Nekik még nincs topik nyitva, pedig szerintem ezerszer nagyobb a tudásuk mint a hazai gasztronómia önjelölt világ- és olimpiai bajnokainak, sztárséfjeinek stb. Beszéljük meg, ki mit gondol a cikkeikről, írásaikról, stb.
"Voltunk a soproni piac melletti Plus áruházban. Sajnos gázégő nem volt. Kaptam viszont faszén izzító csövet. Régi vágyam volt. Mint a többször leértékelt árukon ezen is volt millió árcédula. Végül 47 kemény magyar forintot fizettem. Sajnos csak kettő volt.
Melyik recept szerint csináltad a creme brullée-t? "
Sajnálom a Ráspit, mi egyik délben jót ettünk ott, összesen ketten...
creme brullée-t még csak félig-meddig csináltam,csak hogy kipróbáljam a "gépet", mégpedig keverve a spanyolt a franciával, elfogyott,de még csiszolgatom... A karamellásító kicsit macerás, lehet, hogy a grill-mikrosütő jobb lesz majd.
Soproni nyaralásunk alatt elindultunk Fertőrákosra a Ráspiba vacsorázni. Se kép-se hang. Sehol senki, sehol egy cédula, hogy elnézést, ma nem nyitunk ki. A szomszéd asszonyok szerint el kellett menniük valahova. Nagy csalódás volt!! :-(
Így aztán jobbára átjártunk Ausztriába. Sehol sem kellett csalódnunk. Kedves családias kiszolgálás, egyenletesen jó minőség mindenhol. Hazafelé jövet megnéztük a Kvalla vendégházat. Sem a háziakat, sem vendéget nem láttunk. Szép viszont a veteményes kertje. Nagyon várom már a szeptember 22-23-t.
Kedves scoobysnack!
Voltunk a soproni piac melletti Plus áruházban. Sajnos gázégő nem volt. Kaptam viszont faszén izzító csövet. Régi vágyam volt. Mint a többször leértékelt árukon ezen is volt millió árcédula. Végül 47 kemény magyar forintot fizettem. Sajnos csak kettő volt.
Melyik recept szerint csináltad a creme brullée-t?
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetéseket adott át kedden.
A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetését kapta többek között Kalla Kálmán, a Gundel Étterem konyhaigazgatója, a magyar gasztronómia nemzetközi szintű megismertetéséért és a Gundel Étterem - mint a magyar vendéglátás legmeghatározóbb éttermének - újbóli világhírnévre emeléséért.
Mostanában (1-2 héten belül) esélyes, hogy megjelenik a piacon is.
Nem tudom merre laksz. Pesten a Lehelen, a Nagycsarnokban és a Fehérvári úti piacon szokott lenni tudomásom szerint. Általában délelőtt elfogy. ( a Nagyvásárcsarnokban (legdrágább!) ami megmarad délutánra azt már nem venném meg... (mondjuk nem szoktam, mert inkább szedek magamnak :))) ))
kis kellemetlenség, hogy egy angolul jól tudó arab lány bepalizott minket pár €-val, amikor egyik étkezéshez olajbogyókat vásároltunk
sajna mi sem vettünk semmit a piacon (az én bénázásom miatt) amit hazahoztunk volna a piacról, de legközelebb bevásárolunk! a gasometernél parkoltunk, és oda mindent kimetrózni nem volt kedvem :(
Nekünk ugyanezek voltak még a programjaink. :) A Naschmarktot soha nem hagyom ki, ott reggeliztem. Miért nem lehet itthon olyan zsömlét kapni???? A Naschmarkton egyébként konkrétan vérzik a szívem akármikor ott járok. Sajna nem mertem alaposan bevásásrolni zöldségből és gyümölcsből, mert délelőtt nagyon meleg volt, peidg még friss vargányát is lehetett kapni! A JM-ben viszont bevásároltam.
Sziasztok! Voltam tegnap Bécsben, és elmentünk a Gustoban Tamásék által ajánlott Huth nevű helyre. Minden képzeltemet felülmúló vendéglátásban volt részünk Frau Lotte részéről. Az ételek nagyon finomak voltak. Hárman voltunk, ettünk fantasztikus marhahúslevest májgombóccal, egyikünk bécsi szeletet evett, másik barátnőm gyöngytyúkot, én cordon bleu-t ettem (valami elképesztően finom juhsajttal és sonkával volt töltve), a köretként adott saláta is nagyon finom volt. Deszertként a Gustoban is lefényképezett csoki felfújtat ettük kávéfagyival. Ebéd után neki adtam a Gusto nálam levő példányát aminek nagyon örült (pont az a két pincér srác volt bent, aki a képen vele szerepel). Mindenkinek csak ajánlani tudom. Sajnos tegnap nem volt táfelspicc, azt mindenképpen szeretném megkóstolni náluk.
A főzelékfélék vastag rántással sűrítésének én sem vagyok híve, de van ahol szinte kötelező a liszt/rántás használata. Nem is beszélve arról, hogy a legselymesebb mártások manierozással készülnek. Lehet saját anyagának egy részét áttörve is sűríteni, de azért ízben ez nem ua, inkább lisztérzékenyeknek ajánlott.
Azért ezt a tragikus lisztes sűrítést kifejthetnéd bővebben.... :-)
De nehogy azt hidd, hogy én _ezt_ dicsőítem, csupán árnyaltabban látom.
Ha több nemzet zöldségelkészítési módozatai mögé nézünk, ugyanúgy ott van a lisztes sűrítés, csak szebb formában. De a lényeg u.az: vajjal+ tejjel/tejszínnel+liszttel és ráadásként még sajttal "dúsítják" a zöldséget. Pl. a gratin-eknél, felfújtaknál, rakott ételeknél. Jó sok sűrű besamel a párolt+fűszerezett zöldségre, tetejére sajt, és sütőben megsütik. Az alapanyagokat tekintve nincs benne kevesebb liszt, mint egy főzelékben. Mégis szuperegészségesnek van kikiáltva.
bocsánat, félreérthető voltam: én azt a cikket várom nagyon amit írni terveztek a főzelékekről, valahol már olvastam tőletek hogy ezt a témát szeretnétek körbejárni, mert hazánkban tragikus a lisztes sűrítés. nos, ezt a cikket szeretném megsürgetni :)
Nyelvészkedés helyett néhány hasznos, témá(k)ba vágó infó: - kis családommal az IKEÁban jártunk (juhéj) - és megdöbbenve egy remek sütőhőmérőt vásároltunk a konyhaosztályon. A készülék digitális, a hátulja mágneses, sütőre, tűzhelyre tapad. Lehet konyhai órának is használni (csipog, és vicces, hogy MÁSODPERCEKET is lehet állítani), illetőleg egy hosszú drót végén van egy jókora tű, amit beleágyazol a husiba, a készülék meg a sütőn kívül mér és csipog, ha a kívánt hőmérsékletet elérted. Vessetek meg, én ma pl. arra használtam, hogy csipogjon, ha felforr a tésztavíz (95 fok) - erre is teljesen jó volt. - a vasedényben (pl. Rákóczi út) akciósak a hónap végéig az edények - lábasok, serpenyők. Én egy háromdarabos (kínai:) öntöttvas serpenyőszettet vettem négyezerötért. Elég jó. - És mégis a nyelvészkedés: a "Góliát-paradicsomokról" sok szó esett nemrég - nos, erdélyi (székely) apósomnál ettem nemrég ilyet, ott sem közönséges már, de jó néhány helyez ismerik még, és nevelik. Régi magyar neve: ÖKÖRSZÍV. Szerintem gyönyörű, használhatnánk. Palántákra aspirálok.
Atyauristen! Mi van ezzel a topikkal is!!! Nyelveszekedes lett belole, elfogyott az erdemi mondanivalo?!?!?
Ami a kiejtest illeti. . .jo lenne, ha az eredetihez kozelebb allot valasztana a magyar is. A helyes kiejtes a muveltseg fokmeroje - hat torekedjunk ra! Raadasul a miszo nem is tekeri ki a nyelvunket - legalabb annyira konnyu mint a mizo. . .mint ahogy a szodium nem tukorforditas, hanem fonetikus iras. . .
Szoval. . .szeretnek egy jo ettermet Obudan, es bizony nem tudom. . .a magyar fura nemzet. .. nezem a medwe oldalt is, es a "zoldborsoleves lazaccal"-nal megalltam. . .:(( Hogy az ot minosito hozzaszolasokrol ne is beszeljek :))!
Ugy nez ki, ha van idonk akkor nem Obuda lesz, hanem Solymar, Aranykapu. ..
Ha elsősorban a magyar nyelvvel foglalkozol, akkor azt is biztosan tudod, hogy a nátrium-karbonát régi magyar neve szóda. A szikes földön a nátrium-karbonát válik ki. A szódavízben, szikvízben máig ott van a neve, bár nem a nátrium, hanem a szénsav miatt.
Én elsősorban a (magyar) nyelvvel foglalkozom, de a hejesírást azért nem a legmerevebb módon kezelem. A sodium viszont angol szó, magyarul nátrium, a "szódium" tükörferdítés, az alább felsorolt vegyületeknél pedig hiányzik a kötőjelezés - ha ez kekeckedés, ám legyen. A miso a szabályzat megalkotói szerint pedig miszo: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=70392123&t=9031942