Keresés

Részletes keresés

scoobysnack Creative Commons License 2007.08.23 0 0 1056
"Voltunk a soproni piac melletti Plus áruházban. Sajnos gázégő nem volt. Kaptam viszont faszén izzító csövet. Régi vágyam volt. Mint a többször leértékelt árukon ezen is volt millió árcédula. Végül 47 kemény magyar forintot fizettem. Sajnos csak kettő volt.

Melyik recept szerint csináltad a creme brullée-t? "

 

 

Sajnálom a Ráspit, mi egyik délben jót ettünk ott, összesen ketten...

 

creme brullée-t még csak félig-meddig csináltam,csak hogy kipróbáljam a "gépet",  mégpedig keverve a spanyolt a franciával, elfogyott,de még csiszolgatom... A karamellásító kicsit macerás, lehet, hogy a grill-mikrosütő jobb lesz majd.

Előzmény: goristi (1051)
mbtbd Creative Commons License 2007.08.22 0 0 1055
Kedves quartaya, a sürgetés teljesen jogos. Igyekszünk
Előzmény: quartya (1036)
mbtbd Creative Commons License 2007.08.22 0 0 1054
Kedves Macroglossa! De! Köszönjük! (ez egyébként nem kekeckedés, és elnézést a késői válaszért).
Előzmény: Macroglossa (1029)
goristi Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1053

Elnézést kérek Kalla úrtól az többszörös átkeresztelésért!

Előzmény: goristi (1052)
goristi Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1052
Akkor ezért  nem volt otthon senki Kvalláéknál.
Előzmény: varadit (1050)
goristi Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1051

Soproni nyaralásunk alatt elindultunk Fertőrákosra a Ráspiba vacsorázni. Se kép-se hang. Sehol senki, sehol egy cédula, hogy elnézést, ma nem nyitunk ki. A szomszéd asszonyok szerint el kellett menniük valahova. Nagy csalódás volt!! :-(

Így aztán jobbára átjártunk Ausztriába. Sehol sem kellett csalódnunk. Kedves családias kiszolgálás, egyenletesen jó minőség mindenhol. Hazafelé jövet megnéztük a Kvalla vendégházat. Sem a háziakat, sem vendéget nem láttunk. Szép viszont a veteményes kertje. Nagyon várom már a szeptember 22-23-t.

Kedves scoobysnack!

Voltunk a soproni piac melletti Plus áruházban. Sajnos gázégő nem volt. Kaptam viszont faszén izzító csövet. Régi vágyam volt. Mint a többször leértékelt árukon ezen is volt millió árcédula. Végül 47 kemény magyar forintot fizettem. Sajnos csak kettő volt.

Melyik recept szerint csináltad a creme brullée-t?

Előzmény: scoobysnack (999)
varadit Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1050

 

 

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetéseket adott át kedden.

 

 A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetését kapta többek között  Kalla Kálmán, a Gundel Étterem konyhaigazgatója, a magyar gasztronómia nemzetközi szintű megismertetéséért és a Gundel Étterem - mint a magyar vendéglátás legmeghatározóbb éttermének - újbóli világhírnévre emeléséért.

 

 Gratula!

 

 
Előzmény: nagypapi51 (992)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1049

Amit a Naschmarkton veszel az vagy szlovén, vagy magyar vargánya.

 

Előzmény: FatMo (1046)
beetee Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1048

Mostanában (1-2 héten belül) esélyes, hogy megjelenik a piacon is.

Nem tudom merre laksz. Pesten a Lehelen, a Nagycsarnokban és a Fehérvári úti piacon szokott lenni tudomásom szerint. Általában délelőtt elfogy. ( a Nagyvásárcsarnokban (legdrágább!) ami megmarad délutánra azt már nem venném meg... (mondjuk nem szoktam, mert inkább szedek magamnak :)))  ))

Előzmény: FatMo (1046)
csite Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1047

kis kellemetlenség, hogy egy angolul jól tudó arab lány bepalizott minket pár €-val, amikor egyik étkezéshez olajbogyókat vásároltunk

 

sajna mi sem vettünk semmit a piacon (az én bénázásom miatt) amit hazahoztunk volna a piacról, de legközelebb bevásárolunk! a gasometernél parkoltunk, és oda mindent kimetrózni nem volt kedvem :(

Előzmény: FatMo (1044)
FatMo Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1046
Hát igen, de piacon még soha nem sikerült kapnom. :(
Előzmény: nagypapi51 (1045)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1045

Friss vargánya itthon is van 

Kaisersemmel sajna nincs..:((

Előzmény: FatMo (1044)
FatMo Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1044
Nekünk ugyanezek voltak még a programjaink. :) A Naschmarktot soha nem hagyom ki, ott reggeliztem. Miért nem lehet itthon olyan zsömlét kapni???? A Naschmarkton egyébként konkrétan vérzik a szívem akármikor ott járok. Sajna nem mertem alaposan bevásásrolni zöldségből és gyümölcsből, mert délelőtt nagyon meleg volt, peidg még friss vargányát is lehetett kapni! A JM-ben viszont bevásároltam.
Előzmény: csite (1043)
csite Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1043

ajándék ár :)

 

mi múlt hétfőn hárman a naschmarkton, és a stephansdomnál lévő JM-ben otthagytunk többet is, és csak kóstolgattunk

 

legközelebb benézünk mi is!

Előzmény: FatMo (1041)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1042
Elnézve az étlap árait, nem vészes. A Keinerstubében mongyuk háromszor eszünk ennyiért, de Háth az nem is a Huth...:))
Előzmény: FatMo (1041)
FatMo Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1041
106 euro volt.
Előzmény: csite (1040)
csite Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1040

és mindez mennyibe volt összesen?

(tudom ungarische kérdés, de ...)

Előzmény: FatMo (1039)
FatMo Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1039
Sziasztok! Voltam tegnap Bécsben, és elmentünk a Gustoban Tamásék által ajánlott Huth nevű helyre. Minden képzeltemet felülmúló vendéglátásban volt részünk Frau Lotte részéről. Az ételek nagyon finomak voltak. Hárman voltunk, ettünk fantasztikus marhahúslevest májgombóccal, egyikünk bécsi szeletet evett, másik barátnőm gyöngytyúkot, én cordon bleu-t ettem (valami elképesztően finom juhsajttal és sonkával volt töltve), a köretként adott saláta is nagyon finom volt. Deszertként a Gustoban is lefényképezett csoki felfújtat ettük kávéfagyival. Ebéd után neki adtam a Gusto nálam levő példányát aminek nagyon örült (pont az a két pincér srác volt bent, aki a képen vele szerepel). Mindenkinek csak ajánlani tudom. Sajnos tegnap nem volt táfelspicc, azt mindenképpen szeretném megkóstolni náluk.
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1038
A főzelékfélék vastag rántással sűrítésének én sem vagyok híve, de van ahol szinte kötelező a liszt/rántás használata. Nem is beszélve arról, hogy a legselymesebb mártások manierozással készülnek. Lehet saját anyagának egy részét áttörve is sűríteni, de azért ízben ez nem ua, inkább lisztérzékenyeknek ajánlott.
Előzmény: Zitka (1037)
Zitka Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1037

Azért ezt a tragikus lisztes sűrítést kifejthetnéd bővebben....  :-)

 

De nehogy azt hidd, hogy én _ezt_ dicsőítem, csupán árnyaltabban látom.

Ha több nemzet zöldségelkészítési módozatai mögé nézünk, ugyanúgy ott van a lisztes sűrítés, csak szebb formában. De a lényeg u.az: vajjal+ tejjel/tejszínnel+liszttel és ráadásként még sajttal "dúsítják" a zöldséget. Pl. a gratin-eknél, felfújtaknál, rakott ételeknél. Jó sok sűrű besamel a párolt+fűszerezett zöldségre, tetejére sajt, és sütőben megsütik. Az alapanyagokat tekintve nincs benne kevesebb liszt, mint egy főzelékben. Mégis szuperegészségesnek van kikiáltva.

Előzmény: quartya (1036)
quartya Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1036
bocsánat, félreérthető voltam: én azt a cikket várom nagyon amit írni terveztek a főzelékekről, valahol már olvastam tőletek hogy ezt a témát szeretnétek körbejárni, mert hazánkban tragikus a lisztes sűrítés. nos, ezt a cikket szeretném megsürgetni :)
Előzmény: mbtbd (1022)
Macroglossa Creative Commons License 2007.08.20 0 0 1035
Köszönöm!
Előzmény: t3v3d3s (1034)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.08.20 0 0 1034
Előzmény: Macroglossa (1028)
borasz Creative Commons License 2007.08.20 0 0 1033
"A kekec hangvételű hozzászólásokat a jövőben is kimoderáljuk. " - Éljen az 1989 óta hivatalosan is létező demokrácia és szólásszabadság!
Előzmény: mbtbd (1021)
ipecacuanha Creative Commons License 2007.08.19 0 0 1032
Ja, amit kifelejtettem. A hőmérő 1.500 volt (hűha!), az edények 30% kedvezménnyel vannak. A paradicsomot pedig 14 hónapos lányom falja.
ipecacuanha Creative Commons License 2007.08.19 0 0 1031
Feleim!

Nyelvészkedés helyett néhány hasznos, témá(k)ba vágó infó:
- kis családommal az IKEÁban jártunk (juhéj) - és megdöbbenve egy remek sütőhőmérőt vásároltunk a konyhaosztályon. A készülék digitális, a hátulja mágneses, sütőre, tűzhelyre tapad. Lehet konyhai órának is használni (csipog, és vicces, hogy MÁSODPERCEKET is lehet állítani), illetőleg egy hosszú drót végén van egy jókora tű, amit beleágyazol a husiba, a készülék meg a sütőn kívül mér és csipog, ha a kívánt hőmérsékletet elérted. Vessetek meg, én ma pl. arra használtam, hogy csipogjon, ha felforr a tésztavíz (95 fok) - erre is teljesen jó volt.
- a vasedényben (pl. Rákóczi út) akciósak a hónap végéig az edények - lábasok, serpenyők. Én egy háromdarabos (kínai:) öntöttvas serpenyőszettet vettem négyezerötért. Elég jó.
- És mégis a nyelvészkedés: a "Góliát-paradicsomokról" sok szó esett nemrég - nos, erdélyi (székely) apósomnál ettem nemrég ilyet, ott sem közönséges már, de jó néhány helyez ismerik még, és nevelik. Régi magyar neve: ÖKÖRSZÍV. Szerintem gyönyörű, használhatnánk. Palántákra aspirálok.

ZsuR Creative Commons License 2007.08.19 0 0 1030
Atyauristen! Mi van ezzel a topikkal is!!! Nyelveszekedes lett belole, elfogyott az erdemi mondanivalo?!?!?

Ami a kiejtest illeti. . .jo lenne, ha az eredetihez kozelebb allot valasztana a magyar is. A helyes kiejtes a muveltseg fokmeroje - hat torekedjunk ra! Raadasul a miszo nem is tekeri ki a nyelvunket - legalabb annyira konnyu mint a mizo. . .mint ahogy a szodium nem tukorforditas, hanem fonetikus iras. . .

Szoval. . .szeretnek egy jo ettermet Obudan, es bizony nem tudom. . .a magyar fura nemzet. .. nezem a medwe oldalt is, es a "zoldborsoleves lazaccal"-nal megalltam. . .:((
Hogy az ot minosito hozzaszolasokrol ne is beszeljek :))!

Ugy nez ki, ha van idonk akkor nem Obuda lesz, hanem Solymar, Aranykapu. ..
Macroglossa Creative Commons License 2007.08.19 0 0 1029

Hadd kekeckedjek kicsit én is.

A carpaccio "feltalálásánál" azt írják/írjátok, hogy bölényhúsból készült. Nem bivaly lesz az a bölény véletlenül?

Előzmény: mbtbd (1026)
Macroglossa Creative Commons License 2007.08.19 0 0 1028

Félig OFF

 

Ha elsősorban a magyar nyelvvel foglalkozol, akkor azt is biztosan tudod, hogy a nátrium-karbonát régi magyar neve szóda. A szikes földön a nátrium-karbonát válik ki. A szódavízben, szikvízben máig ott van a neve, bár nem a nátrium, hanem a szénsav miatt.

Előzmény: t3v3d3s (1027)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.08.19 0 0 1027
Én elsősorban a (magyar) nyelvvel foglalkozom, de a hejesírást azért nem a legmerevebb módon kezelem. A sodium viszont angol szó, magyarul nátrium, a "szódium" tükörferdítés, az alább felsorolt vegyületeknél pedig hiányzik a kötőjelezés - ha ez kekeckedés, ám legyen. A miso a szabályzat megalkotói szerint pedig miszo:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=70392123&t=9031942
Előzmény: mbtbd (1021)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!