A söröm 2 napja van az erjesztőben, és az első nap után nagyon szépen elkezdett kotyogni, azonban fel nap elteltével megállt és kiegyenlítődött és nem kotyog, csak ha felrazom akkor is vagy 2 orat. Ez jelent valamit, vagy csak túl gyorsan leülepedett az élesztő?
Én már erjesztettem hasonlóban és pont amiatt amit Te is írtál (rücskös felület) nem tudtam megfelelően tisztán tartani, a második és harmadik főzetem emiatt megsavanyodott, kuka lett. A sima vödörrel sosem volt ilyen problémám. A műanyag szag az első erjesztés után átvált sör szagra :) Én már csak vizet pihentetek benne, de még sokadszori mosás után is érezni a szagot.
Az az igazság, hogy még nem használtam, de annyit el tudok róla mondani, hogy a belső felülete sajnos nem olyan sima, mint az erjesztő vödröknek, illetve nagyon erős műanyag szaga van, még nem tudom, hogy fogom szagtalanítani. A tömítése sem tökéletes, de majd kipróbálom a Hajdú bojler tömítésével ami kb. 200Ft, a mérete kb. jó.
A citrom mennyisége ízlés dolga, ezt egy próba üveg sörön ki kellene kísérletezni.
A szénsav meg szintén egyéni. 2gr is elég lehet. A Rádler egy frissítő, könnyű ital, lehet 5gr is/üveg. Viszont az édességhez édesítőszer kell bele. A cukor mind az összes leerjed.
Az éppen erjedő söröm egy részéből csinálnék radlert.
Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? A víz-citromlé arány érdekelne, illetve hogy mennyi cukrot kellene belerakni a palackozáshoz. A sör-limonádé arány 1:1 lenne, tehát egy palackba a sörből 2g cukor kerülne. Ehhez hozzá kellene még adni ugyanennyit, esetleg elég az a 2g?
Bár én az általad jelzett készüléket vettem meg (igaz, még "pihen" a dobozában), egy friss reklámújság (nem, ez itt nem a reklám helye :DD ) 26. oldalán találtam egy befőzőt, most igen baráti áron:
"Van egy olyan topic, hogy Komló termesztése, és szalaij eladó beírását az első oldalon meg fogod találni. Én tavaly tőle vettem, már teremtek is, és idén elképesztően szépek, már több mint 2 m-esek. Korábban vettem mástól rizómát és csemetét, de messze nem olyan szépek, mint amit ő adott el. Igaz, kicsit várni kellett rá, de megérte - jó szívvel ajánlom. Tavaly sok fajta volt neki. Sok sikert a komló termesztéshez -arra azért készülj fel, hogy elképesztő iramban nő, nagyon kell neki a támaszték :)"
Főzőház kínálata vagy weyermann termékek nem okoznak csalódást. Telefonon elérhetőek, Nagypál Robi ha jól emlékszem szentesi, nagyon segítő kész. Szentesi vagy?Vagy környékbeli.
Gugli a barátunk.Most elég szép a választék .Külföldieknél viszont a szállítás költsége.Különleges malátákat érdemes keresgélni főleg ha van aki haza hozza.
Ez már valószínűleg már ilyen marad. Az újra palackozás stb. talán több kárt okoz mint hasznot( oxidáció,fertőzés). Andorfer búza sörből szaporítottam élesztőt az termelt kénes szagot de csak 4-5 napig.
Köszi a választ. Alapvetően az érdekelne hogy pl a Weyermann, Stamag, Crips, Simpsons és Swean márkák közül melyiket miért válasszam. A sörtéka sajnos csak a Weyermannról ad részletezést de azt, hogy a gyártók között van e minősségi különbség arra eddig nem találtam semmilyen támpontot.
Eddig szinte csak Weyermann alapanyagot használtam de ha van rávilágítás hogy van hasonló minőség olcsóbban az elgondolkodtattna vagy jobb minőség de nem sokkal drágábban.
Bocs annyit már tudok, hogy a Simpsons nagyon jó minősséget képvisel.
Sziasztok, az Alföld aranya almalé alkalmas lehet cider készítéshez? Vagy tudtok valamit ajánlani miből érdemes, ami elérhető vidéken is? (Aldi, Lidl, Tesco, Auchan, Interspar, Coop, Penny boltok vannak)
Nem tudom milyen élesztő, ez egy sűrítményes sör, azt használtam ami járt hozzá.
Ket hétig volt az erjesztőben, és végig kénes szaga volt, és nem volt türelmem többet várni mert úgy hallottam elmúlik a szag, és lepalackoztam. Most ismét 2 hét múlva kóstoló és annak egy kicsivel enyhébb, de ugyanolyan kénes íze és szaga volt.
Két ötletem van hozzá, hogy elrakom jo mélyre és 1-2 hónapig hagyom még érlelődni, vagy megpróbálom ujrapalackozni de előtte "kicsobogtatni" a ként belőle.
Melyik lenne a jó választás? Bár nem zárja ki egymást a két ötlet.
Sörtéka vagy a főzőház oldalán találsz hasznos adatokat. Ha zsákosban gondolkodsz : előnye olcsóbb, de egy év alatt el kellene használni.Hátránya ,mindenhez egy fajta alap malátát fogsz használni.
Nekem 3 napja olyan kénes szagú volt az ipám, hogy azt gondoltam ki kell önteni, tegnap azért behidegkomlóztam. Mára kiment a kénes szag, le is palackoztam. Íze, színe, illata tökéletes lett.
Tehát ha már lepalackoztam, nem fog elmulni a kénes íz? Esetleg ujrapalackozas megoldhatja a dolgot? Nem tudom mennyire kockázatok azzal fertőzést, azért kerdezem.
Nem olcsóbb készíteni egyet? 2,2kw fűtőszál 5 ezer hőmérséklet szabályzó is kb annyi, és 50-230C között állítható. Valaki nem használ esetleg hasonlót? Nézegetem ,hogy lehetne összerakni egyet.