még úgy sem, hogy sokan már elhagyták a termet. Nekem nem ez tűnik a legjobb megoldásnak, minden esetre remélem, hogy te, és a hozzád hasonlóan érvelőktovábbra is magatokra vállaljátok a folyamatosan csak növekvő hátralékjait a notórius nemfizetőknek. Mert, hogy ők eddig sem fizettek, és a pótbefizetést sem fogják, így aztán várhatod a közelgő harmadik pótbefizetést, majd tavasszal a negyediket... Ebben a házban minden költség túl van tervezve, és mégis a pótbefizetés lenne a kiút?
Ám, hogy adjak egy apró ötletet a társasháznak pénzszerzés céljából, én rögvest kiadnám/eladnám azt a Rózsakert utcai oldalon található reklámtáblát, amelyen a liliomdomb reklámozza magát! Ebből már az elmúlt 2 év során jó kis pénz befolyhatott volna.
Ez a kérdés már sokadszor vetődik itt föl és bár nem vagyok a társasházi jog ismerője, úgy gondolom, hogy miután 1. A gyűlés elején, amikor még senki nem vitatta, hogy határozatképesek vagyunk, megszavaztuk, hogy ha a látható többség egy irányba szavazott, akkor csak a kisebbséget számoljuk meg. 2. Ha valaki elhagyta az ülést a vége előtt, annak szerintem meg lett volna a lehetősége, hogy ezt a tényt jegyzőkönyvbe vetesse, ha ilyen történt, az egész csak spekuláció, nem mellesleg az ilyesmibe kapaszkodni és jogászkodni kifejezetten nem a lakóközösség irányába tett gesztus, ahogy ez a gyűlésen is elhangzott, már csak azért sem, mert 3. (ez már maccarnak és Tomkranakiknak is szól) az a szomorú valóság, hogy a társasház működőképességét csak a lakóközösség jóhiszemű, nem pedig a joggal és a többiek jóindulatával való visszaélésből sportot űző tagjai fogják tudni tartósan biztosítani, ezért az kell a cél legyen, hogy ilyenekből minél több legyen.
Mellesleg maccarral szemben én nem a legkönnyebb, hanem pillanatnyilag az egyetlen megoldásnak tartom a pótbefizetést, a szavazás alapján ebben nem vagyok egyedül.
Az új kk-val annyi a bajom, hogy a legegyszerűbb megoldást választotta, vagyis a pótbefizetést, amire még egy gyengébb képességű kk (Mérész) is rájött.
Ezt a megoldást nem az új közös képviselő választotta. Ebben a dologban a közös képviselőnek nincs döntési joga. Viszont Spenót írta, hogy az új közös képviselő elkezdte kiküldeni végre a fizetési felszólításokat a nemfizetőknek.
Spenóttól kérdezném, hogyha már rég kint vannak a fizetési meghagyások, akkor hol van a pénz?
Ugyan nem tőlem kérdezted, de én is tudok válaszolni rá: a pénz még mindig a nemfizetőknél van. És még sok ideig ott is lesz. Majd ha az ügyvédi-bírósági felszólítások kellően kellemetlenekké kezdenek válni nekik, akkor fognak fizetni.
Igazad van, lehúznak a felültervezett fűtéssel, lehúznak a közös költségben szereplő tételek elmaradásával, lehúznak az ipari gáz fogyasztó mivoltunkból kifolyólag, a túlzott vízfelmelegítési díjjal, stb...
Szerintem is jobb lenne, ha elzárnák a gázt, az kijózanító hatással tud lenni, még a liliomdomra is, hiszen így eladhatatlanok lesznek a bentragadt lakásaik.
Az állandó pótbefizetés nem vezet sehová sem, sőt rombolja a fizetési morált, hiszen a csalódott tisztességesen fizetőknél is előbb-utóbb betelik a pohár. Én például nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy mások helyett fizetgessek.
Spenóttól kérdezném, hogyha már rég kint vannak a fizetési meghagyások, akkor hol van a pénz? Minek kell pótbefizetnünk? Cálfold meg azt a tényt, hogy a legnagyobb adósunknak, a liliomdombnak még egyetlen egy fizetési meghagyás sem ment ki ez idáig! Ezt mondták a közgyűlésen. Az új kk-val annyi a bajom, hogy a legegyszerűbb megoldást választotta, vagyis a pótbefizetést, amire még egy gyengébb képességű kk (Mérész) is rájött. Az SZVB tagokról meg csak annyit, itt a régiekre gondolok, hogy le kellett volna mondaniuk egytől egyig, mivel támogatták a végletekig az europeát.
Így van , magunkért fizetem a közös költségemet és a közműveimet rendszeresen, az elfogyasztott mennyiségek alapján! A gyűlésen is kijelentették amikor rákérdeztem, hogy azért van a pótbefizetés, mert mások nem fizetnek, és nincs rá semmi garancia, hogyha ezt befiettük akkor nem lesz következő! A fűtés KW-onkénti ára is jóval felül van tervezve, tehát szerintem már ott is lehúznak minket!
Egyet értek abban, hogy nem kell mások helyett befizetni semmit! Én is határozottan ellene voltam, és vagyok is, hogy mások helyett fizessek bármit is, DE !!! Is itt ez nagy DE: nem mások helyett fizetünk , hanem magunkért !!! (és remélem számodra is érthető mi a különbség a "mások helyett" és a "magunkért" között)
Ne fizesd be: semmi gond... de akkor számíts rá, hogy az új KK már nem lacafacázik a behajtásoknál... Felszólítás-ügyvédi felszólítás-bíróság-fizetési meghagyás-jelzálog bejegyzés - ezek várnak rád! És nem mellékesen hideg víz és fűtés mentes lakás - nem beszélve a közhangulat lincshangulatúvá válásáról... Lehet most itt elvekről beszélgetni... de sajnos ezek egyszerű és puszta tények: nincs pénz, nincs befizetés, akkor gáz sincs, villany sincs...stb. senkit nem érdekel miért és kinek a hibájából, a Gázművek az Elektromos művek magasról tesz rá...
Sajnos volt itt egy olyan 2 év amit nem tudunk már visszamenőleg megváltoztatni... ennek mind a mai napig isszuk a levét, de most állítom, hogy jó úton vagyunk afelé, hogy kimásszunk ebből az egészből... Ha gondotok van az elszámolásokkal, ott az új KK...bármikor fel lehet őket kereseni és kérni az elszámolást... És kérlek ne hanglatot keltsetek igatalanul... tessék bizonyítékokkal szolgálni a vagdalkozás helyett, tessék megoldási javaslatokkal szolgálni!!! Ott a telefon, e-mail , fax...stb. stb... lehet beszélni az SZVB-vel az új KK-val...
Egyéb elfoglaltságaim miatt, nem jelentkeztem. Valaki szépen kitáblázta, hogy mikor van járőrszolgálat! Innentől kezdve nem látom értelmét az egésznek! Az elkövető meglátja a platákokat, jót röhög és teszi a dolgát! A mi lépcsőházunban még arra sem képesek, hogy kilincsre csukják a bejárati ajtót, pedig a megelőzésben mi lakók tudnánk a legtöbbet tenni!